Medvedev, Zverev i poljsko-italijanski izazov

ATP Finale se posle 12 godina u Londonu, premijerno održava u Italiji, u „Pala Alpitur“ dvorani u Torinu, a posebno interesantno biće takmičenje u „Crvenoj grupi“.

Izvor: Zoran Kecman

Nedelja, 14.11.2021.

10:00

Medvedev, Zverev i poljsko-italijanski izazov
Foto: Profimedia

Voljom žreba, prvog dana takmičenja, gledaćemo dva singla u ovoj grupi, od 14 časova će na teren Danil Medvedev i Hubert Hurkač, a u večernjem terminu, ne pre 21 čas, Aleksander Zverev i Mateo Beretini.

Gledajući pozicije u ATP trci i učinak u ovoj sezoni, reklo bi se da se Medvedev i Zverev izdvajaju favoriti za prve dve pozicije i plasman u polufinale, ali da li tako misle i Hurkač i Beretini?

Bez stega favorita, posebno Italijan, koji će uz to imati silnu podršku sa tribina, ne bi bilo iznenađenje ako bi neko od njih pomutio račune Danilu i Saši, koji svakako imaju taj oreol favorita.

Po sastavu verovatno interantnija i teža grupa u Torinu, koja će bez dileme podariti odlične i neizvesne mečeve narednih dana.

Zverev i Medvedev žele drugi pehar sa ovog turnira, dok se Beretini i Hurkač nadaju prvencu.

Danil Medvedev (2)

Foto: Profimedia/Jean Catuffe/DPPI/LiveMedia
Ruski teniser je u Italiju došao sa velikim ambicijama, ali i sa velikim teretom na leđima, činjenicom da će on biti taj koji će narednih dana pokušati da odbrani krunu.

Moskovljanin je na prošlogodišnjem ATP Finalu, poslednjem u Londonu, igrao impresivno, o čemu svedoči podatak da je do titule stigao bez poraza, sa maksimalnim učinkom od 5-0, što mu je, kako je i sam priznao, dalo ogromno samopouzdanje na ulasku u 2021.

Danil je na tom putu uspeo da pobedi u grupi Novaka Đokovića, Aleksandera Zvereva i Dijega Švarcmana, potom u polufinalu Rafaela Nadala i u finalu Dominika Tima.

Sada će imati ponovo težak zadatak, s tim što je ponovo u grupi sa Zverevim, koji je takođe imao odličnu godinu.

Medvedev u turnir ulazi sa skorom 54-12 i četiri titule, od kojih je svakako najsjajnija ona u finalu US Opena protiv Novaka Đokovića.

Pored toga, bio je najbolji i na Mastersu u Torontu, na travi u Majorci i u dvorani u Marseju.

Podatak da od 2018. godine ima 156 pobedsa na tvrdim podlogama, više nego ijedan drugi teniser, jasno svedoči da mu ova podloga odgovara.

Kada je reč o skoru sa rivalima, to obećava nešto intenzivniju borbu. Protiv Beretinija vodi sa 2-0, dok je sa preostalom dvojicom izjednačen, ima 5-5 protiv Zvereva i 1-1 sa Hurkačem. Zvereva je dobio u oba meča ove godine (Na ATP kupu i nedavno na Mastersu u Parizu), dok je sa prvim protivnikom, Hubertom Hurkačem, ove godine podelio plen – izgubio je od Poljaka na Vimbldonu, ali mu se revanširao za taj poraz u Kanadi.

Konačno, Beretinija je ove godine dobio na ATP kupu, tako da je kada se sve pogleda, u prednosti, ali sve će zavisiti od inspiracije i koliko je energije ostalo za poslednje napore u sezoni.

Aleksander Zverev (3)

Foto: Profimedia
Nemac je na ATP finale došao sa sličnim skorom kao i Medvedev, tačnije sa pobedom više, 55-14.

Teniser iz Hamburga može da se pohvali da je ove sezone napravio ogroman korak ka vodećim pozicijama na ATP listi, o čemu svedoči i impresivnih pet titula.

Svakako, njegovo najveće dostignuće ove sezone je trijumf na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je na putu ka zlatu zaostavio Novaka Đokovića, onemogućivši svetskog broja jedan da dođe u poziciju da se bori za „Zlatni grend slem“.

Da je posebno neugodan na mastersima pokazalo se ponovo, pošto u 2021. ima dve takve titule, sa šljake u Madridu i na betonu u Sinsinatiju.

Pored toga, Zverev je u svoje vitrine doneo i pehare sa takmičenja u Beču i Akapulku, a polufinala u Njujorku, na Rolan Garosu i četvrtfinale Melburna, jasno ukazuju da je ima značajan kontinuitet dobrih rezultata i na slemovima, što mu je u početku karijere bio problem.

Ustalio se u vrhu svetskog tenisa, ima odličan servis koji mu donosi mnogo lakih poena i gemova, tako da će i od njegovog kvaliteta zavisiti krajnji učinak u Torinu.

Zverev će svakako nastojati da ponovi uspeh iz 2018. kada je u finalu savladao Novaka Đokovića u dva seta, 6:4, 6:3.

Ako je mogao tada da pobedi najboljeg, svakako da je još opasniji sada, kada se ustalio u vrhu svetskog tenisa, tako da njegove ambicije za titulu na poslednjem turniru 2021. godine imaju ozbiljno pokriće.

Mateo Beretini (6)

Foto: Profimedia
Prva perjanica italijanskog tenisa trenutno, Mateo Beretini, svakako je teniser koji će imati najveću podršku narednih dana u Torinu.

Šarmantni Rimljanin, koji je ove godine imao dobre rezultate u kontinuitetu, zasluženo se našao među osam najboljih, prosto i zbog činjenice da je igrao u jednom grend slem finalu.

Nije ga dobio, ali nije ni razočarao na Vimbldonu, u tom odličnom meču za pehar protiv najboljeg na svetu, Novaka Đokovića.

Mateo je u „Palo Alpitur“ stigao sa skorom 41-11 i dve titule. Ljubitelji tenisa u Beogradu sećaju se kako je proletos trijumfovao na Serbija Open 1 turniru pobedom u finalu protiv Aslana Karaceva, a da mu trava ipak leži, pokazao je u uvertiri za Vimbldon, na popularnom turniru Kvins kluba, gde u u finalu pobedio Kamerona Norija.

Novak Đoković ga je dva puta zaustavljao u četvrtfinalima, Na Rolan Garosu i u Njujorku i ko zna šta bi Italijan uradio da je imao više sreće u žrebu.

U svakom slučaju, od mečeva sa protivnicima u grupi ove godine, nije igrao po više od jednom.

Od Zvereva je izgubio u finalu Madrida, od Medvedeva na ATP kupu u Australiji, a Hurkača je pobedio u polufinalu Vimbldona.

Uz jaku podršku sa tribina i odlične servise, može da iznenadi i u Torinu, posebno ako je sačuvao dragocene nivoe energije za završni čin.

Hubert Hurkač (7)

Foto: Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA
Poljak je u 2021. godini ispunio očekivanja i pokazao da u svom arsenalu zaista ima oružje kojim može da pobedi i najbolje.

Momak iz Vroclava s ponosom ističe da mu je trijumf nad Rodžerom Federerom na Vimbldonu, u susretu četvrtfinala, najveća pobeda u karijeri, koja ima dodatnu težinu u tome gde ga je pobedio – na mestu gde je slavni Švajcarac osam puta osvajao najveći pehar.

I ne manje bitno, reč je o igraču koji je Hurkaču bio najveći uzor proteklih godina, tako da i to ima određenu specifičnu težinu.

Nije uspeo da pobedi Matea Beretinija u tom polufinalu na čuvenij travi, ali će zato imati priliku da mu se revanšira na njegovom terenu, u Italiji.

To što je maksimalno rasterećen, kako je primetio Novak Đoković ovih dana, može da bude veoma neugodno po njegove protivnike, posebno ako ga budu služili snažan forhend i ubitačan servis.

Hurkač je na ATP Finale stigao sa skorom 36-20 i tri titule u 2021. Delrej Bič i Mec su svakako dobri, na prvom je pobedio u finalu Sebastijana Kordu, u Francuskoj iskusnijeg Pabla Karenja Bustu, ali svakako da je maksimalno blistao u Majamiju, gde je pobedio na putu ka trofeju Denisa Kudlu, Denisa Šapovalova, Miloša Raonića, Stefanosa Cicipasa, Andreja Rubljova i u finalu, Janika Sinera.

Od starta protiv Medvedeva, zavisiće mnogo, ali uz maksimalno dobru igru, „Hubi“ može da pobedi svakoga, pa će biti interesantno videti kako će Poljak odigrati na svom debiju na takmičenju najbolje osmorke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: