Izljubite se sa svojima, počinje "ludi" april!

Period od februara do maja vreme je kada se u većini evropskih liga odlučuje o tome ko će biti šampion. Poslednjih godina neizvesnosti nije bilo mnogo, ali bismo ove sezone mogli da prisustvujemo veoma zanimljivom fudbalskom foto-finišu.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Petak, 31.03.2017.

12:00

Izljubite se sa svojima, počinje
Photo by Alex Caparros/Getty Images

Što se tiče ‘liga petica’, minhenski Bajern je u najboljoj situaciji i verovatno je već osigurao petu uzastopnu titulu, vrlo blizu su Čelsi u Engleskoj i Juventus u Italiji, dok je u drugim takmičenjima situacija malo drugačija.

U Španiji Real preti da prekine Barseloninu dominaciju, a možda i najprijatnije iznenađenje ove sezone, ekipa Monaka, na dobrom je putu da svrgne Pari Sen Žermen sa vrha francuskog fudbala.

Situacija u Superligi Srbije drugačija je nego pre 12 meseci, kada je već bilo jasno da će Crvena zvezda doći do trofeja, iako su i u novoj sezoni lideri na tabeli sa šest bodova više od Partizana. Prilike u regionalnom fudbalu se polako menjaju, čemu svedoči i činjenica da zagrebački Dinamo nije prvi u Hrvatskoj.

Klub Zdravka Mamića zaostaje za vodećom Rijekom i Hrvatska bi prvi put posle 11 godina mogla da dobije novog šampiona!
Photo by Michael Steele/Getty Images
Istovremeno, traju dva najjača evropska takmičenja – Liga šampiona i Liga Evrope ulaze u završnicu i žreb za četvrtfinala garantuje nam velika uzbuđenja. Upravo je međunarodnim utakmicama popunjen inače fudbalski veoma bogat mesec april, kojem će se radovati svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu.

Tokom 30 dana koji su pred nama imaćemo priliku da gledamo najveće derbije na svetu i zato svi vi koji volite fudbal pozdravite se sa rodbitom i zauzmite dnevnu sobu, počinje "ludi" april.

Već prvog dana četvrtog meseca oči Engleske javnosti biće uprte u ‘Enfild’, gde je od 13.30 na programu liverpulski derbi. Samo dva sata kasnije dva najveća kluba iz nemačke regije Rur će odmeriti snage (Šalke – Borusija Dortmund 15.30), dok će od 21.30 Benfika i Porto na ‘Lužu’ voditi bitku za prvo mesto u Portugalu.

Subota će biti prilika da jedna od dve najbolje ekipe iz Francuske dođe do trofeja, pošto Pari Sen Žermen i Monako igraju finale Liga kupa.
Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
Napoli i Juventus odigraće dve utakmice u samo četiri dana, obe u Napulju – nedelja nam donosi duel koji će možda i prelomiti šampionsku trku, a utorak je rezervisan za revanš polufinala Kupa (Juve dobio prvi meč 3:1). U međuvremenu će Englezi uživati u duelima Arsenal – Mančester siti, odnosno Čelsi Mančester siti, a Holanđani u okršaju Ajaksa i Fejenorda, dva prvoplasirana tima u Erediviziji. Zanimljivo će biti u Hrvatskoj gde spomenuti rivali ulaze u ciljnu ravninu koja će biti još jasnija nakon 90 minuta na ‘Kantridi’.

Spektakl se nastavlja u subotu, 8. aprila derbijem Madrida i najvećom utakmicom u Nemačkoj, između Borusije i Bajerna. To će ujedno biti i prava najava za prve četvrtfinalne mečeve Lige šampiona, a parovi su već poznati: Juventus – Barselona, Borusija – Monako, Bajern – Real i Atletiko – Lester.

Treći vikend u aprilu važan je iz mnogo razloge, posebno za državljane Srbije – u nedelju, 16. aprila je pravoslavni Uskrs, a ukoliko do toga dođe, istog dana će biti organizovan i drugi krug predsedničkih izbora. Upravo je jedan od najvećih verskih praznika razlog pomeranja 154. ‘večitog derbija’ između Crvene zvezde i Partizana.
Photo by Clive Rose/Getty Images
Utakmica će biti odigrana u ponedeljak, verovatno od 18 časova, sa čime su se saglasile i pristalice ‘crveno-belih’. U opticaju je bio i utorak, ali su čelnici Superlige odlučili da, zbog revanša spomenutih utakmica Lige šampiona, termin ipak bude u ponedeljak.

Uživaćemo i u pomalo zapostavljenom ‘Derbiju dela Madonina’, dok će se kulminacija nestvarnog rasporeda dogoditi u nedelju, 23. aprila na ‘Santjago Bernabeuu’, kada će gostovati Barselona. Taj susret će direktno odlučivati o tome ko će se okititi titulom u Primeri.

Poslednja nedelja donosi zanimljiv okršaj u Turskoj (Galatasaraj vs Fenerbahče), drugu utakmicu Arsenala i Sitija, odnosno Bajerna i Borusije. Paklenih 30 dana biće zatvoreno derbijem severnog Londona, između ‘Tobdžija’ i ‘Pevaca’.

I samo ovakvim, pukim nabrajanjem jasno je kakav nas haos očekuje već od sutra. Dobro se "naoružajte" svime što je potrebno i prepustite se čarima najvažnije sporedne stvari na svetu. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: