Luka Dončić i teksaški masakr

Najavu jubilarne 75. sezone NBA lige završavamo jugozapadnom divizijom na Zapadu.

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

13:50

Luka Dončić i teksaški masakr

Dalas Maveriksi najbolji su tim u ovoj diviziji – prvi put posle 12 godina bili su najbolji u svojoj diviziji, ali su u plej-ofu ispali u prvoj rundi posle sedam odigranih utakmica protiv Los Anđeles Klipersa.

Vodili su 2-0 u seriji, Luka Dončić bio je fenomenalan, ali nije imao pravu pomoć da ovu seriju zatvori, pa je serija otišla u sedmi meč i tamo je Tajron Lu uspeo da izvuče pobedu sa, u tom trenutku, boljim timom. Najvažnija stvar ove sezone je što Dalas Maveriksi prvi put posle 14 godina u sezonu ulazi sa novim trenerom.

Rik Karlajl, koji je 2011. doneo jedinu titulu Dalasu u istoriji, napustio je Maverikse i od ove sezone će biti glavni trener Indijana Pejsersa.

Karlajla je nasledio Džejson Kid, koji je igrao za njega upravo u toj šampionskoj generaciji gde je bio startni plejmejker.

Vlasnik franšize Mark Kjuban napravio je tako velike promene u timu pred početak nove sezone, a zajedno sa Dirkom Novickim je putovao u Sloveniju kod Luke Dončića, kako bi mu doneli da potpiše novi, maksimalni ugovor i tako osigura ostanak Luke još najmanje pet godina.

Otišao je i generalni menadžer Don Nelson posle 17 godina, ali i čuveni ’’kockar’’ i stručnjak za brojeve Bob Vulgaris. Što se tiče Dončića, ove sezone je po mišljenju stručnjaka i po kladionicama širom sveta, glavni favorit za MVP nagradu.

Znamo da se u istoriji NBA desilo samo nekoliko puta da MVP bude igrač čiji tim je bio ispod četvrte pozicije u konferenciji – to je uspeo Rasel Vestbruk sa šestog mesta na Zapadu i Karim Abdul Džabar, čiji Lejkersi nisu ni ušli u doigravanje.

To nam daje jasnu sliku da se računa na to da bi Maveriksi ove sezone mogli da budu visoko pozicionirani na Zapadu, koji nije preterano kvalitetan kao prethodnih godina.

Dalas nije pustio nijednog bitnog igrača, a od imena koja su vredna pomena, Džej Džej Redik je završio karijeru.

Tim Hardavej je naplatio dobre partije iz prošle sezone i produžio ugovor, Boban Marjanović će i dalje igrati za Dalas, a ugovor je produžio Vili Koli Stajn.

Stigao je i još jedan centar, pošto su Džoša Ričardsona trejdovali za Mozesa Brauna iz Seltiksa, koji su ga ranije dobili od Oklahome.

Očekuje se da ove sezone naprave iskorak i popnu se koju poziciju više na Zapadu.

Memfis Grizlis

Memfis Grizlisi su putem plej-ina stigli do plej-ofa prošle sezone, pošto su izbacili San Antonio Sparse i Golden Stejt Voriorse.

Dža Morent predvodio je ekipu, uzeli su jednu pobedu Juti Džez koja je bila tim sa najboljim skorom u ligi, ali su na kraju ispali posle četiri uzastopna poraza.

S obzirom da Džeren Džekson Džunior nije igrao, Kajl Anderson, Jonas Valančunas i Dilon Bruks igrali su odlično i može se reći da su imali dobru sezonu.

Sada su trejdovali Valančunasa za Stivena Adamsa i vratio se JJJ, pa su sada ponovo ekipa za plej-in i ove sezone.

Važno za nas je da će u stručnom štabu Tejlora Dženkinsa biti naš trener Darko Rajaković, koji bi uskoro mogao da postane i drugi Srbin kao glavni trener nekog NBA tima. Ali, za to ima vremena.

U stručnom štabu su još dva zanimljiva imena – bivši igrač Zvezde Skuni Pen i Vitali Potapenko.

Ponovo će biti zanimljiva ekipa za gledanje.

San Antonio Spars

Greg Popovič je možda ušao u i poslednju sezonu kao trener San Antonio Sparsa i jedan od najboljih trenera svih vremena imaće sezonu u kojoj se neće boriti ni za šta.

Popovič je svoju ekipu redovno uvodio u plej-of 20 godina, osvojili su pet šampionskih titula, izgubili jedno finale i redovno su bili strah i trepet NBA lige, sa velikom trojkom Parker – Đinobili – Dankan i kasnije Kavajem Lenardom.

Kad-tad su svi morali da odu u penziju, Kavaj je napustio Sparse i trejdovan je u Toronto gde je osvojio titulu, a San Antonio je ostao sa Demarom Derozanom kao glavnim igračem.

Tu je bio i Lamarkus Oldridž, koji je kao slobodan agent otišao u Bruklin Netse, a ovog leta je Derozan kao slobodan agent otišao u Čikago Bulse i Sparsi su ostali bez ijedne zvezde.

Glavni u ekipi su Dežonte Marej i Derik Vajt, a tu su i Keldon Džonson, Devin Vasel, Džejkob Poletl, Loni Voker III, Tadeus Jang, Dag Mekdermot, Džok Lendejl, Brin Forbs...

Realno, Sparsi su za donji dom i biće veliki uspeh ako se izbore makar za plej-in.

Greg Popovič neće otići u stilu, ali će otići kao jedan od najboljih trenera ikada.

Nju Orleans Pelikans

Nju Orleans Pelikansi nisu ni počeli sezonu, a već imaju veliki problem.

Zajon Vilijamson je povredio stopalo i propustiće prvih mesec dana sigurno, a tek za dve ili tri nedelje će obaviti ponovo preglede i tada će se znati tačno koliko će odsustvovati sa terena, rekao je generalni menadžer Pelikansa.

Može se desiti da se Vilijamson brzo vrati, ali može da se desi i da mu je potrebna još jedna operacija, što bi značilo da će ove sezone možda igrati pred kraj iste ili da neće igrati uopšte.

Sada je na tome veliki znak pitanja i cela sezona, ali i budućnost ovog tima zavise od zdravstvenog stanja nekadašnjeg prvog pika na draftu i košarkaša o kojem se najviše pričalo pre nego što je uopšte otišao na koledž.

Ostali su bez Lonza Bola, pa će sada plejevi biti Devonte Grejem i Tomaš Satoranski, dok je druga zvezda ekipe Brendon Ingram.

Od Stivena Adamsa su odustali i novi centar je Jonas Valančunas, koji će se po svim parametrima igre Pelikansa prema analizama dobro uklopiti i u tim.

Očekuje se razvoj mladih bekova Kire Luisa i Nikela Aleksandera-Vokera i to je u principu to čime Pelikansi mogu da se nadaju ove sezone.

Očekujte Ol-star brojke od Ingrama, iznenađujuće sezone Luisa i Vokera i sve preko 25 pobeda biće ogromna premija za ovu slabu ekipu.

Hjuston Rokits

Život posle Džejmsa Hardena, ali i Rasela Vestbruka, krenuo je za Hjuston prošle sezone i za sada se odlični mladi igrači skupljaju u Rokitsima.

Majk D’Entoni nije računao na, sada najboljeg skakača lige ali i tada i jednog od najboljih blokera NBA, jer je hteo da igra nisku petorku bez pravog centra, a onda su i sve ostalo raskućili što su mogli i jedva su prošli prvu rundu, pa lako ispali u drugoj.

Filozofija D’Entonija je zakopala Hjuston trejdovima i potpisima i biće potrebno nekoliko godina da se isčupaju iz toga i ponovo budu pristojna ekipa.

Budućnost deluje odlično – Džejlen Grin, Kevin Porter, Kristijan Vud, Alperen Šengun... to su sve sjajni mladi igrači sa velikim potencijalom za velika dela.

Na Džona Vola neće računati ove sezone i on više neće igrati za Hjuston, pa će i tu gledati da u trejdu uzmu nekog mladog igrača i/ili neke pikove.

Ništa ne treba očekivati od njih osim mnogo poraza i razvoja mladih igrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: