Evropska bronza najava olimpijskog zlata?

Iako do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru imaju još tri godine, Srbija već može da planira jednu medalju.

Retko koja selekcija bezbolno izvede smenu generacija u samo dve godine, između dva velika takmičenja, kao što je to uradila Srbija u odbojci između Evropskog prvenstva u Češkoj i Austriji 2011. i nedavnog u Danskoj i Poljskoj.

Više nismo šampioni Evrope, ali imamo tim koji garantuje velike rezultate u narednih desetak godina. Sa Aleksandrom Atanasijevićem, Srećkom Lisincem, Nikolom Jovovićem i ostalim momcima koji su tek osetili ukus odbojkaške elite, naredno Svetsko i Evropsko prvenstvo možemo dočekati sa samo jednim ciljem, plasmanom u finale.

Međutim, iako će srpski odbojkaši biti među favoritima na tim takmičenjima, ona će ipak predstavljati naredne korake sticanja iskustva koje bi svoj vrhunac trebalo da doživi upravo u Riju 2016. godine.

Na severu Evrope osvojena je bronza, da li je ona najava olimpijskog zlata?

Srbija
Podeli

Posle osvajanja trećeg mesta u Kopenhagenu, od odbojkaških stručnjaka i većine sadašnjih i bivših igrača smo najčešće mogli da čujemo: "Najvažnije da je nastavljen kontinuitet".

I pored pomenute smene generacija, Srbija je osvojila novo odličje. Bilo je to treće na poslednja četiri Evropska prvenstva, dok imamo i tri na toliko Svetskih šampionata. To je naravno veliki uspeh za tim čija je prosečna starost tek oko 24 godine.

"U svakom slučaju, imamo mnogo mladih igrača, bez obzira na smenu generacije kontinuitet rezultata je nastavljen, što je najvažnija stvar", ponovio je istu frazu u izjavi za B92 i legendarni reprezentativac Andrija Gerić, član selekcije koja je pre tačno 13 godina u Sidneju našoj zemlji donela poslednje olimpijsko zlato u nekom ekipnom sportu.

Ako su ovi mladi momci iznenadili javnost, svakako nisu odbojkaške stručnjake, ali čak ni oni nisu očekivali bronzanu medalju.

“Nismo ni slutili ovakav uspeh jer je došla nova generacija mladih igrača, a znamo kakve smo rezultate pravili na poslednjih desetak Evropskih prvenstava. Oni su verovatno iznenađenje za odbojkašku i sportsku javnost, ali ne i za nas iz sveta odbojke. Već u juniorskoj reprezentaciji su najavili veliki potencijal, ali nisam očekivao da će već sad u seniorskoj pokazati takvu energiju koja nam je i omogućila bronzanu medalju”, ističe za B92 trener Crvene zvezde Duško Nikolić.

U kolektivnom sportu često trofeje osvajaju timovi koji imaju tek nekoliko fenomenalnih igrača koji nose igru selekcije, dok ostali u timu uglavnom služe za njihovo odmaranje. To nije slučaj sa ovom selekcijom Srbije. Odlaskom Ivana Miljkovića naš tim je ostao bez prave velike zvezde, bez igrača na kojeg je išla svaka lopta kada se meč lomio. Sada je tu bilo 14 momaka koji su podjednako nosili težak teret.

"Svi igrači su učestvovali u ovom rezultatu. Nije to bila samo šestorka, na primer, trojica igrača sa klupe su ušla napravila preokret protiv Belgije. Mislim da je dobro što su imali teške utakmice na početku. Počeli su loše, ali ih je to osvestilo, pa su igrali sve bolje i bolje", smatra Gerić.

Ono što je krasilo ovaj tim je ono o čemu svaki trener sanja, timski duh. Ni u jednom momentu se pojedinac nije izdvajao, nije bilo imena koje je štrčalo, svaki poen bi se jednostavno mogao pripisati isključivo timu i samo timu. To je definitivno najveća snaga ovog tima, ono što će ih držati u svetskom vrhu još godinama. Naravno ima i mana, ali nijedne koja se vremenom ne može ukloniti.

"Uspeli su da naprave timski duh. Svi su mladi, imaju još prostora za napredak. Svaki od njih može da odigra još bolje nego što je to bio slučaj. Ta mladost bi mogla da bude i mana, ta brzopletost, tako da kažem, ali kako je više turnir odmicao oni su igrali sve bolje. Do Olimpijskih igara su preostale tri godine, stići će potrebno iskustvo i biti još bolji", uveren je Gerić.

Mladost je ovoj selekciji donela bronzu, ali ta mladost često zna da prevari i kada se očekuje nešto više, da izda. Upravo na to upozoravaju iskusniji, ističući da ono što je ovaj tim uradio u Kopenhagenu, nikako ne sme da bude olako shvaćeno.

“Samim tim što su mladi igrači, prvi put igrali Evropsko prvenstvo, kasnije Svetsko i šta već dolazi, ta mladost donosi i oscilacije sa sobom. Ne treba ih opterećivati i tražiti im rezultat i dogodine. Ne bi trebalo da se sada osete mnogo bitnim igračima pa da sve to ode u neku drugu krajnost. Oni imaju veliku šansu, samo da ne skrenu sa ovog puta, da shvate da je svako takmičenje novo dokazivanje i da se razvijaju upravo na takav način”, upozorava trener Zvezde.

Iako naš tim nije igrao finale, Srbija je imala trojicu igrača u idealnoj postavi šampionata. Ono što posebno privlači pažnju je što su to bili momci koji tek treba da dostignu vrhunac, momci koji još imaju manjak iskustva na velikim utakmicama. Najbolji poenter bio je 22-godišnji korektor Aleksandar Atanasijević, istinski naslednik Ivana Miljkovića. U konkurenciji gorostasa iz Rusije, najbolji bloker bio je 21-godišnji Srećko Lisinac, koji je umalo postao fudbaler. Naša selekcija istakla se i fer-plejom, posebno 21-godišnji tehničar Nikola Jovović koji je podsetio na najbolje dane Nikole Grbića.

"Atanasijević je onaj koji se vidi, koji pravi razliku, pravi mnogo poena. Vide ga svi gledaoci, i oni koji znaju i oni koji ne znaju mnogo o odbojci. Činjenica je da smo dobili novog dizača. Jovović nije do sada imao priliku da se iskaže. Igrao je na veoma visokom novou, tehnički i taktički je dobro pripremljen, mada je jako mlad. Tu se pokazao i Marko Ivović (23) koji je na nekoliko utakmica ušao i dobro odigrao. Pokazao se i Lisinac koji je na kraju dobio nagradu za najboljeg blokera. Ima mnogo mladih igrača, mislim da je svako dobio svoju šansu. I Saša Starović (25), koji nije igrao mnogo, veoma je kvalitetan igrač i od njega se takođe mnogo očekuje. Dobili smo petoricu-šestoricu igrača koji nisu bili u prvom planu, sada su pokazali da mogu da igraju fantastično i pored velikog pritiska", istakao je Gerić.

Svakom timu je potrebno i malo iskustva, a našem su ga dali momci koji po Gerićevoj proceni još nisu dostigli punu igračku zrelost. To je još jedan adut Srbije na putu ka vrhu Olimpa.

"Nikić i Stanković imaju 26, 27 godina, a ovo je ekipa koja je programirana za Rio 2016. Odbojkaška zrelost stiče se sa 28, 29 godina, tu imate dovoljno iskustva, a sa druge strane ste fizički dovoljno jaki da možete da podnesete velike napore. Ove ekipa će, uz još nekoliko izmena, a to zavisi od hiljadu faktora, ostati na okupu do Rija".

Pre pomenutih Igara Srbiju očekuju još dva velika takmičenja, Evropsko i Svetsko prvenstvo, te u međuvremenu svake godine Svetska liga. Medalja na ovogodišnjem Evropskom prvenstvz traži borbu za vrh na svakom sledećem takmičenju, ništa ne sme da se ignoriše, iako je krajnji cilj Brazil.

"Svako takmičenje je takmičenja za sebe. U odbojci imate Svetsku ligu gde pred velika takmičenja svake godine imate priliku da isprobavate postave i igrače, što su oni radili ove godine. Što se tiče Evropskog i Svetskog prvenstva nema tu šta da se žrtvuje. Oni će ići da naprave što bolji rezultat na oba. Za Olimpijske igre vi imate period priprema koji je veoma dug, pa u odbojci ne figurira pojam 'sad se spremam za Olimpijske igre pa ću žrtvovati takmičenje sledeće godine'. Verujem da će na Svetskom prvenstvu isto tako napraviti dobar rezultat kao i na Evropskom prvenstvu ove godine", rekao je Gerić.

Gledajući druge selekcije naš tim ima najviše prostora za napredak u narednim godinama, moglo bi se reći i startnu poziciju za dugu vladavinu svetskom odbojkom. Najmlađi reprezentativac Rusije, aktuelnog evropskog i olimpijskog šampiona ima 23 godine, i jedini je rođen posloe 1990. godine, a ništa mlađe selekcije nemaju ni ostali veliki konkurenti sa Evropskog prvenstva, Italija i Bugarska.

“Ipak ne treba zaboraviti da postoje druge reprezentacije i protivnici koje imaju pretenzije na medalje. Po meni trenutno u svetu postoji deset selekcija između kojih odlučuju nijanse ko je najbolji. Tu je naravno i sportska sreća, momenat i inspiracija. Naši momci su pokazali da mogu da igraju srcem i da daju sve od sebe. Ove godine to 'sve od sebe' je bio dovoljno za treće mesto. Verujem da će na nekom sledećem prvenstvu to biti dovoljno za bolji rezultat", smatra Gerić.

Većini ljubitelja odbojke u glavi su i dalje fenomenalne partije Gerićeve generacije. Perfektni tehničar Nikola Grbić, savršeni poenter Ivan Miljković, i čovek sa božanskom harizmom Vladimir Grbić, između ostalih. Prva dva navedena su veliki 'krivci' za sjajan rezultat ove selekcije. Miljković je direktno zaslužan za napredak svog naslednika Atanasijevića, a Grbić za rad sa tehničarima. Gerić je već istakao Jovovića kao nadolazeću zvezdu.

"Dobro je da imate neku vrstu modela. Što se tiče Atanasijevića on je odabrao Ivana (Miljkovića) za modela što je dobro. On se ponaša slično kao on, što daje rezultat. U nekom razvoju igrača je dobro da imate modele od kojih učite. Vi tokom čitave karijere učite, ali ako imate nekog ko je voljan da to sve servira na tanjiru i to znanje da, to mnogo znači. U moje vreme igrači su bili manje voljni. Mi smo morali da 'krademo' neke finese, a Ivan i Nikola su bili pre dve-tri godine sa ovim timom i sigurno su im pomogli da vide kako treba da se ponašaju, kako treba da treniraju. Jedan broj igrača sa Evropskog prvenstva igra u inostranstvu, tamo su drugačiji uslovi nego kod nas, naučili su da se ponašaju kao profesionalci. Atanasijević je u Poljskoj tek ove godine imao veću minutažu i igrao sve vreme, prošle je uglavnom ulazio sa klupe. Ovo je za njega veliki podstrek, i ta nagrada je znak da je na dobrom putu i da treba da nastavi tako dobro da radi".

Uticaj iskusnijih reprezentativaca je ono što ističe i Nikolić, naglašavajući kako je to pomoglo upravo Stankoviću i Podraščaninu, a sada će pomoći igračima kakav je Atanasijević, što je već naveo Gerić.

" To je blago ove reprezentacije. Momci sa kojima sam imao priluku da igram, Stanković i Podraščanin, potom Kovačević i drugi iskusniji momci, iako to po godinama oni nisu, ali koji imaju veliki odbojkaški staž, stasali su uz vrhunske igrače. To je pravo blago i za ove mlade igrače da gledaju i uče od njih kako treba. Atanasijević nosi veliko breme da nasledi velikog Ivana Miljkovića. Video je kako se radi na pravi način, ne samo u igračkom već i u ljudskom duhovnom, pravom sportskom razvoju kako treba da se ponaša. Upravo to mu je donelo veliki prostor za igru i priliku da se dokaže”, rekao je Nikolić.

Ovi momci su pokazali da imaju talenat, srce, volju i strast. Imaju na koga i da se ugledaju, a sve što je potrebno da budu definitivno najbolji je da ne staju.

"U sportu je svaka utakmica novo dokazivanje, ne smete da se opustite jer će vas neko prestići", zaključio je Gerić.

"Ovo je pravo vreme kada im se događaju lepe stvare. Da shvate da mogu, a kruna ove generacije bi trebalo da bude Rio 2016. i kasnije šta dolazi”, istakao je Nikolić.

Sport

NBA: Može li neko da zaustavi LeBrona?

Očekivalo bi se posle dve uzastopne titule da pritisak na Majami Hit bude manji, ali se čini da je on iz sezone u sezonu sve veći na tim snova sa Floride. LeBron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš, uz dva zvučna pojačanja žele da nastave niz i stignu do četvrtog finala zaredom. Može li neko da ih zaustavi?

U igri je nekoliko timova koji su uvereni da su sposobni to da učine, na Istoku se u prvi plan vraćaju Čikago Bulsi sa oporavljenim, i čini se boljim nego pre, Derikom Rouzom. Indijana Pejersi zadržali su svoj moćni sastav, koji bi trebalo da dobije novu dimenziju povratkom na teren Denija Grejndžera, a među glavnim favoritima tu su sada i Bruklin Netsi, 'osveženi' legendama ove igre Kevinom Garnetom i Polom Pirsom.

Na Zapadu takođe se nije mnogo promenila slika, Oklahoma Siti Tander je prvi među jednakima sa Kevinom Durentom, ali bez Rasela Vestbruka bar još neko vreme. San Antonio Sparsi teško da će da budu nešto lošiji nego prethodnih sezona, a najviše bi u odnosu na prošlu godinu trebalo da očekujemo od Los Anđeles Klipersa, koji su odlučili da "Lob siti" zamene sa više pobeda. Ne smeju se zaboraviti ni Hjuston Rokitsi koji imaju jedan od najboljih tandema lige, Džejms Harden-Dvajt Hauard.

Pored borbe za plej-of i naravno titulu, biće interesantno videti i koji će se timovi izdvojiti po lošem skoru, a koji će biti svojevrsna 'nagrada' jer će im doneti najviše šansi da na sledećem draftu biraju prvi. Razlog je naravno samo jedan, Kanađanin Endrju Vigins,momak čiji ulazak u NBA svi već porede sa dolaskom LeBrona Džejmsa pre desetak godina.

Aleksa Gutović utorak 29.10. 09:30 Komentara: 40

Svi gledaju u Soči, ali žele i Kristalne globuse

Poslednji vikend oktobra rezervisan je za početak nove sezone u Svetskom kupu u alpskom skijanju, a tradicionalno ona se otvara veleslalomima u austrijskom Zeldenu. Titule u novoj sezoni brane Slovenka Tina Maze i Austrijanac Marsel Hiršer, koje će svi želeti da skinu sa trona, ali će, ipak, ove sezone Svetski kup biti u drugom planu. Razlog za to su Zimske olimpijske igre u Sočiju, za koje svi skijaši tempiraju formu...

Sportska redakcija B92 subota 26.10. 00:24 Komentara: 5

Preti li Mančester Junajtedu novi sunovrat?

Možda nije fer prema Dejvidu Mojsu jer je prošlo tek nekoliko meseci kako je nasledio Aleksa Fergusona, ali gledajući igre i rezultate Mančester Junajteda u prethodna dva meseca, postavlja se pitanje da li je na Old Trafordu nastupila nova post-bazbijeva era?

Legendarni ser Aleksandar Metju 'Met' Bazbi bio je preteča novije legende ser Aleksa Fergusona.

On je postao trener Junajteda u oktobru 1945. godine, podigao klub iz pepela rata, preživeo minhensku tragediju, te tokom 24 godina na klupi "Crvenih đavola" ostvario više od 550 pobeda osvojivši pet titula, dva kupa i trofej šampiona Evrope 1968. godine.

Saša Ozmo četvrtak 24.10. 10:30 Komentara: 49

Rekonstrukcija 7: Osnove finansija

U prvih šest delova naše opširne priče o rekonstrukciji srpskog fudbala raspravljali smo o ligaškom sistemu i promeni vlasničke strukture. Pokušali smo da dođemo do odgovora na pitanje koliko klubova današnja Srbija, sa infrastrukturom i igračkim resursima koje ima, može realno da izdrži.

Vladimir Novaković ponedeljak 21.10. 07:33 Komentara: 15

Mogu li Arsenal, Roma, Atletiko da opstanu do kraja?

Dvonedeljna reprezentativna pauza je okončana, pa je vreme za nastavak borbe u elitnim evropskim fudbalskim ligama.

Uvodna dva meseca su donela nekoliko iznenađenja, ali i pokazala od koga šta možemo da očekujemo u nastavku sezone, a nakon što su okonačne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, sada kreće i konkretna borba za klupske trofeje.

Sportska redakcija B92 vam je priredila kratak presek prethodnih 7-8 kola u Premijer ligi, Bundesligi, Seriji A i Primeri, izdvojili smo klubove i pojedince koji su obeležili početak sezone, te ključne detalje.

Vladimir Novaković petak 18.10. 18:00 Komentara: 40

Vladimir Radmanović – dragulj bez punog sjaja

Vest o njegovom povlačenju, doduše još ne definitivnom i zvaničnom, nije izazvala veliku medijsku pažnju. Zadržala se kratko u naslovnim delovima sportskih portala, a nije mnogo više prostora zavredila ni u štampi i na televiziji. Paradoksalno, reč je o odlasku iz košarke verovatno najtalentovanijeg igrača kojeg je Srbija dala u prethodnih 15 godina – Vladimiru Radmanoviću, koji u novembru puni 33 godine.

Saša Ozmo sreda 16.10. 09:30 Komentara: 103

Eks-Ju i Mundijal: Gde su oni, a gde smo mi?

U narednih sedam dana okončaće se borba za plasman na Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, a među putnicima sigurno neće biti reprezentacije Srbije.

Sa druge strane, četiri od preostalih pet bivših jugoslovenskih republika ima realne šanse da se nađe na Mundijalu u Južnoj Americi.

Bosna i Hercegovina je najbliža istorijskom plasmanu, i to direktnom putu u Brazil, Hrvatska je obezbedila baraž, dok su blizu njega Crna Gora i Slovenija.

Samo Makedonija nema nikakve šanse, kao i Srbija, a obe selekcije su se borile u istoj grupi, uz Hrvatsku.

Svega 11 bodova, tačnije tri pobede u devet mečeva u grupi sa Belgijom, Hrvatskom, Makedonijom, Škotskom i Velsom je i pored toga daleko od minimalno očekivanog.

strana 1 od 1 idi na stranu