Regionalna liga koju niko ne želi (može) da igra

Ono što se godinama činilo nemogućim na ovim prostorima iz dana u dan postaje realnost – formira se regionalna liga u fudbalu. Takmičenje koje će obuhvatati nekoliko balkanskih zemalja trebalo bi da počne 2018. godine, a činiće ga 24 kluba iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Utorak, 13.12.2016.

15:00

Regionalna liga koju niko ne želi (može) da igra
Foto: StarSport

Da bi nešto moglo da bude od velikog projekta naslućivalo se posle sastanka u Zagrebu prošlog ponedeljka. Predstavnici sedam fudbalskih saveza Jugoistočne Evrope razgovarali su o pokretanju zajedničke lige za mlađe kategorije muških i ženskih klubova. Postignut je načelni dogovor i zakazan novi sastanak za januar, na kojem bi se odlučivalo o sudbini lige.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije stigla je bombastična vest da ćemo uskoro i u seniorskoj konkurenciji gledati takmičarski fudbal koji prevazilazi državne granice. Direktor makedonske fudbalske lige Vasko Dojinovski izjavio je da je Evropska fudbalska unija (UEFA) odobrila da početak bude za nešto više od godinu i po dana.

Prema tom modelu liga bi počela u jesen 2018, nakon što se u kvalifikacijama za evropska takmičenja vidi koje će ekipa igrati grupnu fazu. Svi klubovi iz regiona koji ne prođu u grupu Lige Evrope ili Lige šampiona bi automatski bili prebačeni u grupnu fazu regionalnog takmičenja – šest grupa po četiri tima.

"Čelnici svih fudbalskih saveza s naših prostora dali su podršku novom regionalnom takmičenju, uključujući poslednji sastanak u Moskvi. Ipak, najvažnije od svega jeste da je projekat našao plodno tlo u UEFA, gde sam održao 30-minutnu prezentaciju. Toj prezentaciji prisustvovao je i Đorđo Marketi, direktor takmičenja UEFA, koji je osmislio i budući format Lige šampiona. Takođe, svratio je i novi predsednik UEFA Aleksander Čeferin. Njihovi utisci apsolutno su pozitivni, a pohvalno su se izrazili Šveđanin i Danac, sa kojima sam zajedno član radne grupe UEFA", rekao je Dojinkovski pre nekoliko dana.
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Prašina se nije potpuno ni slegla, a već je procurila finansijska konstrukcija – "Novosti" su saznale da će celo takmičenje biti pod patronatom UEFA, koja je obezbedila i bogate "ulaznice" za svakog učesnika u visini od 800.000 evra po sezoni.

Evropska kuća fudbala je odvojila budžet od 19,2 miliona evra, svaki klub će biti dodatno nagrađen prema plasmanu, a od ljudi koji rade u menadžmentima ovih timova zavisiće koliko će dodatno moći da zarade od reklama, TV prava i ulaznica, jer se očekuju znatno veće posete.

Prvi problem nastao je oko naziva, ne postoji saglasnost za takozvanu "Balkansku ligu".

"Iskreno, ni meni se ne sviđa ime 'Balkanska liga', nisam ga ja osmislio, nego je neko na prvom sastanku to ime stavio na sto. 'Balkanska liga' je nezvanično ime i ne verujem da će zaživeti. Verovatno će ime novog takmičenja biti ‘ispeglano’ u kancelariji iz koje će biti vođena, a on je u Nionu".

Sa planovima je nastavljeno uprkos bojazni zbog bezbednosti, pošto su odnosi navijačkih grupa, posebno srpskih i hrvatskih, izuzetno napeti. Ipak, zastoj koji je potom usledio toliko je ozbiljan da bi mogao da ugrozi formiranje. Sve je više klubova koji javno govore da neće igrati – prvi se oglasio FK Partizan, tačnije predsednik Milorad Vučelić, istakavši da nije za to da se "na uštrb našeg prvenstva razvija fudbal u susednim republikama".
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Zagrebački Dinamo stao je protiv Balkanske lige jer, kako je objavio, ne želi da igra u takmičenju sa klubovima iz bivše Jugoslavije, dok splitski Hajduk i Rijeka, za sada, ne žele da komentarišu moguće učešće.

"Možemo samo načelno da kažemo kako je Dinamu prioritet hrvatska liga i da nas regionalna, pogotovo u formi koja se spominje u medijima, sa klubovima isključivo sa područja bivše države, jednostavno ne zanima", izjavili su iz Dinama.

Iz redova Crvene zvezde, aktuelnog prvaka Srbije, kažu da će komentarisati tek kad budu zvanično obavešteni, ali je "druga" strana kluba, ona koja se nalazi na severnoj tribini, jasno stavila do znanja šta misli, brojnim grafitima i natpisima širom zemlje.

"Sa ubicama koji su nam decu klali, oni bi se fudbala igrali! Stop regionalnoj ligi u fudbalu!", odlučne u ’delije’.

Kada se krene u dublju analizu mogućnosti postojanja regionalne lige, neobično je, ali istinito, da jedino finansijskih problema ne bi bilo. Spomenuti novac koji bi dala UEFA dovoljan je, uz dodatak sponzora, da se infrastruktura dovede na optimalan nivo, a da organizacija postane moguća. Ipak, nijedan od klubova sa ovih prostora nema resurse da isprati zahteve koje donosi takmičenje.

Idealan scenario bi bio da svi timovi obezbede plasman u evropske kupove, što bi značilo da se ligi priključuju tek kasnije. Znamo da se to sigurno neće desiti, pa bi se i neki od njih našli u grupnoj fazi, što implicira dodatnu raspravu o propozicijama. Pojam "liga" podrazumeva sistem ’svako sa svakim’ – najjednostavnija računica donosi 46 utakmica plus plej-of. Ukoliko bi samo najbolji iz grupa išli u kasnije doigravanje, što je u ovom trenutku realnija opcija, svrha lige bi prerasla u turnirsko takmičenje i zaličila bi na Ligu šampiona. Nema sumnje da bi kvalitet fudbala porastao, ali bi proporcionalno padao u domaćim ligama. Ni mnogo veći klubovi nemaju mogućnost da se "razvuku" na više frontova, manje kvalitetni igrači dobijali bi šansu u Superligi, zbog čega bi ionako malo interesovanje javnosti krenulo silaznom putanjom. Dodatno je pitanje kako bi se akteri navikli na termine i takmičarsku gužvu tokom nedelje. Fudbal je koncepcijski mnogo drugačiji od sportova koji mogu da se praktikuju više puta nedeljno.

I na kraju, ono za šta se svi bore – plasman u evropska takmičenja. U košarci već godinama glavno takmičenje na ovim prostorima jeste ABA liga – šampion ide direktno u Evroligu, dok slabije rangirani timovi takođe igraju Evropu, kroz Evrokup i od ove godine FIBA Ligu šampiona. "Balkanska liga" neće imati takvu prođu u UEFA.

"U vazduhu su još ostali benefiti za pobednika i finaliste. Mi smo malo neskromni, pa za pobednika želimo mesto u Ligi šampiona, a za drugoplasiranog mesto u Ligi Evrope, što će u UEFA malo teže proći. Takođe, nismo još definisali da li bi se u prolećnom delu takmičenje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u Ligi šampiona", zaključio je Dojinkovski.

Ako na stabilnim osnovama stoji sve ono što je o regionalnoj ligi napisano u poslednjih nedelju dana, vremena do početka takmičenja nema mnogo. Svakako ne dovoljno da klubovi obrišu sve minuse sa liste "za ili protiv".

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: