B92.net GOAT – Tigar protiv Zlatnog medveda

U svetu orlova, bugija, albatrosa, parova, svi su saglasni da većih od njih nema, samo je pitanje ko je ispred koga. Kralj golfa, GOAT, kako god - Tajger Vuds ili Džek Niklaus? Pitanje od milion dolara čak i za prebogati svet golfera.

Izvor: Zoran Kecman

Petak, 28.05.2021.

09:00

B92.net GOAT – Tigar protiv Zlatnog medveda
Foto: Profimedia

Ako pitate nekoga iz mlađih generacija, neće biti dileme i svi će prstom pokazati na Tajgera Vudsa, no ako se pitanje postavi kakvom vremešnom gospodinu, koji još pamti neka drugačnija vremena tokom šezdesetoh godina prošlog veka, taj će reći da Džeku Niklausu nema premca.

I svi su u pravu. Jer nekada je dati odgovor na pitanje ko je najveći svih vremena u jednom sportu, gotovo nemoguće.

Takve debate traju danas u tenisu, NBA košarci i mnogim drugim sportovima, a na njih odgovor trude se da daju i oni koji nisu direktno uključeni.

NBA legendu Majkla Džordana, kog smatraju jednom od najboljih košarkaša svih vremena, pitali su da izabere ko je po njemu najbolji u golfu – Niklaus ili Vuds.

"Ja na to gledam ovako: Ja sam osvojio šest šampionata, a Bil Rasel 11. Da li to Bila čini boljim od mene ili sam ja bolji od njega? Ne, jer smo igrali u drugačijim erama. Otuda, kada pokušate da odmerire ko je najveći svih vremena, to su nekorektne paralele. Nefer izbor. To su demoni sa kojima se suočava i sam Tajger Vuds i sa kojim je morao da živi i ta priča o tome ko je veći će se nastaviti. Za mene, oba su najveći. Nikada ne bih rekao da je jedan bolji od drugoga", politički je zaključak Džordana.

Ipak, to nije sprečavalo i dalje ne sprečava ljubitelje golfa da nastave da traže odgovor na pitanje o GOAT-u u svom sportu.

Baš kao i u drugim sportovima, uvek se nameće pitanje kriterijuma, šta je glavno, šta je bitnije i onda se sabira ko je na kom mestu.

Dakle, Vuds ili Niklaus? I kome tu uopšte dati prednost?

Ako se u kriterijum ubaci i razmatranje ko je od njih veći po popularnosti, onda se odgovor jasno nameće da je tu hiperpopularni Tajger Vuds daleko ispred rivala.

Tigar iz Kalifornije

Eldrik Tont Tajger Vuds, kako mu je puno ime, rođen je 30. decembra 1975. u gradiću Sajpres u Kaliforniji.

Sa svega dve godine prvi put je uzeo golf palicu u ruke. Neki bi rekli, ostalo je istorija.

Vuds je zahvaljujući svom ocu koji je bio amaterski igrač golfa sa jakim vezama u vojsci SAD, veoma rano imao privilegiju da se nađe na najboljim terenima.

Svetski juniorski šampion bio je sa svega osam godina, a deceniju kasnije osvojio je i amatersko prvenstvo SAD.

Odrastao u Orendž kauntiju, Vuds je kasnije pohađao Stenford univerzitet, a još u dečačkim danima dobio je nadimak Tajger.

Kako bi se u svetu golfa reklo, Vuds ima 15 „mejdžora“. U pitanju je pet Mastersa (1997, 2001, 2002, 2005. i 2019). Ima i četiri PGA šampionata (1999, 2000, 2006. i 2007.). Osvojio je i tri US Opena (2000, 2002. i 2008) i četiri Britiš Opena (2000, 2005. i 2006.)

U karijeri osvojio je 82 PGA turnira i postao jedan od najbogatijih, ako ne i najbogatiji sportista svih vremena.
Foto: Profimedia
Da li je savršen? Ne, imao je tokom karijere mnogo uspona i padova, afera i aferica, ali kada je reč o zelenim terenima od SAD do Australije, i kada je bio u punoj formi, nije mu bilo ravnog.

"Kada bolje razmislim, golf je za mene bio očigledan pokušaj da se takmičim sa osobom na koju sam se ugledao više nego na ikog drugog, svog oca. On je bio ključna ličnost u mom razvoju i neko ko me je stalno terao da postignem više, ali bih rekao da je njegova uloga, baš kao i kod moje majke, bila u tome da me podrži i vodi, a ne da se meša u to što radim", rekao je Vuds jednom prilikom.

Kada se pogledaju brojke, primetno je da je Vuds imao poprilično dug sušan period između pretposlednje i poslednje velike titule, 2008. na US Openu, kada je imao samo 32 godine i Mastersa 2019. Ravno 11 godina.

Tokom tog lutajućeg perioda, mnogo se toga promenilo, ali mu je upravo ta titula 2019. dala nadu da može i brojčano da sustigne Niklausa.

Zlatni medved

Foto: Profimedia/UPI
Džek Vilijam Niklaus je rođen 21. januara 1940. u Kolumbusu, država Ohajo. Tokom duge karijere zabeležio je 117 profesionalnih pobeda.

U poređenju broja „mejdžora“, Niklaus ih ima više od Vudsa, 18-15.

"Zlatni medved", kako ga zovu, uspeo je da osvoji šest mastersa, pet PGA šampionata, te po četiri US Opena i Otvorenih šampionata.

Ima 73 PGA turnira i tu je iza Vudsa, tako da je diskutabilno reći ko je od njih zaista bolji, naročito ako se ima u vidu da su se takmičili u različita vremena i da su konkurencije bile drugačije.

Dok se Niklaus takmičio sa takvim imenima kao što su Arnold Palmer, Geri Plejer, Tom Votson i Li Trevino, od kojih je svaki imao po šest mejdžora, Vudsu je nekako najveći rival bio Fil Mikelson, koji je osvojio pet mejdžora. Erni Els i Viđaj Sing su još jedina dva koja su se mogli smatrati konkurencijom momku iz Kalifornije.

Dok većina stručnjaka (za sada), daje prednost Niklausu prosto zbog većeg broja velikih titula (kao što je recimo parametar u tenisu broj grend slem trofeja), jedno je jasno – bitka traje i konačan sud još nije moguće dati.

Trka s vremenom

Foto: Profimedia
Tajgerov Masters i 2019. godine, posle dugog sušnog perioda, ipak je možda najavio zlatnu jesen njegove karijere.

Kada je te 2019. godine osvojio taj Masters, glavno pitanje je bilo, može li da konačno stigne i prestigne Niklausa.

"Oduvek sam mislio da je tako nešto moguće, ako sve bude išlo kako želim. Njemu je trebala cela karijera za tih 18, sada, kada imam neku vrstu produžetka svoje karijere, što je nešto u šta nisam verovao da ću imati proteklih godina, kažem – ako stvari budu išle na moju vodenicu onda mogućnost postoji. Nikada neću reći da nemam šanse. Pre par godina nisam mogao da hodam. Sada mora dosta toga da mi bude naklonjeno i ko onda još može da kaže da će se to dogoditi ili neće? To je u budućnosti, šta ona nosi, ne znam. Jedino što mogu da obećam je da ću biti spreman za to", rekao je za GOLF TV te godine.

Da u februaru ove godine nije imao tešku saobraćajnu nesreću i prelom noge na nekoliko mesta, zbog čega je morao da bude operisan, možda bi se stvari u toj golferskoj GOAT trci zakotrljale brže na Tajgerovu stranu.

Ovako, kao što je i navikao, da se suočava sa brojnim teškoćama na putu ka slavi, moraće da preskoči i ovu. Ako nišani Niklausovih 18.

Čudo ljudske volje može da pobedi sve nedaće. Zato možemo da rezimiramo da će GOAT trka u golfu, barem još malo potrajati. Loptica još nije upala u rupu.

Biće to tek kada Tajger Vuds bude rekao, 'sad je kraj'. A dotle, sačekajmo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: