Nestvarno leto odbojkašica – sada na krov sveta!

Okupile su se pre nešto više od pet meseci kako bi započele pripreme za dugo leto koje ih očekuje – pred odbojkašicama je bilo nekoliko velikih izazova, od kojih su najveći sigurno evropske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. i Evropsko prvenstvo koje je održano krajem septembra ove godine.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Sreda, 04.10.2017.

09:00

Nestvarno leto odbojkašica – sada na krov sveta!
Foto: Odbojkaški savez Srbije

Kako to obično biva, bez previše pompe ispraćene su put Poljske na jedan od kvalifikacionih turnira za prvenstvo sveta, a dve pripremne utakmice za Bugarskom odigrane krajem maja nisu ulivale nadu – protivnice su prvu dobile, dok je u drugoj bilo "nerešeno" nakon četiri seta.

Ipak, tada je kako to mnogi vole sportskim žargonom da kažu, ženska odbojkaška reprezentacija "kliknula" i verovatno su samo devojke međusobno znale za kakve rezultate je ekipa spremna.

Turnir u Varšavi protekao je potpuno u znaku izabranica Zorana Terzića – redom su padale Island, Češka, Kipar, Slovačka i domaćin Poljska, Srbija nije izgubila ni set, a tokom takmičenja je protivnicama prepustila ukupno 221 poen. U proseku je to nešto manje od 15 poena po setu!

"Napravljen je program i počeli smo sa radom. Cilj nam je bio da se devojke koje su imale pauzu posle klupskih obaveza što pre vrate u takmičarski ritam, koji će selektoru Terziću omogućiti da izabere najbolju ekipu, koja bi krajem maja trebalo da obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo", rekao je tada drugi trener Aleksandar Vladisavljev.
Starsportphoto
Međutim, sistem koji je u jednom trenutku morao da donese rezultate napravljen je ranije, mnogo ranije… Nakon burnih novembarskih izbora u Odbojkaškom savezu Srbije, koji su obeležili sukobi na relaciji Vanja Grbić-Zoran Gajić, proslavljeni trener i selektor nasledio je Nenada Golijanina na mestu predsednika OSS.

Golijanin je u fotelju seo nakon odlaska imenjaka Boričića na mesto predsednika Evropske odbojkaške konfederacije (CEV), ali nije uspeo da nastavi putem kojim je krenuo proslavljeni odbojkaški reprezentativac i član Crvene zvezde.

Gajić je preuzeo vođenje srpske odbojke i odmah postavio jasne ciljeve – skoro godinu dana kasnije njegov izbor se ispostavio kao dobar.

"Prvo smo potpisali ugovore sa selektorima na četiri godine. Posle toga smo postavili Olimpijske igre kao osnovni kriterijum, a sva ostala takmičenja da budu u funkciji ostvarenja tog cilja. To znači maksimalne rezultate na svetskim i evropskim prvenstvima, u Svetskoj ligi i Gran Priju, kao način pripreme za Igre 2020. Jedna je metodologija treninga kada sprovodite program na godinu dana, a sasvim drugačija kada je projekcija rezultata na četiri godine", kazao je Gajić prilikom okupljanja seniorki.
Starsportphoto
Posle kvalifikacija usledio je izuzetno jak "Kup Boris Jeljcin" u Jekaterinburgu koje su takođe pokorile bez izgubljenog seta, a onda i neobično Grand Pri takmičenje u Aziji. Srpkinje su trijumfovale na sva tri turnira prve faze, pre nego što ih je u polufinalu savladala selekcija kasnijeg šampiona Brazila.

I tu dolazimo do novog važnog faktora koji se, kao u slučajevima dobrog i sistemskog rada uprava i saveza, često ostavlja po strani. Selektor Zoran Terzić u prošlosti je redovno bio na meti kritika, što javnosti, što određenih igračica, ali je slepo verovao u svoj rad.

Možda i važnije od sjajne odbojke koju su devojke igrale jeste što je izgradio fenomelnu atmosferu unutar tima, odbojkašice uputio jednu na drugu i napravio pravu porodicu. Iz godine u godinu je uvodio mlade nade u tim, pa smo dobili prirodnu smenu generacija – tako sada imamo jednu Tijanu Bošković, Brankicu Mihajlović, Stefanu Veljković… Najbolje odbojkašice na 'Starom kontinentu'.

Posebni kvalitet pokazao je u tempiranju forme jer, za razliku od šire javnosti, nije bio zabrinut porazima u prijateljskim utakmicama koje su neposredno pre velikih takmičenja služile kao priprema. Pre puta u Bakuu Srbija je odigrala četiri vezana prijateljska susreta, po dva sa Bugarskom i Turskom, i zabeležila samo jedan trijumf.

Evropsko zlato – šest pobeda, dva izgubljena seta!

Foto: Odbojkaški savez Srbije
Šlag na tortu, koja je teškom mukom pravljena i dekorisana tokom čitavog leta, stavljen je u glavnom gradu Azerbejdžana.

Evropa verovatno nikada nije velika takvu dominaciju jednog sastava na nekom od kontinentalnih šampionata – šest ubedljivih pobeda, dva izgubljena seta, drugo zlato i peta medalja na evropskim prvenstvima.

"Niko ne može bilo šta da nam prigovori. Nismo protivnicima dali ni gram šanse", bio je prvi komentar posle finala sa Holandijom (25:20, 25:22, 18:25, 25:18).

U tom susretu, kao i obično, blistala je Tijana Bošković sa 29 poena i zasluženo je proglašena za najkorisniju igračicu turnira (MVP), a kapiten Milena Rašić je podizanjem pobedničkog pehara zaokružila nestvaran niz Srbije od 15 medalja na velikim takmičnjima.

"Osećaj je neverovatan i mislim da još nismo svesne šta smo uradile. Osvojile smo Evropsko prvenstvo, pritom sa samo dva izgubljena seta. To retko koja ekipa može da uradi", istakla je Rašićeva.
Starsportphoto
I ostale saigračice bile su svesne koliko su moćno izgledale.

"Dominirale smo i pokazale da smo pre svega kvalitetan tim", rekla je Bojana Živković.

Ono što daje posebnu draž ovom uspehu jeste što je čitava ekspedicija prebrodila veliki broj problema i povreda, pa je na pitanje da li je na ovo takmičenje otišao sa najnižim očekivanjima, selektor odgovorio:

"Možda sa... Hajde da ne kažem najmanje nade jer se mi uvek nadamo da ćemo pobediti, ali ovog puta je stvarno bilo mnogo problema, ovog puta su devojke to uspele da prevaziđu na neverovatan način. Ne što su pobedile, ne što smo osvojili titulu prvaka Evrope, nego što nismo dali ni u jednoj utakmici ni gram šanse bilo kojem protivniku da nas pobedi. To je ne nezabeleženo na velikim takmičenjima u poslednje vreme i treba im čestitati".
Foto: Odbojkaški savez Srbije
Srbija je odigrala 34 utakmice za četiri meseca, što je u proseku po jedan meč na nešto više od četiri dana.

U tom periodu skor je impresivan – 27 pobeda i 6 poraza (jedan remi sa Bugarskom u četiri seta), od kojih su samo tri bila u takmičarskim mečevima – sva tri na Gran priju. Zato doček ispred Skupštine grada nije mogao da ima bolji povod.

Time su ove devojke pokazale od čega su satkane i potvrdile da su definitivno spremne za sledeći veliki korak – osvajanje Svetskog prvenstva!

"To je novi izazov i ja sam siguran da ćemo biti još bolji. Ovo je nova ekipa, dosta je novih igračica i do sledeće godine to treba da izgleda još bolje. Napadamo medalju i na Svetskom prvenstvu i nadamo se opet balkonu", rekao je Terzić.

Spremamo balkon posle Japana! Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: