NBA plej-of: Najbolje što košarka ima

Skraćena sezona u NBA ligi donela je ono što su svi očekivali, dosta mečava svake večeri, veliku borbu za plej-of u obe konfernecije, sjajne duele najbolji timova, borbu Durenta, Brajanta i Džejmsa za najboljeg strelca.

Gust raspored doneo je i mnogo povreda, pre svega ključnih igrača, pa samim tim i dosta trenerskih rokada tokom sezone kako bi odmorili najvažnije igrače za plejof.

Videli smo spektakularne igre, nekoliko sjajnih rekorda, a nisu izostala ni iznenađenja. Veliki deo sezone u prvom planu bio je Džeremi Lin, u finišu se pričalo o prljavom udarcu Rona Artesta, ali sada je ispred nas plej-of, najbolje što NBA može da ponudi.

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

16:47

Default images

Među glavnim kandidatima za titulu nema novih imena. San Antonio i Čikago su ponovo osvojili konferencije, Oklahoma Siti Tander i Majami Hit su najpoželjniji finalisti, Los Anđeles Lejkersi su uvek među glavnim favoritima.

Malo je neobično što aktuelni šampion Dalas Maveriski ne predstavljaju bitan faktor, dok će nam nedostajati Dvajt Hauard koji je završio sezonu.

Prošle sezone Memfis je sve iznenadio, ove godine to bi mogli da učine Klipersi, Indijana, Njujork ili možda Atlanta.

Sa druge strane, San Antonio i Boston verovatno imaju poslednju šansu da osvoje trofej sa aktuelnom generacijom, tako da svih 16 timova u plej-ofu ima svoju računicu.



Evo koga ćemo gledati u prvoj rundi:

Istok:
(1) Čikago Buls – (8) Filaldelfija 76ers
(2) Majami Hit – (7) Njujork Niks
(3) Indijana Pejsers – (6) Orlando Medžik
(4) Atlanta Houks – (5) Boston Seltiks

Zapad:
(1) Oklahoma Siti Tander – (5) Dalas Meveriks
(2) San Antonio Spars – (6) Juta Džez
(3) Los Anđeles Lejkers – (7) Denver Nagets
(4) Memfis Grizlis – (8) Los Anđeles Klipers

Istočna konferencija:

Čikago Buls (50-16) vs Filaldelfija 76ers (35-31)

Beta/AP
Bulsi su tokom sezone dobili dva od tri duela, uključujući i slavlje 96:91 početkom marta što je bila retka prilika da Bulsi igraju sa najjačom petorkom (Derik Rouz 35p, 8as). Jedini trijumf 76ersa bilo je ubedljivih 98:82 u februaru kada za Čikago nisu igrali Luol Deng i Ričard Hamilton.

Prošle sezone Bulsi su stali u finalu Istoka pa su sada silno motivisani da u Čikago vrate trofej koji je donosio samo Majkl Džordan. Sa druge strane, neki igrači Siksersa su zadovoljni što su izbegli Majami, verujući da će lakše izaći na kraj sa Bulsima.

Ključni faktor meča mogao bi da bude duel Luola Denga i Andre Igudale. Iako se ni jedan igrač Filaldelfije ne ističe po individualnom učinku, Igudala je taj koji bi trebalo da nosi tim u ključnim momentima. Deng je u oba meča protiv File šutirao očajnih 3 od 11 uz sedam poena u proseku, dok je Igudala postigao 19 u pobedi, ali samo ukupno 21 u porazima od Bulsa.

Centarska linija File je slaba tačka tima iz Pensilvanije, pa bi čovek odluke mogao da bude i Žoakim Noa. On je imao samo po dva poena i skoka u jedinom porazu Bulsa od Siksersa, dok je u pobedama prosečno imao 12 poena i 14.5 skokova.

Filadelfija je tokom većeg dela sezone bila jedna od najprijatnijih iznenađenja, ali teško da može više od jedne pobede u ovoj seriji.

Majami Hit (46-29) vs Njujork Niks (36-30)

Beta/AP
Ove sezone Majami želi korak dalje, a to je poslednji korak i osvajanje titule. Prva prepreka Hitu su Njujork Niksi koji su se preporodili dolaskom Majka Vudsona na mesto trenera (18 pobeda u 24 meča).

Ipak, Majami predvođen trećim strelcem lige LeBronom Džejmsom (27.1p) ima sve tri pobede u duelima tokom regularnog dela sezone.

U poslednjem meču Hit je slavio 93:85 i pored 42 poena Karmela Entonija. Ključan faktor u pobedama bio je već spomenuti Džejms sa prosekom od 26.7 poena, 9 skokova i 6 asistencija po meču.

Duel Majamija i Njujorka je verovatno najinteresantniji okršaj prve runde s obzirom na broj All Star imena koja će biti na parketu. S jedne strane Džejms, Vejd i Boš, a sa druge Entoni, Stodemajer, Čendler uz Dejvisa i Smita.

Ovo će biti prvi duel Hita i Niksa u plejofu još od epske serije koja je trajala četiti uzastopne godine od 1997. do 2000. godine. Sve su počinjale u Majamiju, sve su trajale dugo, a tri su pripale Niksima.

Ključan detalj ove serije svakako će biti duel dva najbolja igrača sa Drafta iz 2003. godine. Prvi i treći pik, Džejms i Entoni su veliki prijatelji, a u godinama koje nam dolaze mogli bi biti i najveći rivali.

Entoni je briljirao tokom aprila gde je koristio brzinu u duelima sa krilnim centrima, ali sada će ispred njega biti jedan od najboljih defanzivaca lige koji ga je limitirao na smo dva poena u poslednjoj četvrtini u poslednjem meču.

Interesantno će biti i u reketu gde će okršaj imati dva ponajbolja krilna centra lige, Kris Boš i Amare Stodemajer. Tokom 2010. Boš je bio poželjniji na tržištu od Stodemajera pa je tako stigao u Majami, pa Amare verovatno želi da dokaže da su ga svi potcenili.

Međutim, u međusobnom duelu ove sezone Boš je bio bolji sa prosečno 18 poena i 10.3 skokova. Stodemajer je imao samo 12.5 poena i 6 skokova u proseku protiv Boša.

Ukoliko dueli superstarova budu u egalu, klupa je ta koja će da presudi. Tu blagu prednost imaju Niksi koji mogu da računaju na sjajne šutere Džej Ar Smita i Stiva Novaka. Ako i oni zakažu, teško da Niksi mogu dalje od poraza u šest mečeva.

Indijana Pejsers (42-24) vs Orlando Medžik (37-29)

Beta/AP
Iako su Pejsersi bili konstantniji u regularnom delu i ostvarili pet pobeda više, Orlando je u međusobnim duelima dobio tri od četiri meča.

Medžik je čak dva puta slavio u Indijanapolisu, a Pejsersi su imali svega 82 poena po meču u tim porazima. Međutim, Orlando je sada bez najboljeg igrača Dvajta Hauarda, i sve statistike padaju u vodu.

Tim sa Floride je dugo bio na trećem mestu na Istoku, ali je na kraju jedva sačuvao i šesto mesto nakon što je Hauard završio sezonu zbog operacije leđa. U međuvremenu, Pejsersi su još više popravili igru i od iznenađenje postali kandidat za visok plasman.

Bez Hauarda Medžik je slab u reketu, Rajan Anderson i Glen Dejvis teško da mogu nadigrati Roja Hiberta i Dejvida Vesta, pa će ključan duel biti okršaj Denija Grejndžera i Kventina Ričardsona.

Ričardson je uvek bio fokusiran na defanzivu i čuvanje najboljeg strelca rivala, ali niko u Orlandu nije imao rešenje za Grejndžera koji je prosečno postizao 19.3 poena protiv Medžika.

Bitan faktor naravno biće i bekovi, Džordž Hil iz Pejsersa i Džamir Nelson iz Medžika. Hil je odlično zamenio povređenog Darena Kolisona, toliko dobro da je ostao startni plejmejker i kada se ovaj vratio na parket. Nelson je već dugo druga opcija u napadu Medžika, a bez Hauarda je on taj koji bi trebalo da istupi i povede tim u poede.

Ime iz senke mogao bi da bude Tajler Hansbro. On je prosečno postizao 18 poena protiv Medžika, a pošto u reketu sada nema Hauarda, momak sa Džordanovog univerziteta mogao bi da ima mnogo bolji učinak u ovom duelu.

Bez Hauarda Orlando je autsajder, a više od jedne pobede u ovom duelu bilo bi malo iznenađenje.

Boston Seltiks (39-27) vs Atlanta Houks (40-26)

Beta/AP
Okršaj Bostona i Atlante bi mogao da bude najneizvesniji u prvoj rundi plejofa. Dve veoma slične ekipe, sličnog učinka u prvom delu sezone i napetih međusobnih duela mogli bi da donesu seriju od sedam mečeva.

Seltiksi su dobili dva od tri duela iz regularnog dela sezone, ali sa ukupno pet poena razlike. Tim iz Masačusetsa je u trećem meču odmarao glavne zvezde, Houksi su slavili 92:92 i tako izborili prednost domaćeg terena.

Poslednjih nedelja Seltiksi su odmarali svoje veterane, a razlog je jasan. Ovo bo mogla da bude poslednja sezona u kojoj bi na parketu zajedno igrali Kevin Garnet, Pol Pirs i Rej Alen.

Teško je reći šta bi moglo da odluči ovu seriju. Pirs i Ražon Rondo su svakako prednost Seltiksa (Rondo imao 20 asistencija i ‘tripl-dabl’ u jednoj od pobeda), pa će dueli krilnih centara i bekova biti ključni.

Džoš Smit je najbolji igrač Houksa ove sezone (18.8 poena i 9.6 skokova u proseku), ali će sada ispred njega da bude jedan od najboljih defanzivaca lige Kevin Garnet. KG igra fenomenalno u svojoj verovatno poslednjoj sezoni u Bostonu, a protiv Houksa prosečno je beležio 19 poena.

Drugi “x faktor” trebalo bi da bude duel Reja Alena i Džoa Džonsona. Ni jedan od njih dvojice nije na očekivanom nivou, Rej Rej ima dosta mečeva sa veoma lošim šutem iz igre, ali plejof je uvek novi početak.

Alen nije igrao poslednjih devet mečeva, dva protiv Atlante, zbog povrede skočnog zgloba, a kada je igrao imao je 19 poena protiv Houksa. Džonson je imao 30 poena protiv oslabljenih Seltiksa u ključnoj pobedi 20. aprila, ali samo dva uz očajan šut 5-17 u porazu posle produžetaka desetak dana ranije.

Zapadna konferencija

San Antonio Spars (50-16) vs Juta Džez

Beta/AP
Pomalo neočekivano San Antonio Sparsi stigli su do prvog mesta na Zapadu i prednosti domaćeg terena. Međutim, samo laici su mogli da sumnjaju u ekipu Grega Popovića koji je izvukao najbolje što je mogao od skrećene sezone.

Sjajnim igrama Tima Dankana i Tonija Parkera “mamuze” su pokoriče Zapad, a iskusni Popović je znao kako da dozira minutažu svojim veteranima i odmara ih taman dovoljno da ostanu sveži, a da igraju i u finišu regularnog dela kada su se borili za mesto broj 1.

Sada im je rival nimalo naivna Juta koju su ipak dobili tri od četiri prethodna duela, mada je taj poslednji u kojem su slavili Džezeri bio nebitan za Sparse koji su igrali bez Dankana, Parkera i Đinobilija.

San Antonio je dobio poslednjih deset mečeva u sezoni što im je donelo mesto broj 1 drugu uzastopnu godinu. Prošle sezone su ih razbili Memfis Grizlisi u prvoj rundi, ali sa zdravim rosterom ove godine jurišaju na drugu titulu u skraćenoj sezoni (osvojili trofej 1999. godine takođe posle ‘lokauta’).

Kao i u prethodno analiziranom duelu, i ovaj će da donese interesantne duele bekova i centara. Tim Dankan, iako u godinam, igra veoma lagano, ima skoro “dabl-dabl” u proseku (15.4p, 9sk), ali mu neće biti lako protiv Ala Džefersona koji ima sličan učinak (19.2p, 9.6sk).

Toni Parker je prva violina Sparsa već nekoliko sezona, u ovoj je posebno briljirao (18.3p, 7.7 as, 2.9sk), a konkurencija sa druge strane biće mu odlične Devin Heris. U međusobnim duelima Parker je bio bolji individualno, ali je Heris igrao sve bolje i bolje iz meča u meč. U poslednjem okršaju je ubacio 25 poena, mada bez Parkera u odbrani (28 veče ranije).

Naravno, ne treba zaboraviti na maestralnog argentinca Manua Đinobilija koji je nekoliko meseci pauzirao zbog povrede, ali se vratio spreman i biće velika pretnja s obzirom da je ubacio po 23 poena u dva duela sa Jutom.

Iako duel prvog i osmog tima, Sparsi neće tako lako stići do čiste pobede, pa bi Juta mogla bar jednom da slavi i malo produži seriju.

Oklahoma Siti Tander (47-19) vs Dalas Meveriks (36-30)

Beta/AP
Već u prvoj rundi plejofa očekuje nas repriza prošlosezonskog finala Zapada. Međutim, sada je obrnuta situacija, Oklahoma Siti Tander su favoriti protiv aktuelnog šampiona Dalas Meveriksa. Tander je dobio tri od četiri ovosezonska duela.

Ekipe su imale dva duela u prvih deset dana sezone, da bi Tander dobio poslednja dva. Kevin Durent (25.5p) i Rasel Vestbruk (22.8p) briljirali su u duelima sa “divljom teladi”, dok je sa druge strane parirao samo Dirk Novicki (22.5p). Međutim, Nemac u proseku postiže deset poena manje nego prošle sezone u plejofu.

Dalas je prošle godine seriju dobio u pet mečeva, ali Tander je u finalu konferencije očekivao Lejkerse, pa su nespremni dočekali Novickog koji je odigrao sezonu karijere.

Slabiji finiš sezone koštao je Oklahomu prvog mesta u konferenciji pa su ponovo neočekivano dobili Mevse za rivala u plejofu.

S obzirom da su Kevin Durent i Dirk Novicki zvezde koje će bez obzira na sve ubaciti bar 20 poena na meču, njihova igra neće odlučiti ovaj duel.

Ono što bi moglo da prelomi je okršaj plejmejkera. Rasel Vestbruk igra u životnoj formi, bez problema prati učinak Durenta, a pored toga odlično razigrava svoje saigrače. Ukoliko 39-godišnji Džejson Kid pronađe rešenje da ga sačuva, Mevsi će imati dobru šansu da se raduju na kraju.

Da bi pobedili Tander morate da zaustavite Durantulu, prvog strelca lige. Za njega će biti zadužen Šon Merion, sjajni defanzivac koji je iako krilo sposoban da čuva i plejmejkera. Ali, kako zaustaviti momka koji sa 23 godine tri puta uzastopno predvodi ligu po poenima.

Dalas jeste šampiona, ali Durent i Vestbruk su tandem koji je teško zaustaviti, pa se očekuje slavlje Tandera u šest mečeva.

Los Anđeles Lejkers (41-25) vs Denver Nagets (38-28)

Koliko mogu Los Anđeles Lejkersi? Svi ih i dalje gledaju kao favorite, ipak imaju Kobija Brajanta, ali su “jezeraši” ove sezone pokazali mnogo slabosti.

Međutim, sa druge strane stigli su do trećeg mesta, Bajnam i Gasol su dominirali u reketu, pa je teško, a ne svrstati ih u kandidate za titulu.

U prvoj rundi čekaju ih Denver Nagetsi, tim koji igra veoma raznovrsno u napadu da je teško proceniti odakle bi mogli da iznenade.

Ove sezone Lejkersi su dobili tri od četiri duela, uključujući i poslednji u aprili bez Kobija Brajanta. U tom meču dominirao je nestabilni Endrju Bajnam sa 30 poena, dok je prosečno ubacivao 24.8 Nagetsima.

Prošle sezone Lejkersi su zaustavljeni u drugoj rundi nakon dve godine osvajanja titule, a koliko mogu ove pokazeće upravo duel sa Denverom koji je dobio poslednja četiri meča u regularnom delu sezone.

Ono što će Nagetsi morati da urade ako žele iznenađenj, je da pored Bajanta nekako zaustave centre Lejkersa. Za kobija će verovatno biti zadužen odlični Aron Aflalo. Bez obzira u kakvoj je formi posle povrede u aprilu, Brajant će morati da šutira daleko bolje ne go u dosadašnjim duelima sa Nagetsima (očajnih 27.5% po meču).

Momak u koga se Nagetsi pouzdaju u budućnosti biće ruki Kenet Feried, a šta se od njega može očekivati videćemo posle duela sa Pau Gasolom i Bajnamom. Ukoliko Denver ne bude mogao da zaustavi Bajnama, Ferid će morati da bude uspešan protiv Gasola koji je prosečno ostvarivao 16 poena i 10.8 skokova ove sezone.

Tim iz Los Anđelesa biće oslabljen neigranjem suspendovanog Meta Vorld Pisa, što bi moglo da ostavi dosta prostora za Danila Galinarija i Ala Heingtona na krilnim pozicijama. Zato će Met Barns biti jedan od ključnih igrača Lejkersa u odbrani.

Sve u svemu, dominacija u reketu uz Kobija Brajanta trebalo bi da garantuju Lejkersima prolaz posle pet mečeva.

Memfis Grizlis (41-25) vs Los Anđeles Klipers (40-26)

Beta/AP
Ovo će biti verovatno najneizvesniji duel dve sjajne ekipe od kojih se najbolje očekuje tek u narednim godinama.

Sjajnim finišom sezone (8-2) Memfis je stigao do četvrtog mesta, a iznenađenje prošlosezonskog plejofa blagi je favorit u ovom duelu.

Iako su Klipersi dobili dva od prethodna tri duela, Grizlisi su slavili u aprilu. Ono što ljubitelje košarke najviše raduje je što ćemo u Memfisu i Los Anđelesu gledati duel dva sjajna krilna centra, Blejka Grifina i Zeka Rendolfa.

Oba ima imaju jednu od najuspešnijih sezona u svojoj istoriji, pa se sigurno neće zadovoljiti kraju u prvoj rundi plejofa.

Sa šest uzastopnih pobeda u aprilu Memfis je obezbedio prednost domaćeg terena, ali će sve da zavisi od toga koliko je Rendolf uspeo da se vrati u formu posle nekoliko meseci odsustava.

Zek je bljesnuo prošle sezone, ali je pitanje koliko je sada spremno njegovo koleno. U napadu sigurno može dosta da pomogne, ali će nedostatak brzine i ekplozivnosti biti problem u duelu sa Grifinom u odbrani. Krilo Klipersa je Grizlisima ubacivalo 19, 20, pa 20 poena.

Povreda Čonsija Bilapsa je umnogome oslabila Kliperse pošto je veći teret pao na leđa Krisa Pola koji prosečno ima 19.3 poena i 8.7 asistencija.

Važna stvar za Kliperse biće igra Rendija Foja od koga se očekuje da odmeni Bilapsa u spoljnem šutu. Čonsi je ubacio 18 poena Grizlisima u martu, dok su Foja držali na 11 uz šut 5-17.

S bozirom na sjajan napad obe ekipe, bitna će biti i odbrana. Tu će u prvom planu biti Rudi Gej iz Grizlisa i Karon Batler iz Klipersa. Krila sa Konektikata su gledala plejofa sa klipe prošle godine, pa su sada naoštreni da se dokažu.

Gej prosečno ubacuje 17 poena Klipersima (51% šuta). Batler je povredio kuk početkom nedelje, videćemo da li će biti spreman za ovu rundu.

Dva veoma izjednačena tima sa sjajnim pojedincima, nadamo se da neće igrati manje od sedam utakmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: