Zvezdin san o trećoj zvezdici i putu povratka u Ligu šampiona

Ono o čemu se već neko vreme iza kulisa govorilo na Marakani poslao je javna diskusija miliona navijača onog trenutka kada je završen meč pod Bagdalom u Kruševcu.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Utorak, 01.05.2018.

09:00

Zvezdin san o trećoj zvezdici i putu povratka u Ligu šampiona
Photo by Julian Finney/Getty Images

Crvena zvezda postala je po 28. rekordni put prvak države, pošto je pobedom nad domaćim Napretkom stekla nedostižnih devet bodova prednosti nad prvim pratiocem, tri runde pre kraja Superlige Srbije.

Najtrofejniji srpski klub je sada ponovo usamljen na prvom mestu večne liste šampiona, tj. ima jednu titulu više od večitog rivala Partizana.

Svi u Ljutice Bogdana ipak veruju da će ovo u stvari biti jubilarna 30. titula i 'došivanje i treće zvezdice iznad grba – s obzirom na to da je Skupština kluba pre manje od godinu dana podnela zahtev Fudbalskom savezu Srbije da se titule iz 1946. i 1987. godine pripišu Crvenoj zvezdi.

Međutim, sada je daleko važniji i bitniji drugi cilj, a to je pokušaj ostvarenja nedosanjanog sna još od 1992. godine kada su crveno-beli kao aktuelni prvaci Evrope i sveta poslednji put bili učesnici najelitnijeg klupskog takmičenja – Kupa/Lige šampiona.
crvenazvezdafk.com
Danas, više od dve i po decenije kasnije, šampiona Srbije čeka izuzetno težak put među 32 najbolje ekipe Starog kontinenta, ali sezona za nama i te kako daje za pravo momcima Vladana Milojevića da veruju u nastavak pisanja istorije beogradskog velikana.

Koliko u julu prošle godine niko nije verovao da će uspeti da prođu dva, tri kola na putu ka Ligi Evrope, da bi ih oni sjajnim igrama tokom čitave jeseni demantovali ulaskom u grupnu fazu nekog međunarodnog takmičenja posle tačno deset godina, odnosno nešto manje od šesnaest i meča sa Anderlehtom, kada je branjena kruna vladara Evrope.

Da takmičarska godina bude apsolutno savršena nedostajalo je malo sportske sreće. Pre svega ogromna žal jer nije krunisana bolja igra u revanšu šesnaestine finala Lige Evrope protiv CSKA u Moskvi, kao i nesrećnog poraza od Mačve posle jedanaesteraca u borbi za plasman u polufinala Kupa Srbije.

Takođe iza kulisa, sportski sektor na čelu sa Mitrom Mrkelom i stučnim štabom tokom sezone sprovodio je detaljne analize, uz pojedinačne i grupne evaluacije svih članova grupe, pa i ne čudi Mrkelina izjava, nekadašnjeg igrača, danas sportskog direktora Zvezde, da je dobar deo pojačanja za narednu sezonu već i dogovoren.
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Ipak, nekako se u prvi plan ističe ostanak čoveka koji je za jako kratko vreme napravio od Zvezde šampionski sastav, sa snažnim karakterom, sposoban da i u jednom Londonu napadne protivnika i natera ga da se brani – Vladana Milojevića.

To mora da bude prvi i osnovni zadatak svih u klubu, pa se tek onda posvetiti igračkom kadru i potruditi se da kičma sadašnje ekipe ostane na okupu. Zameniku kapitena MIčelu Donaldu isteče ugovor, kao i Damijanu le Taleku, dok Milan Borjan, Filip Stojković, Nenad Krstičić i Vujadin Savić ulaze u poslednju godinu ugovora.

Prva dvojica su još zimus najavljivala rastanak, ali se u poslednje vreme pojavila priča da bi Le Talek, jedan od najboljih pojedinaca tima, ipak mogao da stavi paraf na novu saradnju i odloži odlazak, barem do zime.

Da su pojačanja potrebna videlo se još zimus po odlasku prvog plejmejkera Gelora Kange i najboljeg strelca Ričmonda Boaćija, dok se poslednjih nekoliko dana sve više spekuliše da su vezista Dejan Meleg i krilni napadači Danuijel Aleksić i Milan Jevtović upravo ta 'dogovorena' pojačanja', uz još jednog štopera.
crvenazvezdafk.com
Crveno-beli će svakako morati da osnaže i osveže redove kako bi preskočili sve četiri prepreke na putu ka elitnom društvu, koje će od ove godine ponovo biti drugačije, gledano iz perpektive naših predstavnika – još teže.

U samo nekoliko sezona, počev od vladavine Mišela Platinija, Evropska fudblaska unija odlučila je da promeni format kvalifikacija koji vodi do mesta u grupnoj fazi Lige šampiona.

Prema pravilniku usvojenom 27. februara tekuće godine, od sezone 2018/19 – 26 timova ići će direktno kroz ostvaren plasman u nacionalnim šampionatima, uključujući i osvajača Lige šampiona, odnosno Lige Evrope, što prosta računica pretvara u još šest slobodnih mesta.

Po četiri najbolja kluba iz Engleske, Španije, Nemačke i Italije, šampioni i vicešampioni Francuske i Rusije, kao i prvaci Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske obezbediće direktan plasaman, a ukoliko osvajači LŠ i LE, što će gotovo sigurno biti slučaj, kroz ligu obezbede spomenuta takmičenja – onda će u Ligu šampiona automatski šampion Češke Republike, dok bi u Ligu Evrope išao petoplasirani iz francuske Lige 1.
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Sistem kvalifikacija i dalje se zasniva na popularnim 'stazama šampiona', odnosno "stazama nešampiona", ali će ipak biti pet rundi koje je potrebno proći kako bi se ostvario prolaz.

Novitet jeste pretkolo iliti 'nulta' runda, u kojoj će osvajači titula na Gibraltaru, u Andori i San Marinu i u takozvanoj Kosovskoj ligi igrati mini turnir na ispadanje, a dalje će dva tima.

Crvena zvezda se u kvalifikacije uključuje već od prvog kola, gde joj klupski koeficijent, koji je značajno uvećan ove sezone, donosi zvanje nosioca, a žreb potencijalne rivale u vidu crnogorske Sutjeske, Vikingura sa Farskih ostrva, litvansku Suduvu, šampiona Luksemburga, Letonije, Islanda... Uglavnom timove s kojima ne bi trebalo da imaju većih problema, dok, recimo, jedino mađarski velikan Ferencvaroš i ljubljanske Olimpije figuriraju kao nezgodni protivnici, ukoliko budu prvaci.

Ukoliko se prvi protivnik eliminiše, već na drugom stepeniku moglo bi da bude dosta teže jer crveno-beli trenutno nemaju povlašćeni status, ali i dalje postoji šansa da se to promeni.
Photo by Harold Cunningham/Getty Images
Da bi to i bio slučaj potrebno je da se ispune tri od naredna četiri uslova – da Steaua ne bude najbolja u Rumuniji, Legija u Poljskoj, APOEL na Kipru, odnosno Maribor u Sloveniji. Nažalost, prošlog vikenda se dosta toga iskomplikovalo pošto gotovo nijedan rezultat nije išao u korist našeg tima.

Spomenuta Olimpija bila je najbliža cilju, ali je novim kiksom, ovoga puta remijem sa Goricom, dozvolila da joj glavni rival priđe na samo bod zaostatka, u odnosu na velikih sedam pre manje od petnaest dana, da bi nedugo zatim APOEL u direktnom okršaju preoteo prvo mesto kolo pre kraja i sada ima bod više.

Na sve su se nadovezali potpuno neočekivani porazi Leha iz Poznanja i Jajgelonije kod kuće, što Legija nije propustila da kazni i takođe preuzme čelo tabele četiri runde do kraja takmičenja, da bi seriju nepovoljnih rezutlata upotpunio nekadašnji štoper upravo crveno-belih Bogdan Planić.

Momak sa Zlatibora postigao je u nadoknadi vremena pogodak karijere, vredan boda u velikom derbiju rumunskog fudbala i tako spasao Steauu poraza od Kluža, ujedno zadržavši dva boda prednosti u odnosu na upravo Kluž. Tamo takođe svaki tim treba da odigra još tri duela.
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Ako do kraja u spomenutim ligama dođe do preokreta, Zvezdini najteži rivali bili bi upravo pobrojani timovi kojima priželjkuje slavlje, a tu su još i Rozenborg, Helsinki, prvak Bosne i Hercegovine, Albanije...

U suprotnom, situacija se poprilično komplikuje, pa bismo na Marakani mogli da gledamo škotski Seltik, zagrebački Dinamo, Steauu, švedski Malme, kazahstansku Astanu... A, slična su i imena potencijalnih rivala u trećem kolu, uz nekolicinu izuzetno jakih timova koji se tada priključuju kvalifikacijama – PSV iz Ajndhovena, vicešampion Belgije, Portugala...

Protivnici u poslednjoj, plej-of rundi su logično i najkvalitetniji (Salcburg i ponovo PSV ), ali će se jedna promena posebno svideti većini timova koji ne uspeju da se domognu grupne faze elitnog takmičenja.

Neuspeh na poslednjem koraku, kao i do sada, vodi direktno u grupu Lige Evrope, a poraz u prethodna tri donosi nastavak takmičenja u Ligi Evrope, s jednom važnom razlikom.
crvenazvezdafk.com
Sada i u Ligi Evrope postoje dve 'staze', pa bi prvak Srbije, u slučaju eventualnog neuspeha u trećoj rundi, mogao na megdan samo šampionima koji su doživeli istu sudbinu u pokušaju da stignu do LŠ, čime se izbegavaju potencijalni dueli sa petoplasiranim i šestoplasiranim timovima iz najjačih liga Evrope.

Bilo kako bilo, Crvenu zvezdu čeka ozbiljan i zahtevan posao. Vremena nema previše jer je žreb za drugo kolo kvalifikacija zakazan već za 19. jun, a prvi meč na programu je samo pet ili šest dana kasnije.

Ciljevi su jasni: Ostanak Vladana Milojevića i jezgra tima nekoliko puta podvučeni su crvenim flomasterom, dok izjava generalnog direktora Zvezdana Terzića da niko ne može da napusti klub pre kraja borbe za Evropu uliva dodatno samopouzdanje kod svih zvezdaša.

Put ka mestu gde Crvena zvezda pripada biće mukotrpan i izuzetno težak, ali uz huk preko 50.000 grla nikako i nemoguć... Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: