Najsnažniji fudbaler na svetu, menadžer sa najdužim stažom i ispunjen san

Čekali su 133 godine.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Utorak, 14.07.2020.

10:00

Najsnažniji fudbaler na svetu, menadžer sa najdužim stažom i ispunjen san
Photo by Pete Norton/Getty Images

Vikomb na početku sezone nije imao dovoljno igrača za prvi tim i sve kladionice i stručnjaci predviđali su im ispadanje iz Lige 1.

Igrali su pripremnu prijateljsku utakmicu protiv Barneta, na kojoj je nastupilo osam igrača na probi, kako bi menadžer Geret Ejnsvort odabrao nekoliko igrača za popunu tima.

Odigrali su 1:1, a tačno godinu dana kasnije su ponovo u Londonu igrali meč, ovog puta finale plej-ofa i uspeli su da pobedom dođu do plasmana u Čempionšip, prvi put u svojoj istoriji.

Posle 133 godine, Vikomb se domogao drugog ranga. Zanimljivo, klub je osnovan u pabu od strane radnika 1887. godine.

Klub iz okruga Bakingemšir igra na stadionu Adams Park, koji ima kapacitet od 9.448 mesta.

Vikomb je sve do 1983. godine igrao amaterski fudbal, u nižim ligama Engleske.

Nadimak im je "Chairboys", s obzirom da postoji tradicija pravljenja stolica u Vikombu.

Imaju i drugi nadimak, a to je "Plavci".

Po prvi put su iz Konferencije ušli u Ligu 2 1993. godine, nakon čega su odmah ušli u Ligu 1 i tu proveli 16 sezona.

Uvek su bili između Lige 1 i Lige 2, a dva puta su stizali do polufinala najvećih engleskih kupova – FA Kupa i Liga Kupa.

Do polufinala FA Kupa stigli su 2001. godine, dok su u polufinalu Liga kupa igrali 2007. godine, gde su ubedljivo poraženi od Čelsija (5:1).

Trenutno najvredniji igrač ekipe je 23-godišnji nigerijski krilni napadač Fred Onjedinma, koji se procenjuje na 400.000 funti.

Bajo

Za Vikomb igra jedan od najzanimljivijih igrača u Engleskoj – Adebajo Akinfeva.

Fudbaler iz severnog Londona, nigerijskog porekla, jedan je od najsnažnijih fudbalera na svetu.

Kada je bio na vrhuncu, bio je prava zver, ali i sada sa 38 godina je i dalje strah i trepet.

Akinfeva je težak 101 kilogram i iz benča može da podigne preko 200 kilograma, što je duplo od njegove težine.

Dugo se smatrao za najsnažnijeg fudbalera na svetu i zbog svih zanimljivosti skrenuo je pažnju čitavog fudbalskog sveta.

Snažni napadač nikada nije igrao u Čempionšipu i verovatno će sada dobiti priliku da se oprosti od fudbala posle jedne sezone u drugom rangu, s obzirom da će naredne godine napuniti 39.

Za sada je unovčio svoju popularnost, s obzirom da ima svoj brend i njegova linija odeće „Beast mode on“ je veoma popularna, dok je izdao i autobiografiju 2017. godine pod istim nazivom. Poznato je da je veliki navijač Liverpula i da mu je omiljeni fudbaler Džon Barns, a u karijeri je imao priliku da igra protiv „Redsa“.

Nakon završetka meča protiv Oksforda, Akinfeva je rekao da bi voleo da mu menadžer Liverpula Jirgen Klop čestita ulazak u Čempionšip, što se i desilo, pošto ga je Nemac kontaktirao preko „WhattsApp-a“. "Mislim da imam ruku, kao što Džon Teri ima nogu. Volim kada sam najveći čovek na terenu, ne mogu da zamislim da igram protiv nekog ko je jači od mene. Uvek sam bio veliki čovek. Svi smo takvi u mojoj kući. Moja braća su takva. Deci koja su građena kao ja govorim uvek isto – potrebno je mnogo rada, truda i posvećenosti. Nemojte da vam govore da ne možete da uspete jer ste veliki, nemojte to da dozvolite, sve se može. Meni su rekli i terali me da prestanem da dižem tegove, ali ja to ne želim jer uživam u tome", rekao je pre nekoliko godina Akinfeva. Zanimljivo, karijeru je započeo u Litvaniji, pošto je sa 19 godina napustio London i igrao za Atlantas u sezoni 2001/02.

Postigao je pet golova u prvoj sezoni i vratio se na Ostrvo.

Imao je problema sa vređanjem na rasnoj osnovi u Litvaniji i isticao je da mu je početak karijere bio veoma težak.

Igrao je za Beri, Boston junajted, Lejton, R&D, Donkaster, Torki, Svonsi, Milvol, Nortempton, Džilingem i Vimbldon, pored Vikomba.

Ni u jednom klubu se nije zadržao duže od 30 meseci, osim u Vikombu, gde igra svoju četvrtu sezonu. Ne smeta mu šala na njegov račun.

"Najviše volim kada mi navijači pevaju ’Ti si debeli Edi Marfi’. Ne vređam se, to mi je uvek smešno".

Sada ćemo imati priliku da gledamo „Baja“ u Čempionšipu. U ekipi Vikomba je bivši fudbaler Crvene zvezde Džošua Parker, koji drugu godinu zaredom sa dva različita tima ulazi u Čempionšip putem doigravanja.

Dok je igrao za Aberdin pojavljio se u televizijskim emisijama vezanim za kuvanje, što radi i sada u Engleskoj.

Geret Ejnsvort

Najbitniji čovek ove ekipe je menadžer Geret Ejnsvort.

On je menadžer sa najdužim stažom u jednoj profesionalnoj engleskoj ekipi, s obzirom da je na klupi Vikomba od 2012. godine.

Bivši vezista rođen u Blekburnu imao je dugu igračku karijeru.

Fudbal je igrao do početka ove godine, iako je menadžer već osam godina.

Igrao je za Nortvič, Preston, Kembridž, Linkoln, Port Vejl, Vimbldon, Volsol, Kardif, Kvins Park Rendžers, Vikomb i Vudli.

U Vikomb je stigao 2010. godine i bio je igrač sve do 2018. godine, a ujedno je bio trener-igrač od kada je preuzeo klub 2012. godine.

Preuzeo je Vikomb kao privremeni menadžer i ostao je na klupi Vonderersa i dan danas, sa kojima je ostvario istorijski uspeh.

Često je sebe stavljao na klupu za rezerve kada nije imao dovoljno igrača za popunu, a pre Vikomba je vodio KPR i ujedno bio igrač Vonderersa. Ove sezone je igrao za Vudli junajted i vodio Vikomb do Čempionšipa.

Veliki je navijač Blekburna, čije utakmice ne propušta od šeste godine i ima sezonsku kartu već 37 godina, a isticao je da bi jednog dana voleo da bude menadžer Roversa.

Ejnsvort je jedan od retkih menadžera u nižim ligama koji gaji ofanzivni fudbal sa mnogo visokog presinga, zbog čega svi veruju da će biti zanimljivo gledati Vikomb u Čempionšipu, iako će biti definitivno najslabija ekipa u ligi.

Najuspešniji menadžer u istoriji kluba imao je ponude od ekipa iz Čempionšipa i bio je blizu da preuzme KPR ili Milvol, a čak je i otvoreno pregovarao sa rivalom iz Lige 1 Sanderlendom.

Međutim, odbio je jer je istakao da želi da napravi nešto sa Vikombom što će se pamtiti i to je i uspeo.

U februaru je potpisao višegodišnji ugovor i vodiće ekipu u Čempionšipu.

Pored toga, Ejnsvort je i pevač rok benda "The Cold Blooded Hearts". Još jedna lepa fudbalska priča iz Engleske, koja je obasjala ovu sumornu sezonu.

Pored Vikomba, Koventri i Roteram će naredne sezone igrati u Čempionšipu.

Marko Đinđić (Džezmenski)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: