Gospodin "Totalni fudbal" – koren Barselonine dominacije

Svaka generacija donosi nešto novo fudbalu, svaka epoha ima svoje heroje, ali jedan čovek je zaslužan za fudbal kakav danas znamo, a pre svega za višegodišnju dominaciju Španije i Barselone.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

10:15

Gospodin
Foto: Profimedia

On je bio glavni predstavnik "totalnog fudbala", taktičke teorije koja je od Holandije stvorila velesilu tokom 70-ih godina, a posle toga i Španiju.

Total fudbal je sistem u kojem igrača koji napusti svoju poziciju zameni drugi iz tima, što omogućava ekipi da konstantno zadržava svoju strukturu.

U tom fluidnom sistemu nijedan fudbaler nije fiksiran za samo jednu poziciju, pa tako svaki igrač može da igra i štopera, beka, veznog, napadača, jedino je golman isključivo isti igrač.

Danas se svi dive taktičkim umovima Arsena Vengera, Žozepa Gvardiole, te dominaciji na terenu Ćavija Ernandesa, Mihaela Laudrupa, Erika Kantone.

Tu su i Luis Enrike i Ronald Kuman, a svima njima uzor je bio Johan Krojf. A na današnji dan 28. oktobra 1973. godine stigao je u Barselonu i počeo svoju eru koja je ušla u legendu i obeležila i savremeni fudbal.

U čast ove godišnjice podsećamo vas na naš tekst iz 2015. godine, nekoliko meseci pre njegovog odlaska u legendu.

Fudbaler postao u čast preminulog oca

Kao igrač je osvojio 23 trofeja, kao trener još 13, tri puta je bio najbolji fudbaler sveta, isto toliko puta je osvajao Kup šampiona, jednom i kao trener.

Ajaks i Barselona su klubovi u čijem je korenu i ime Hendrika Johanesa Krojfa.

Upravo se on smatra čovekom čiji je uticaj bio najzaslužniji za dominaciju španskog fudbala, klupskog i reprezentativnog u periodu od 2008-2012. godine, iako je u to vreme trenerski posao obavljao samo u selekciji Katalonije, a van profesionalnog fudbala bio od 1996.

"Barselona nije rođena poslednjih nekoliko godina. Sadašnji stil igre je rođen početkom devedesetih kroz Krojfa. Bilo je potrebno 20 godina da to vidimo i divimo mu se", rekao je 2011. Jirgen Klinsman.

Kada se rodite na pet minuta od stadiona Ajaksa, logično je da će vaš životni put biti usmeren u samo jednom pravcu, ka "kopljanicima".

Ključni trenutak u njegovom životu bio je nažalost smrt oca, 1959. godine, kada je 12-godišni Johanes odlučio da u njegovu čast, kao velikom ljubitelju ove igre, postane uspešan fudbaler.

Najskuplji fudbaler na svetu

Ajaksovoj školi se priključio dve godine ranije, gde je uporedo veoma uspešno igrao i bejzbol, da bi sa 15 se potpuno posvetio fudbalu. Već sa 17 je debitovao za "kopljanike" i postigao jedini gol u porazu svog tima.

Sledeća sezona je predstavljala stvarni početak jedne veličanstvene karijere, postigao je više golova nego što je odigrao utakmica i postao ključni igrač Ajaksa. Tada je počela era pomenute fudbalske filozofije – Totalni fudbal.

"Bilo je mnogo čuda Johana Krojfa u Amsterdamu. On i njegov trener Rinus Mihels (tvorac "totalnog fudbala", a Krojf "dirigent", prim. aut) podigli su Ajaks sa dna. Što je još važnije, stvorili su novi način igranja. Krojfova vizija savršenog i harmoničnog kretanja po terenu je ukorenjena u istom uzvišenom redu u prostoru koji može da se vidi u Vermerovim slikama. To je bila muzika na travi", napisao je Dejvid Viner, autor knjige "Briljantno Oranje: Neurotični genije holandskog fudbala".

Krojf je 1973. postao najskuplji igrač na svetu, Barselona ga 28. oktobra platila današnjih dva miliona dolara.

Doneo je Kataloncima prvu titulu od 1960, uz spektakularnu pobedu nad najvećim rivalom Real Madridom 5:0 na Santjago Bernabeuu.

Mediji su pisali da je Krojf uradio više za katalonski duh tokom tih 90 minuta nego svi političari zajedno godinama unazad.

Prkosio diktatoru Franku

Čak je prkosio i zloglasnom španskom diktatoru Franku, jer je svom trećem detetu, sinu, dao ime Đordi, po zaštitniku Katalonije Svetom Đordiju.

To ime, kao i svaki drugi simbol katalonskog nacionalizma, je bilo zabranjen u Španiji u to vreme, pa je Krojf sina morao da registruje u Holandiji. Zbog toga je postao još veći heroj Barselone.

Tokom svoje karijere u Barseloni postigao je jedan od najpoznatijih pogodaka u istoriji igre, takozvani "Fantomski gol" protiv Atletiko Madrida.

Krojf je nakon centaršuta sa desne strane, kada je lopta odlazila u gol-aut, skočio na drugoj stativi i bukvalno u letu, okrenut skoro leđima golu, petom desne noge ubacio u mrežu.

"Postoje četiri kralja fudbala – Alfredo di Stefano, Pele, Johan Krojf i Dijego Armando Maradona, peti se još uvek nije pojavio. Čekamo ga, to će sigurno biti Lionel Mesi, ali za sada nije među kraljevima", rekao je bivši selektor Argentine i trener Barselone Cezar Luis Menoti.

" Fudbal se igra mozgom"

Zahvaljujući Krojfu Ajaks je početkom sedamdesetih bio trostruki uzastopni šampion Evrope, a taj niz nažalost nije zaokružen titulom prvaka sveta sa Holandijom, porazom u finalu.

"Krojf je uvek pričao gde ko treba da trči, gde treba da stoji, gde ne treba da se kreće. Sve je bilo u stvaranju prostora i utrčavanju u prostor. To je neka vrsta arhitekture na terenu. Konstantno smo pričali o prostoru, brzini lopte i vremenu. Svaki igrač je morao da razume celu geometriju terena i sistem", objasnio je Krojfov saigrač iz Ajaksa Beri Hulshof.

Nominalno, Krojf je bio kreativni plejmejker sa savršenim osećajem za pas. Bio je dirigent na terenu, ali je istovremeno znao da se povlači kako bi se oslobodio čuvara, kretao se po krilima kako bi pojačao pritisak, i bio perfektni golgeter.

Zbog toga su ga prozvali "totalni fudbaler".

"Svaki trener priča o kretanju i kako treba mnogo da se trči. Ja kažem da se ne trči mnogo. Fudbal se igra mozgom. Moraš biti na pravom mestu u pravo vreme, ni prerano ni prekasno", rekao je jednom Krojf.

Imao je snagu, brzinu, ubrzanje, dribling, viziju, pregled igre, sve. Izmislio je i poseban dribling, poznat kao "Krojfov okret".

Udario temelje Barsinoj dominaciji

Kao trener je imao jednako veliki uticaj na igru. Zahvaljujući njemu Barselona je početkom 90-ih četiri puta u nizu bila prvak Španije, a osvojila je i Evropu. To je bio početak uspona "Blaugrane" koja na tim osnovama dominira i danas.

Današnja dominacija Barselone nije pokrenuta samo Krojfovom fudbalskom doktrinom, već i njegovim zalaganjem za podmlađivanjem uprave, pa je za povratak legendarnih igrača i njihov razvitak u trenerskom poslu najzaslužniji upravo on.

Da nije bilo Krojfa, ko zna da li bi Frank Rajkard, Žozep Gvardiola i Luis Enrike dobili priliku na Nou Kampu kao početnici.

Nažalost, njegov život je umnogome otežao jedan težak porok, pušenje. Još kao igrač Krojf je voleo da zapali cigaretu, a to je posebno pojačao nakon okončanja karijere.

To mu je prouzrokovalo zdravstvene probleme, pa je 1991. morao na operaciju srca. Ostavio je pušenje, ali mu je 2015. dijagnostifikovan rak pluća.

"Fudbal mi je dao sve u životu, a duvan mi skoro sve oduzeo", izjavio je jednom prilikom Johan Krojf.

Krojf je bio poznat i kao veliki ateista, pa je ostala legendarna jedna njegova izjava u vezi sa tim: "U Španiji sva 22 igrača se prekrste pre početka utakmice. Kada bi to funkcionisalo, uvek bi bilo nerešeno".

Johan Krojf je preminuo u martu 2016. u 69. godini posle duge borbe sa rakom pluća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: