KK Crvena zvezda – borba sa titanima, milionima i realnošću

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Subota, 17.06.2017.

15:15

KK Crvena zvezda – borba sa titanima, milionima i realnošću
StarSport

Na njihovu inicijativu, a u saradnji s upravom srpskog i regionalnog šampiona, pokrenuta je akcija pod nazivom – "Doniraj i dominiraj", u kojoj se pozivaju svi Zvezdaši da pomognu voljenom klubu – novčanim donacijama.

Većina navijača crveno-belih verovatno nije pridavala previše značaja ovoj priči, gledajući na nju na kao još jedan gest svih Zvezdaša, smatrajući da je sve to donekle normalno.

Međutim, nešto više od dve nedelje kasnije, samo dva časa pošto je osvojena druga tripla kruna u poslednje dve sezone, odnosno još ranije obezbeđen još jedan nastup u Evroligi, predsednik kluba Nebojša Čović je, na improvizovanoj konferenciji za štampu na beogradskoj tvrđavi, skrenuo pažnju na finansijsku situaciju u klubu.

Čović je istakao da se Crvena zvezda nalazi pred velikim izazovima, ali da isto tako veruje da će uspeti da pronađu rešenje, uz finansijsku pomoć.

"Vidim da je u poslednjih mesec dana počelo prepričavanje o rasturanju. Kao što ste videli mi nismo dali nijednu zvaničnu izjavu niti komentar na tu temu, jer je tu bilo 99 odsto neistina", počeo je priču Čović.

Osim spomenutih priča o odlasku velikog broja igrača, kao i Dejana Radonjića, svakako jednog od najzaslužnijih ljudi za dominaciju Crvene zvezde u regionu, poslednjih meseci sve otvorenije govorilo se o tome da su igrači dobili nešto više od tri plate od starta sezone, a šef struke svega dve.
StarSport
Bilo je i spekulacija o mogućem štrajku igrača, čak i u momentima kada su crveno-beli u Evroligi rušili velikane jedne za drugim, ali do toga na kraju ipak nije došlo, pa je Zvezda prvi put od sredine pedesetih godina prošlog veka tri puta uzastopno bila najbolji tim u državi.

"Napravili smo dobar sistem, ali nije čudno da se dobri sistemi u Srbiji raspadnu. Neka osrednjost posle svega, što se mene barem tiče, ne dolazi u obzir. Ili idemo dalje, jer nikada nisam spuštao lestvicu, ja stalno podižem lestvicu, ma kakva ona bila. Ambicija mi je da podignemo lestvicu, da li ćemo to uspeti, više ne zavisi samo od nas", dodaje prvi čovek kluba.

Posebnu dimenziju svemu daje i činjenica da se fajnal-for elitnog takmičenja naredne godine održava u Beogradskoj areni, ali je to čak i bez navedenih problema nešto o čemu je iluzorno i razmišljati.

Ipak, bivši predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije kaže i da nije sve tako crno, najviše zbog potraživanja koje klub ima prema klubovima i sponzorima. U takvom raspletu stvari, smatra, titule, Kup i ulazak među četiri najbolja tima sa Starog kontinenta bili bi jedini preostali izazov.

"To nije kukanje, to su realne činjenice. Mislim, ako budemo uspeli sve da dogovorimo i naplatimo sve dugove koje imamo, a to nisu dugovi od države, da ćemo napraviti sasvim normalnu finansijsku situaciju. Ako napravimo dobre uslove, jedni izazova koji se nameće, je biti prvi u regionalnoj ligi i domaćoj i uzeti kup, kao i fajnal-for Evrolige. Ljudski je da razmišljamo o tome, ali moramo brzo da radimo. Neki misle da nam je isteklo vreme posle ABA lige. za koji imamo i mi zasluge".

I pored svega, okolnosti koje nisu nikakva novost kada je profesionalni sport u pitanju nisu najveća briga rukovodstva kluba iz Beograda, već pokušaj da se, pre svih, obezbedi ostanak Dejana Radonjića, a potom i barem dela onih najvažnijih igrača.

Radonjizam

StarSport
Kada je stigao u prestonicu Srbije sredinom aprila 2013. godine bio je samo još jedan u nizu stručnjaka koji je stavljen pred težak zadatak – povratak najvažnijih šampionski pehara na Mali Kalemegdan, posle decenije i po posta.

Od samog starta svima je stavio do znanja da je ovde samo zbog košarke i stvari koje se odvijaju isključivo na parketu i svlačionicama, prepuštajući rukovodećem i administrativnom sektoru kluba da se bavi svime ostalim.

Posle debitanske sezone, u kojoj je osvojen 'samo' Kup Radivoja Koraća, ali i obezbeđen povratak u elitno društvo, našao se na udaru kritika, a mnogi su smatrali da nije dovoljno kvalitetan trener za odličnu ekipu probuđenog velikana srpske košarke. Ali, to nije pokolebalo Nebojšu Čovića i ostatak uprave, pa je bivši plejmejker podgoričke Budućnosti mogao neometano da nastavi proces koji je započeo.

Četiri godine kasnije, Dejan Radonjić trener je sa najviše pobeda u istoriji Crvene zvezde, a njegovim tim trostruki uzastopni osvajač regionalne ABA lige, Košarkaške lige Srbije i nacionalnog Kupa.

Ali to nije sve, štaviše – pored toga što je uspeo da učini nešto što nisu mnogo iskusniji i trofejniji treneri pre njega, pravi pečat njegovog rada možda se najbolje i vidi u nastupima i sve većem renomeu kluba u Evroligi, pogotovo posle sezone koja je iza nas.

Počelo je polufinalom Evrokupa, zatim i prolaskom u Top 16, odnosno Top 8 fazu Evrolige, da bi smo još jednu potvrdu toga šta je sve moguće – kada su pitanju posvećen rad, kontinuitet i vera u sebe – dobili u vidu serije od sedam uzastopnih pobeda nad velikanima evropske košarke.

Problem nisu prestavljala ni iznurujuća putovanja sa jednog na drugi kraj kontinenta, spavanje na klupama i stolicama evropskih aerodroma, kao ni sve češće povrede igrača zbog paklenog tempa sezone – koji je u nekoliko navrata iziskivao i igranje po tri utakmice nedeljno, od čega dve u eliti.
StarSport
Redom su padali Real Madrid, šampion Evrope moskovski CSKA, Žalgiris, novi šampion Evrope Fenerbahče, Makabi iz Tel Aviva, Baskonija i Panatinaikos, a osim što je pokaza da ume sa najjačima i daleko bogatijima od sebe, Zvezde je demonstrirala da nema prevelike razlike da li nastupa pred svojim ili navijačima rivala – stav je bio isti.

Da nije bilo takvog stava, Zvezda danas ne bi mogla da se pohvali zvanjem najbolje odbrane Evrope. A, da nije bilo 'izakulisnih' radnji verovatno bi njeno ime bilo i među osam najboljih na kontinentu, što je partijama i te kako zaslužila.

Ni to nije sve jer nije samo crveno-bela porodica bila ta koja je profitirala od sjajnih igara srpskog šampiona, već i nacionalna selekcija naše zemlje.

Pod Radonjićevom komandom, Stefan Jović i Nikola Kalinić postali su standardni reprezentativci Srbije, prvi, inače rekorder Evrolige po broju asistencija na jednom susretu, izrastao je u jednog od najboljih organizatora igre u Evropi, dok je drugi aktuelni osvajač elitnog takmičenja sa Fenerbahčeom, u koji je stigao za rekordnih milion evra.

Veliku ulogu u takođe veoma uspešnom mandatu selektora Aleksandra Saše Đorđevića ima i sjajni šuter Marko Simonović, još jedan bivši igrač crveno-belih Vladimir Štimac, a sva je prilika da isto čeka i povratnika Ognjena Kuzmića, Marka Gudurića, i potencijalno centra Detroit Pistonsa Bobana Marjanovića i Branka Lazića.

Tačno 259 dana od odigravanja prvog meča u sezoni, 84 duela i samo 17 poraza kasnije, od kojih je 14 došlo u Evroligi, Dejan Radonjić izašao je pred novinare, možda i poslednji put kao trener Crvene zvezde.

"Večeras mi ističe ugovor, više nisam trener Crvene zvezde", rekao je Radonjić predstavnicima medija, dok se žestoko borio sa emocijama.
StarSport
"Pričali smo Nebojša i ja o tome, ali razgovori u ovakvim okolnostima nisu realni. Potrebno je mnogo toga da se uradi da bi Zvezda mogla da ide napred", istakao je Dejan, praktično najaviši Čovićeve reči nedugo zatim.

Kao i prošlog leta, Baskonija ponovo ima cilj da napokon privoli Radonjića da sedne na klupu tima iz Baskije, iako on još jednom naglašava da njegova želja nije sporna, već da su okolnosti te koje su problematične.

"U svakom trenutku smo mi pokazali lojalnost i u svakom trenutku smo nosili dres Zvezde sa ponosom".

Potencijalnim odlaskom dugogodišnjeg šefa struke Zvezda bi definitivno izgubila mnogo, najviše na identintitetu koji je mukotrpno građen i koji bi dolaskom novog trenera zasigurno bio drugačiji, ali neformiran.

Nama ostaje da sačekamo rasplet situacije, a jedino što je jasno je da navijači crveno-belih nemaju dilemu, što su i pokazali transparentom na poslednjem meču finalne serije.

"Novi ugovor za Deja!"

Ljubav i emocije nasuprot egzistencije

Starsport
Isto kao što ne treba da čudi sve veća zainteresovanost za usluge Dejana Radonjića, identična situacija jeste i sa gotovo kompletnim igračkim kadrom.

Dodatna začkoljica leži u tome da je jedan deo 'kičme' tima već u godinama u kojima je potpuno realno i prirodno da se razmišlja o nekoj drugoj sredini, većem novcu, dok drugima ističu ugovorne obaveze, ili ulaze u poslednju godinu istih.

Najbolji igrač tima, Stefan Jović dovoljno je sazreo da može da se bori sa deliko većim i 'skuplljim' pritiskom, a treba imati u vidu i zdravstveno stanje odličnog pleja, koji je samo ove sezone morao nekoliko puta da pauzira zbog hronične povrede leđa, dok je lista klubova koji ga žele sve veća.

S druge strane, Luka Mitrović, čiju su 'mladu' karijeru, nažalost, već obeležile dve ozbiljne povrede kolena, praktično je dogovorio sve sa Brose Bambergom, dok je Branko Lazić, sinonim za Zvezdinu defanzivu, na radaru selektora Đorđevića, koji je i prvi trener minhenskog Bajerna.

Ugovor je istekao Nejtu Voltersu, američkom pleju, projektovanog kao partnera Joviću, Marku Simonoviću, kao i Dionu Tompsonu, Voltersovom zemljaku koji je u klub došao na početku godine.

Marko Gudurić takođe je u notesima brojnih evropskih velikana, Darušafaka je još pre kraja sezone iskazala interesovanje za Čarlsa Dženkinsa, jednog od ljubimaca zvezdaša, Ognjen Kuzmić mogao bi i nazad u NBA ligu, dok iskusni krilni centar Milko Bjelica ulazi u poslednju godinu ugovora.

Ipak, svi do sada pobrojani igrači, nezvanično, imaju po nekoliko finansijski snažnih ponuda pred sobom, a pred njima je nimalo lak izbor – izbor na koji neki od njih možda i neće moći da utiču, ili barem rezonuju kako bi želeli.
StarSport
Istovremeno, u ovom trenutku izvesno je da će ostati Nemanja Dangubić, ukoliko San Antonio Sparsi posle probe ne odluče drugačije, Boriša Simanić i Ognjen Dobrić, kao i takođe mlađani Petar Rakićević.

Tu su i momci iz FMP Železnika, pre svih Aleksa Radanov, Dejan Davidovac i i Dragan Apić, ali i pridošlica iz redova 'Pantera' Džona Bolden i američki centar Ajzea Ostin, koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Železniku.

"Sve nevolje smo prebrodili i napravili porodicu koja u ogromnoj meri veruje u košarkaški klub Crvena zvezda. Cele sezone smo bili prisutni u Evropi, ali sa mnogo manje para nego neki klub. Oko para ćemo dati detaljne informacije. Ne mogu ljude da vraćam u školu da neke ljude učim šta je UPPR, i o zakonima republike Srbije. Srpska košarka se nalazi u vrlo specifičnoj situaciji i očekujem da se celoj košarci pomogne, jer je to najtrofejniji sport, uz svako uvažavanje vaterpola, odbojke, ali i fudbala, koji je pokretač sporta u svakoj zemlji", zaključio je Čović.

Bilo kako bilo, nesporno je da će Crvena zvezda i naredne sezone biti verovatno najkvalitetniji tim regiona, čak i sa smanjenim kapacitetima, ali to svakako neće biti dovoljno za hvatanje u koštac sa timovima iz elitnog društva, timovima čiji pojedinci ostvaruju zaradu kao kompletan sastav tima sa Malog Kalemegdana.

Ni godine za nama nisu prošle bez uzbuđenja, strepnji i neizvesnosti, ali se čini da će leto koje sledi biti daleko burnije od svih prethodnih.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: