Novo rođenje 'Atomskog mrava'

Pre nešto manje od 10 godina Juventus je predstavio Sebastijana Đovinka kao jednog od najboljih mladih fudbalera na svetu.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Sreda, 21.10.2015.

12:00

Default images
Photo by Claudio Villa/Getty Images

Zahvaljujući visini od samo 162 centimetra, izraženoj brzini i tehnici, Đovinko je dobio nadimak 'Atomski mrav' prema liku iz crtanih filmova poznate produkcijske kuće Hana-Barbera. Međutim, prvo je morao da prođe kaljenje u Empoliju, da bi se u junu 2008. vratio u 'Staru damu'.

Momak rođen u torinskoj opštini Beinasko počeo je da se bavi fudbalom kada je imao devet godina i ubrzo je predvodio 'Bjankonere' do titule u Primaveri. Prvi trofej u omladinskoj karijeri najavio je na jednom od najvećih turnira za mlađe kategorije Evropi, kada je u Vijaređu proglašen za najboljeg igrača. Ipak, njegova seniorska karijera nije išla očekivanim tokom – bio je često povređen, fizički nedovoljno konkurentan, zbog čega je morao na novu pozajmicu, ovoga puta u Parmu. Za Juventus je ukupno odigrao 132 utakmice i postigao 20 golova.
Photo by Vaughn Ridley/Getty Images
Međutim, sve se promenilo u januaru ove godine kada je odlučio da promeni kontinent i preseli su Toronto. Potpisao je petogodišnji ugovor po kojem zarađuje nešto više od sedam miliona dolara godišnje, čime je postao drugi najplaćeniji igrač MLS lige iza Kake koji igra u Orlando Sitiju, ali i najplaćeniji italijanski fudbaler na svetu.

Već u uvodnim mesecima postigao je osam pogodaka za kanadsku ekipu, da bi 12. jula upisao prvi het-trik u MLS ligi i započeo savršeno leto Toronta. U utakmici protiv Njujork Sitija, na legendarnom 'Jenki stadionu', Đovinko je tri puta tresao mrežu za devet minuta što je treći najbrži het-trik u istoriji prvenstva Sjedinjenih Američkih Država. Pored toga, stigao je da promaši penal, ali i da asistira.

„Taj het-trik je jedan od najboljih trenutaka u životu i moj prvi u karijeri. Mnogo mi je značilo što sam mogao da ga podelim sa saigračima, navijačima i celim gradom koji nas podržava. Ako bih ga upoređivao sa ostalim golovima u Ligi šampiona ili Italiji, rekao bih da je potpuno drugačiji momenat. Ne može se baš upoređivati“, rekao je Đovinko posle tog susreta.
Photo by Jonathan Daniel/Getty Images
Dva i po meseca kasnije Sebastijan Đovinko postao je prvi igrač u istoriji MLS lige koji je u jednoj sezoni postigao 20 golova i imao 15 asistencija. Italijan ni tada nije želeo da stane – manje od 24 sata pošto je igrao za Italiju u poslednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, 28-godišnji napadač našao se na terenu u derbiju sa Njujork Red Bulsima. Pravo sa aerodroma je stigao na stadion, a u igru je ušao je u 71. minutu. Sedam minuta kasnije postigao je jedan od najlepših golova na američkom kontinentu.

Prihvatio je dodavanje Osorija na nekih 40 metra od gola, nanizao petoricu protivničkih igrača i iskosa sa leve strane poslao loptu u suprotni gornji ugao. Italijan je tada povisio na 2:0 i dva kola pre kraja regularnog dela prvenstva potvrdio plasman Toronta u plej-of MLS lige, po prvi put od nastanka kluba.

„Ne znam da li je ovo najlepši gol u mojoj karijeri, teško je reći jer svaki zavisi od situacije. Video sam snimak na TV i moram priznati da je veoma lep, ali to je zato što je važan. Klub ide u plej-of, što znači da nije običan pogodak. Ovo je bila veoma važna utamica za ceo grad“, istakao je Đovinko i potom se osvrnuo na karakterističnu proslavu.

„Zove se 'mešanje u loncu'. Igrači Toronto Blu Džejsa rade isto kada naprave houm ran u bejzbol ligi i želeo sam da ih imitiram. Sjajno je što su nekoliko minuta pre mog ulaska oni obezbedili plasman u Šampionsku seriju američke lige prvi put od 1993. godine. Tada je stadion 'poludeo'. To mi je prvo palo na pamet kada sam slavio.“ MLS liga nikada nije imala napadača koji je u sezoni dostigao 20 golova i 10 asistencija, a momak iz Torina je trenutno na 22-15. Već je prestigao Krisa Vondolovskog koji je zbirno učestvovao u 34 pogotka, ali je ‘Atomski mrav’ već sada najveći favorit da osvoji MVP nagradu Lendon Donovan za najboljeg igrača lige jer igra, po mišljenju mnogih, najbolju individualnu sezonu koju je američki fudbal video.

Prosečno je zaslužan za 1,20 pogodaka na meču (gol ili asistencija) što je bolje od Vondolovskog koji je uspevao da dostigne 1,09. Društvene mreže preplavljenje su video klipovima u kojima driblinzima ponižava protivnike u Americi, postiže sjajne golove, i zato je postao jedan od najpopularnijih igrača za gledanje. Pored toga, kreirao je još 58 prilika za svoje saigrače i statističke kolone bi bile još impresivnije da su oni bili koncentrisaniji u završnici.

„U ovom trenutku sam veoma zadovoljan svojim igrama. Poslednjih godina nisam bio u dobroj formi, ali sada sam veoma srećan što postižem golove i pomažem timu da ostvaruje zacrtane ciljeve. Takođe, osećam se bolje i igram bolje nego kada sam bio u Evropi. Kada sam dolazio, nadao sam se da ću biti dobar, ali nisam ni zamišljao da će moj uticaj biti ovoliki.“
Beta/Jon Blacker/The Canadian Press via AP
Crvenima sada ostaje poslednje kolo regularnog dela, a onda i plej-of u kojem će ciljati plasman na MLS kup krajem godine. Kanađani nikada nisu imali prilike da se raduju sličnom uspehu jer je kultura takozvanog sokera dugo bila u zaostatku.

Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg je Đovinko eksplodirao poslednjih meseci – prija mu činjenica da je velikom broju ljudi anoniman, što je svojeveremeno potvrdio i Tim Kejhil dok je igrao za Njujork Red Bulse.

„Razlika između Italije i Toronta je ta što ovde mogu da uživam u vremenu provedenom sa porodicom i prijateljima. Posle treninga jednostavno mogu da odem u šetnju, pojedem sladoled sa porodicom, odem u šoping ili bilo šta drugo. I kada me navijači zaustave uvek su puni poštovanja, nisu nasrtljivi i agresivni. Drugačiji je način života i očigledno je da uživam.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: