Derbi vikend – super okršaji od Argentine do Italije

Vikend u koji smo ušli donosi nam četiri derbi susreta od kojih svaki ima posebnu priču. Neki imaju istorijsku tradiciju i težinu, neki miris i ukus večitog gradskog rivalieta, ali svima je zajedničko jedno, strast i uzbuđenje koje izazivaju svake godine, iznova i iznova.

Izvor: Zoran Kecman

Subota, 10.11.2018.

10:27

Derbi vikend – super okršaji od Argentine do Italije
Photo by Marcelo Endelli/Getty Images

Derbi je dan kada se zbog toga sve pomera i odlaže. Od prostih i običnih odlazaka bioskop i kupovinu ili poseta muzeju, do venčanja i odlaska na godišnji odmor. Smišljaju se naprasne bolesti kako bi se obezbedilo prisustvo događaju u slučaju da, prokletstvom kalendara, slučajno padaju u radni dan. Derbi dan kod svakog ljubitelja fudbala podiže adrenalin i ubrzava ritam srca.

Drugi novembarski vikend je izdašan, širom planete igraju se veliki okršaji. Od jednog se trese ceo jedan grad Južnoj Americi, dok ostatak sveta sa nestrpljenjem iščekuje izlazak igrača na teren. Preostala tri imaju svoju specifičnu draž, jedan je veliki gradski okršaj, druga dva su vremenom postali mečevi sa posebnom aromom jer su ima akteri trofejni „teškaši“.

U svakom slučaju, biće ovo vikend u kojem će svako moći da izabere svoju derbi priču. Pa šta ko voli...

Fudbalski zemljotres na "La Bombonjeri“

Photo by Amilcar Orfali/Getty Images
Kako se istorija poigrala sa ljutim rivalima iz Buenos Ajresa, Bokom Juniors i River Platom. Timovi koji su podelili 69 titula prvaka Argentine i koji među sobom zajedno imaju devet pehara Kupa Libertadores, sada se po prvi put sastaju u finalu ovog takmičenja!

Fudbalsko ludilo grada Buenos Ajresa počelo je u njegovim lukim delovima, pre tačno 110 godina. Kada su se jedni (River) klasno odvojili od drgih, kupujući za to vreme basnoslovne skupe igrače od 35.000 dolara. Tada je to bio okršaj aristokratije i radničke klase. Danas je to stvar mržnje. Mi protiv oni. Podela i jaz koji je nepremostiv, koji se graniči sa ludilom i ide dotle da su navijači dve strane ne posežu samo za klasičnim navijačkim prepucavanjem.

Hiljada i hiljade policajaca patroliraju u zoni stadiona, razdvajajći zaraćene strane, a bilo je i takvih primera da navijači jedan drugom, zbog rasprave o Boki i Riveru, spale kuću jedan drugom! O tučama na terenu i tribinama, redovnim crvenim kartonima, haosu na stadionu i oko njega, izlišno je govoriti. Jedni su "pilići“ (River Plata), drugi su "prasići“ ili "đubretari“ (Boka Juniors).

Nastranu sve to, River i Boka su do finala ove godine stigli pobedu nad komšijama Brazilcima. River je u dva susreta eliminisao ekipu Gremija, a Boka je u dvomeču bila bolja od Palmeirasa. Prvi od dva meča igra sa od 21 čas, a revanš je za deset dana na „Monumentalu“. Ko zna kako će se sve to završiti. Jedno je sigurno, oči fudbalskog sveta biće usmerene ka crveno-belim i plavo-belim iz Buenos Ajresa.

"Der Klassiker", gušt na nemački način

(Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
"Milioneri" protiv "Bavaraca". Okršaj dva najtrofejnija nemačka tima, Borusije Dortmund i Bajerna, prava je jesenja poslastica. Nemačka verzija španskog "El klasika" između Barselone i Reala.

Iako Borusija ima još jedan veliki okršaj, po tradiciji možda i veći od ovog, onaj protiv Šalkea kojeg zovu "derbijem Rura", sudari sa Bajernom su po pravilu mečevi za prestiž. Iako Bajern u bundesligaškim pobedama ima gotovo dvostruko bolji učinak (56:30 u pobedama za tim iz Minhena), pobednik je gotovo redovno neizvestan i neretko se dešava da onaj slabiji na papiru dobije meč.

Bajern je godinama unazad uspostavio diktaturu u nemačkom fudbalu. Od 2012. kada je Borusija poslednji put bila šampion, klub iz Minhena je nanizao šest titula, usput dobio i finale Lige šampiona protiv velikog rivala 2013. godine i tako udario pečat na dominaciju.

"Bavarski car" samo u titlama šampiona vodi sa 28:8, ali ovog puta Borusija posle dužeg vremena u duel ulazi kao prvoplasirani tim na tabeli sa četiri boda više od protivnika.

Predsednik Bajerna Uli Henes je rekao da posle dužeg vremena Bajern u meč ulazi kao "autsajder". Možda je samo želeo da isprovocira rivala uoči meča koji bi mogao biti i sudbonosan za trenera Bajerna Nika Kovača. Ne dobije li ovaj meč, hrvatski stručnjak bi mogao da dobije otkaz posle svega nekoliko meseci rada.

Svakako, derbi će obeležiti i Robert Levandovski, napadač koji je pre nekoliko sezona dres Borusije zamenio Bajernovim. Svestan da je Lusijen Favr preporodio Borusiju i od Marka Rojsa napravio opet lidera tima, Levandovski upozorava da sa "milionerima" nema šale.

"Imaju mlad, kreativan tim, dobre igrače koji igraju napadački fudbal. Mi imamo iskustvo, moramo se koncentrisati na naše zadatke. Ovo je "klasik", zaista poseban meč. Morate igrati dobro od prvog do poslednjeg minuta i ponuditi nešto novo, igrati drugačije", kaže Levandovski.

Mančesterski sudar imperija

Photo by Michael Regan/Getty Images
Mančester junajted je decenijama bio ispred Mančester sitija. Poslednjih nekoliko godina, novčić se okrenuo na drugu stranu. Dolazak bogatih šeika iz Abu Dabija na čelo "građana", uzdigao je Siti na tron engleskog fudbala, dok Junajted po odlasku Aleksa Fergusona u penziju pokušava da se sabere, lutajući u traženju spostvenog identiteta.

"Bučne komšije", kako ih je pre osam godina prozvao Aleks Ferguson, sada su rezultatski uspešniji od komšije sa "Old Traforda", koji još od 2013. nije uzeo titulu. Da sve bude gore po "crvene đavole", Mančester siti igra atraktivniji, lepršaviji fudbal začinjen golovima, dok se Junajted muči pod stegama Žozea Murinja, čoveka koji po mnogima, ne bi trebalo da je tamo gde je sada, jer ima malo toga zajedničkom sa simbolikom i tradicijom kluba čiji je trener već treću sezonu.

Siti je favorit uoči nedeljnog okršaja, prvi je na tabeli, ima devet bodova više od Junajteda. Ali bio je i prošle sezone, kada je na poluvremenu vodio sa 2:0, pa je na kraju bilo 2:3. Kameno lice Pepa Gvardiole po završetku meča i đavolski smešak Žozea Murinja slika su koja se pamti sa tog derbija koji je samo odložio proslavu titule "građana".

Novca i jedni i drugi imaju na pretek. Siti je gladniji trofeja, Junajted slave. Igra se za prestiž u jednom industrijskom gradu, za navijače koji će u ponedeljak na posao otići sa osmehom na licu ili oborene glave. Neko će imati "bragging rights", ili pravo da bude iznad rivala do sledećeg okršaja. A ovaj derbi će bitan jer će sasvim odlepiti Siti od Junajteda ili će vratiti Murinjov tim u borbu za titulu.

Zemljotres na Apeninima, Milan udara na Juve

Photo by Paolo Bruno/Getty Images)
Konačno, vikend u nedelju uveče 11. novembra zatvaraju italijanski kolosi, Milan i Juventus. Dva kluba, koja među sobom dele ukupno 113 trofeja u svim takmičenjima, imaju možda i najveću bazu navijača u Italiji.

Juventus je godinama unazad neprikosnoveni vladar Serije A. Milan nije ni senka kluba koji je harao s kraja osamdesetih i tokom devedesetih godina prošlog veka, donekle i početkom ovog milenijuma. Ali kada se sudare ova dva tima, ništa nije izvesno i svaki rezultat je moguć.

U pobedama u Seriji A Juventus vodi sa 63:50, u titulama sa 34:18, ali Milan ima pet trofeja prvaka kontinenta više od "Stare dame", 7:2. Statistika je nebitna, jer Đenaro Gatuzo i Masimilijano Alegri spremili su svoje izabranike na borbu do poslednjeg atoma snage.

Mnogi kažu da će se sve vrteti oko dvojice igrača. Gonzala Iguaina koji predvodi tim Milana, a igrao je ranije za Juventus i Kristijana Ronalda koji će imati poseban motiv, da postigne stoti pogodak Juventusa na "San Siru". Kada je Ronaldo u pitanju, bolji motiv nije potreban, ali biće interesantno i šta će uraditi "Pipita" Iguain. Jedno je sigurno, ljubitelje fudbala očekuje veče prepuno uzbuđenja.

Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: