NBA: Da li ćemo u finalu gledati Brajant vs Džejms?

Posle nekoliko meseci čekanja konačno je pred nama nova NBA sezona, a s obzirom da dešavanja tokom leta verovatno jedna od najboljih u poslednjih nekoliko godina.

Titulu će da brani Majami Hit, tim koji je okončao dominaciju timova iz Zapadne konferencije, koji će možda biti i jači nego pre, stigao je Rej Alen. Međutim, novu eru dominacije najavljuju Los Anđelis Lejkersi, sa Dvajtom Hauardom u glavnoj ulozi.

Tander je zadržao nukleus tima, iako je otišao Džejms Harden, Boston i San Antonio se i dalje oslanjaju na veterane, Klipersi vrebaju iz drugog plana, dok novo ime stiže iz Bruklina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

20:32

Default images

Da li će nova, 67. NBA sezona, biti dvoboj "jezeraša" i "vreline", da li ćemo konačno gledati u finalu Brajanta protiv Džejmsa, može li LeBron da krene putem Majkla Džordana, može li se Kobi izjednačiti sa MJ23 po broju titula, mogu li klinci iz Oklahoma Sitija konačno da postanu šampioni, koliko mogu Čikago Bulsi, imali još snage u mišićima veterana iz Bostona i San Antonija, da li će Njujork Niksi konačno postati tim za respekt? Mnogo je pitanja, 30. oktobra će početi odgovori na njih.

Nova sezona biće poslednja kompletna za Komesara lige Dejvida Sterna koji je najavio povlačenje 2014. godine. Jedna od prvih odluka koje je liga na čelu na Sternom donela za predstojeću sezonu jesu veće kazne za "floperse" (simuliranje).

Istočna konferencija

Atlantik divizija:
Većina timova je napravila dosta promena u rosterima, pa će nova sezona za sve biti neki novi početak.

Najviše pažnje u predstojećoj sezoni na Istoku sigurno će privlačiti novo lice, Bruklin Netsi. Nije došao Dvajt Huard, ali jeste Džo Džonson, pa uz Derona Vilijamsa ovaj tim ima pregršt talenta, videćemo na koje će ga način koristiti. Tu je i Bruk Lopes, pa bi Netsi mogli lako do plej-ofa.

Boston Seltiksi i dalje će predstavljati "stare lisce", ali su oslabljeni odlaskom Reja Alena. Ipak, sa Polom Pirsom i Kevinom Garnetom u timu nema šale, a osveženja će predstavljati povratak Džefa Grina, dolazak Kortnija Lija, nekad najboljeg šestog igrača lige Džejsona Terija, te konačno našeg Darka Miličića. Svi znaju koliko može Ražon Rondo. Ključni igrači jesu sve stariji i bliži penziji, ali oni uvek najbolje zaigraju u junu, kada je i najvažnije.

Veliku rokadu napravili su Filadelfija 76ersi, otišao je lider tima Andre Igudala, a stigao je jedan od najboljih centara današnjice, ali često povređeni Endrju Bajnam, koji je trenirao oko 90 sekundi tokom predsezone. Evan Tarner i Džru Holidej su odlični šuteri, ali uspeh Siksersa zavisi isključivo od Bajnamovih kolena.

Njujork Niksi su se odlučili za radikalan potez, pustili su najveće otkrovenje prošle sezone Džeremija Lina, a doveli legendu Džejsona Kida, koji bi konačno trebalo da uvede red u igru Niksa.

Karmelo Entoni je savršeni košgeter, jedan od najboljih finišera utakmica, Amare Stodemajer je jedna od najboljih četvorki poslednje decenije, Tajson Čendler je najbolji defanzivac lige, Iman Šampers budući superstar, vratio se i Rašid Valas, tu su i Markus Kembi i Kurt Tomas, pa po imenima ovo je tim koji može da pregazi svakoga, ali možda krajem 90-ih.

U suštini, uspeh timova u diviziji će zavisiti od sledećeg: da li će veterani Seltiksa ostati zdravi, da li će Karmelo Entoni početi da dodaje loptu, da li zvezde Netsa mogu da sarađuju u novoj ulozi? Ovo je definitivno najjača divizija lige, bez problema bi sva četiri navedena tima trebalo da se plasiraju u plej-of, crna ovca je Toronto. Osim, ako Jonas Valančijunas eksplodira u ruki sezoni.

Centralna divizija:
U Centralnoj diviziji knjiga je spala na dva imena, tu su Čikago Bulsi i jedno od otkrovenja prošle sezone Indijana Pejkersi. Ko će biti glavni zavisi samo od jedne stvari, koliko se dobro oporavio Derik Rouz i koliko je njegovo koleno spremno da izdrži njegovu brzinu.

Bulsi će sezonu početi bez svoj bivšeg MVP-ja, čiji se povratak očekuje u februaru 2013. godine, i početi napad na treću uzastopnu titulu u diviziji. Ove godine među "bikovima" je i jedan Srbin, Vladimir Radmanović. Sa Karlosom Buzerom, Ričardom Hamiltonom, Žoakimom Noom i Luolom Dengom imaju tim za plej-of, Kirk Hajnrih je lepa zamena za Rouza, ali bez njega više od prve runde plej-ofa bi bio veliki uspeh.

Sa druge strane, Pejsersi su se prošle sezone probili, a ove se očekuju i konkretni rezultati u plej-ofu, možda i napad na finale. Deni Grejndžer, Dejvid Vest i Roj Hibert verovatno predstavljaju najbolju ofanzivnu liniju u ligi, ali će ključ sezone biti šuter Pol Džordž. Frenk Vogel je sjajan trener, njegov tim bi mogao da bude među četiri najbolja po skoru u ligi, ali je pitanje koliko su sposobni za plej-of.

U drugom planu biće Klivlend, Detroit i Milvoki koji imaju veoma mlade, ekipe od kojih se očekuje da zablistaju tek u predstojećim godinama. Pistonsi ponovo grade tim, ovaj put oko supertalentovanog centra Grega Monroa, Brendon Najt i Rodni Staki biće mu oslonac, ali teško da ovaj tim može daleko da dogura, bar ne ove sezone. Baksi imaju dobar roster, tu su Brendon Dženings, Monta Elis, Ersan Iljasova, Majk Danlivi, Dru Guden, ali ovi momci nikad ništa nisu uradili u NBA ligi. Klivlend osim Kajrija Irvinga, koji je krenuo stopama Pola, Ronda, Vola, nemaju pravo rešenje za protivničke odbrane, pa su daleko od ozbiljne pretnje.

Jugoistok divizija:
Na Jugozapadu postoji samo jedno ime, to je šampion Majami Hit. LeBron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš dobili su veliko pojačanje, stigao je Rej Alen, najbolji trojkaš NBA lige svih vremena, pa se samo može pričati i o velikoj četvorci sa Floride. Ne treba za boraviti ni Rašarda Luisa koji će takođe biti veliko pojačanje za spoljnu liniju. Cilj Hita je samo jedan, apsolutna dominacija.

“Ostvario sam mnoge ciljeve, ali još uvek nisam zadovoljan sa onim što sam uradio do sada. Možemo da budemo bolji nego prošle sezone. Imamo potencijal da budemo još bolji. To je zastrašujuće”, rekao je najbolji igrač lige LeBron Džejms, koji posle osvajanja prve titule sada ima samo jedan cilj, da bude najbolji u istoriji.

Velika nepoznanica bića Atlanta Houksi, jedan od talentovanijih timova lige je ostao bez prve zvezde Džoa Džonsona, otišao je i Marvin Vilijams, pa bi najveći teren sada definitivno trebalo da iznese Džoš Smit.

U drugom, tačnije trećem planu su Vašington Vizardsi, novi Orlando Medžik i mučeni Šarlot Bobketsi.

Vizardsi i dalje rade na izgradnji tima oko Džona Vola, ali njega neće biti dva meseca. Stigao je ruki Bredli Bil, tu su Džordan Kroford, Nene, Emeka Okafor, Jan Veseli, veoma talentovan tim, ali bez prave zamene za Vola nema uspeha. Vol i Bil će biti paklen bekovski tandem, ali ne ove sezone.

Nova era počinje u Orlandu nakon odlaska Dvajta Hauarda. Pošto nije stigla ni približno dostojna zamena, ova sezona će definitivno biti žrtvovana za visokog pika sledeće godine.

Šarlot ima samo jedan cilj, da ne bude ponovo najbori u istoriji i ligi. Nisam siguran da će im to biti lako, Kemba Voker i Ben Gordon su fenomenalni bekovi, ali osim toga, Bobketsi nemaju više ništa da ponude.

Prognoza plej-ofa:
1. Majami Hit
2. Boston Seltiks
3. Indijana Pejsers
4. Čikago Buls
5. Njujork Niks
6. Bruklin Nets
7. Filadelfija 76ers
8. Atlanta Houks

Zapadna konferencija

Severozapadna divizija:
Sigurno najjača uz Atlantik, gde će Oklahima Siti Tander imati konkurente u svim rivalima. Tander iz sezonu u sezonu napreduje stepenik po stepenik, a s obzirom na poraz u finalu prošle sezone, ove je logično očekivati titulu. Tander ima skoro identičan tim, Kevin Durent, Rasel Vestbruk i Serž Ibaka su nukleus, koji već nekoliko godina igra zajedno, ovaj put još iskusniji, samim tim i kvalitetniji.

Međutim, dva dana uoči početka sezone tim je doživeo značajnu promenu, otišao je najbolji šesti igrač lige Džejms Harden, a stigao odlični strelac, ali čovek koji često ima problema sa povredama Kevin Martin. Da li će on uspeti da se uklopi u sistem Skota Bruksa?

Sa mnogo više ambicija u sezonu ulaze Denver Nagetsi, skoro jednakim dok je igrao Karmelo Entoni, a glavni razlog je dolazak All Stara Andrea Igudale, uz Taja Lousona. Problem je što ovaj tim baš i nije kreiran za plej-of, ali biće interesantno gledati kako momci Džordža Karla kidaju obruče.

U ovoj diviziji je jedna od ekipa koja bi mogla da bude iznenađenje sezone, Minesota Timbervulvsi su kreirali respektabilan tim, koji čini nekoliko sjajnih mladih igrača, uz povratnika na parket Brendona Roja, te iskusnog Andreja Kiriljenka. Dosta toga će zavisiti od Kevina Lava, tačnije da li će biti zdrav dovoljno dugo, te kada će se i kako vratiti Riki Rubio, možda i ključni igrač u napadu za plej-of. Mnogo se očekuje i od Nikole Pekovića, posebno dok se Lav ne oporavi. Bivši centar Partizana se dokazao prošle sezone, a da će biti značajan šraf u mašineriji Rika Adelmana pokazao je u predsezoni.

Iz drugog plana delovaće Juta i Portland, ekipe koje imaju mnogo talenta i prostora za napredak, ali koje su i dalje u procesu izgradnje tima.

Više šanse daju se Džezerima koji su u trejdu dobili Marvina Vilijamsa, a tu je i jedan od najpotcenjenijih plejmejkera Mo Vilijams. Sa Polom Milsapom, Alom Džefersonom i Enesom Kanterom, te Derikom Fejvorsom u reketu, oni bi mogli da predstavljaju mali šok za sve.

Pre pet godina svi su želeli momke iz Portlanda, Greg Oden, Brendon Roj i Lamarkus Oldridž su biti najveći talenti lige, ali su povrede osakatile Blejzerse. Oden neće igrati ove godine, Roj se vratio bez hrskavice u kolenima, ali je u drugom timu, pa je na ljudima iz Oregona da pravi novi tim oko All Stara Oldridža. Demijan Lilard i Mejers Leonard su prvi pokušaj u tome, nadam se da će doktori u Portlandu ovaj put sačuvati njihova kolena. Ove sezone će i jedan Srbin da igra za Blejzerse, Saša Pavlović.

Pacifik divizija:
Kao i u slučaju Majamija na Jugoistoku, Pacifik je na zapadu divizija gde će dominirati samo jedno ime, mada je tako već godinama, a to su Los Anđeles Lejkersi. Startna petorka Stiv Neš, Kobi Brajant, Meta Vorld Pis, Pau Gasol, Dvajt Hauard, uz Antvana Džejmisona sa klupe, izaziva strahopoštovanje.

Dolazak Stiva Neša i Dvajta Hauarda mnoge podseća na dolazak Karla Melouna i Gerija Pejtona 2003, kada to nije funkcionisalo, ali ovaj tandem nije baš stigao u Los Anđeles da okonča karijeru titulom.

“Dvajtovo prisustvo u defanzivi je verovatno najbolje koje sam video u istoriji sporta. Stiv je vrhunski plejmejker, njegov IQ i sposobnost kao u NFL kvorterbeka nisu nešto što ima svako. Svi delići su se uklopili, svi radimo različite stvari, sve što treba da radimo je ono što smo radili tokom naših karijera. Ovi momci su sjajni igrači, sada neće moći jednostavno da me udvajaju sve vreme, to se više neće dešavati”, istakao je Kobi Brajant, koji će pokušati da se izjednači sa Majklom Džordanom po broju titula.

Jedina prava konkurencija u diviziji biće im gradski rivali Klipersi koji su prošle sezone malo razočarali, ali sa jednim od najboljih krila lige Blejkom Grifinom i najboljim plejmejkerom Krisom Polom svakako imaju tim za titulu. Prošla sezona je okončana kada je povređen Čonsi Bilaps, sada je rezerva u tom slučaju legendarni Gren Hil, a vratio se i Lamar Odom. Ako ih povrede zaobiđu ove sezone, mogu svašta da urade.

Posle nekoliko godina velikih uspeha, Finiks će ove godine imati epizodnu ulogu, počinje nova, postnešovska, posthilovska era u Arizoni, pa plaj-of izgleda kao nemoguća misija za Sanse. Slična priča je i sa Golden Stejtom i Sakramenta, koji imaju mlade, talentovane timove, koji se još grade.

Mada, Voriorse mnogi vide i kao potencijalnog uljeza u plej-ofu, sa Stivenom Karijem i Endrjuom Bogutom kao pokretačkim motorima. Klej Tompson i Dejvid Li su sjajna podrška, dok dubinu timu daju Džeret Džek, Ričard Džeferson, Karl Landi. Trener Mark Džekson očekuje doigravanje, videćemo koliko je realan.

Jugozapad divizija:
Biće vrelo u Teksasu ove godine, San Antonio Sparsi su tim koji je prethodne dve sezona imao najbolji učinak, oni kao takvi sa svojim veteranima moraju biti među konkurentima za titulu.

Toni Parker i Tim Dankan su i dalje sposobni da se takmiče sa mnogo mlađim rivalima, poslednju reč nije rekao ni Manu Đinobili, a ove godine se očekuje i konkretniji učinak njihovih naslednika, pre svih Kavija Leonarda. Greg Popović zna kako se pravi šampionski tim, ne treba potcenjivati starost "mamuza".

Dalas se nada da će Dirka Novickog ove sezone zaobići povrede, te da će dobiti podršku od O Džej Meja, jedinog pravog pojačanja tokom leta. Meveriksi nisu propustili plej-of od 2000. godine, ali je sve izvesnije da se ovaj tim Marka Kjubana nalazi na kraju svog puta.

Hjuston je doveo nekoliko interesantnih pojačanja, pre svih Džeremija Lina i Džejmsa Hardena, ali teško da će uspeti da stignu do plej-ofa. Sve oči bile su usmerene u generalnog direktora Derila Moreja koji je najavljivao dolazak Dvajta Hauarda, ali pošto je to propalo, Teksansi i NFL će očigledno i dalje biti u prvom planu u Hjustonu.

Teksašanima neće biti lako sa ostalim rivalima, Memfisu se osladilo igranje u plej-ofu, a ovu godine samo se nadaju da će svi ostati zdravi, dok će se Nju Orleans osloniti na svog prvog pika Entonija Dejvisa.

Grizlisi su prethodnih sezona skidali skalpove najvećima, Mark Gasol igra bolje od brata iz Lejkersa, Zek Rendolf je ponovo spreman da razbija, Rudi Gej je sve bolji, pa je timu iz Tenesija, koji je dobio novog vlasnika, problem samo dužina klupe.

Prognoza za plej-of:
1. Los Anđeles Lejkers
2. Oklahoma Siti Tander
3. Los Anđeles Klipers
4. San Antonio Spars
5. Memfis Grizlis
6. Juta Džez
7. Minesota Timbervulvs
8. Denver Nagets

Ko će se plasirati u plej-of, ko će igrati u finalu, ko će biti MVP? Šta vi mislite o tome, napišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: