Večiti – Partizanu Suma i milioni, Zvezdi tim i mir u banci

Do kraja letnjeg prelaznog roka u većini zemalja ostalo je nešto manje od mesec dana.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Petak, 04.08.2017.

10:30

Večiti – Partizanu Suma i milioni, Zvezdi tim i mir u banci
StarSport

Ipak, već sada se može reći da su Crvena zvezda i Partizan napravili dobar posao, ekipa iz Ljutice Bogdana na igračkom i finansijskom, a tim iz Humske pre svega na ekonomskom nivou.

U letu u kom je samo Đozep Gvardiola potrošio četvrt milijarde evra na ojačavanje Mančester Sitija, a Pari Sen Žermen brojao do neverovatnih 222.000.000, postavivši novi, apsolutni svetski rekord, kako bi privoleo Nejmara da Silvu da Barselonu zameni Parizom – dva najveća srpska kluba i njihovi navijači mogu da budu zadovoljni.

Crno-beli za razliku od crveno-belih nisu doveli previše pojačanja, ali su kao i večiti rival prodajom igrača uspeli već na startu nove kalendarske godine da obezbede značajna sredstva za nesmetano funkcionisanje kluba, odnosno uspeli da prebace potpuni fokus na odlučujuće bitke za nastupe u Evropi.

Svakako da bi idealna varijanta bila ona u kojoj Partizan i Zvezda ne moraju da prodaju svoje najbolje pojedince kako bi preživeli, pogotovo one koji još nisu ni punoletni, ali to je ravan na koju nas je srpski sport odavno navikao – tako da se ne treba previše obazirati, barem dok nešto iz korena ne krene da se menja.

Partizan – Suma u Leonardovim kopačkama i puna kasa

StarSport
Posle osvajanja duple krune, uprava Partizana odlučila je da ne menja previše tim, za početak kvalifikacija za Ligu šampiona sastav je ostao gotovo neokrnjen, ali je šampion Srbije ostao bez dva veoma važnog šrafa, pre svih čoveka koji je oblikovao i napravio tim – trenera Marka Nikolića.

Imali su vodeći ljudi crno-belih spremno rešenje u vidu Miroslava Đukića, pre nego što se prvi problem javio u vidu ponašanja i stava Brazilca Leonarda, najboljeg igrača ekipe – koji je još krajem prošle sezone sve glasnije nagoveštavao da se vreme za rastanak primaklo.

Partizan je u međuvremenu pronašao zamenu i za njega, tačnije momak od koga se očekuje da ga zameni je, po rečima sportskog direktora Ivice Ileva, od prošle sezone na skeneru kluba, a ovog leta je velika želja sportskog sektora konačno i ispunjena.

Sejduba Suma, omaleni vezista iz Gvineje, postao je krajem prošlog meseca najskuplji igrač u istoriji domaćeg fudbala, pošto je Partizan na račun Slovana iz Bratislave uplatio 1,68 miliona evra, uz obećane bonuse, da bi Leonardov naslednik bio predstavljen pred 300 navijača u Humskoj.

Osim Sume, samo se još dva imena ističu kao značajna u i dalje aktuelnom prelaznom roku, ali za njih nisu utrošena značajna finansijska sredstva – defanzivac Nemanja Miletić plaćen je Vesterlu 350.000 evra, dok je vezista povratnik Danilo Pantić pozamljen od šampiona Engleske Čelsija.
StarSport
Za dolaske je utrošio 2.000.000, a, s druge strane, samo za odlazak Leonarda u Al Ahli, pre manje od 24 časa, Partizan je inkasirao 4.000.000 evra, ali je potrebno vratiti se nekoliko meseci unazad kako bi se dobila prava slika jer je još početkom januara zaključen posao koji je crno-belima omogućio veći komfor na tržištu.

Jedan od najtalentovanijih defanzivaca Starog kontinenta, Nikola Bleki Milenković prodat je Fiorentini za 5.100.000, i on je onaj spominjani drugi šraf – kada se na to doda da je 'Viola' istovremeno pazarila i talentovanog napadača Dušana Vlahovića za 1.500.000, odnosno da je odlazak Nemanje Mihajlovića u Herenven doneo još 1.700.000 evra, računica je poprilično jasna.

Kada se podvuče crta, Partizan je od poslovanja na fudbalskoj pijaci inkasirao 12.300.000 evra, s tim da ta cifra može dodatno da se uveća ili smanji u preostalih dvadesetak dana.

To je osam miliona veći plus neko prošle godine u isto vreme, ali je istovremeno gotovo nemoguće očekivati da crno-beli ponove 'učinak' iz sezona 2011/2012 – kada je samo odlazak Stefana Savića u Mančester Siti doneo 12.000.000 ili dve godine kasnije, kada je Lazar Marković prodat Benfiki za 10.000.000, Aleksandar Mitrović Anderlehtu za 5.000.000, a dobit na početku septembra bila veća od 21 miliona.

Ostaje da se vidi da li će se uprava i stručni štab odlučiti da dodatno pojačaju ekipu pred plej-of lige Evrope, kao i da li će možda još neko napustiti prestonicu Srbije. Spominje se da bi put Pireja mogao Uroš Đurđević u redove Olimpijkosa, dok bi navodno iz PAOK trebalo da stigne Brazilac Žairo.

Crvena zvezda – stari recept, ali mudrije odluke

crvenazvezdafk.com
Iako se ni ovaj prelazni rok na stadionu 'Rajko Mitić' nije previše razlikovao od nekolicine prethodnih, može se reći na je najtrofejniji srpski klub ovoga leta kupovao bez greške.

Jeste ponovo stiglo više igrača nego što pravilima sme da ih bude na terenu, ali su crveno-beli, isto tako, ovoga puta kupovali ne samo ono što im je potrebno, već su se vodili samim kvalitetom i igračkim profilom pojedinaca kao početnim kriterijumom, pritom se oslobodivši i velikog broja prekobrojnih igrača.

Takođe, srpski vicešampion nije samo pametno pazario jer je sportski sektor, na čelu sa direktorom Mitrom Mrkelom, koji se isto ovoga leta vratio na Marakanu, uradio sjajan posao i crveno-belima doneo treći najveći profit u poslednjoj deceniji.

Ali, krenimo hronološki – posle ostavke trenera Miodraga Grofa Božovića, odnosno dolaska kompletnog novog sportskog sektora, čelnici Zvezde krenuli se metodično da sprovode misli i želje u delo, na čelu sa novim trenerom Vladanom Milojevićem.

Prva se ispostavila kao najveće pojačanje, iako tehnički to i nije, pošto je Ričmond Boaći pokazao da zaista voli klub, odbivši nekoliko finansijski jačih ponuda kako bi ostao na Topčidersom brdu. Da sve bude još bolje po crveno-bele, najbolji strelac ekipe u prošloj sezoni stigao je kao slobodan igrač posle bankrota italijanskog drugoligaša Latine, iz koje je prošle zime stigao na pozajmicu.

To je bila samo inicijalna kapisla – uskoro je u klub stigao i univerzalac kruševačkog Napretka Marko Gobeljić za 100.000 evra, a potom i dvojac iz moldavskog Šerifa iz Tiraspolja Vujadin Savić-Rikardinjo Mendeš. Prvi, nekadašnje Zvezdino dete stiglo je kao slobodan igrač, kao i Brazilac, s tim da je on dobio 300.000 evra prilikom potpisa ugovora.
crvenazvezdafk.com
Nastavilo se u istom ritmu, sledeći je svoj potpis na ugovor stavio još jedan povratnik – Filip Stojković napokon je dobio priliku da se dokaže na našem najvećem stadionu kao član prvog tima, posle isteka ugovora sa Minhenom 1860, dok je mladi štoper, 'zlatni Orlić' Srđan Babić došao na besplatnu pozajmicu iz Real Sosijedada.

Pod oreolom najvećeg i najskupljeg pojačanja stigao je povremeni centarfor reprezentacije naše zemlje Aleksandar Pešić, za čiju je slobodu Tuluzu plaćeno 750.000 evra, a obeštećenja su isplaćena za samo još za zadnjeg veznog Amkara iz Perma Branka Jovičića (500.000) i levog beka Samare, bivšeg igrača Zenita Milana Rodića (250.000).

Istovremeno, nastavilo se i ulaganje u budućnost, pa je, posle Mateusa Viveiroša prošle sezone, i sada stigao još jedan mlađani Brazilac – devetnaestogodišnji štoper Ze Markos, kome je istekao ugovor sa Atletiko Paranenseom. Isto se može reći i za trećeg povratnika, bivšeg vunderkida Partizana Nemanju Radonjića koji je takođe stigao kao slobodan igrač iz Rome, da bi listu od dvanaest pojačanja zaključio iskusni golman kanadske reprezentacije Milan Borjan.

Sva pobrojana imena koštala su tim sa Marakane 1.900.000 evra, a samo je prelazak Mihaila Ristića u Krasnodar doneo Zvezdi 100.000 više. Kada se na to dodaju transferi Srđana Plavšića u prašku Spartu (1.300.000) i Filipa Manojlovića u Hetafe (1.250.000) jasno je da su crveno-beli dobro poslovali, ali je onda Mančester Siti dobro pretvorio u odlično.

'Građani' su oduševljeni braćom Ilić – osamnaestogodišnjim Lukom i dve godine mlađim Ivanom – bez previše razmišljanja isplatili 5.500.000 evra, ali će Luka još godinu dana ostati u Beogradu, a njegov mlađi brat dok ne postane punoletan.

Upravo je ovaj transfer dodatno pomogao Crvenoj zvezdi da smanji klupski minus, koji je u jednom trenutku iznosio i 56 miliona evra, dok je pre odlaska Ilića, prema rečima generalnog direktora Zvezdana Terzića, iznosio oko 30. Ujedno, zaključno sa prodajom braće Ilić označen je drugi najuspešniji prelazni rok u poslednjoj deceniji – sa prihodom od 8.000.000 – pošto je klub samo u sezoni 2015/2016 prihodovao više odlascima, pre svih, Marka Grujića u Liverpul (6.000.000) i Predraga Rajkovića u Makabi iz Tel Aviva (3.000.000) za plus od 12.000.000. Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: