Sada kada svi prate futsal, vreme je za pravila

Svako ko je jednom zaigrao mali fudbal na parketu zna da je to poseban osećaj u odnosu na sve ostale.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Četvrtak, 11.02.2016.

10:00

Sada kada svi prate futsal, vreme je za pravila

Igranje na 'veštaku' u balonu ili betonu školskog dvorišta ima svojih čari, ali parket je podloga koja je najbezbednija i na kojoj se lopta ponaša onako kako želite.

Zbog toga je FIFA pravilnikom odredila da zvanični mečevi moraju da se organizuju na ravnoj površini napravljenoj od drvenih ili veštačkih materijala i za sport prihvatila naziv futsal – fudbal u sali.

Sada 'pravni naslednik' malog fudbala prvi put se pojavio tridesetih godina prošlog veka u Montevideu kada je Huan Karlos Seraini Gravier, učitelj u Hrišćanskoj asocijaciji mladih momaka, organizovao fudbal u zatvorenom radi rekreacije. Prvo je igran na košarkaškim terenima, a Gravier je pravila napisao 1933. godine.

Nova igra postala je izuzetno popularna u tom delu sveta i počela brzo da se širi Južnom Amerikom – prirodno talentovani igrači sa tog područja brzo su se navikli na novi format, a godina 1956. bila je jedna od presudnih za ovaj sport. Pravila nisu bila uniformisana, pa su ih Habib Maphuz i Luiz Gonzaga de Oliveira Fernandeš izmenili kako bi i seniori mogli da se takmiče. De Oliveira je potom napisao “Knjigu pravila fuitsala” koja su prihvaćena na međunarodnom nivou.

Prve krovne organizacije pojavile su se u godinama koje su sledile, organizovano je i premijerno FIFUSA Svetsko prvenstvo u Sao Paulu i pripalo je domaćem Brazilu. Međunarodna federacija fudbala u sali (FIFUSA) bila je odgovorna sve do 1990. kada je brazilska federacija odlučila da se odvoji, da bi dvadesetak godina kasnije to mesto delile FIFA i AMF, Svetska asocijacija futsala.
Starsportphoto
Igra se nije mnogo promenila – utakmica traje dva puta po 20 minuta aktivne igre jer se vreme stopira kada god je lopta van terena. Za razliku od malog fudbala igra se 4+1, golovi su rukometni širine tri i visine dva metra, dvojica sudija kreću se sa svake strane terena (uz trećeg na zvaničnim takmičenjima i čelnika zaduženog za merenje vremena), ofsajda nema i neophodne su patike sa ravnim đonom jer su one sa malim kramponima predviđene za veštačku travu. Prema standardima za internacionalne mečeve, teren može biti dugačak od 38 do 42, dok širina varira između 20 i 25 metara. Treneri na raspolaganju imaju i do devet izmena koje mogu vršiti u svakom trenutku (tzv. leteće izmene), a u svakom od poluvremena imaju po jedan tajm-aut.

Sudije daju žute i crvene kartone, ali u slučaju isključenja, ekipa sledeća dva minuta igra sa igračem manjem. Po isteku kazne ulazi drugi futsaler jer je za onoga ko je zaradio crveni karton meč završen. Period od dva minuta može biti skraćen jedino ako oslabljeni tim primi gol.

U međuvremenu je završeno sedam 'pravih' svetskih prvenstava (Brazil najuspešniji sa pet titula, Španija ima dve) i mnoge legende širom planete rolale su 'četvorku' sa tegom. Kike, Almir, Manoel Tobias, Havi Rodriges, Vladislav Šajahmetov, Rikardinjo i naravno Falkao, najbolji futsaler svih vremena.

“Imao sam sreću da upoznam neke od najboljih futsal igrača u Srbiji i Italiji i mogu da kažem da se radi o pravim majstorima fudbala. Čak bih rekao i da su to velemajstori jer je potrebna izuzetna veština da biste kontrolisali loptu na ograničenom prostoru, često veoma suženom. Akcija je dinamična, neverovatna, a golovi, neretko, zaista briljantni”, objasnio je Dejan Stanković, promoter EURO u našem glavnom gradu.
Starsportphoto
Omalenog Portugalca Rikardinja Srbija je imala prilike da gleda u Areni u prethodnih nedelju dana i on je još jednom potvrdio zašto ga smatraju legitimnim naslednikom magičnog Brazilca. Počastio nas je sa dva nestvarna pogotka i brojnim driblinzima, pokazavši da ga ne možete zaustaviti ni klizećim startovima, koji inače nisu zabranjeni i pored mnogih zabluda.

Dokaza je bilo u gotovo svakom meču u Beogradu, ali opasnost od pravljenja faulova, baš kao u velikom fudbalu, tom tehnikom postaje znatno veća. Futsal ima poseban sistem beleženja prekršaja – osim onog u kaznenom koji donosi penal sa šest metara, svi ostali se broje. Šesti akumulirani faul u poluvremenu donosi kazneni udarac sa 10 metara i svaki sledeći značiće da neometani izvodite udarac sa jedne od tri tačke 'produženog penala' koju izaberete. Pravilo šest faulova važi odvojeno za svaki deo igre i oni se poništavaju tokom petnaestominutne pauze između dva poluvremena.

Zbog uslova u kojima se igra, lopta je manja i teža – napravljena je od kože ili dozvoljenih sintetičkih materijala, obim joj je ne manji od 62 i ne veći od 64 centimetra, u sebi ima teg zbog čega je pravilima određeno da bude teška 400-440 grama i bačena sa visine od dva metra ne sme da odskoči manje od 50 ni više od 65 centimetara.

Boje i oblici, izuzetak zvani Kazahstan

Starsportphoto
Evropsko prvenstvo u Beogradu je jubilarno deseto izdanje i naša selekcija ostvarila je istorijski uspeh plasmanom u polufinale. Španija je apsolutni rekorder sa svih 10 polufinala i čak šest titula, a trofej neće odbraniti Italija koja je slavila pre dve godine u Antverpenu. Kao globalni sponzor FIFA i UEFA, kompanija Adidas zadužena je za snabdevanje loptama, a poslednjih godina ovaj sport izaziva sve veću pažnju svetskih medija.

Prenosi UEFA futsal kup, pandanu fudbalskoj Ligi šampiona, emituju se u više desetina zemalja, pa je zbog boljeg snimka i ambijent morao da bude prilagođen. Mnogi se pitaju zašto je teren u Areni crne boje, odgovor je jednostavan – zbog bolje vidljivosti na malim ekranima. Obično se uzimaju tamne nijanse (crna, teget, siva) jer se igrači i lopta najbolje prepoznaju, oivičene belim linijama debljine osam centimetara. Sa strane se dodaju kontrastne boje kao što je, na primer, crvena.

Osim 'Orlova' i Rikardinja, najveći hit turnira svakako je reprezentacija Kazahstana koja je na debitantskom nastupu stigla među četiri najbolje. Zemlja koja ima jaku ligu i jedan od najboljih klubova na svetu (Kajrat iz Almatija), nikada do sada nije učestvovala na evropskim prvenstvima, ali im to nije smetalo da razbiju Italiju sa 5:2 u četvrtfinalu.
Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images
Ono što je interesantno kod ekipe koju vodi selektor Kakau jeste način igre – Kazahstanci su redefinisali poziciju golmana, možda i najvažniju u futsalu, pa u svaki napad ulaze s igračem više. Videli ste da futsaleri neretko odlažu dodavanje golmanu, čak i kada ne mogu da prenesu loptu na polovinu protivnika. Razlog tome je što pravila dozvoljavaju da samo jednom tokom napada vratite loptu čuvaru mreže. To je automatski znak za protivničku ekipu da postavi odbranu mnogo više od uobičajene zone i krene u presing. Čak i kada ima vremena da umiri loptu, u svom posedu može da je zadrži samo četiri sekunde.

Ipak, domišljati Brazilac na klupi reprezentacije dosetio se da na najbolji način iskoristi to vreme i pravilo uvedeno pre nekoliko godina. Golmani sada rukom mogu da bacaju loptu i kreću se po čitavom terenu, što ranije nije bilo dozvoljeno. I dalje to obično čine igrači, ali… (vidi treći antrfile).

A ko je bolji izbor za izbegavanje ovog slučaja od 29-godišnjeg Igite?

Golman Kajrata donosi izuzetnu raznovrsnost u napadu 'Jastrebova' – poseduje snažan šut, dobar pregled igre, siguran pâs i ne komplikuje mnogo kada vidi potencijalni problem. U dosadašnjem toku turnira uputio je čak 13 udaraca ka kolegi na suprotnoj strani, ali u više navrata sjajnim intervencijama pokazao da mu je odbrana sopstvenog gola primarni zadatak. Ipak, glupost u meču sa Italijom zbog koje je dobio žuti karton na drugom uzastopnom susretu, koštaće ga igranja u polufinalu sa Španijom, pa će Kazahstanci biti u velikom problemu.
Top 5 golova grupne faze na #FutsalEURO

Najboljih pet golova grupne faze #FutsalEURO. 120 sekundi vrhunskog futsala. Pogledajte video i recite koji se gol vama najviše dopao. ⚽ ⚽

Posted by UEFA Futsal on Wednesday, February 10, 2016
Pred odlučujuće borbe za medalje dobro je podsetiti se šta od pravog fudbala odvaja 'magičnu igru na petoparcu'. U četvrtak se Srbija bori za istorijsko finale protiv brazilske kolonije u ruskom dresu, dok će se u drugom polufinalu sastati Španija i Kazahstan.

Očekuje se puna Arena, spektakl je zagarantovan, a ljubiteljima futsala ostaje samo da uživaju. Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: