B92 u Francuskoj: Bezbednost pred EURO glavna tema

Manje od mesec dana ostalo je do početka Evropskog prvenstva u fudbalu u Francuskoj. Jedna od glavnih tema prethodnih meseci, ali i u prestojećem periodu jeste bezbednost tokom šampionata. Ekipa televizije B92 boravila je u Parizu, Lilu i Lionu gde zvaničnici kažu da stoprocentnu sigurnost garantuju samo na stadionima i fan zonama.

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2016.

10:00

B92 u Francuskoj: Bezbednost pred EURO glavna tema
Getty Images

Jedan od najmodernijih stadionu je onaj u Lionu, svakako je najnoviji s obzirom na to da je prvi meč na njemu odigran 9. janura ove godine. U tom gradu se na specifičan način pripremaju za potencijalne napade.

Strah ne sme pobediti. Tako francuski zvaničnici odgovaraju na pitanja o bezbednosti uoči Evropskog prvenstva. Gotovo ignorisanjem reaguju na tu temu. Da zebnja ipak postoji, govori podatak da je Francuska povećala budžet za bezbednost sa 10 na 17 miliona evra po meču. Povećan je i broj ljudi koji će raditi u obezbeđivanju utakmica.

“Nakon novembarskih i januarskih terorističkih napada, dodatno smo pojačali mere bezbednosti i uveravam vas da u potpunosti kontrolišemo situaciju kada je u pitanju bezbednost svih učesnika Evropskog prvenstva i pratećih događaja”, rekao je Filip Vinogradof ambasador za sport u Vladu Francuske.
Getty Images
Pedeset utakmica biće odigrano u devet francuskih gradova – Parizu, Lilu, Lionu, Nici, Bordou, Lensu, Marselju, Sent Etjenu i Tuluzu, od 10. juna do 10. jula. Poseban izazov za organizatore su fan zone koje će biti smeštene u blizini najvećih turističkih atrakcija.

“Očekujemo između dva i tri miliona gostiju. U Parizu će biti jedna fan zona, do koje će se dolaziti kroz šest prstenova obezbeđenja i svi veliki rančevi su zabranjeni. U svakom trenutku će oko stadiona i fan zone biti minimum 350 policajaca. Cilj je na zabavi, ne samo na fudbalu. Svaka zemlja će imati svoj štand duž obale reke Sene, na kojima će biti njihova kultura i hrana”, rekao je Žan Fransoa Martin, pomoćnik gradonačelnika Pariza zadužen za sport.

“Vršimo simuliranje napada dronom sa hemijom i kako da reagujemo da se to spreči. Trudimo se da do savršenosti dovedemo svoje reakcije. Za stadion i kilometar oko njega odgovaraju klub domaćin i UEFA, sve dalje i fan zone pokriva sam grad. Od 16. maja svako ko uđe na stadion biće identifikovan, dobiće male bedževe pomoću kojih će moći da ih prate i nađu u svakom trenutku”, rekao je Gzavije Pjer, komesar za bezbednost stadiona u Lionu.
Getty Images
Nakon 13. novembra interesovanje za šampionat Evrope naglo je palo. Međutim, već početkom ove godine, stvari su se vratile u normalu i sve ulaznice su rasprodate. Selektor košarkašica Srbije i trener Liona Marina Maljković kaže da strah i dalje vlada među Francuzima.

„Mnogo su zabrinuti, čine sve što mogu, ali tu postoji ozbiljan strah.“

Nula posto rizika od napada na stadionima, nula posto rizika odnapda u fan zoni koja će biti smeštena u blizini Ajfelove kule, jedne od najvećih turističkih atrakcija na svetu, to je ono što mogu da garantuju francuske bezbednosne strukture.

Ono za šta ne mogu da budu u potpunosti sigurni jeste da će ostali delovi Pariza i Francuske biti sasvim sigurni i bezbedni od napada terorista. Ipak, oni kažu da je njihova prednost iskustvo koje nose iz tog 13. novembra kada su se desili napadi u Parizu i koje oni tada nisu mogli da predvide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: