Mangup na Old Trafordu

Stigao je. Žoze Murinjo je menadžer Mančester Junajteda. Šta da očekujemo sad?

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

10:00

Mangup na Old Trafordu
Foto: Getty images

Čovek koji je obeležio trenersku struku u poslednjoj deceniji je na klupi najvećeg engleskog kluba. Da li je on mesija za posrnulog titana? Ili stiže apokalipsa na Old Traford? Navijači se raduju, ali sigurno im nije ni lako.

Nakon dve godine mučenja sa tvrdoglavim Lujem van Galom, a totalne agonije od odlaska Sera Aleksa Fergusona, svaki navijač Junajteda je verovatno presrećan zbog dolaska Portugalca. Voleli ga ili ne, on je bio prvak Evrope sa Portom i Interom, a zna vrlo dobro kako se osvaja i Premijer liga.

To što mnogo troši na pojačanja, već godinama nije strano ni za Junajted, pa niko mu neće zameriti ako poput Van Gala izdvoji 200 miliona evra za jedno leto. To nije donelo rezultat protekle sezone, pa ima li Murinjo "magičnu" formulu? Da li je on istinski naslednik Fergusona koga svi Mančunijani željno iščekuju?

Šampion

Foto: Getty images
Ligu šampiona je teško osvojiti, evo, PSŽ i Mančester Siti godinama ulažu stotine miliona evra u tim, pa ništa od trofeja. Barselona, Bajern, Real, pa i Junajted su imali ekipe koji su dominirale godinama, ali nikad nisu uspevali da odbrane teško stečenu titulu.

A Murinjo je uspeo da je osvoji sa, za ovo takmičenje, jednim malim Portom. Mnogi su rekli desi se, a on je onda je doneo Čelsiju titulu u Engleskoj posle pola veka. Istina, milionska ulaganja ga nisu vratila na krov Evrope, ali posejao je seme koje je kasnije donelo "plavcima" i tu krunu, prvu za London uopšte.

Onda je preuzeo Inter i tim koji je 30-ak godina uzalud dovodio najbolje igrače sveta (ni Ronaldo nije pomogao, pravi) i već stekao status prokletog, pa je i njega doveo do "ušatog". Otišao je u Real i "podbacio", ali uspeo je da osvoji "samo" Primeru, doduše u trenutku kada je Barselonina "tiki-taka" harala.

Vratio se u Čelsi i vratio i "plavce" na lokalni tron s kojeg su skinuti. Protekle sezone je uveliko omanuo, ali ne može mu se prigovoriti da ne zna da osvaja trofeje.

E sad, da li će sa Junajtedom biti priča kao sa Portom i Interom, te će vratiti posrnulog na vrh, ili će kao sa Realom i Čelsijem (drugi mandat) podbaciti? Junajted je veliki, mnogo se očekuje, ali je i teret ogroman.

Manijak

Foto: Getty images
U poslednjih desetak godina niko nije znao da svojim ponašanjem, rečima i stavovima zabavi ili razbesni javnost kao Murinjo. Niko nije tako lako podizao tiraže medijima, pre svega "žutim" kao Portugalac.

Pravila su tu da unesu red, fudbal često zavisi od njih, ali je Murinjo tip čoveka koji živi po formuli "pravila su tu da se ruše". Ako treba napraviće močvaru ili "plažu" samo da bi pobedio rivala.

Ako treba gurnuće ti prst u oko (bukvalno) ako mu se ne sviđaš. Uvešće svog psa u drugu državu bez standardne carinske kontrole. Bez pardona će vas opsovati.

Krivi će biti i doktori na terenu ako ne može da pobedi. Jer to je najvažnije Portugalcu, pobeda, a kako će doći to nje, to će on da izabere. E, upravo to je ono zbog čega će mnogi reći da Murinjo nije čovek za Junajted. Svaka čast renomenu i tradiciji Reala, Intera, Čelsija, ali Mančester Junajted stvara vitezove. Prave.

A Murinjo nije tip čoveka koga će pozvati kraljica Engleske, a možda možemo reći da nije ni onaj koji će kleknuti pred njom. Jedna od legendi kluba Bobi Čarlton je često isticao da Murinjo nije pravi predstavnik Junajtedove slike, jer sa sobom obavezno donosi kontroverze.

Međutim, ni trenerska legenda Junajteda Ferguson nije bio samo zajapureni dekica koji nervozno žvaće žvaku. Imao je i on svoje momente izliva besa, svađe, bahatosti.

Portugalac mu je verovatno sličniji nego bilo koji drugi trener. Možda Junajted "uljudi" malo "posebnog". To bi bila idealna kombinacija.

Gvardiola

Foto: Getty images
Ako ništa, Mančester će biti verovatno najzabavnije mesto u svetu fudbala sledeće sezone. Ovaj industrijski grad biće epicentar jednog od najvećih rivaliteta poslednjih godina.

Jedna polovina će klicati mangupu Murinju, a druga umetniku Pepu Gvardioli. Gradski derbi Mančestera je daleko od najvećih svetskih, ali s njima dvojicom može lako da zaseni i španski Klasiko, pa i argentinski Superklasiko.

Godinama su vodili prave bitke u Španiji, sa Realom i Barsom, često su na terenu znale da prerastu u stvarni rat, a to bi u Engleskoj moglo da doživi vrhunac. Već smo pomenuli da je Murinjo gurao prst u oko rivalu, bio je to Gvardiolim pomoćni trener u Barsi.

Tada je Portugalac ipak bio u Španiji gde se ne oseća ni približno kao kod kuće kao što je slučaj sa Engleskom. Ne smemo ni da pomislimo šta bi sada mogao da uradi, bez obzira što FA ima drakonske kazne.

Gvardiola ima mnogo bolji međusobni učinak (18 mečeva, 7 pobeda, 3 poraza, 28:18 gol razlika), pa će to Murinju svakako biti motiv više da napravi spektakl u duelu sa Sitijem, samo da pobedi Pepa.

London

Foto: Getty images
Arsen Venger se sigurno najmanje raduje Murinjovom dolasku na Old Traford. Njegov omraženi rival sada vodi možda i najveći engleski klub, šanse da konačno opet osvoji Premijer ligu su sve manje.

Francuz nijednom nije pobedio Portugalca, a imali su 13 okršaja (7-6-0, 21:5 za Murinja), ne računajući Komjuniti šild. A Murinjo, da li će mu sa značkom Junajteda na reveru ovaj put pružiti ruku? Zamalo su se potukli pored terena 2014.

Još interesantniji londonski okršaj biće naravno sa Čelsijem. Nije otišao svojom voljom, ali su ga navijači ispratili kao legendu. Ubeđeni su da je to bila velika greška Romana Abramoviča.

Teško da će mu mnogo zameriti što je preuzeo velikog rivala, ipak im je doneo toliko radosti, iako je dva puta otpuštan zbog slabih rezultata. Ali opet, koliko god ga voleli, čak mu i klicali, neće mu biti lako na "njegovom" Stamford Bridžu.

Ekipa

Foto: Getty images
Od kad su počele spekulacije o dolasku Murinja na Old Traford traju uporedo i spekulacije koje igrače će da dovede. Pa se pominju štoperi Rafael Varan i Džon Stouns (želeo ga i u Čelsiju), vezisti Nemanja Matić, Kostas Manolas, Rađa Naingolan, čak i Pol Pogba, te napadači Zlatan Ibrahimović, Hari Kejn, Gonsalo Iguain, Romelu Lukaku... I još mnogo njih.

Murinjo je pre svega pragmatičan trener. Početna tačka njegove fudbalske filozofije je da ekipa ne izgubi. Kada krene u izgradnju tima počinje od oblikovanja odbrane, najvažnije mu je da odbrani gol, da rival teško stigne do situacije da zapreti. S obzirom da je odbrana najslabija tačka Junajteda već godinama, tu se mogu očekivati i prva ili bar najvažnija pojačanja.

U veznom redu Murinjo često voli da igra u centralnim delom tima u obliku dijamanta. Tako je počeo eru na Čelsijem. Tako je sa Interom srušio tada silnu Barselonu. Tu je ključni faktor zadnji vezni igrač (Makelele, Kambijaso), a Matić mu je bio omiljena opcija u Čelsiju prethodne dve sezone. Junajted tu već ima nekoliko sjajnih igrača – Švajnštajgera, Šnajderlina, Blinda, Felainija, pa i 35-godišnjeg Karika. Možda će svi da "lete". Da li će "preživeti" Huan Mata? Ekspresno ga je prodao iz Čelsija upravo Junajtedu iako je Španac prethodne dve sezone bio najbolji igrač "plavaca". U Junajtedu je često donosio prevagu, ali ne dovoljno često za ukus Portugalca.
Drugo pitanje je Vejn Runi. Šta će sa kapitenom? "Vaza" je daleko od svoje prepoznatljive forme, "kvorterbek" nije tip igrača koje Murinjo voli da koristi, ali ako neko može da ga preporodi i pronađe mu pravo mesto to je Murinjo.

U napadu obožava da ima jednog rasnog golgetera – poput Drogbe, Koste, Milita, Benzeme, koje je forsirao u svim klubovima u kojima je radio, i to mu se isplaćivalo. Tako bi (bar) jedan od igrača koji su navedeni u prvom pasusu ovog dela priče bili očekivano rešenje.

"Mančester junajted je klub za koji morate da budete pripremljeni jer je to, što ja kažem, džinovski klub. Junajted je svetski poznat i poštovan klub – sa dozom mističnosti i romanse, što nema niti jedan drugi klub na planeti. Uvek sam gajio simpatije ka Old Trafordu, navijačima. Unapred se radujem godinama koje slede", rekao je Žoze Murinjo.

Eto, 1517 reči, a nigde odgovora na pitanje da li će Murinjo biti mesija ili apokapilsa po Old Traford. Jedno je sigurno, čeka nas zabavna sezona u Premijer ligi.

Obratite pažnju – Murinjo vs Gvardiola vs Klop vs Venger vs Poćetino vs Konte... Sve sami fudbalski umovi. I to u Engleskoj.

Kad će više proći taj EURO?

Manchester United Football Club, Old Trafford, The Theatre Of Dreams

A photo posted by Jose Mourinho (@josemourinho) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: