Sve se vraća, sve se plaća

Narodna poslovica koja se često obistini. Uobičajena je predrasuda da su sportisti bahati, razmaženi bogataši koji misle da mogu da rade šta im je volja i prođu bez posledica.

Da je ta predrasuda ponekad opravdana pobrinulo se mnogo sportista, a jedan od takvih je i igrač američkog fudbala Adam Džons. Čovek kojem je nadimak "Pekmen", dugo je živeo po svojim pravilima, dok mu se sve to jednog dana nije obilo od glavu.

Jedan od najvećih talenata NFL-a upropastio je veliku karijeru nedisciplinom i bahatošću, a pošto je postao žrtva sopstvenog načina života, odlučio je da se bar malo iskupi.

SAD
Podeli

Džons je zamolio komesara NFL-a Rodžera Gudela da prisustvuje simpozijumu rukija, i na osnovu ličnog iskustva pokuša da momke koji ulaze u mašinu profesionalnog američkog sporta usmeri na pravi put.

Pekmen je nedavno osuđen zbog umešanosti u pucnjavi u jednom stripriz klubu u Las Vegasu 2007. godine.

Tada su povređena dva čuvara, a on je dužan da ih obešteti sa 11,6 miliona dolara. Od toga, 9,6 miliona dužan je da plati Tomasu Urbanskom, koji je ostao paralizovan ispod struka.

Njegovi incidenti van terena nisu tajna, o čemu je on i pričao rukijima, istakavši da je često pravio gluposti u svom životu, i da je to često skupo platio (zbog pomenute pucnjave suspendovan je kompletnu sezonu 2007, i deo 2008. godine).

Ono što je naglasio mladim igračima jeste da racionalno troše silne milione dolara koje će da dobiju, jer kao što lako stignu, još lakše i nestanu. On to najbolje zna, pošto im je otkrio da je tokom jednog vikenda uspeo da potroši milion dolara!

Na to mu je Terel Ovens, čovek koji je simbol kontroverzi u NFL-u jednostavno rekao: "Čoveče, ti si lud!" A ako vam T.O. to kaže, onda je jasno da imate problem.

"Ono što radiš na terenu, ono što radiš van terena, sve je ogledalo tebe. Izađeš u ovaj klub, izađeš u onaj klub, uvek 100 ljudi oko tebe. Imaš savetnike, računovođe, obične stvari, sve to uzima od tebe", istakao je Džons.

Sada, pet godina nakon što ga je život opomenuo, Džons je potpisao jednogodišnji ugovor sa Sinsinati Bengalsima vredan tek 950.000 dolara, uključujući i bonus od 250.000. Suma summarum, Džons će sada mnogo više da vodi račun o svom ponašanju i novcu.

Šta se dogodilo 19. februara 2007?

Tog vikenda u Las Vegasu je bio NBA All Star, a Džons je posetio stribtiz bar “Minxx”sa rep zvezdom Nelijem. Nih dvojica su uz čoveka poznatog kao Ričard Rič (zanimljivo ime, prim. aut) došli u klub sa nekoliko stotina nocvčanica od jednog dolara, kako bi izvodili "vizuelni efekat" poznat pod nazivom "Making the rain" (pravljenje kiše).

Džons i Neli su bacali novac na egzotične plesačice, kojima je potom menadžer kluba Kris Mičel naredio da ga pokupe. Prema izjavi suvlasnika kluba, Džons se naljutio što su one uzimale novac bez dozvole, pa je jednu igračicu zgrabio za kosu i udario njenom glavom od binu.

Obezbeđenje je intervenisalo i sukobilo se sa Pekmenom i njegovom pratnjom koju je činilo 5-6 ljudi. Džons je tada navodno ugrozio život obezbeđenja.

U međuvremenu, Mičel i saradnik muškog pola napustili su klub sa vrećom u kojoj je bilo 81.020 dolara i dva skupocena "Breitling" sata, koja je policija kasnije vratila.Kada je grupa napustila lokal nakon sukoba, prema tvrdnji vlasnika jedna osoba iz Džonsove pratnje se vratila sa pištoljem i pucala u gomilu, oštetivši opremu i pogodivši tri osobe, uključujući i čuvara koji je bio uključen u raniji sukob.

Član obezbeđenja je pogođen dva puta, a to je bio bivši profesionalni rvač Tomi Urbanski koji je ostao paralizovan od struka na niže. Džons je tokom istrage tvrdio da ne poznaje pucača, iako je vlasnik kluba insistirao da poznaje.

Nakon što se sve smirilo usledilo je nekoliko hapšenja zbog brze vožnje i opiranja. te novih incidenata u noćnim klubovima, pa suspenzija od NFL-a, te prelazak u Dalas Kaubojse.

Nakon što su Kaubojsi saznali da je on osumnjičen za pucnjavu u Las Vegasu, i da je on navodno naredio da se puca pošto se sukobio sa jednim čovekom, uprava ga je otpustila. U međuvremenu se bavio rvanjem, muzičkom karijerom (rep), a bio je na korak od igranja u kanadskoj ligi.Adam Džons je poznatiji kao Pekmen Džons, a nadimak ima ceo život. Tako ga je zvala majka koja je govorila da pije mleko brzo kao lik iz popularne igrice "Pac-Man".

U junu 2008. Džons je istakao da želi da ga poznaju samo kao Adama Džonsa, ili gospodina Džonsa, u pokušaju da se reši problematične prošlosti.

U maju 2010. potpisao je dvogodišnji ugovor sa Sinsinatijem nakon što pola godine nije bio uključen u incidente. Međutim, u oktobru je doživeo tešku povredu vrata. Godinu dana kasnije se ponovo vratio na teren i dobio novi ugovor.

Adam Pekmen Džons je dobio drugu šansu, mnogi to nikada ne dožive, videćemo da li će je prokockati.

Sport

Formula 1: Okršaj na Šumijevom terenu

Velika nagrada Nemačke označiće tačno polovinu ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Do osme trke videli smo sedmoricu različitih pobednika zaredom, dok su se od tada u dvostruke upisali Fernando Alonso i Mark Veber. Među vozačima koji su se do sada našli na najvišem stepeniku pobedničkog postolja nije bio sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, a mnogi smatraju da je “Hokenhajmring” upravo ta staza na kojoj će imati najbolju šansu za trijumf posle skoro šest godina…

Rodžer, Novak, Rafa – ko će biti prvi na kraju godine?

Rodžer Federer osvojio je Vimbldon sedmi put u karijeri i preuzeo je prvo mesto na ATP listi, ali sa samo 75 bodova prednosti u odnosu na Novaka Đokovića. Do kraja sezone očekuje nas jedna od najuzbudljivijih trka za mesto najboljeg na kraju godine, realne šanse da bude prvi ima i Rafael Nadal, pa čak i Endi Mari, doduše u malo verovatnom scenariju. Radoznali ne mogu da odole kalkulacijama, pa bi bilo dobro da vidimo ko brani koliko bodova u narednom periodu.

Saša Ozmo četvrtak 12.07. 14:48 Komentara: 105

Formula 1: Može li Meklaren da uzvrati udarac?

Pre dve nedelje, Velika nagrada Evrope imala je dva ’poluvremena’, u jednom je dominirao Sebastijan Fetel, u drugom Fernando Alonso. Ta trka pokazala je da su Red Bul i Ferari najviše napredovali od početka sezone, pa se pred ovaj vikend, kada ćemo videti okršaj na legendarnom „Silverstonu“ postavlja pitanje da li će u njihovu borbu uspeti da se umeša i Meklaren...

Sportska redakcija B92 četvrtak 5.07. 23:16 Komentara: 8