Kralj šljake se vratio i sada ljubomorno čuva krunu!

U novinarstvu, kao i u životu, mnogo je dobar osećaj kada se vaša pretpostavka, prognoza, pa i tvrdnja ispostave tačnom. Međutim, u svetu sporta nekada je dobro loše proceniti, što ja, evo osećam već neko vreme.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Ponedeljak, 01.05.2017.

10:00

Kralj šljake se vratio i sada ljubomorno čuva krunu!
Photo: Getty Images

Tekst kojim sam najavio novu tenisku sezonu i u januaru završeni Australijan open nosio je dve progoze – da će Rodžer Federer voditi možda i glavnu reč na ATP turu u 2017, dok će nažalost Rafael Nadal biti onaj začin koji će se izgubiti.

I sada, skoro četiri meseca kasnije mogu da se pohvalim da sam i te kako bio u pravu za Švajcarca, ali i da priznam da sam žestoko omašio kada je u pitanju Španac.

Da će ovo biti godina povratka najavio je u Melburnu gde je zamalo osvojio titulu. Spletom čudnih okolnosti stigao je skoro do kraja na prvom Grend slemu, kada ga je baš Federer zaustavio u finalu. Tada nije bio igrač koji je važio za favorita, pa ni u Majamiju gde je opet bio nadomak trofeja, ali se sve polako menja otkako je počela sezona na šljaci.

Tradicionalno, prvi turnir na zemljanoj podlozi je Masters u Monte Karlu, koji je ove godine trebalo da bude početak velikog povratka posrnulih Novaka Đokovića i Endija Marija. To se nije dogodilo, a Rafa je krupnim koracima podizao formu. Posle Kajla Edmunda deklasirao je Aleksandera Zvereva sa dva puta po 6:1, čoveka koji je bio na korak da ga elminiše na Australijan openu i već je tada je moglo da se nasluti sve ono što će se dešavati u sledećih desetak dana.
Photo by Alex Caparros/Getty Images
Preslišao je Dijega Švarcmana, potom i Davida Gofana, da bi u finalu lako izašao na kraj sa sunarodnikom Albertom Ramos-Vinjolasom. Svaki sledeći put na šljaku u Kneževini je izlazio sa više samopouzdanja, a znamo da su za njegov tenis dve stvari najvažnije – mir u kući i samopouzdanje.

Servis mu je sjajno funkcionisao, naročito "onaj" njegov slajs sa prednost strane koji ide u bekhend desnorukim igračima. Procenat ubačenog prvog servisa mu je tokom trećeg Mastersa u sezoni bio iznad 75% i odsustvom Federera ponestalo je igrača koji mogu da mu naude sa te strane.

"Servis mi je funkcionisao odlično. Bekhendom sam udarao sjajno tokom cele nedelje, a forhend je bolji iz dana u dan", rekao je Nadal posle finala.

I stvarno, tačno je rekao – Rafin forhend je, kako bi rekao jedan moj kolega koji se dosta razume u 'beli sport', direktno skopčan sa samopouzdanjem. Kada ga ima, forhend paralela je nezaustavljiva i karakterističnim 'bičem' uspeva da se izvuče iz najtežih situacija. Pitajte samo Švarcmana koji je u više navrata pogledom pratio kako loptice iz nemogućih pozicija padaju na linije. Moj "začin koji se gubi" već početkom sezone postade prvi čovek u istoriji tenisa koji je osvojio 10 titula na jednom ATP turniru, ali i 50. trofejem na šljaci postao najuspešniji igrač na sporoj podlozi, ostavivši iza sebe Giljerma Vilasa. Sedam dana kasnije događa se isto – momak sa Maljorke postao je 'dvocifren' i u Barseloni, na stadionu koji od ove godine nosi posebno ime – Rafael Nadal.

"Igram dobro od početka sezone. Tu sam gde želim da budem, igrao sam u Barseloni i sada ću da se odmorim i pripremam za Madrid i Rim. Trijumf u Monte Karlu je bio sjajan jer je to poseban turnir za mene, tamo sam osvojio svoj prvi Masters. Osnovni udarci su mi na visokom nivou, na mreži se osećam dobro i konkurentan sam na turu. Ipak, svaki meč i svaka nedelja nose svoju priču. Emotivno sam stabilan i da nije tako, ne bi bilo moguće da ostvarim sve ovo što sam uspeo", dodao je.

Mira za Nadala, ali i ostale tenisere nema, već za nedelju dana počinje drugi Masters na šljaci, onaj u Madridu, koji je Rafa osvajao "samo" četiri puta.

"Znam da, ukoliko želim da budem među prva četiri nosica na Rolan Garosu, moram da osvojim Madrid i Rim, ali to nije prioritet. Znam da u Parizu mogu da osvojim titlu iako ne budem u top4".

Šta Nadalov povratak znači za ostale?

Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Pa, prvenstveno za one koji ga do sada nisu pobeđivali ili to nisu činili u više navrata, šansa da se nadaju uspehu sve je manja. Polako izlazi iz onog perioda tokom kojeg su rivali, posebno mlađi, "osećali krv" i kidisali da ga savladaju.

Dobar primer za to je spomenuti Zverev, za kojeg i dalje tvrdim da će biti broj 1 kada se aktuelna generacija povuče. Nemac je na Australijan openu razbijao Nadalov forhend dubokim bekhend dijagonalama, kao što je to Đoković činio od 2011. Ni tada, na tvrdoj podlozi, nije uspeo da pobedi, a onda je doživeo debakl u Monte Karlu. Zverev je najavio da je u prestonicu Katalonije stigao samo kako bi se ponovo sastao sa 'Bikom sa Maljorke', ali ga je u tome sprečio Hjeon Čung.

Za one koji su blizu vrha ponovo predstavlja ime koje će svakako želeti da izbegnu u žrebu, u šta su se, na primer, uverili Džek Sok i David Gofan, a za one koji su u samom vrhu čoveka koji će im znatno umanjiti broj trofeja.

Stan Vavrinka nikada baš nije bio uspešan protiv Nadala, Endi Mari je, iako prvi na svetu, u poslednjih nekoliko meseci izgubio ono što mu je davalo osnova da bude favorit, dok u rivalstvu Fedal ne bi bilo neobično da se stvari vrate "na staro".

Španac protiv Federera vodi 23-14 u međusobnom skoru, ali je Rodžer dobio poslednja četiri duela, od kojih je tri bilo u ovoj godini. Ipak, odlučio je da napravi veliku pauzu i preskoči sve turnire do Vimbldona, što će dati prostora Nadalu da povrati izgubljeno samopouzdanje. Sigurno će naći "lek" za nešto drugačiji bekhend Švajcarca i klađenje na pobedu Rafe već u sledećem njihovom duelu ne bi bilo toliko suludo koliko se sada čini.
Photo by Kevin Lee/Getty Images
I na kraju, za nas najvažnije pitanje jeste ono kako će Nadalov povratak uticati na Novaka Đokovića? Iako u velikom padu, srpski teniser verovatno je jedini protiv kojeg 30-godišnjak iz Manakora ima mentalnu blokadu. Ona je stvorena 2011. i samo pojačavana serijom od 11 poraza u poslednjih 12 susreta.

Međutim, i tu se situacija pomalo menja jer Novak ne liči na sebe – brojni porazi učinili su da se oseća ranjivim i protiv mnogo slabijih tenisera od Nadala, pa se trenutno nalazi u nekoj fazi u kojoj nije neobično da ispadne u ranoj fazi turnira.

Jasno je da to nije Đoković iz prethodnih godina i situaciju bi Španac mogao da iskoristi jer trenutno deluje kao onaj igrač koji bi u tom dvoboju bio blagi favorit. Takvu situaciju nismo imali više od tri godine.

Nadal je nastavio da pomera granice na šljaci i ostvario nešto što niko pre njega nije uspeo. Sada nas čeka ono najbitnije, a to je završnica 'narandžastog' dela sezone drugi Grend slem.

Rafa ima priliku da postane prvi koji će prikupiti 10 pehara sa jednog od četiri najveća turnira u tenisu – možda je vreme da se to desi ove godine u Parizu. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: