Geneza Novakove povrede i kako ona menja budućnost

Od trenutka kada je spomenuo reč "operacija" na konferenciji za medije nakon poraza od Tomaša Berdiha u četvrtfinalu Vimbldona, bilo je jasno da je povreda Novaka Đokovića ozbiljnije prirode.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Utorak, 25.07.2017.

11:15

Geneza Novakove povrede i kako ona menja budućnost
Photo by Alex Goodlett/Getty Images

Đoković je bio primoran da sredinom drugog seta duela sa Čehom završi takmičenje na trećem Grend slemu sezone, a potom je otkrio da je u pitanju problem sa laktom, koji ga muči već skoro godinu i po dana.

S vremena na vreme se bol u tom delu ruke vraća i simptomi su se javili u najgore vreme – kada je podigao formu za sezonu na travi i bio spreman za najveći turnir na svetu.

Ono što je, prema sopstvenom priznanju bio najveći problem, jeste nepostojanje tačne dijagnoze i načina na koji bi se povreda lečila. Doktori i specijalisti davali su različita mišljenja, terapije i lekovi su vremenom prestali da deluju i stanje se pogoršavalo. Osim prilikom servisa, Đoković je počeo da oseća bolove i kada udara forhend, što je bio jasan znak da je vreme za pauzu.

Usledile su terapije u Torontu, pa pregled kod lekara reprezentacije Zdenka Milinkovića, koji je otkrio ono čega su se mnogi pribojavali.

"Nole mora na mirovanje od šest do 12 nedelja", rekao je za "Sportski žurnal", dodavši da će na sledećoj proveri biti poznata tačna dužina pauze, ali da ona svakako znači treninge bez reketa.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Ipak, dobra stvar jeste da je konačno poznato sa čime se suočava najbolji srpski teniser i da proces lečenja postaje uspešniji. Novak ima koštanu modricu koja je nastala konstantnim i dugogodišnjim naporima na najvišem nivou, a koja sada preti najdužom pauzom od 2012. i rupture međurebarnog mišića.

Gotovo je izvesno da ga neće biti na američkoj turneji, verovatno će propustiti i US open, a postoji velika šansa da je već sada završena sezona – šta to u prevodu znači?

Kako je prošle godine osvojio titulu na Mastersu u Montrealu, što mu je poslednji trofej iz te kategorije, ostaće bez 1.000 bodova i prvi put posle 10 godina ispasti iz Top 4. Prošle sezone propustio je takmičenje u Sinsinatiju (jedini Masters koji mu nedostaje), a ukoliko ne bude igrao na US openu, ostaće bez dodatnih 1.200 bodova jer brani finale.

"Raspored će morati da bude redukovan, videćemo. Ne mislim mnogo unapred jer nisam u mogućnosti. Nisam u mogućnosti ni da igram, zbog čega ne mogu da mislim o bilo kom trenutku, osim o aktuelnom. Pokušaću da razumem sve što mi se događa i videćemo gde ću sledeće nastupati", istakao je posle povlačenja sa Vimbldona.
Photo by Ryan Pierse/Getty Images
Nikako ne treba zaboraviti činjenicu da, u periodu kada se igra Otvoreno prvenstvo SAD, Đokovićeva supruga Jelena bi trebalo da se porodi po drugi put, što je još jedan znak da ga nećemo gledati u Njujorku.

Potom je, prema ranije objavljenom rasporedu, trebalo da se pojavi u Šangaju, Parizu i Završnom Mastersu u Londonu, gde će ukupno braniti više od 1.500 bodova. To je ukupno 3.740 poena, što u konačnoj računici znači – ako ne bi igrao do kraja godine, završio bi je sa 2.585 bodova i verovatno prvi put od 5.3.2007. ispao iz top 10.

Ukoliko se ispostavi da je neophodna ona reč sa početka teksta, ovo "verovatno" možemo odmah da odbacimo i da ga očekujemo tek na Australijan openu u januaru.

Na konferenciji za medije koju će tokom nedelje organizovati u Beogradu, objaviće koliko će tačno pauza trajati i kakav je plan za dalje. Novakovi najveći rivali tokom karijera su više puta uzimali po nekoliko meseci slobodno i vraćali se još jači – Rafael Nadal je bio primoran da odmara zbog kolena, dok je Rodžer Federer u 2017. godini doživeo pravu renesansu nakon višemesečne pauze.

Sa ove tačke gledišta, prerani kraj sezone možda i nije tako loše rešenje. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: