Srbija vs Hrvatska - ko će istrčati na Maksimir?

Ostalo je pet dana do meča decenije, duela Hrvatske i Srbije na Maksimiru u Zagrebu, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Prethodnih nedelja mnogi fudbalski stručnjaci su davali svoje procene predstojećeg duela, većina daje prednost Hrvatskoj, ističe slab napad Srbije, bolju formu glavnih igrača zapadnog suseda.

Siniša Mihajlović nije imao iznenađenja na svom spisku, osim što nije pozvao Dejana Stankovića, iako je bilo naznaka da bi doskorašnji kapiten mogao da se vrati u selekciju, ali on ponovo ima problema sa povredom.

Izvor: B92

Nedelja, 17.03.2013.

16:57

Default images

Prema onome što smo gledali u ranijim utakmicama, sastav Srbije bi trebalo da izgleda ovako: Brkić – Kolarov, Nastasić, Subotić, Ivanović – Kuzmanović, Ignjovski – Tadić, Tošić, Đuričić – Đorđević.

Željko Brkić je standardan na golu Udinezea ove sezone, odigrao je 22 utakmice, imao je problema sa povredom, ali se vratio u tim početkom marta. Na tri utakmice primio je četiri gola, od čega tri na poslednjem gostovanju u Kataniji. Pre toga je bio junak remija sa Romom.

Iako ima tek 19 godina Matija Nastasić je skoro pa standardan u timu Mančester Sitija. Odigrao je 25 utakmica ove sezone i prema mišljenju engleskih stručnjaka izuzetno napredovao. Smatraju ga kičmom odbrane aktuelnog šampiona, te naslednikom Nemanje Vidića.

Branislav Ivanović i Neven Subotić igraju na standardno visokom nivou za Čelsi i Borusiju, dok je pitanje koliko je rotacija u Sitiju uticala na formu Aleksandra Kolarova, koji će najveća pretnja po Hrvate biti iz prekida.

Mihajlović će ponovo skoro izvesno igrati sa dva zadnja vezna igrača, a odgovornost će dati verovatno Zdravku Kuzmanoviću i Aleksandru Ignjovskom.
Prvi je tokom jaunara prešao u Inter i zaigrao na mnogo višem nivou nego u Štutgartu, dok je Ignjovski poslednjih nekoliko nedelja bio jedan od najboljih igrača Verdera. On će najverovatnije biti zadužen da igra flastera na Luki Modriću.

Možda i ključni deo tima biće ofanzivni vezni igrači, posebno uzimajući u obzir činjenicu da Srbija nema golgetera na vrhunskom nivou.

Tako će Zoran Tošić, Dušan Tadić i Filip Đuričić morati da pokažu sav svoj talenat na Maksimiru. Tošić je dugo odmarao zbog pauze u Rusiji, ali je na tri odigrana meča u 2013. pokazao zavidan nivo forme. Ono što posebno hrabri je što krilo CSKA iz meča u meč igra sve bolje i kreira šanse za golove.

U centru pažnje ipak će biti tandem iz Holandije, Tadić i Đuričić su ove sezone među najvećim zvezdama u zemlji ‘lala’, ovaj drugi se već “prodao” u Benfiku, a u subotu je bio dvostruki strelac. Zajedno su postigli 21 gol ove sezone.

I na kraju, najslabija tačka, napad. Šansu će kao starter najverovatnije dobiti Filip Đorđević, drugi strelac francuske Lige 2 sa 16 golova. Problem je što je pre poslednjeg gol 9. marta, prethodni put strelac bio još početkom februara.

To bi možda moglo da gurne u prvi plan Nikola Đurđića koji je postigao dva gola u prvih mesec dana u Bundesligi, ali se još uvek privikava na najjači evropski fudbal.
Što se tiče Hrvata, izdvajaju se dva imena. Mario Mandžukić blista u dresu Bajerna za koji je ove sezone postigao 18 golova na 30 utakmica.

Motor tima biće član Real Madrida Luka Modrić, koji je poslednjih nekoliko utakmica odigrao na vrhunskom nivou, postigavši dva fantastična gola za “kraljevski klub”, jedan možda i ključan u preokretu protiv Junajteda u Mančesteru.

Odbranu će da predvodi sjajni kapiten i duša ovog tima Darijo Srna, koji će izuzetno opasan biti po desnoj strani, što bi moglo da ograniči ofanzivni manevar Kolarova. Odbrambeni zid činiti Vedran Ćorluka i Dejan Lovren. Umesto Lovrena na mestu šopera mogao bi da igra iskusni Josip Šimunić.

Povređenog Ivana Perišića na levoj strani trebalo bi da zameni Ivan Rakitić, dok će podrška Mandžukiću u napadu najverovatnije biti Ivica Olić, pre svega zbog kontrole srpskog krilnog tandema Tošić-Tadić i utrčavanja Ivanovića po desnoj strani.

Uz Modriću u vezi trebao bi da bude iskusni Niko Kranjčar, dok će na golu biti pouzdani Stipe Pletikosa.

Naravno, oba selektora, i Siniša Mihajlović i Igor Štimac će pokušati da na svaki mogući način iznenade rivala i pronađu neku slabost kod istog. Zato nije isključeno da u oba tima vidimo neko ime koje i nije toliko uobčajeno u sastavima ovih reprezentacija.

Za Srbiju je ovaj meč biti ili ne biti, Hrvati će se verovatno zadovoljiti i bodom, ali neće ima lako pasti ukoliko ni ovaj put ne uspeju da savladaju Srbiju na svom terenu i potvrde regionalnu dominaciju koju im trenutno doje pozicija na FIFA listi.

Peti meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine između Hrvatske i Srbije u Grupi 1 igraće se u petak, 22. marta na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Šta vi mislite ko bi trebalo da igra za Srbiju na Maksimiru? Ko bi mogao da bude igrač odluke u našem timu? Da li je Mihajlović spremio neko iznenađenje rivalu? Da li i ko fali u ovom timu, i da li je i ko višak u istom? Da li ćemo gledati čvrst meč bez golova, ili će se mreže na Maksimiru tresti?

Napišite nam vaše mišljenje u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

225 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: