Povratak uspavanog džina

Da li je vreme imperije Juventusa konačno istutnjalo i može li Milan konačno do Skudeta? To je pitanje koje zaokuplja pažnju fudbalske javnosti na „čizmi“, ali i ljubitelje fudbala u Srbiji pred mečeve Italijana sa Crvenom zvezdom.

Izvor: Zoran Kecman

Ponedeljak, 14.12.2020.

18:00

Povratak uspavanog džina
Photo by Marco Luzzani/Getty Images

Preporođeni „roso-neri“ krupnim koracima grape ka dobro znanim prostorima nekadašnje slave.

Gotovo da je Serija A u proteklih desetak godina postala dosadna i predvidljiva. Juventus je učinio da bude tako i povremeni otpor Intera, Napolija, Rome, Lacija, nije bio dovoljan da se „Stara dama“ surva sa trona.

Poslednji put kada je neko drugi osvojio titulu prvaka Italije desilo se u sezoni 2010/11. Bio je to tim Milana.

Mogu li sada izabranici Stefana Piolija, predvođeni magičnim Zlatanom Ibrahimovićem da vrate nekadašnjeg kralja italijanskog i evropskog fudbala na presto?

Utisak je da mogu. Da žele, nema dileme. Da imaju potencijala, svakako. Ali trka je duga i treba je izdržati.

Piolijeva godina

Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images
Krajem oktobra navršilo se godinu dana otkako je Stefano Pioli preozeo kormilo Milana.

Suočio se sa brojnim problemima, tokom prošle sezone i kampanjom navijača na društvenim mrežema, „Pioli out“, ali je preživeo.

Upravi Milana se isplatilo poverenje u ovog čoveka koji je samo 12 meseci kasnije uspeo da Milan dovede do čelne pozicije u Seriji A i sigurnog plasmana u nokaut fazu Lige Evrope gde ih u februaru očekuju dueli sa Crvenom zvezdom.

Koliko god da su Pioliju predviđali da se neće, poput brojnih prethodnika, dugo zadržati na užarenoj klupi na „San Siru“, pogrešili su.

On je već za ovih godinu dana „nadživeo“ čak osmoricu prethodnika.

Otkako je Masimilijano Alegri smenjen u januaru 2014. godine, na klupi Milana prodefilovali su Mauro Tasoti, Klarens Sedorf, Filipo Inzagi, Siniša Mihajlović, Kristijan Broki, Vinćenco Montela, Đenaro Gatuzo i Marko Đampaolo.

Bivši strateg Fjorentine je ovog vikenda sa Veronom izbrojao svoj 55. meč otkako je preuzeo rosonere. Bio mu je to 15. remi, ali ima daleko više pobeda, 33 i samo sedam poraza što čini da ima 60 odsto uspešnosti otkako je postavljen na funkciju, što je veoma dobar rezultat.

Prošle jeseni, kada je stigao, pokušao je da forsira formaciju 4-3-1-2, ali čini se da je igrači nisu najbolje prihvatili i vratio se znatno sigurnijoj strukturi, 4-2-3-1.

Ona je temelj ovosezonskih uspeha tima koji je u Seriji A neporažen od starta sezone.

Povratak „Ibrakadabra“ magije

Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images
Uzdizanju Milana u proteklih 12 meseci nesumnjivo je veliki doprinos dao povratak kralja napadača, Zlatana Ibrahimovića.

Bivši reprezentativac Švedske je od decembra 2019. kada se po drugi puit obreo na „San Siru“ na 30 mečeva u svim takmičenjima postigao 22 gola uz sedam asistencija.

Postao je prvi igrač od 1994/95 koji je postigao dva ili više golova na svakoj od prve tri utakmice po povratku.

Iako je u oktobru proslavio 39. rođendan, „Ibrakadabra“ nije izgubio ni trunku magije kojom je očaravaosve u proteklih deceniju i po.

"U klubu nije isto kao prvi put kad sam bio. Nije isto doći u već oformljen tim i napraviti nešto i doći kada je tim u začetku i povesti ga ka vrhu. Volim izazove, jedino mi je bitno da pobeđujem. Verujem u sebe, golovi su uvek bili tu, jedino što sada moram više da vodim računa o kondiciji i tome kako trčim, da bih izbegao povrede. U ovoj fazi karijere morate da vodite računa o svome telu“, rekao je nedavno napadač Milana.

Zlatana nije bilo na mečevima Milana u dva bloka ove jeseni – prvi na mečevima od 24. septembra do 4. oktobra, kada je imao problema sa koronavirusom.

Nije ga bilo na terenu ni od 22. novembra kada je povredio butinu na meču sa Napolijem na tada „San Paolu“ (3:1). Tada je dva puta zatresao mrežu.

Pioli je u tim varijantama na Zlatanovoj poziciji najčešće igrao sa Antom Rebićem (pet puta), četiri puta je na poziciji „devet“ startovao Lorenco Kolombo, a jednom sin Paola Maldinija, Danijele.

Stil igre Milana

Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images
Kada Zlatan nije bio u timu, to se rezultatski nije tako osetilo, što govori o snazi ovog tima Milana.

U mečevima bez Šveđanina na terenu u svim takmičenjima, dobili su sedam utakmica, a tri odigrali nerešeno.

Faktički, jedini poraz Milan ove sezone ima u Ligi Evrope, kod kuće od Lila kada je bilo neočekivanih 0:3.

Za sve ostalo može da se kaže da je bilo vrlo impresivno.

Generalno gledano, Milan je reklo bi se u strašnoj formi još od marta meseca ove godine.

Tada je kod kuće izgubio od Đenoe, 1:2, a pre toga su u 2020. poraženi samo još 9. februara na gostovanju Interu (4:2).

Tri poraza u godinu dana? Čini se da je Pioli uspeo da uspostavi pobednički kontinuitet.

Statistika to potvrđuje - od početka godine, Milan ima 28 pobeda, 14 remija i ta tri poraza.

Takođe, interesantan podatak je da je Pioli sa Milanom od 12. juna do 5. novembra imao seriju od 24 meča bez poraza u svim takmičenjima. Zaista za respekt.
Photo by Marco Luzzani/Getty Images
Šta je to što ih čini tako teškim za pobeđivanje?

Na golu je odlični Đanluiđi Donaruma. Godinama unazad je jedan od najboljih italijanskih golmana i konačno su se smirile strasti između njega i navijača roso-nera posle nekoliko burnih sezona.

Na pozicijama spoljnjih igrača igraju Teo Hernandez i Davide Kalabrija, po mnogima možda i najbolji par bekova ne samo u Italiji, već i šire.

Štoperski par je prilično iskusan i čine ga Simon Kjer i Alesio Romanjoli.

Milan je na 11 mečeva u Seriji A primio isto toliko golova. Dakle odbrana dobro funkcioniše, uz napad koji je prilično efikasan, 25 golova od početka prvenstva.

Na sredini su rezervisana mesta za dvojicu ratnika, Franka Kesija i Ismaela Benasera. Neverovatno su dobra kombinacija i pokretačka su snaga u timu Milana, koja omogućava Hakanu Čalhanogluu da prilično luta između linija i pomaže napadačima na poziciji “desetke”.

Zlatanu je rezervisana pozicija u špicu, s tim što sa bokova ima podršku najčešće od Aleksa Selemejkersa s jedne i Ante Rebića ili Radeta Krunića sa druge strane.

Od koristi su i Brahim Dijas i Jens Peter Hauge koji su dali po četiri gola od starta sezone što znači da Milan može da se osloni na širi izbor igrača. Tu je i napadač Brahim Dijaz, sgtrelac tri gola.

Sve to je dalo rezultata.

U Evropi, prošli su kroz kvalifikacije, pobedili Šamrok Rovers sa 2:0 i Bodo Glimt sa 3:2. Onda se provukli u finalnoj rundi protiv Rio Avea, na penale.

U grupnoj fazi slavili su protiv Seltika 3:1 i 4:2, Sparte iz Praga sa 3:0 i 1:0, a najtvrđe je bilo sa Lilom, poraz kod kuće od 3:0 i remi na strani od 1:1.

Milan je dakle, na sjajnom putu da ove godine dođe do trofeja, kako kod kuće, tako i u Evropi.

Navijače Crvene zvezde može da obraduje jedino to što će od 18. do 25. februara, kada se igraju mečevi, roso-neri morati da razmišljaju o domaćim obavezama jer ih 20. februara čeka derbi sa Interom, a 28. gostovanje Romi.

To su mečevi koji značajno mogu da odrede njihovu sudbinu ove sezone u Seriji A.

Možda šansa Crvene zvezde da uhvati Italijane u raskoraku. Kako god, uspavani džin se budi i očekuju nas velika uzbuđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: