Serđi Roberto – Barselonin diskretni heroj

Godinama je važio za jednog od najboljih igrača čuvene ’La Masije’ i naslednika fenomenalnih veznjaka koji su u prošlosti nosili dres Barselone.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Nedelja, 01.11.2015.

13:15

Default images
Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Od debija u prvom timu 2010. godine dobijao je šansu „na kašicicu“ i nije je najbolje koristio, ali se sve preokrenulo na početku aktuelne sezone.

Od dolaska iz Himnastika u jedan od najvećih klubova na svetu imao je privilegiju i sreću da „zanat“ uči od najboljih, i da svlačionicu deli sa Ćavijem i Inijestom. Serđi Roberto, 23-godišnjak iz Katalonije, postao je uz Nejmara najbolji igrač ove godine desetkovanog šampiona Španije i Evrope.

Od trenutka kada je potvrđeno da je Lionel Mesi doživeo tešku povredu protiv Las Palmasa, bilo je jasno da će ’Blaugrana’ morati da preživi sledeća dva meseca kako zna i ume. Munir El Hadadi i Sandro Ramires nisu pokazali ništa, a povrede Andreasa Inijeste i Danija Alveša značile su još težu situaciju.

Očekivalo se da će Nejmar i Luis Suares preuzeti odgovornost u napadu, što se i desilo, pa je tako fantastični dvojac podelio poslednjih 14 golova ekipe – 6:8. Međutim, da bi tim bio konkurentan sa Real Madridom u Primeri i protivnicima u Ligi šampiona, bilo je potrebno da još neko „iskoči“. Upravo je pauza za brazilskog defanzivca označila novi poredak na ’Nou Kampu’.
Photo by Alex Caparros/Getty Images
Alveš je povredio preponske mišiće i Luis Enrike je bio primoran da na desnog beka postavi Roberta, koji je do tog trenutka igrao isključivo u veznoj liniji. Baš protiv Las Palmasa je debitovao na novoj poziciji pruživši veoma dobru partiju koja je bila značajna na više nivoa.

Barselona je popunila novu rupu u sastavu, dobila sigurnost koja je redovno falila na tom delu terena, a sam Roberto je polako vraćao izgubljeno samopouzdanje. Nekoliko dana kasnije golom je najavio preokret protiv Bajera iz Leverkuzena, ali je gostovanje BATE Borisovu u hladnoj Belorusiji prekinulo odličnu formu.

Momak koji se u međuvremenu vratio u vezni red nezgodno je stao prilikom jednog duela i osetio je bol u predelu prepona. Mnogi navijači uplašili su se teže povrede, ali se mladi reprezentativac Španije vratio na teren posle 10 dana i odmah pokazao koliko je značajan za ekipu.

Na gostovanju Hetafeu zauzeo je mesto pored Busketsa i Ivana Rakitića, a ono što se dogodilo u 37. minutu mnogi će prepričavati godinama. Nejmar, koji je već nekoliko puta izlomio protivničke bekove, krenuo je u novi solo prodor po levoj strani i lako se oslobodio Verginija. Brazilac je na ivici kaznenog prostora pronašao Roberta koji je poluvisoku loptu petom dodao iz prve do Suaresa, a Urugvajac se rutinski pobrinuo da ime njegovog saigrača stoji uz najbolju asistenciju sezone.

„Nisam razmišljao u tom trenutku, odlučio sam u desetini sekunde i to je bila jedina opcija koju sam imao. Dobio sam loptu od Nejmara i odmah je prosledio do Suaresa, to mi je prvo palo na pamet. Nisam mogao da vidim ponovljeni snimak, ali je važno da sam pomogao timu“, rekao je Roberto posle utakmice.
Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Tu nije bio kraj fantastične večeri – posle slabog prekida domaćih u 58. minutu Klaudio Bravo pronašao je Serđija na desnom boku, a on razvio savršenu kontru. Vukao je loptu nekih tridesetak metara, uočio Nejmara na drugoj stativi, poslao mu idealan centaršut, a Brazilac uhvatio još lepši volej za konačnih 2:0.

„Ekipa je izgledala veoma dobro na terenu – imali smo kontrolu lopte i sjajan stav sve do samog kraja. U drugom poluvremenu smo potpuno dominirali. Posle povrede bilo mi je važno da se vratim u takmičarski ritam. Fizički se osećam dobro, bez ikakve nelagodnosti“.

Luis Enrike jedan je od najvažnijih ljudi za razvoj mladog veziste jer je tokom svoje profesionalne karijere igrao na istom mestu. Poseban pomak vidi se u ofanzivi Roberta koji sve češće ide u završnicu, a dobre partije donele su mu mnogo samopouzdanja. Posle utakmice sa Hetafeom, katalonski list „Sport“ je na naslovnoj strani napisao „Novi trio“, aludirajući na napad Barselone koji čine Mesi-Suares-Nejmar, a koji je prošle sezone oborio rekord postigavši 122 gola, uz 66 asistencija. Sada su dobili pomoćnika.

„Serđi Roberto? Odigrao je fantastičnu utakmicu i nalazi se u neverovatnoj formi“, jasan je bio Enrike.

Posle nekoliko godina u kojima se suočavala sa problemima, Barselona se vratila osnovama i okrenula fudbalskoj školi. Serđi Roberto se već dokazao na dve različite pozicije i podgrejao nadu Kataloncima da će uskoro imati novog Ćavija. Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: