Iz Beograda u večnost – dan kada je fudbal zanemeo od tuge

Na današnji dan, pre tačno šest decenija dogodila se najveća tragedija u istoriji fudbala.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Utorak, 06.02.2018.

11:30

Iz Beograda u večnost – dan kada je fudbal zanemeo od tuge
Getty images

Šestog dana februara 1958. godine avion sa ekspedicijom Mančester Junajteda krenuo je iz Beograda ka Ostrvu, ali tamo nikada nije stigao.

Legendarna generacija, koju je sa klupe predvodio menadžer ser Mat Bazbi, vraćala se iz prestonice tadašnje Jugoslavije sa utakmice četvrtine finala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde (3:3) i po planu sletela u Minhen kako bi dosula gorivo.

Avion 'British European Airwaysa' nije uspeo da poleti iz prva dva pokušaja zbog problema sa levim motorom, kada su se putnici vratili na terminal aerodroma, ali, nažalost, treći je bio koban za čuvenu generaciju slavnog kluba sa Old Traforda.

U letelici se, pored 'Bazbijevih beba' nalazila i nekolicina navijača i novinara sa Ostrva, a od ukupno 44 osobe na letu preživela je 21.

"Svi letovi su otkazani, sutra letimo za Mančester", glasio je telegram Dankana Edvardsa, čoveka kome su predviđali briljantnu budućnost, posle drugog neuspešnog poletanja.
Getty images
Umro je 15 dana kasnije u bolnici u 22. godini, a mnogi ga i danas smatraju najboljim engleskim fudbalerom u istoriji.

Iako je istraga najpre kao glavnog odgovornog isticala kapetana Džejmsa Tejna, koji je odbio prenoćište u Minhenu zbog poštovanja reda letova, kasnije je ustanovljeno da je do nesreće došlo zbog zaleđenosti piste na njenom samom kraju, zbog čega je letilica završila u porodičnoj kući šestočlane porodice.

U trenutku je na pisti minhenskog aerodroma nastao 'pakao', vatre, krvi i delova letilice bilo je na sve strane, ali to nije sprečilo golmana Grega da najpre misli na druge pa na sebe – pošto je bez razmišljanja utrčao u zapaljeni trup aviona i iz njega izvukao trudnu Veru Lukić, njenu ćerku Vesnu i diplomatu Nebojšu Tomaševića.

Čuveni novinar "Politike" Miroslav Radojčić nije stigao na avion jer je zaboravio pasoš kod kuće.

Stravične trenutke najbolje je opisao jedan od trojice preživelih novinara – Piter Hauard iz "Dejli mejla”. Izveštaj je diktirao iz bolničkog kreveta.
Getty images
"Halo, Pit ovde”, javio je stenografu lista. "Piši brzo, u bolnici sam u Minhenu...”

Stenograf je beležio Hauardove reči: "Dva puta smo pokušavali da poletimo, a onda su mehaničari ugasili motore i detaljno pregledali sve instrumente. Najzad, dobili smo dozvolu za novo poletanje, zavalili smo se u sedišta i osetili kako avion klizi po snežnoj pisti. Ali, nije mogao na vreme da se odlepi od zemlje. Udarili smo u jednu kuću, avion se prepolovio na dva dela... Gorivo se prosulo i zapalilo. Mnogo plamena i leševa...”

U Minhenu je tog popodneva bilo pravo zimsko vreme: padao je sneg, hladno, magla. Prizor na pisti stravičan: olupine prepolovljenog aviona, tela unesrećenih. Čuli su se jauci, dozivanje upomoć. Devetnaestogodišnji Bobi Čarlton je pronađen na 50 metara od aviona...

Uzrok nesreće, kako je nezvanično rečeno, zaleđena avionska krila.

Godinama kasnije, Bazbi je nastavio da radi na 'Teatru snova', a samo nekoliko godina kasnije stvorio je tim koji je dobio isti nadimak – predvođen Džordžom Bestom i Denisom Loom.
Getty Images
Među preživelima bio je i ser Bobi Čarlton, najveća legenda Mančester Junajteda, koji je tada imao samo 20 godina. Uspeo je da se vrati fudbalu i postane jedan od najboljih igrača ikada, a nedugo posle nesreće izgubio je kosu. A, samo su još Denis Vajolet, najbolji strelac tima, Albert Scanlon, Bil Folks i Hari Greg uspeli da se vrate na teren.

S druge strane, Ken Morgans, Džon Bari, Džeki Blankflauer i Rajan Vud nikada više nisu igrali fudbal.

Briljantna generacija Junajteda, sastavljena od igrača u ranim dvadesetim, potpuno je dominirala engleskim fudbalom u to vreme i očekivalo se da će dominaciju preneti i na kontinent. Međutim, posle tragedije sve je stalo. Junajted će sledeći trofej osvojiti u kupu, pet godina kasnije, a prvak Evrope prvi put će postati deset godina posle Minhena – na čelu sa Bazbijem, odnosno Čarltonom.

Čelnici Crvene zvezde su nedugo posle nesreće zvanično zatražili od Evropske fudbalske unije da titulu dodeli britanskom klubu, ali je ta inicijativa, iz razloga znanog samo za UEFA, odbijena, dok je strašan događaj stvorio neraskidivu vezu između dva velikana.

Kao i svake godine, navijači najpopularnijeg britanskog kluba okupiće se ispred časovnika koji će zauvek pokazivati tri časa i četiri minuta – tačno vreme kada će 'Crveni đavoli' horski zapevati pesmu 'The Flowers of Manchester' u njihovu čast. Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: