Počinje nikad jača ABA, Partizan i Zvezda favoriti

Čekanje je okončano, napokon smo dočekali početak 13. izdanja regionalne ABA lige, mnogi kažu najjače do sada. Trofej brani Partizan, za godinu dana iskusniji i pojačan Tarenzom Kinsijem, ali oslabljen odlaskom Lučića i povredom Bertansa. Najozbiljniji izazivač ponovo će biti Crvena zvezda, prošlogodišnji vicešampion, koja je dovela ozbiljna pojačanja i zadržala je nekoliko igrača iz prethodne sezone.

Izvor: B92

Petak, 04.10.2013.

10:29

Default images

Uz beogradske ‘večite’, kandidati za plasman na fajnal-for su Cibona i Cedevita, a šansu iz prikrajka vrebaće Budućnost i Radnički.Publici u Srbiji posebno će biti zanimljivo da vidi kako će se mladi tim Mega Vizure snaći na višem nivou takmičenja.

Detaljno smo vam predstavili sve srpske ekipe, uz pomoć komentatora na TV Arena sport Edina Avdića, skauta Aleksandra Janjuševića, kao i trenera Vlade Đurovića. Oni su izneli i svoja predviđanja o favoritima za titulu i procenili su mesto Jadranske lige u evropskoj košarci.

Partizan NIS – nastavak Sifizovog posla

Starsportphoto
Kao i prošle sezone, Partizan NIS oslanja se na izuzetno mlad i talentovan sastav, ali ovaj put za nijansu iskusniji.

Odlazak kapitena Vladimira Lučića ostavio je veliku prazninu u "crno-belom" timu, uz tešku povredu Davisa Bertansa koji će biti spreman tek od januara, ali na osnovu onoga što je ekipa pokazala tokom leta, može se reći da je Partizan ipak za nijansu jači nego prošle sezone, bar na papiru.

Taj dodatni kvalitet došao je u vidu iskusnog Amerikanca Tarenza Kinzija, momka se solidnim evroligaškim iskustvom. Druga vrednost je iskustvo koje su na Evrobasketu stekli, pre svih Bogdan Bogdanović, kao i Žofri Lovernj i Đorđe Gagić.

Nova sezona trebalo bi da predstavlja period pune afirmacije Lea Vestermana, koji je i prošle godine pokazao da se može očekivati mnogo od njega, ako smanji oscilacije u igri, te Nikole Milutinova, koji je fizički znatno napredovao, ali kojem su trenutno najveća boljka povrede.

Vođa ove generacije je Dragan Milosavljević, već 'veteran' iako ima tek 24 godine, a koji je tokom leta prosečno postizao oko 20 poena. To je jasan znak da partije u finalnoj seriji Superlige nisu bile samo trenutak inspiracije, te da će biti najveća snaga ovog tima.
Starsportphoto
Trener Duško Vujošević, uz pomoć Velimira Gašića i Petra Božića, ponovo će pokušati da progura neka nova imena, pre svih Nemanju Bezbradicu, Đoka Šalića, od koga mnogi već očekuju da bude naslednik Nikole Pekovića, te još jednog talentovanog francuskog plejmejkera Borisa Dala.

Prošle sezone mladi tim "crno-belih" se teško nosio sa paralelnim nastupima u sve zahtevnijoj ABA ligi i uvek jakoj Evroligi, pa smo tek od sredine januara videli šta sve ta ekipa može. Ovaj put nova godina neće doneti rasterećenje u rasporedu, jer bez obzira na uspeh/neuspeh u Evroligi, Partizan će igrati drugu fazu, možda u eliti, možda u Evrokupu.

To će biti najveći test za Partizan, pre svega za mlade igrače koji nemaju mnogo iskustva sa konstantnim igranjem dva meča nedeljno tokom cele sezone.

Partizan je tokom priprema igrao promenjivo, što je bilo očekivano s obzirom na neka nova imena u timu i izostanak reprezentativaca koji su se ekipi priključili tek krajem septembra. "Crno-beli" su najviše pokazali protiv Unikahe, Real Madrida i Lokomotive Kubanj, dok su razočarali protiv Gran Kanarije i posebno Kahasola.
Starsportphoto
Pripremne utakmice: OKK Beograd 81:55, MZT Skoplje 81:90, Kožuv 88:65, PAOK 76:71, Sloga Kraljevo 83:52, Radnički KG 75:80, Kahasol Sevilja 63:91, Mursija 77:66, Unikaha Malaga 70:74, Real Madrid 66:75, Lokomotiva Kubanj 85:91, Gran Kanarija sa 60:75

Došli: Boris Dalo (Poatje), Tarenz Kinzi (Unikaha), Nemanja Bezbradica (BKK Radnički), Đoko Šalić (KK Stars Sarajevo)
Otišli: Vladimir Lučić (Valensija), Nemanja Gordić, Marko Čakarević, Mihal Čekovski, Branislav Đekić

Sastav:
7 Žofri Lovernj, krilni centar, visok 211 cm, rođen 1991.
8 Nikola Milutinov, centar, 212 cm, 1994.
9 Leo Vesterman, plejmejker, 196 cm, 1992.
10 Boris Dalo, plejmejker, 195 cm, 1994.
12 Dragan Milosavljević, bek, 198 cm, 1989.
13 Bogdan Bogdanović, bek, 198 cm, 1992.
14 Đorđe Gagić, centar, 210 cm, 1991.
15 Dejan Musli, centar, 213 cm, 1991.
18 Đoko Šalić, centar, 210 cm, 1995.
19 Mihajlo Andrić, krilo, 200 cm, 1994.
21 Tarenz Entoni Kinzi, bek/krilo, 200 cm, 1984.
44 Davis Bertans, krilo, 208 cm, 1992.
Nemanja Bezbradica, krilni centar, 207 cm, 1993.
Petar Aranitović, plejmejker, 192cm, 1994.

Partizan na skeneru stručnjaka

Starsportphoto
Edin Avdić, komentator na TV Arena sport: Bertans će mnogo nedostajati Partizanu, kako zbog šuta, tako i zbog visine na krilnoj poziciji. Kinzi je veliko pojačanje – timski igrač, koji je imao dobru sezonu u Turskoj, a imao je i solidne role u NBA, u Memfisu i Klivlendu. Pitanje je šta će biti sa rezervnim plejmejkerom, da li se tu traži neko rešenje, ali Vesterman ne može da bude slab kao prošle sezone, kada je u ABA ligi beležio više izgubljenih lopti nego asistencija.

Za Bogdanovića bi ovo mogla da bude sezona potvrde kvaliteta, mogao bi da bude najbolji strelac tima i da mnogo igra sa loptom u rukama. Centarska linija će opet donositi prevagu, mislim da će Gagiću najviše koristiti boravak u reprezentaciji, dobio je na samopouzdanju.

Aleksandar Janjušević, skaut: Partizanova osnovna prednost u odnosu na konkurente jeste što su zadržali srž ekipe, otišli su jedino Lučić i Gordić. Imaju kontinuitet, trenera Vujoševića, pobednički mentalitet i talentovane igrače koji su sada za godinu dana iskusniji i očekuje se da pruže više. Gagić, Bogdanović i Lovernj sada imaju i značajno reprezentativno iskustvo.

Ipak, ima i negativnih aspekata – deluje da trenutno imaju manjak igrača u rotaciji. Bertansovo odsustvo je veliki problem, pošto i na pozicijama dva i tri imaju samo trojicu igrača do njegovog oporavka. Potreban im je dakle bar još jedan igrač. Očekujem da će se igra Partizana ove sezone više bazirati na spoljnim igračima – Milosavljević je izrastao u ozbiljnog igrača, na pripremama se nametnuo kao najbolji strelac, Bogdanović je bio važan u reprezentaciji, a Kinzi je dokazan i ima poene u rukama.

Očekuje se i da se Vesterman podigne, pa verujem da će im se igra više bazirati na spoljnoj liniji, mada ni Lovernj i ostali pod košem nisu za potcenjivanje.

Vlade Đurović, trener: Partizan sa mladim timom objektivno mislim da nema šanse da napravi nešto veliko. Ali sigurno će napraviti nešto veliko i zadovoljiti svoje navijače i borbenošću i nekim rezultatom. Oni to uvek naprave i ja se zbog toga njima divim. Svaka im čast. Opet imaju mlad tim, ali će se boriti i dati pristojan otpor svim ekipama.

Crvena zvezda Telekom – novi juriš na željeni trofej

kkcrvenazvezda.rs
Zvezda na papiru ima možda i najjači tim u ligi, ali u prošlosti se pokazalo da to ne mora mnogo da znači. Čini se da su crveno-beli oformili tim po ukusu navijača – dovedeni su igrači za velike domete, ali će biti prostora i za mlađe, pre svih za Mitrovića, a onda i za Cvetkovića i Ristića.

Svih 13 pripremnih mečeva Zvezda je rešila u svoju korist, ali to ne sme da uljuljka ekipu Dejana Radonjića pred dva teška gostovanja na početku sezone (Široki i Igokea).

I prošle godine su crveno-beli briljirali na pripremama, pa su porazima od Splita i Zadra počeli sezonu. Ipak, sada je situacija drugačija – tim je kvalitetniji i više je starosedelaca – od Nelsona, Simonovića i Katića očekuje se povežu redove i da učine da se novajlije od početka osećaju komforno na terenu.

Šilb je igrač sa najvećom reputacijom, plejmejker u telu krilnog igrača, čovek sa raznovrsnim rešenjima u napadu koji ima potencijal da bude vođa tima. Nelson igra drugu sezonu i mogu se očekivati još bolje partije nego lani, a i Simonović se navikao na zahteve i pritisak u velikom klubu.
Starsportphoto
Marjanović je potpuno sazreo igrački kod Dejana Milojevića u Megi, kao da je tek prošle sezone shvatio koliko je fizički superioran u odnosu na većinu konkurenata. Blažič i Dženkins bi trebalo da budu prava pojačanja na obe strane terena, a znak pitanja stoji nad Ivanom Radenovićem i njegovom formom po nedavnom dolasku.

Sezona je duga, sa mnogo zahtevnih utakmica, tako da će svoju šansu da se napokon do kraja dokaže imati i Cvetković, a biće interesantno videti kako će se mladi Ristić snaći na višem nivou.

Zvezda počinje sezonu sa visokim ambicijama, ali ovoga puta nije bilo bombastičnih izjava, već samo najave napornog rada, što može da bude samo pozitivno za crveno-bele.
Starsportphoto
Pripremne utakmice: Sloga 104:63 (pobeda), Asesoft Ploešti 92:74 (pobeda), Oldenburg 71:61 (pobeda), Karšijaka 87:60 (pobeda), Tamiš 78:43 (pobeda), Budućnost 82:60 (pobeda), Politehnika 83:56 (pobeda), Jenisej 77:68 (pobeda), Mega Vizura 80:76 (pobeda), Nanter 78:41 (pobeda), Bajern 77:73 (pobeda), Zijelona Gora 80:75 (pobeda), Turov 82:58 (pobeda).

Došli: Jaka Blažič (Olimpija), Čarls Dženkins (Golden Stejt), Blejk Šilb (Šalon), Boban Marjanović (Mega Vizura), Ivan Radenović (Donjeck).
Otišli: Bojan Subotić (Budućnost), Igor Rakočević, Milan Milovanović (Vojvodina), Vuk Radivojević, Majkl Skot (Po Ortez), Ivan Smiljanić, Boris Savović (Bajern Minhen).

Sastav:
4 Nikola Rebić, bek, 188 cm, rođen 1995.
5 Aleksandar Cvetković, plejmejker, 183 cm, 1993.
9 Luka Mitrović, krilni centar, 204 cm, 1993.
10 Branko Lazić, bek, 195 cm, 1989.
11 Jaka Blažič, bek, 196 cm, 1990.
12 Marko Simonović, krilo, 201 cm, 1986.
13 Boban Marjanović, centar, 222 cm, 1988.
14 Ivan Radenović, krilni centar, 209 cm, 1984.
15 Raško Katić, centar, 208 cm, 1980.
16 Dušan Ristić, centar, 213 cm, 1995.
17 Marko Tejić, krilni centar, 209 cm, 1995.
20 Demarkus Nelson, plejmejker, 193 cm, 1985.
22 Čarls Dženkins, bek, 191 cm, 1989.
33 Blejk Šilb, krilo, 201 cm, 1983.

Zvezda na skeneru stručnjaka

kkcrvenazvezda.rs
Edin Avdić, komentator na TV Arena sport: Šilb je dokazani strelac na evroligaškom nivou, on će davati svoje u svakoj utakmici protiv skoro svih odbrana. Treba očekivati i da igra leđima sa pozicije krila, kao Pit Majkl u Barseloni. Ova ekipa je defanzivno moćnija od one prošlogodišnje i razaraće u kontranapadima. Ali opet nemaju konstantnost u šutu za tri poena, niko od ovih igrača nije klasični šuter.

Kada ih ne bude išao šut, biće interesantno videti kako će Zvezda dolaziti do poena u pozicionom napadu. Dženkins je jak ’jedan na jedan’, dobar je u odbrani, ali šut mu je sumnjiv bez obzira na njegov NBA pedigre. Još nekoliko je znakova pitanja – kako će Zvezda da se nosi sa igranjem na dva najjača fronta? Kako će igrači da se izbore sa pritiskom koji nose evroligaške utakmice, i sa tempom koji posle tih mečeva donosi duele u veoma jakoj ABA ligi?

Marjanović je bio odličan u pripremama, ali pitanje je može li on u kontinuitetu da donosi poene sa niskog posta protiv Partizana, Cibone, Cedevite i ostalih, kao i u Evroligi. Mislim da će Zvezda potražiti dodatno rešenje na krilnom centru.

Aleksandar Janjušević, skaut: Zvezda ima ozbiljan kvalitet za nivo ABA lige, a značajno je i što je zadržan trener sa kraja prošle sezone. Nelson je izgledao jako dobro u pripremama, očigledno mu prija što je već drugu godinu ovde i verujem da će igrati još bolje nego lani. Prošle godine je pokazao liderske sposobnosti i raznovrsnost, a sada očekujem i veći napadački učinak od njega.

Mnogo je igrača u Zvezdi koji mogu prosečno da ubacuju desetak poena, tako da se neće ponoviti prošlogodišnji slučaj, kada je Rakočević bio ubedljivo najefikasniji.

Mislim da Zvezda ima problem u reketu – nedostaje pre svega atleticizma i skoka, posebno odlaskom Savovića, i individualno dobrih defanzivaca. To može da se koriguje timskom odbranom, ali Zvezdi je potreban pravi skakač i atletski bolji igrač. Nije problem u pojedinačnom kvalitetu igrača u reketu, već u njihovoj kompatibilnosti.

Vlade Đurović, trener: Zvezda se pojačala. Ako se ikada pojačala dobro, to je uradila sada i to su na vreme dovedeni igrači, još pre dva meseca. Prvi su počeli pripreme, u pripremnom periodu su sve dobili, što nije garancija da će oni osvojiti prvo mesto, ali je to pravi put. Ako sada ne osvoje titulu, zaista ne znam kada će.

Radnički – opet potpuno novi tim

Starsportphoto
Radnički u novu sezonu ulazi sa nešto manjim ambicijama nego što je to bio slučaj prethodnih godina, ali bi upravo to ekipi Miroslava Nikolića moglo mnogo da pomogne. Kragujevčani su prošle sezone bili praktično 'na jednu loptu' od plasmana u finale ABA i Evrolige, ali su u finišu polufinalnog duela praktično poklonili pobedu Crvenoj zvezdi.

Radnički je napravio ogromne promene u igračkom sastavu u odnosu na prošlu sezonu, to će praktično biti novi tim nakon odlaska čak 12 igrača, ali koncept igre se verovatno neće menjati.

Nema više glavnog igrača ekipe Aleksandra Ćapina, a na njegovo mesto došao je takođe veoma iskusni Marko Marinović. Od Marinovića ne treba očekivati košgeterske učinke kakve je imao Ćapin prošle sezone, ali bi poeni Kragujevčana zbog toga u predstojećoj sezoni trebalo da budu ravnopravnije raspoređeni. Bez dileme najveće pojačanje je reprezentativac Nikola Kalinić koji je tokom šampionata Evrope u Sloveniji pokazao da može veoma dobro da igra i na najvišem nivou.

Od 13 pripremnih mečeva Radnički je dobio 11, a prosek od preko 80 poena po meču pokazuje da će se brza i atraktivna košarka koju forsira Miroslav Nikolić ponovo gledati u 'Jezeru'.

U svakom slučaju, Radnički bi lako mogao da bude najprijatnije iznenađenje ABA lige ukoliko se neke kockice slože, a plasman na F4 bi mogao da bude kranji domet ove ekipe.
Starsportphoto
Pripremne utakmice: Temišvar 88:81 (pobeda), Asesoft 82:81 (pobeda), Solnok 84:78 (pobeda), Budućnost 71:68 (pobeda), Partizan 80:75 (pobeda), Krka 80:78 (pobeda), Igokea 74:68 (poraz), Avtodor 95:75 (pobeda), Lukoil 77:75 (pobeda), MZT 90:88 (pobeda), Meridijana 87:67 (pobeda), Sutjeska 74:56 (pobeda), Budućnost 88:83 (poraz).

Došli: Miloš Janković (Mladost Čačak), Sava Lešić (Himik), Dušan Mlađen (Lugano), Nikola Kalinić (Vojvodina), Marko Marinović (Levski), Di Džej Sili (NCAA), Muftau Jaru (NCAA), Stefan Balmazović (Metalac), Andreja Stevanović.
Otišli: Metju Brajan Emening, Miloš Borisov (Vojvodina), Aleksandar Ćapin (Budućnost), Bojan Krstović, Stiven Marković (Tonsvil Krokodajls), Danilo Mijatović (Anvil), Nenad Miljenović (Mega Vizura), Stefan Sinovec (MZT Skoplje), Ratko Varda (Mega Vizura), Kajl Vizer (Braunšvajg), Teriko Vajt, Mark Vortington (Melburn Tajgers).

Sastav:
4 Džerom Sili, bek, 193 cm, rođen 1989.
6 Miloš Janković, centar, 206 cm, 1994.
7 Sava Lešić, krilni centar, 205 cm, 1988.
9 Stefan Jovović, plejmejker, 198 cm, 1990
10 Andreja Stevanović, plejmejker, 189 cm, 1995.
11 Dušan Mlađan, bek, 198 cm, 1986.
12 Nikola Kalinić, krilo, 202 cm, 1991.
13 Muftau Jaru, centar, 208 cm, 1990.
14 Stefan Birčević, krilni centar, 210 cm, 1989.
17 Miloš Dimić, bek, 194 cm, 1989.
21 Stefan Balmazović, krilni centar, 202 cm, 1989.
33 Nikola Jevtović, krilni centar, 208 cm, 1989.
41 Marko Marinović, plejmejker, 183 cm, 1983.

Radnički na skeneru stručnjaka

Edin Avdić, komentator na TV Arena sport: Jaru je veoma dobar igrač, u pripremnom periodu je potvrdio da će poneti teret igre u reketu. Najkvalitetniji je u skoku, dobro prati igru i dosta poena ubacuje iz ofanzivnog skoka. Di-Džej Sili je vrlo zanimljiv na poziciji beka šutera – ne verujem da košta mnogo, ali je opasan trojkaš.

Kalinić je bio sjajan u odbrani na Evropskom prvenstvu, ima neke atletske predispozicije koje odgovaraju modernoj košarci. Marinović bi mogao preuzme Ćapinovu ulogu. Radnički neće menjati stil igre, svi znamo kako igraju timovi Miroslava Nikolića. Biće nezgodan tim, ako ne u borbi za fajnal-for, onda bar u gornjem delu tabele.

Aleksandar Janjušević, skaut: Čini se da je Radnički ove sezone dovodio jeftinije igrače, ali bolju selekciju. Poseduju i defanzivni potencijal, što ih nije krasilo prethodnih godina. Oni su uvek među efikasnijim ekipama, a sada su i odbrambeno jači sa Kalinićem na trojci Jaruom na petici. Njih dvojica čine tim i skakački dobrim, uz Lešića i Birčevića. Sili je dobar skakač za svoju poziciju, poseduje odličan šut i na koledžu je bio solidan u odbranu.

Jaru možda nije dobar napadač kao recimo Sajmon, ali je izuzetno zahvalan u odbrani, fizički sjajan i vrhunski skakač na obe strane terena. Deluje da će se on lepo uklopiti, a dolaziće i do poena iz pik-en-rola i posle skokova u napadu. Predviđam im dobar rezultat i ove godine, biće jedno od prijatnijih iznenađenja.

Vlade Đurović, trener: Za Radnički mislim da je doveo dobre mlade igrače, šteta što je Birčević povređen, kada se on oporavi biće bolji, a da je još ostao Pantić, to bi bio veoma respektabilan tim.

Mega Vizura – da li je mladost prednost ili nedostatak?

Starsportphoto
Mega je najmlađa ekipa u istoriji ABA lige – ne računajući Ratka Vardu, najstariji igrač je 1991. godište, a većina košarkaša ima 20 i manje godina. Iako će uskoro formalno napustiti upravljačke strukture kluba, zahvaljujući Mišku Ražnatoviću Mega je stabilan klub u kojem se ogroman prostor planski daje mladim i talentovanim igračima.

To znači da će Mega igrati bez pritiska velikih očekivanja, osim naravno ambicija koje sami sebi postave. Videćemo koliko će koncepcija igre trpiti odlaskom Bobija Marjanovića, a pitanje je kojom brzinom će se Megina omladina prilagoditi na tehnički i fizički zahtevniji nivo košarke na Jadranu.

Od neprocenjivog značaja tu bi trebalo da bude iskustvo koje je Vasilije Micić stekao na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, kada je naspram sebe imao Tonija Parkera i ostale najbolje evropske igrače. Od njega se očekuje da bude vođa ovog tima, ali i da individualno dosta napreduje.
Starsportphoto
Dangubić je fantastičan atleta, ali mora da popravi šut, Krstić je i prošle sezone pokazao da ima potencijala, a Nenad Miljenović gledaće da ’oživi’ karijeru posle perioda stagnacije u većim klubovima (Partizan i Radnički).

Otkrovenje na pripremama bio je 18-godišnji Nikola Jokić, Ratko Varda bi trebalo da pomogne pre svega svojim iskustvom, ali i da češće preuzima odgovornost nego što je to činio u prethodnom delu karijere.

Pitanje je koliko će on biti u stanju to da čini u kontinuitetu i utisak je da je Megi potreban još jedan iskusniji igrač. Ipak, uz malo sreće, Mega bi mogla sve prijatno da nas iznenadi – mladost daje ogromnu energiju i volju, a trener Milojević još prošle sezone u Superligi pokazao je da ume da je kanališe na pravi način.
Starsportphoto
Pripremne utakmice: Jenisej 86:68 (pobeda), Oldenburg 88:83 (poraz), Karšijaka 77:68 (pobeda), Kluž 80:65 (pobeda), Politenhika Lavov 65:56 (pobeda), Turk telekom 77:57 (pobeda), Crvena zvezda 80:76 (poraz), Budućnost 84:70 (poraz), Turov 72:70 (pobeda), Smederevo 91:63 (pobeda).

Došli: Ratko Varda (Radnički), Nenad Miljenović (Radnički), Nemanja Radović (KAOD).
Otišli: Novica Veličković (Bamberg), Boban Marjanović (Crvena zvezda), Luka Drča (OKK Beograd), Goran Ćakić, Ognjen Jaramaz (Smederevo), Rade Zagorac (Smederevo), Andrija Simović (Smederevo), Andrija Bojić (OKK Beograd), Nemanja Mišković (Smederevo).

Sastav:
4 Pavle Reljić, plej/bek, 194 cm, rođen 1993.
5 Nemanja Krstić, krilo, 205 cm, 1993.
6 Nemanja Dangubić, bek/krilo, 204 cm, 1993.
7 Radovan Đoković, bek, 196 cm, 1996.
8 Saša Avramović, bek, 193 cm, 1993.
9 Vasilije Micić, plejmejker, 196 cm, 1995.
10 Marko Luković, krilo, 207 cm, 1992.
11 Nemanja Radović, krilni centar, 208cm, 1991.
13 Nenad Miljenović, plejmejker, 194 cm, 1993.
14 Milenko Veljković, centar, 215 cm, 1995.
15 Nikola Jokić, krilni centar, 209 cm, 1995.
21 Ratko Varda, centar, 212 cm, 1979.
23 Nikola Tijanić, krilo, 201 cm, 1994.

Mega Vizura na skeneru stručnjaka

bcmegabasket.net
Edin Avdić, komentator na TV Arena sport: Nikola Jokić je izuzetno talentovan, nije tako davno počeo da se bavi košarkom, a već je napadački kompletan. Tu su i Micić, Krstić, Miljenović, Dangubić, kao i iskusni Varda. Ipak, jedno je igrati KLS, a drugo ABA ligu. Videćemo kako će fizički da se snađu sa ostalima na Jadranu. Možda im nedostaje pouzdana opcija u napadu, Varda je u poznim godinama i izlazi iz teške povrede.

Milojević nas je sve pozitivno iznenadio svojim vođenjem ekipe, ali sada idu teži mečevi, gostovanja Cedeviti, Ciboni, Olimpiji... Oni će se mučiti na svakom gostovanju, a nisam siguran da im Smederevo daje prednost domaćeg terena. Neće oni biti uplašeni Jadranskom ligom, ali niko se neće ni njih plašiti i neće ih ni potceniti.

Mislim da će biti u donjem delu tabele, možda čak i u borbi za opstanak. Trebalo bi da dovedu još jednog igrača jer nisam siguran da će moći da izdrže jak ritam sa ovim sastavom.

Aleksandar Janjušević, skaut: Megin problem nije mladost, već neiskustvo – i Partizanovi igrači su mladi, ali imaju iskustvo u ABA i Evroligi. Uprkos odlasku Marjanoviću, verujem da će Mega i ove godine dosta igrati zonsku odbranu jer je tu veliki broj mladih igrača, koji fizički nisu sposobni da brane rivale jedan na jedan.

Nije sporno da Mega ima potencijal, igraće atraktivnu košarku, imaju dobre šutere i kreativnost u Miciću i Miljenoviću, ali odbrana će im biti problem. Očekujem da budu u donjem delu tabele, ali da se neće boriti za opstanak.

Vlade Đurović, trener: Mega igra bez opterećenja i oni mogu svašta da urade. Imaju dobar koncept da se razvijaju mladi igrači.

Ostali

cibona.com
Pored srpskog trija koji je prošle sezone igrao fajnal-for ABA lige, za završnicu ove godine konkurisaće još bar tri ekipe.

Cedevita – hoće li konačno ispuniti očekivanja?

Najveći konkurent našim timovima trebalo bi da bude zagrebačka Cedevita, kojoj je glavno pojačanje dolazak trenera Jasmina Repeše. Ekipa je pretrpela ozbiljno renoviranje tokom leta, otišli su Brejsi Rajt, Lukša Andrić, Vlado Ilievski, Predrag Šuput, dok su stigli, između ostalih, Tomislav Zubčić i Ante Delaš, te Amerikanac Derek Nolan Smit. Cedevita je u najboljoj proveri pred početak sezone deklasirala Cibonu sa 21 poenom razlike u Kupu Dražena Petrovića, što jasno govori o ambicijama tima. Nosilac igre trebalo bi da bude Marko Tomas, a iskusni Baždarić pružaće podršku iz drugog plana.

Cibona – najbolji tim u poslednjih nekoliko godina

I Cibona je glavno pojačanje napravila na klupi, došao je Neven Spahija. Igrački kadar pojačali su Darko Planinić i Met Džening. Nije bilo mnogo ni odlazaka, trojac Nicević, Marčinković, Kovačević ne bi trebalo mnogo da nedostaje ovoj ekipi. "Vukovi" su zadržali nosioce igre, Džerela Blesingejma, Derila Stroberija i Andriju Žižića, ali oni će sada imati značajnu podršku. Ova sezona trebalo bi da protekne u znaku Darija Šarića, najvećeg talenta Evrope. Konačno iza sebe ima mirno leto bez brige o tome gde će nastaviti karijeru, pa se očekuje da sada pokaže zašto ga već godinama porede sa najvećim imenima evropske košarke. Međutim, nekoliko katastrofalnih poraza tokom leta zabrinuli su navijače, pitanje je da li je to bila stvarna slika ovog tima. Teško da može biti gore nego prošle godine kada je Cibona imala tek pobedu više od poslednjeplasiranog Splita.
kkbuducnost.me
Budućnost Voli – F4 pojačanja jasan znak

Konačan iskorak očekuje se od podgoričke Budućnosti koja je prošle sezone ostala korak od F4, a tokom leta je dovela trojicu igrača koji su nastupili u Laktašima u aprilu. Dolazak Aleksandra Ćapina, Bojana Subotića i Miloša Komatine doneće novu dimenziju ovom timu, u koji su stigla i dvojica stranaca, Vilijam Koleman iz Kavale, te iskusni i snažni Nigerijac Dželil Akindele iz Šampvila. U Moraču se iz Himkija vratio i reprezentativac Suad Šehović, koji je igrao sjajno na Evropskom prvenstvu.

Igokea – bolji tim, bolji i rezultat?

Nakon najuspešnije sezone u svojoj istoriji, Igokea više nije austajder, što će biti najveći ispit za tim iz Aleksandrovca. Tim je doživeo možda i najveće izmene u sastavu tokom leta, ali bi trebalo da bude jači nego što je bio. Pitanje je ipak, da li će to biti dovoljno da se ponovo uspeh od prošle sezone. Otišli su Radetić, Joksimović, Komatina, Kliford, Korsli, ali su stigla trojica Amerikanaca – Dvejn Mejs, Ramon Gelovej, Majkl Frejzer, kao i Miljan Pavković, Uroš Nikolić, Boris Bakić. Oni će činiti kičmu tima uz starosedeoce Milana Dozeta, Branka Jorovića i Sinišu Štembergera. Na osnovu onoga što smo mogli da vidimo tokom leta, Igokea će forsirati brzu i efikasnu košarku, ali pitanje je hoće li će to ove godine doneti rezultat.

Union Olimpija – nastavlja li se stagnacija?

Već četiri godine Ljubljana čeka titulu, Kup više nije interesantan, ali je početak sezone najavio bolje dane u Olimpiji. Pobeda nad najvećim rivalom Krkom, i to posle velikog preokreta u poslednjih pet minuta u Superkupu, popravila je raspoloženje među navijačima koji su videli velike promene u ekipi tokom leta. Nema više Jake Blažiča, Klemena Prepeliča, Temua Ranika, ali su stigli Lamar Džekson, Nebojša Joksimović, Devidas Gailijus, Džerom Avgustus, te Aleks Stivenson, koji je blistao u spomenutom meču Superkupa. Kako će se sve to uklopiti – videćemo, ali Olimpija mora biti bolja od 13-13.
mztskopjeaerodrom.mk
Krka Novo Mesto – vratio se Džile

Aleksandar Džikić vratio se u Krku, i u Novom Mestu odmah imaju mnogo veće ambicije nego ranije. Stigao je i iskusni krilni igrač, sjajni šuter Jasmin Hukić, te Amerikanci Kristofer Buker i Rej Armsted. Otišli su Potočnik, Lukić, Lorbek, a penzionisao se Smodiš. Jaka Klobučar se istakao kao vođa tima tokom leta, posebno u poslednjoj proveri pred početak sezone, u kojoj je Krka poražena od Union Olimpije, ispustivši osam poena prednosti u poslednjih pet minuta. Ako Džikić uspe da brzo ukomponuje nove igrače u svoj sistem, Krka bi mogla da bude tim koji će iz senke da vreba kiks nekog od favorita.

MZT Skoplje Aerodrom – uvek vruće u Makedoniji

MZT Skoplje je prošle sezone bilo jedno od prijatnijih iznenađenja takmičenja, a ove bi trebalo da ima još konkurentniji tim. Otišli su samo Boris Bakić i Toni Grnčarov, te trener Aleš Pipan, kojeg je zamenio Vlada Vukoičić. On je doveo Uroša Lučića, Stefana Sinoveca i Amerikanca Džastina Rejnoldsa. Uz njegovog zemljaka Kejda Dejvisa i iskusne Todora Gečevskog i Damjana Stojanovskog, makedonski šampion bi mogao da bude nagazna mina za mnoge ekipe. Pitenje je samo koliko će na ovu ekipu uticati nastup u Evrokupu, što će iscrpeti Vukoičićev sastav.
kkzadar.net
Zadar – i dalje na dnu?

Da li će Zadar konačno zaigrati kako se očekuje od ovog dalmatinskog tima? Mnogo promena, ali bez zvučnih imena ne garantuju mnogo razloga za zadovoljstvo navijačim u dvorani Krešimir Ćosić. Stigao je odlični šuter Marko Car, tu su i dva Amerikanca Endru Lorens i Antonio Džerdin, ali su otišli Ante Delaš, Jusuf Nurkić, Romeo Trevis... Prošle sezone tim je uz komšije iz Splita bio najgori u ligi, teško da će i ove izbeći borbu za

Široki Primorka – opstanak u prvom planu

Pecara je uvek teško gostovanje svim timovima, ali pitanje je može li Široki da zadrži status ABA ligaša ove sezone. Otišli su Ramljak, Šakić, Šutalo, Vragović, Peršić, stigli Petrović, Kaštropil, Katić, Buva, te Džulijus Kols, imena koja malo kome išta znače. Široki je prošle sezone za dlaku izbegao poslednje mesto, verovatno da će i ova biti posvećena borbi za opstanak.

Solnok Olaj – teško gostovanje za sve

Svakako najveća nepoznanica i ovog puta biće mađarski predstavnik Solnik, koji je posle dve godine ostao bez titule kod kuće. Ekipa nije doživela mnogo promena, otišao je samo Kalvin Votson, dok je stigao Sead Šehović. Voren Vili, koji je došao iz Izraela, Marton Bader, David Vojvoda i Akoš Horvat biće nosioci igre. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, mogli bi da predstavljaju prijatno iznenađenje. Naročito će biti nezgodni na svom parketu.

Ko su favoriti?

Starsportphoto
Edin Avdić, komentator na TV Arena sport: Zvezda je prvi favorit jer na papiru ima bolji tim od Partizana. Ipak, crno-beli su branilac titule i jedno je sigurno – Partizan će u završnici sezone biti na gornjoj granici mogućnosti i, ko god da želi titulu, moraće da ih pobedi. Da je Bertans tu, verovatno bi bili prvi favorit za titulu, ovako mislim da su drugi na papiru.

Uz njih, tu su Cibona i Cedevita, a odmah ispod crte stavio bih Budućnost, koja ima ozbiljan tim sa Akindeleom, Kolmanom, Ćapinom i Suadom Šehovićem. Podgoričani će čekati iz prikrajka kikseve Cibone i Cedevite.

Aleksandar Janjušević, skaut: Partizan, Crvena zvezda i Cibona, mada Zagrepčani nisu briljirali u pripremama. Po imenima imaju sjajan tim sa trenerom Spahijom na čelu i sa verovatno najjačom centarskom linijom Planinić-Žižić.

Vlade Đurović, trener: Ima više favorita, nekih pet-šest ekipa i teško je sada predvideti.

ABA liga u evropskim okvirima

Edin Avdić, komentator na TV Arena sport: Nakon dugo vremena, čini mi se da su timovi u Jadranskoj ligi baš kvalitetni. I Solnok uopšte nije naivna ekipa, MZT će da napravi svima probleme na domaćem terenu. Taktički, ABA liga jedna je od najboljih u Evropi. Individualno kaskamo za nekim ligama, pre svega za španskom, a u priču treba ubaciti VTB i tursku ligu. Rekao bih da je Jadranska liga među četiri u Evropi, iznad grčkog i italijanskog šampionata sigurno, kao i ruskog, koje je devalvirano VTB ligom.

Aleksandar Janjušević, skaut: Liga će biti bolja nego prošle godine. Ipak, i dalje je znatno slabija od ENDESA i VTB lige, a i nemačka liga je u ekspanziji. Rekao bih da je ABA liga trenutno među pet najboljih u Evropi.

Vlade Đurović, trener: ABA liga spada među najjače u Evropi, za mene među prve četiri. Nalazi se uz špansku, francusku, rusku i tursku.

Raspored utakmica srpskih timova

Prvo kolo, 4-6. oktobar
Cibona – Radnički (5.10, 17.00)
Široki – Crvena zvezda (5.10, 17.00)
Partizan – Igokea (6.10, 17.00)
Mega Vizura – Cedevita (6.10, 19.00)

Drugo kolo, 8-10. oktobar
Radnički – Široki (8.10, 20.00)
Partizan – Mega Vizura (9.10, 18.00)
Igokea – Crvena zvezda (9.10, 20.00)

Treće kolo, 12-13. oktobar
Krka – Partizan (12.19, 19.00)
Crvena zvezda – Radnički (12.10, 21.00)
Mega Vizura – Igokea (13.10, 19.00)

Četvrto kolo, 19-20. oktobar
Mega Vizura – Krka (19.10, 19.00)
Olimpija – Crvena zvezda (20.10, 17.00)
Igokea – Radnički (20.10, 19.00)
Partizan – Zadar (20.10, 21.00)

Peto kolo, 26-28. oktobar
Zadar – Mega Vizura (26.10, 19.00)
Radnički – Olimpija (26.10, 19.00)
MZT Skoplje – Partizan (27.10, 17.00)
Crvena zvezda – Solnok (28.10, 20.30)

Šesto kolo, 2-4. novembar
Solnok – Radnički
Budućnost – Crvena zvezda
Partizan – Cibona
Mega Vizura – MZT Skoplje

Sedmo kolo, 9-11. novembar
Cibona – Mega Vizura
Široki - Partizan
Crvena zvezda – Cedevita
Radnički – Budućnost

Osmo kolo, 16-18. novembar
Cedevita – Radnički
Partizan – Crvena zvezda
Mega Vizura – Široki

Deveto kolo, 23-25. novembar
Crvena zvezda – Mega Vizura
Radnički – Partizan

Deseto kolo, 30. novembar-2. decembar
Partizan – Olimpija
Mega Vizura – Radnički
Krka – Crvena zvezda

11. kolo, 7-9. decembar
Crvena zvezda – Zadar
Radnički – Krka
Olimpija – Mega Vizura
Solnok – Partizan

12.kolo, 14-16. decembar
Partizan – Budućnost
Mega Vizura – Solnok
Zadar – Radnički
MZT Skoplje – Crvena zvezda

13. kolo, 21-23. decembar
Crvena zvezda – Cibona
Radnički – MZT Skoplje
Budućnost – Mega Vizura
Cedevita – Partizan

14. kolo, 28-30. decembar
Igokea – Partizan
Cedevita – Mega Vizura
Radnički – Cibona
Crvena zvezda – Široki

15. kolo, 4-6. januar
Crvena zvezda – Igokea
Široki – Radnički
Mega Vizura – Partizan

16. kolo, 11-13. januar
Igokea – Mega Vizura
Partizan – Krka
Radnički – Crvena zvezda

17. kolo, 18-20. januar
Radnički – Igokea
Crvena zvezda – Olimpija
Zadar – Partizan
Krka – Mega Vizura

18. kolo, 25-27. januar
Mega Vizura – Zadar
Partizan – MZT Skoplje
Solnok – Crvena zvezda
Olimpija – Radnički

19. kolo, 1-3. februar
Radnički – Solnok
Crvena zvezda – Budućnost
Cibona – Partizan
MZT Skoplje – Mega Vizura

20. kolo, 15-17. februar
Mega Vizura – Cibona
Partizan – Široki
Cedevita – Crvena zvezda
Budućnost – Radnički

21. kolo, 22-24. februar
Radnički – Cedevita
Crvena zvezda – Partizan
Široki – Mega Vizura

22. kolo, 1-3. mart
Mega Vizura – Crvena zvezda
Partizan – Radnički

23. kolo, 8-10. mart
Olimpija – Partizan
Radnički – Mega Vizura
Crvena zvezda – Krka

24. kolo, 15-17. mart
Zadar – Crvena zvezda
Krka – Radnički
Mega Vizura – Olimpija
Partizan – Solnok

25. kolo, 22-24. mart
Budućnost – Partizan
Solnok – Mega Vizuraq
Radnički – Zadar
Crvena zvezda – MZT Skoplje

26. kolo, 29-31. mart
Cibona – Crvena zvezda
MZT Skoplje – Radnički
Mega Vizura – Budućnost
Partizan – Cedevita

Kakvo je Vaše mišljenje – ko će osvojiti ABA ligu? Kakav će biti učinak srpskih klubova? Koji će tim iznenaditi, a koji će igrač biti otkrovenje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: