Superboul XLVI: Ilaj i Tom u Pejtonovom gradu

Pre četiri godine u Arizoni smo gledali fantastičan triler u režiji Njujork Džajantsa, učinili su da najdominantniji tim decenije Nju Ingland Petriotsi budu predmet šala na račun skora 18-1. Sada, 2012. godine dva rivala se ponovo sreću u Superboulu, a glavni akteri su isti. Ilaj Mening je za četiri godine iskusniji i pre svega bolji kvorterbek, a sa druge strane Tom Brejdi ima priliku da uđe u istoriju kao jedan od najtrofejnijih kvorterbekova i stane rame uz rame sa Džoom Montanom. Tu je i kraljica pop muzik Madona koja će na poluvremenu da zabavlja 100-milionsku publiku širom platene.

Izvor: B92

Subota, 04.02.2012.

22:44

Default images

Superboul u SAD-u je više od utakmice, više od fudbala, a cene karata dostižu neverovatne cifre. Po dolasku u Indijanapolis rivali su iskazali veliko poštovanje prema protivniku.

Ovo će Petriotsima biti sedmi, a Džajantsima peti Superboul. Oba tima su do sada osvojila po tri. Kao i onaj iz 2008. godine, i Superboul XLVI ima sve predispozicije da nam ponudi još jedan spektakl.

U odnosu na pre četiri godine, u timu iz Njujorka igra 16 igrača koji su osvojili prsten, a njih samo osam iz Petriotsa će imati šansu da se revanšira rivalu. Tom Brejdi ima priliku da osvoji čevrti Superboul u 11 godina, i to u gradu njegovog najvećeg rivala Pejtona Meninga, Indijanapolisu.
Beta/AP
"Malo je nestvarno igrati na terenu Koltsa i trenirati u njihovim prostorijama", rekao je Brejdi.

Još je čudnije što je Pejtonov brat Ilaj doveo Džajantse tu, gde će pokušati da kruniše svoju fenomenalnu sezonu svojim drugim prstenom, čime će nadmašiti, verovatno po mnogima, svog mnogo boljeg starijeg brata.

"Ponosan sam na Pejtona. Razgovarao sam sa njim tokom nedelje. Ništa o njegovom statusu u Koltsima. Uvek pokušava da me opusti. Malo smo pričali od fudbalu i Nju Inglandu. Znam da mnogo radi na tome da se oporavi, i ja sam mu u tome velika podrška, kao i on meni ovde”, rekao je Ilaj.

I dok Ilaj ima šansu da prestigne svog starijeg brata po broju titular, Tom Brejdi će pokušati da se izjednači sa svojim herojem iz detinjstva Džoom Montanom, te Terijem Bredšoom.

A da bi se Bil Beličik izjednačio sa Čakom Nolom sa po četiri Superboula, mora da zaštiti svoj dragulj, Brejdija koga su pre četiri godine Džajantsi dobro “isprebijali”. Brejdi i Beličik su prvi tandem trener-kvorterbek koji su pet puta igrali Superboul.
Beta/AP
”Kada god izgubite to je teško. Mi smo izgubili jedan Superboul. Sećam se kako sam se sledećeg jutra probudio u Arizoni nakon jednog sata spavanja. Pomislio sam: ‘Bila je to noćna mora, nije se dogodilo’. Vremenom naučiš da kreneš dalje i preboliš to”, podsetio se Brejdi Superboula iz 2008.

Te 2008. Petriotse je uništilo nestvarno hvatanje Dejvida Tajrija koji je loptu bukvalno ‘zalepio’ za kacigu, omogućivši Plaksiku Buresu da sruši rivalov san o petfektnoj sezoni. Džajantsi veruju da i ove godine imaju rešenje za favorite.

”Znam da imamo odličan tim napred. Igraćemo onako kako znamo i volimo. Pritisnućemo protivnika, igramo bolje i u odbrani, verovatno jer se lopta u napadu mnogo brže kreće nego ranije tokom sezone”, istakao je trener Njujorčana Tom Koflin.

Upravo su Džajantsi naneli poslednji poraz Petriotsima u ovoj sezoni. Bilo je 24:20 za Ilaja u Bostonu gde Brejdi nije mogao da se oslobodi igrača rivala. Ta pobeda otvorila je seriju Džajantsa od 4-0.
Beta/AP
Što se tiče forme timova ove godine, ponovo ćemo se vratiti na 2008. i uporediti je sa njom. Tada su Petriotsi do Superbola stigli sa 18 pobeda, a sada sun a 12-7. Džajantsi su jedva stigli do Indijane ove godine, a pre četiri su razbijali sve rivale u gostima postavivši novi rekord lige.

U samim mečevima finala konferencija. Petriotse su spasili kornerbek Sterling Mos koji je ukrao loptu risiveru Baltimora Liju Evansu u endzonu, te kiker Rejvensa Bili Kandif koji je promašio fild gol sa 32 jarde koji je njegovom timu mogao da donese produžetak.

Sa druge strane, Džajantsi su u San Francisku igrali produžetak, a pobedu im je poklonio rival ispustivši dva puta loptu prilikom vraćanja pantova ekipe sa istočne obale SAD-a.

”Srećni smo što smo ovde, siguran sam da su i oni (Džajantsi). Ali znamo i da smo to zaslužili, a znaju to i oni. Mi smo dva odlična i samouverena tima”, rekao je Proboul nous tekl Petriotsa Vins Vilfork.

Upravo od Vilforka će umnogome da zavisi razvoj meča. On je Džerod Mejo su ključni faktori odbrane Petriotsa koja je na velikom udaru kritika ove sezone. Zadnja linija ima mnogo propusta, što je logično s obzirom da doživljava velike promene. Videćemo kako će se nositi sa pas igrom Džajantsa.
Beta/AP
Sa druge strane je tek 27. odbrana u ligi. Međutim, defanzivci Džajantsa su počeli da igraju tek nakon 15. vikenda, i bili ključ tokom pet uzastopnih poeda Njujorčana. Postoji li bolji agrument u koristi njihove igre od toga što su zaustavili najbolji napad lige, aktuelne šampione Grin Bej Pekerse i Arona Rodžersa.

Bedem ispred Brejdija predvodiće iskusni Džastin Tak i Osi Umenijora, ali i ove sezone fantastični Džejson Pjer-Pol koji je najbolji obarač u timu sa 16,5 sekova u sezoni.

Predstojeće nedelje ne bi ni bili u mogućnosti da gledamo Petriotse i Džajantse u Superboulu da se vlasnici dva tima, Robert Kraft iz Nju Inglanda i Džon Mara iz Njujorka nisu bili ključ u četvoroipo mesečnim pregovorima tokom “lokauta” u NFL-u.

”Nisam srećan što igramo protiv Beličika i Brejdija, to mogu da vam kažem. Ali sam veoma srećan zbog Boba (Krafta) jer je uneo srce i dušu u te pregovore tokom veoma teškog preioda za njega i njegovu porodicu (nekoliko dana pre kraja ‘lokauta’ preminula mu je supruga, prim. aut)”, rekao je Mara.

Džajantsi bi mogli da postanu prvi tim sa skorom 9-7 (otkako se igra 16 utakmica u sezoni) koji je osvojio Superboul. Tim iz Njujorka je do finala stigao sa više primljnih nego postignutih poena u regularnom delu sezone, što je takođe presedan.

Ključni igrači

Beta/AP
Izlišno je pričati od Brejdiju (5235 jardi, 39 TD, 12 Int) i Meningu (4933 jardi, 29 TD, 16 Int), da vidimo ko će biti momci iz senke.

Od 39 tačdaun pasova koje je Brejdi bacio ove sezone, čak 17 je uhvatio 22-godišnji risiver Rob Gronkovski. Međtim, supersnažnog tajt-enda muči povreda skočnog zgloba od pre nedelju dana, pa ćemo da vidimo koliko može da bude efikasan.

Naravno, što se tiče pas opcije tu je i iskusni Ves Velker koji je ove sezone imao samo devet TD hvatanja, ali više jardi od Gronkovskog, ukupno 1569. Ne treba zaboraviti ni drugog tajt-enda Arona Ernandesa koji je u drugom planu samo zahvaljujući nestvarnoj sezoni Gronkovskog.

Što se tiče trčanja, kod Petriotsa sve spada na samo jedno ime, BenDžarvus Grin-Elis je osvojio samo 667 jardi za tim (3.7 po nošenju), ali sa ukupno 11 tačdaunova što nije loše.
Beta/AP
Što se tiče Džajantsa, pas igra je svakako najjače oružje Njujorčana, a Ilaj je na slatkim mukama kome da baci loptu. Ove sezone se iznenada pojavio Viktor Krus i uhvatio 1536 jardi uz devet otplesanih salsi u endzoni. I pored problema sa povredom ispratio ga je Hakim Niks sa 1192 jarde i 7 tačdauna. Treće ime koje se ističe je Mario Meningem koji je iz utakmice u utakmicu sve bolji, pa bi u finalu mogao da bude i ključan faktor.

Trčanje je bila rak-rana Koflinovog napada jer nije ni postojala veći deo sezone. E, kada je proradio i “pass rush”, krenula je i mašina iz “velike jabuke”. Ahmad Bredšo je istrčao 659 jardi i devet tačdauna, dok je Brendon Džejkobs dodao 571 jard i 7 tačdauna.

Statistički, u napadu Petriotsi prednjače u svim segmentima, dok su Džajantsi jači u odbrani. S obzirom da će ključ pobede verovatno biti igra kvorterbekova, odnosno uspeh odbrane da ih zaustavi, videćemo da li će u prvom planu biti napad iz Botona ili odbrana iz Njujorka.

Kada u noći između nedelje i ponedeljka nakon slušanja Keli Klarkson kako peva himnu SAD-a meč konačno počne, biće bitna samo dva imena, Tom i Ilaj, da ovaj mlađi Mening iako je reč o Indijanapolisu. Neće to biti ni Madona na poluvremenu, već samo ova dva kvorterbeka MVP ranga čija će ruka da odluču Superboul 46.
Beta/AP
”Obojica su lideri na terenu. Za to poziciju moraš biti veoma pametan, veoma inteligentan. Moraš da shvatiš šta se dešava oko tebe. Mislim da oba momka imaju to”, istakao je Vilfork.

U svakom slučaju, očekuje nas finale bez pravog favorita. Džajantsi su od prosečnog tima stigli do nezaustavljive mašine, a Petriotsi su Petriotsi. Spotsko rivalstvo Bostona i Njujorka je uvek bilo specifično, pa će nam i ovaj duel verovatno doneti žestoku borbu za titulu najboljeg, kako to Amerikanci kažu, na svetu.

U ponedeljak ujutro ćemo videti čije ime će još jednom biti ugravirano ispod naslova Superboul šampiona. Meč počinje u 00.30h po našem vremenu.



Spremite kokice, Terel Ovens sigurno hoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: