Zvezdin košmar – probuditi se što pre

Crvena zvezda mora što pre da se trgne.

Izvor:

Sreda, 16.12.2020.

08:30

Zvezdin košmar – probuditi se što pre
photo: Djordje Kostic / STARSPORT

Crvena zvezda doživela je peti uzastopni poraz, četvrti na svom parketu i ukupno deveti u Evroligi.

Pre početka sezone, najavljeno da će Zvezda napadati vrh Evrolige i tada, kada se sve gledalo samo na papiru, to nije delovalo toliko nerealno.

Ne misli se bukvalno na vrh Evrolige, da Zvezda bude među tri, četiri najbolja tima, već da se bori za Top 8 i uđe u klinč sa ostalim ekipama sličnog kvaliteta, kao što su Valensija, Baskonija, Armani i ostali i da se pruži dobra borba protiv Barselone, Reala, Efesa...

Stigao je u klub novi trener Saša Obradović, što je bilo pravo osveženje.

Iskusni Dragan Šakota se povukao posle nepune sezone, prethodno je tu bio Milan Tomić, između je bio pomoćni trener Gavrilović...

Baš je delovalo da je bivši košarkaš Crvene zvezde sjajno rešenje za klupu crveno-belih.

Obradović je svetski šampion bio košarkaš, imao je dobre rezultate sa Albom i nedavno sa Monakom, a kada se na sve to doda da će voditi bivši klub i da ga vole navijači, oduševljenje je bilo opravdano. Pre početka sezone, Saša Obradović rekao je da će šansu dati mlađim igračima i da će se dosta toga promeniti.

Za sada, to se nije desilo.

Aleksa Uskoković dobio je priliku tek kada se Lengston Hol povredio i kada je otišao Tejlor Ročesti.

Može se reći da je na parket pušten tek kada je dogorelo.

Boriša Simanić, za kog ponekada uopšte zaboravite da je u ekipi Crvene zvezde, viđen je na utakmici protiv Albe, gde je uspeo da za nekoliko minuta pogodi trojku.

Pre toga, gledali smo ga za reprezentaciju protiv Finske i mogli ste ga videti na utakmicama ABA lige.

Aleksa Radanov nije viđen na evroligaškim utakmicama, dok su Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić standardni.

Više Davidovac, dok Dobrić dobija minutažu na kašičicu. Često smo mogli videti kako Obradović viče na Dobrića i za malu sitnu grešku i vadi ga iz igre posle jedne takve.

Dobrić je borben igrač, sa dobrim šutem i izuzetno je pouzdan. Svaka ekipa volela bi da ima takvog igrača za 15 minuta po utakmici.

Ne zaboravite da je kada je došao u Zvezdu imao nadimak Gvozdeni, zato što je bio veoma loš šuter.

Sada je sjajan šuter za tri poena, posle Lojda najbolji u redovima Zvezde i to pokazuje koliki je radnik i van terena, kao što je veliki i na njemu.

To svim navijačima bode oči, kako se Obradović izdire na njega, a ni reč ne kaže nekim drugim igračima, ali i tu moramo da se ogradimo jer ne znamo kakvi su dogovori i da li je to tačno loše ili dobro za njega.

Publike nema na tribinama, pa sve možemo da čujemo šta se dešava na parketu i često je vikanje i ozbiljno psovanje od strane trenera, koje je ponekada neprijatno.

Ne očekujemo da se trener košarkaškog tima ponaša kao na dvoru kraljice Elizabete, ali to baš retko viđamo na košarkaškim parketima, pogotovo na utakmicama najelitnijeg takmičenja.

Ipak, to su gluposti u poređenju sa pravim problemima.
photo: Djordje Kostic / STARSPORT
Zvezda gubi nekoliko utakmica zaredom u poslednje vreme.

Kao da postoji neki šablon u igri Crvene zvezde.

Sjajno se otvara meč, sve se pogađa igra se dobra odbrana i onda stiže pad u drugoj deonici, gde se protivnik vraća u igru.

U trećoj četvrtini je egal, na startu četvrte Zvezda kontroliše utakmicu i onda u završnici igraju kao raspuštena banda i na kraju gube meč.

Ako ne verujete u to, vratite sve utakmice izgubljene i sve će biti po ovom šablonu. Bukvalno sve.

To je pečat trenera i to onaj loš.

Ako jednom tako izgubiš utakmicu, onda se može pomisliti ’pa dobro, okej, dešava se, nisu imali sreće’. Ako dva puta izgubiš utakmicu, onda se pomisli ’mora da se radi na ovome’, a ako treći, četvrti i peti put tako izgubiš, onda nema šta više bilo ko da misli.

To je ili neznanje trenera ili neznanje košarkaša.

Može se reći da je 50:50 i podeliti krivicu, što je uglavnom i slučaj.

Ali, te igrače sve je selektirao trener. On je tražio lično te igrače.

Nisu mu predsednik i uprava doveli igrače i rekli igraj sa njima i napravi nešto.

To je takođe ključ problema. Nije Zvezda loše krenula, vezali su sve pobede u ABA ligi, pao je CSKA, bilo je to lepo i u Evroligi.

Lojd i Volden bili su sjajan tandem, Lojd je bio najbolji strelac Evrolige i Džordan u priči Džordan – Pipen, dok je Volden radio ’pipenovski’ posao i stvarno je sve išlo kako treba.

Davidovac je imao svoju ulogu na pozicijama niskog krila i krilnog centra, Hol je odrađivao posao, Jagodić-Kuridža je svoje radio, Lazić i Kuzmić nisu bili toliki problem, pa čak je i Teri imao neku svrhu.

A onda je došao ON. Onda je došao košarkaš koji je uništio hemiju ekipe, makar tako deluje na parketu, pošto stanje iz svlačionice ne znamo.

Rasturio je tandem Lojd – Volden, iako nema nikakve veze sa tim pozicijama, a to dosta toga govori.

Uzeo je veliki broj šuteva za sebe i privatizovao ekipu, loptu, teren, koševe, ma sve. To se videlo već na prvoj utakmici.

Sada iz utakmice u utakmicu je njegov doprinos tome sve veći.

Ubacuje on poene, nije to sporno, ima neke skokove i asistencije, zna čovek košarke, da ne zna igrao bi u Portoriku, ali donosi više štete nego koristi.

Ugušio je Lojda, koji je iz utakmice u utakmicu sve lošiji, uzima minute produktivnom Kuridži, spušta Davidovca na poziciju niže i radi šta hoće.

Setite se protiv Makabija na +1 za Zvezdu trojke u trećoj sekundi napada, koju je promašio, pa je Zvezda primila posle toga dve vezane zbog nepostavljene odbrane upravo zbog te tranzicije i zbog toga izgubila utakmicu.

Pogledajte sada utakmicu protiv Albe i dva teška šuta preko ruke u padu sa poludistance, pa usamljen na skoku gazi aut liniju, pa pravi nepotrebna dva faula za bonus...

Igra leđima dok ne istekne napad, pa šta bude, loša odbrana pikenrola, preko čega je Alba, kao i preko pikenpopa, ’ubila’ Zvezdu...

I na to nema reakcije od Obradovića.

Takve stvari ne bi trebalo da budu dozvoljene nijednom igraču. Ma ko god da je on, makar bio i lično Karl Meloun, a ne bivšeg igrača iz razvojne lige, Makabija i Lokomotive Kubanj. Neupotrebljivost Branka Lazića u napadu i sve manje u odbrani, veoma loša košarka Kuzmića koji je zbog iste prebačen u FMP u drugom delu prošle sezone, totalna neupotrebljivost Terija ni u jednom segmentu igre, tek su posebna priča.

Sada stiže iskusni Kino Kolom, što znači da je to još manje minuta za Uskokovića, koje praktično nije ni imao.

Za sada, iako je Zvezda prvi tim ABA lige i ima 4 pobede u Evroligi iz 14 utakmica, nije toliko katastrofalno da se pali alarm i sve crvene lampice.

Ali, ako misle da ovako nastave, biće teško i ABA ligu osvojiti, a ne uraditi nešto zapaženo u Evroligi.

Setite se i utakmica protiv Splita, Mege, Partizana, dobijenih na jednu loptu, a u poslednje dve je prednost bila i dvocifrena tokom utakmice.

Kao i u svim mečevima Evrolige.

Obradović mora dosta toga da menja, da sezona ne ode u nepovrat u decembru.

Ili da menja ili da se menja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

212 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: