Preteče Lestera – od Marakanaza do "ružne" Grčke

Voleli ga ili ne, ali holivudski scenariji autsajdera koji postaju heroji nikad neće izaći iz mode. Ovosezonska bajka Lester Sitija u Premijer ligi je kao stvorena za najveće filmske studije u Los Anđelesu, ali najveće iznenađenje u fudbalu u poslednjih desetak godina nije prvo čudo koji je priredio neki "otpisani".

Izvor: Fox Sports

Sreda, 04.05.2016.

11:30

Preteče Lestera – od Marakanaza do
Foto: Getty images

Ne dešava se često da tim koji se prethodne sezone borio za opstanak, sa igračima iz druge, treće lige, osvoji titulu ispred Mančester Junajteda, Arsenala, Čelsija, Sitija i Liverpula, ali fudbal je čudna igra u kojoj svako ima šansu, ukoliko zna da je iskoristi.

Takvih situacija je sve manje poslednjih godina, kako novac igra sve veću ulogu u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, ali dok god su moguće, "mali" klubovi će uvek imati razloga za nadu, a fudbal s pravom nositi epitet najpopularnijeg sporta na planeti.

Podsetimo se deset velikih iznenađenja u fudbalu koja su u rangu sa Lester Sitijem, u kojem redosled nema kvalitativni karakter.

10. Onse Kaldas (Kopa Libertadores, 2004)

Foto: Getty images
Verovatno najveća senzacija u istoriji južnoameričkog klupskog fudbala dogodila se u Kupu Libertadores. Kolumbijski tim je šokirao čuvenu Boku Juniors, na penale. Da kompletiraju sliku sprečio ih je Porto, pobedom u finalu Svetskog klupskog prvenstva u Japanu. Grupa anonimusa je učinila trenera Luisa Fernanda Montoju najpopularnijim stručnjakom na svetu, ali mu je blistavu karijeru uništilo ranjavanje tokom pljakče zbog kojeg je ostao paralizovan.

9. Dandi Junajted (Škotska Premijer liga, 1982/1983)

Mali tim iz provincije uspeo je da u poslednjem kolu osvoji titulu ispred dominantnih škotskih velikana Seltika i Glazgova, ali i tada sjajni Aberdin Aleksa Fergusona na najslađi mogući način, pobedom nad omraženim gradskim rivalom. Sledeće sezone Dandi je stigao do polufinala Kupa šampiona, gde je eliminisan kontroverznim porazom od Rome u Italiji.

8. Kajzerslautern (Nemačka Bundesliga, 1997/1998)

Foto: Getty images
Prvi put u istoriji Bundeslige ekipa koje je ušla u takmičenje iz nižeg ranga odmah je osvojila titulu. "Crveni đavoli" su šokirali branioca titule Bajern već u prvom kolu, a potom ga dobili i u revanšu za prvo čudo legendarnog Ota Rehagela, o kome ćemo pisati još jednom u ovoj temi. Dve godine ranije Rehagel je otpušten iz Bajerna.

7. Ipsvič Taun (Engleska Prva divizija, 1961/1962)

Do ovogodišnjeg trijumfa Lestera ovo je bilo možda i najveće iznenađenje u istoriji engleskog fudbala. "Traktor bojsi" su pod vođstvom Alfa Ramzija stigli iz treće lige do titule šampiona kolevke fudbala. Na startu čuvene sezone svrstani su u kandidata za ispadanje, ali predvođeni Rejom Krofordom, strelcem 33 gola, osvojili su trofej pobedom nad Aston Vilom 2:0 u poslednjem kolu. Nažalost, ispali su iz elite samo dve sezone kasnije.

6. Danska (Evropsko prvenstvo, 1992)

Foto: Getty images
Verovatno najpopularnije iznenađenje na ovim prostorima. Danci su "upali" na EURO zbog izbacivanja Jugoslavije zbog građanskog rata, spremali su se samo sedam dana, igrali bez svog najboljeg fudbalera Mihaela Laudrupa, a onda ušli u legendu. U polufinalu su na penale eliminisali branioca titule Holandiju, a u finalu prvaka sveta Nemačku.

5. Zapadna Nemačka (Svetsko prvenstvo, 1954)

"Čudo iz Berna" je možda i najveće iznenađenje u istoriji fudbala, a bez sumnje je u istoriji Mundijala. Te godine apsolutni favorit na SP u Švajcarskoj bili su Mađari, neporaženi na 31 uzastopnom meču. Predvođeni Ferencom Puštašem pregazili su Nemce na startu šampionata 8:3, pa su već viđeni kao prvaci ouči finala. Međutim, selektor Nemačke Sep Herberger je u tom meču igrao sa rezervnim timom, pa su Mađari očigledno potcenili rivala. Nije im bilo dovoljno ni 2:0 posle svega osam minuta, jer su Nemci preokrenuli u 83. Nedovoljno oporavljeni Puškaš je u finišu izjednačio, ali mu je gol poništen zbog ofsajda. Mnogi smatraju da su se Nemci ovom pobedom rešili etikete "nacista" koju su nosili zbog II svetskog rata.

4. Atletiko Madrid (Španska Primera, 2013/2014)

Foto: Getty images
Real Madrid i Barselona su vremenom učinili špansku Primeru "najdosadnijim" kvalitetnim takmičenjem na svetu, dok se nije pojavio Atletiko. Predvođene ekscentričnim Dijegom Simeoneom sa klupe, "jorgandžije" su postale tek treći tim u ovom milenijumu koji je uspeo da osvoji titulu u Primeri ispred pomenuta dva giganta (posle Deportiva i Valensije). Do neočekivane krune Atletiko je stigao remijem sa Barselonom na Nou Kampu u poslednjem kolu. Bila je to prva titula za Atletiko posle 18 godina. Sezonu iz snova donekle je pokvario tragičan poraz od gradskog rivala Reala u finalu Lige šampiona.

3. Steaua (Kup šampiona, 1986)

Tokom "Hladnog rata" istočnoevropski fudbal nije mogao često da se nosi sa zapadnoevropskim, sve do šoka koji je priredio rumunski armijski tim. Potpuni autsajder u finalu protiv Barselone, od koje su svi očekivali prvu titulu prvaka Evrope, šokirao je Katalonce i "Stari kontinent" čvrstom odbranom predvođenom sjajnim golmanom Helmutom Dukadamom. Odbranivši sva četiri udarca Špancima u penal seriji, postao je "Heroj iz Sevilje" donevši prvu titulu prvaka Evrope u Istočnu Evropu.

2. Urugvaj (Svetsko prvenstvo, 1950)

Foto: Getty images
Šesnaesti julski dan 1950, prvo posleratno svetsko prvenstvo stiglo je do kulminacije, utakmicom koja će odrediti prvaka sveta. Istorija fudbala ne pamti mnogo ovakvih dana. Krcate tribine jedinstvene Marakane, napravljene da primi i svih 200 hiljada ljudi, tresle su se u očekivanju da krunišu svoje ljubimce naslovom prvaka sveta. Brazil je igrao odlično na celom šampionatu, u grupi pobedio Jugoslaviju 2:0, a u završnici demolirao Šveđane 7:1 i Špance 6:1. Na putu ka trofeju sa boginjom Nike stajao je samo Urugvaj. Više o čuvenom finalu pričitajte u našoj temi Maracanaço – dan kada je Brazil zanemeo.

1. Grčka (Evropsko prvenstvo, 2004)

Foto: Getty images
Oto Rehagel, Volume 2. Šest godina nakon čuda sa Kajzerslauternom u domovini, nemački stručnjak je opet priredio senzaciju. Z Portugaliji 2004 zvanično je stekao status čudotvorca. Branilac titule Francuska, Češka na svom vrhuncu ili "Zlatna generacija" domaćina Portugala pojačana budućim najboljim fudbalerom sveta Kristijanom Ronaldom, ko će biti prvak Evrope 2004. pitali su se svi uoči ovog turnira. A onda se dogodila Grčka. Savršena disciplina, žestoka odbrana, maksimalna fizička sprema, bez imalo lepote u igri doneli su Helenima trofej najbolje reprezentacije na "Starom kontinentu". Antonis Nikopolidis je bio poput oktopoda na golu, Trajanos Delas je gospodario kaznenim poput Nemanje Vidića ili Japa Stama, Kostas Kacuranis je uništavao napade rivala poput Kloda Makelelea, Stelios Janakopulos i Teodoros Zagorakis su bili nezaustavljivi po bokovima, dok je Angelos Karisteas bio surovi egzekutor u rangu Gabrijela Batistute.

Svi mogući favoriti su redom padali sa 2:1 ili 1:0 – Portugal, Španija, Rusija, Francuska, Češka i na kraju još jednom domaćin sa Karvaljom, Manišom, Dekom, Figom, Ronaldom, te Pauletom i Nunom Gomešom u timu.

"Jedini autsajder u istoriji koga su svi želeli da vide poraženog", konstatovao je na kraju prvenstva novinar Gardijana Beri Glendening.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: