Klop spremio klopku za Bajern, Mesi i Barsa u "misiji Lion"

Utakmicama Liverpul - Bajern i Lion - Barselona nastavlja se takmičenje u osmini finala Lige šampiona.

Izvor: Zoran Kecman

Utorak, 19.02.2019.

09:00

Klop spremio klopku za Bajern, Mesi i Barsa u
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Osmina finala Lige šampiona, peti meč:
Liverpul - Bajern
Enfild, Liverpul
utorak, 21 čas

Jirgen Klop je poslednji nemački menadžer koji je uspeo da spreči Bajern da osvoji titl prvaka Nemačke. Bilo je to pre sedam godina, kada je s klupe predvodio sjajnu generaciju Borusije Dortmund u kojoj su igrali Marko Rojs, Mario Gece, Robert Levandovski, Nuri Sahin, Jakub Blaščikovski. Od tada, Bajern je šest puta prvi prolazio kroz ciljnu ravnicu.

Klop je, u međuvremenu, u jesen 2015. promenio okruženje. Spakovao je kofere, otisnuo se na ostrvsku avanturu, pristao na liverpulske dokove. S jednakim entuzijazmom, Jirgen vodi i Liverpul. Ove sezone ostala im je bitka na dva fronta, prva u Ligi šampiona, u pokušaju da isprave što su propustili prošle godine, a u domaćem prvenstvu da prekinu post dug 29 godina i konačno osvoje Premijer ligu.

Ipak, za tako bogatu istoriju u kojoj su oba kluba po pet puta bili kontinentalni prvaci, relativno retko su se sastajali. Svega pet mečeva su odigrali, uz po jednu pobedu oba kluba, najčešće su igrali nerešeno, tri puta.

Klop je menadžer studioznog karaktera. I za ovaj susret sa Bajernom, studiozno se pripremao. Kaže da je pogledao poslednjih sedam utakmica Bavaraca, ali da nije speo da uoči jasnu slabost kod izabranika trenera Nike Kovača.

"Ne mogu da kažem da sam posle tog gledanja snimaka ustao i zaključio, 'u redu, dobićemo ih na ovaj način'. Bajern je i dalje veliki tim, tu nema dileme", izjavio je strateg Redsa.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Bajern je proteklih godina doživeo dosta promena. Jasno je da je klub u tranziciji, ali Klop kaže da to ne menja prirodu ovog susreta.

Imali su za menadžera Pepa Gvardiolu, jednog od najzahtevnijih stručnjaka na svetu i osvojili su tri titule i igrali fantastičan fudbal. Potom je došao Karlo Ančeloti, koji sad radi sjajan posao sa Napolijem. Nije išlo. Onda su vratili Jupa Hajnkesa, on je izvukao klb iz problema i opet su uspešni. Sada se menjaju potpuno sa novim menadžero, neki iskusni igrači su im povređeni, mladi dolaze. To nije mučenje. To je normalno prilagođavanje situaciji”, smatra Klop.

Ako nešto Klop pamti, onda je to svakako poraz koji je 2013. doživeo u finalu Lige šampiona od Bajerna. Sigurno je da želi osvetu ali ne zbog toga što ga nisu pozvali da bude njihov trener po odlasku Otmara Hicfelda.

Istina je da su me zvali, ali samo to. Nije tačno da sam bio ljt na njih što su imenovali za trenera drugog Jirgena, Klinsmana. Nisam bio ljut jer nisam ni očekivao da će me izabrati. Bio sam menadžer drgoligaškog tima, ko bi očekivao poziv Bajerna? Bio je to samo šok na prv loptu, Henes na liniji. Nikad to ne bih rekao da Uli to nije prvi ispričao i sad mogu da potvrdim da je bilo tako. Ovih dana me je zval nekoliko prijatelja da mi kaže kako je Nemačka poludela za ovom utakmicom. Ali ne vidim što bih ovo pretvarao ličnu bitku, ne razumem to. To su dva velika kluba koji igraju jedan proti drugog i to je sve. To je veliki momenat za moj tim jer nismo samo u nokaut fazi, ljudi veruju da ovog puta možemo i do titule. Ali ima tu još mnogo posla”, jasan je Klop.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
S kim će na Bajern? Dosta je tu kadrovskih problema. Liverpul u meču na “Enfildu” ne može da računa na suspendovanog Virdžila van Dajka, biće to svakako jak udarac za odbranu domaćina.

Džo Gomez je odavno van stroja, kao i Okslejd-Čemberlen. Problem je što je poslednji trening propustio napadač Roberto Firmino, zbog problema sa virusnom infekcijom. Dejan Lovren će imati test tokom dana i neizvestan je njegov nastup, dok nešto veće šanse da zaigra ima Đerdan Šaćiri.

Kod Bajerna, dobra vest je da je Kingsli Koman trenirao i da postoji šansa da bude u postavi, te da je Frank Riberi doputovao posebnim letom i sigurno će biti kombinaciji.

Niko Kovač neće moći da računa na Arjena Robena, te suspendovanog Tomasa Milera. Džerom Boateng ima problem sa virusnom infekcijom, dok Korentana Tolisa muče ligamenti kolena.

Bajern je u Liverpul doputovao posle pobede od 3:2 protiv Augsburga u gostima. Trener Niko Kovač svestan je koliko će njegov tim biti na iskušenju.

Ako pogledate šta je Liverpul uradio Ligi šampiona prošle sezone i šta trenutno čini u Premijer ligi, onda morate da zaključite da je ovo najteži mogući žreb. Ne znam ima li favorita u ovom dvoboju ili ne. Liverpul poštuje nas kao što i mi poštujemo njih”, zaključio je strateg Bajerna.

Potencijal oba tima je tu. Jedni su prošle sezone stali u finalu (Liverpul), drugi stanicu ranije. Ovog puta, za nekog će se putovanje ka velikom peharu UEFA završiti u osmini finala.
Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
Osmina finala Lige šampiona, šesti meč:
Lion – Barselona
"Grupama stadion", Lion
utorak, 21 čas

Gostovanje u Lionu za Barselonu stiže u neobičan čas. Navikli smo da Katalonci u nokaut fazu uđu sa velikim optimizmom i uz raspoložene glavne zvezde, ali ovog puta nema to tiki-taka ritma koji je protekle decenije doneo Barseloni i njenim navijačima toliko radosti.

Produžetak ugovora sa manadžerom Ernestom Valverdeom nije obradovao navijače, očekivali su da u najmanju ruku vest ne bude objavljena sada, bukvalno minut do nastavka elitnog takmičenja, ali i to se dogodilo.

Valverde očigledno nije po ukusu “los kulosa”, a još manje im je po volji to što u poslednje vreme nema golova na koje su navikli. Pre mršave pobede proteklog vikenda nad Valjadolidom na “Kamp Nou” u režiji Lionela Mesija, čak tri puta zaredom odigrali su nerešeno.

Mesi je pogađao (dva gola iz penala), ali čini se da Luis Suarez nije u formi, dosta škripi i pozadi, ali Valverde najavljuje povratak “vatrometa golova”.

Svako ima pravo na mišljenje. Možda nismo stvarali poslednje vreme dovoljno prilika, ali smo svakako napadački tim. Nema se tu šta dodati, videćemo sve na terenu”, izjavio je Valverde.

Možda zvuči neobično, ali Barselona je poslednji put na strani u Ligi šampiona u nokaut fazi slavila 2016. protiv Arsenala.

Rekordi su tu da se ruše. Mnogo se pričalo i o tome što nismo postizali golove na strani, pa smo onda ove sezone to uradili na mečevima sa Totenhemom i Interom u grupnoj fazi”, dodao je strateg prvaka Španije.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Barselona će u Lionu biti bez povređenih Rafinje (koleno), golmana Jaspera Silesena i Tomasa Vermalena (povrede lista), kao i Artura (zadnja loža) .

S druge strane, trener Liona Bruno Ženesjo ne može da računa na suspendovanog kapitena Nabila Fekira, te povređenog Aminea Goirija (ukršteni ligamenti). Pod upitnikom je i nastup defanzivca Džejsona Denajera, kojeg muče prepone i vezista Tanžija Ndombelea (povreda članka).

Kako god bilo, Barselona je favorit, ali Lion je ove sezone umeo da pobedi ozbiljne timove kao što je Pari Sen Žermen.

Tim Bruna Ženesjoa je slavio nedavno sa 2:1, tim rezultatom je pobeđen i Gengam, tako da se u klubu nadaju da mogu protiv Barselone, koja nije u formi, ostvariti dobar rezultat za revanš.

Moramo naći ravnotežu u igri. Svi znaju da je Nabil Fekir naš kapiten i lider. Teško je igrati bez njega. On voli da igra defanzivno, moraćemo da nadoknadimo njegov izostanak. Da budemo odmereni. Takmičićemo se, ali nismo favoriti. Trebaće nam mnogo više napora nego inače. Važno je verovati u svoje mogućnosti. Miran sam i opušten. Uvek je opasno igrati utakmicu pre nego što ona počne”, izjavio je trener Liona.
Photo by David Ramos/Getty Images
Zanimljivo je da se i defanzivac Barselone Samjuel Umtiti vraća na teren na kojem je imao mnogo uspeha. On je karijeru počeo baš u Lionu.

Ponosni smo što smo učestvovali u stvaranju Umtitija kao igrača. Drago nam je da se vraća. Rođeni je pobednik i takmičar, biće lepo videti ga na našem stadionu”, dodao je Ženesjo.

Konačno, mnogo toga će zavisiti od Lionela Mesija. On je do sada četiri puta igrao protiv Liona, uz dve pobede i dva remija, a postigao je tri gola uz asistenciju. Dovoljno da opet bude pretnja za Francuze. Uostalom, ko bi mogao da pogura Barselonu u ne tako sjajnoj formi, ako ne Argentinac?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: