Svetski putnik košarke: Kej-Si Rivers

Kej-Si Rivers od ponedeljka zvanično ima novu adresu. Nakon dugih spekulacija, američki košarkaš će zaigrati u crveno-belom dresu, na ogromnu radost navijača Zvezde.

Izvor: J.L.

Utorak, 12.02.2019.

14:31

Svetski putnik košarke: Kej-Si Rivers
Foto: EPA

Imali su prilike da ga gledaju sa suparničke strane. U dresevima Reala i Panatinaikosa. Brzim kretnjama, sposoban je da nadmudri i najsnažnije stubove odbrane.

Svestrani igrač koji može da igra na pozicijama dva i tri, na terenu doprinosi kroz prodore, hitra dodavanja i dobro tempirane trojke, koje su više nego potrebne Zvezdi. Svojim stilom igre, nije sebe namenio odbrani, ali može da pomogne kada je to potrebno, zahvaljujući dobroj fizičkoj spremnosti.

“Ovakav bi nama falio.”, moglo je da se čuje na tribinama Pionira, kada bi Rivers uleteo u reket crveno-belih.

Kelvin Kresvel Rivers, rođen je 1.marta 1987. godine u Šarlotu, a svoj naredni rođendan, košarkaški svetski putnik će proslaviti u Beogradu.

Poput ostalih visokih tinejdžera sa mnogo energije, u srednjoj školi je igrao košarku. Međutim, za razliku od prosečnog srednjoškolca, Kej-Si je svoju školu "Ouk Hil” odveo do dve nacionalne titule.

Kao posebna počast za tadašnjeg “Dečka koji obećava”, Kej-Si je ustanovio rekord od najviše postignutih trojki po utakmici.

Logičnom progresijom događaja u životu mladog sportiste, nastavio je školovanje i odigrao 102 utakmice za Klemson Tajgerse istoimenog koledža.

Rad i samo rad

Foto: EPA
Međutim, usledilo je neprijatno iznenađenje. Po završetku studija nije draftovan u NBA. Kelvin je pao na verovatno najvažnijem ispitu do tada. Dečko koji je naizgled sve manje obećavao, morao je da se pomiri sa igranjem u drugoj italijanskoj ligi.

U avgustu 2009. je potpisao za Latinu gde je upisao odlična 24,5 poena po utakmici. Dobre partije u drugoj ligi su ga odvele za stepenicu gore, pa je četiri meseca kasnije zaigrao za znatno bolje plasirani Beneton.

Manja imena su značila i manji pritisak, pa je Rivers imao dovoljno prostora da se aklimatizuje na evropsku košarku i nastavi individualni razvoj.

Naredne dve godine je proveo na relaciji Italija – Francuska, da bi 2011. započeo putešestvije po Rusiji. Prvo Lokomotiva, zatim Himki gde je postao poznat većem broju evropskih ljubitelja košarke.

Uprkos trogodišnjem ugovoru koji je potpisao sa ekipom Himkija, nije mogao da zaboravi na američki san. Ponovo je okušao sreću u košarci "preko bare", makar to bila NBA D-liga. Vodio se idejom da će na taj način biti na korak do najjače lige sveta.

Na Kej-Sijevu žalost, do približavanja neprežaljenoj NBA nije došlo. Proveo je sezonu u Rinu i to je bilo to. Prosek od 15,8 poena je bio dovoljan da izazove interesovanje u Evropi. Tražio ga je Real Madrid

U momentu kada je trebalo da odluči hoće li ganjati nemogući san ili se okrenuti konkretnim prilikama u Endesa ligi, izabrao je drugu opciju, koja ga je spasila gubljenja vremena.
Foto: EPA
Tokom svoje prve sezone u Kraljevskom klubu, došao je do Fajnal Fora i osvojio Evroligu. Prvu za Real u dve decenije. Nije loše za povratak jednog D-ligaša u ovu vremensku zonu.

Naredni deo evropske turneje, Rivers je nastavio u nemačkom Bajernu, gde se zadržao nešto više od tri meseca, da bi se vratio u Madrid, zabeleživši u proseku 6,7 poena.

Pretposlednja stanica do Beograda, bila je Atina. Kej-Si Rivers je ostao u Panatinaikosu dve sezone, gde je osvojio dva Nacionalna prvenstva i ustanovio se kao jedan od vodećih evropskih šutera, majstor za prelomne rezultate.
Tokom čitave karijere inače Ttihi Kej- Si, se držao napornog rada i poštovanja sopstvenog truda, uz geslo: "Platite me koliko vredim." Na manje nije pristajao ni u Panatinaikosu.

“Ja sam stidljiv tip. Ni u čemu ne preterujem. Ne komentarišem često, ali kada se o nečemu izjasnim, to je s razlogom. Želim da me cene i to je sve. Neću tražiti previše, ali neću ni unižavati sebe radi drugih ljudi.”, izjavio je u jesenjem intervjuu za portal Eurohoops.

Posle neuspešnih pregovora sa upravom Zelenih, u kojima je pao dogovor, ali ne i potpis. Rivers se vratio u Italiju, gde je igrao za Ređo. Potpisivanje za Zvezdu dolazi u pravom trenutku za klub koji je dobio zvučno pojačanje,dok Kej-Si sa porodicom nije ponovo morao da pređe pola Starog kontinenta. Supruga Kortni, starija ćerka Maja i sin Majka, nastaviće da Kej-Sija podržavaju na trbinama.

Pored porodice pored terena, uživa u prisustvu glasnih navijača, na koje se navikao još u Grčkoj.

Poznata je njegova radna etika i činjenica da je insistirao na održavanju dobre fizičke forme čak i dok se oporavljao od povreda i borbe sa autoimunom bolešću.

Zbog nerava koji su bili napadnuti bolešću, teško mu je bilo da podiže ruke, kamoli da pogađa trojke. Ipak, nije odustao od treninga. Zato je njegovo telo sposobno da izdrži sve što se očekuje od vrhunskog sportiste.
Ne potcenjuje protivnike, ne ignoriše novinare, ne pravi skandale. Sa aspekta odnosa s javnošću je gotovo idealan. Ponašanje koje povezuje sa svojom religioznošću, koju ističe i kroz tetovaže.

Očekuje se da se dobro uklopi u redove crveno-belih, s obzirom na to da je poznat po dobrom odnosu sa saigračima i velikom željom za pobedama.

Dugogodišnje iskustvo u evropskim ligama i Evroligi je prednost koja mu je obezbedila efikasno funkcionisanje pod pritiskom, koga u Beogradu neće manjkati.

Prava situacija za košarkaša još gladnog pobeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: