Najuspešnija godina za srpsku Ašiharu

Od svog osnivanja 2007. godine do danas Ašihara Kaikan savez Srbije razvio se u respektabilnu pojavu u svetu borilačkih veština kod nas. Počelo se skormno sa nekoliko desetina članova, a danas Ašihara sport ima oko 200 članova. U početku se na velike međunarodne turnire odlazilo da bi se sticala iskustva, a posle samo tri godine rada ostvareni su fantastični uspesi. U odlazećoj 2010. godine borci ašihare su na šest takmičenja osvojili 28 medalja, od toga jedanaest zlatnih, sedam srebrnih i deset bronzanih.

U te medalje spadaju i bronzana medalja sa svetskog prvenstva za seniore kao i po jedna srebrna i bronzana sa evropskog prvenstva za juniore. Kada se tome doda da je ove godine stvorena i full kontakt karate unija u kojoj je došlo do dobrovoljnog ujedinjenja tri saveza, slobodno se može tvrditi da je ovo najuspešnija godina za Ašihara kaikan savez Srbije od njegovog osnivanja.

Ašihara je borilačka veština nastala u japanu, a osmislio ju je kančo Hidejuki Ašihara. On je došao na ideju da spoji nekiliko tradicionalnih veština i napravi jednu posebnu ful kontaktnu. Uzeo je najbolje iz karatea, džuda, džiu džice i aikidoa i dobio veštinu koja se danas primenjuje u japanskoj policiji i vojsci kao zvanična veština.

Čačija Željko Srbija
Podeli

Prvo takmičenje je bilo početkom 2010. godine u organizaciji full kontakt kyokushinkai saveza Srbije, čiji je predsednik gospodin Vojkan Bižić. Ašiharisti su osvojili dve medalje,Sandra Spasić u kategoriji kata zlatnu medalju i Željko Vuković u borbama, do 70 kg srebrnu medalju.

U aprilu je usledilo istorijsko učešće ašiharista na 16-om Sabaki Challenge Spirit takmičenju, svetskom prvenstvu, gde je Marko Stojanović u kategoriji do 85 kg osvojio bronzanu medalju. Ovo je bio prvi i najveći uspeh do sada ostvaren na ovom takmičenju i od uspostavljanja ove borilačke veštine kod nas svakako najznačajniji u istorijatu Ašihara sporta.

Krajem maja u mađarskom gradu Dunaharstiju održano je Otvoreno prvenstvo te zemlje. Tradicionalno, ašiharisti sa tog turnira donose veliki broj medlja, a uspeh nije izostao ni 2010. Od 12 takmičara koji su predstavljali Srbiju, devet ih se vratilo sa medaljama. Osvojene su četiri zlatne, dve srebrne i tri bronzane.

12. juna ašiharisti su učestvovali na još jednom kyokushin turniru, ovoga puta u organizaciji kyokushinkai budokai saveza Srbije, čiji je predsednik gospodin Žarko Dukić.

Iako je u pitanju nešto drugačiji način borenja, takmičari iz Ašihara kaikana osvojili su dve zlatne i jednu srebrnu medalju.

Oktobar mesec je bio rezervisan za četvrti beogradski Ašihara trofej, koji je bio veoma zapažen sportski događaj u 2010. godinui. Uspeh aširaista, zajedno sa kjokušincima, dva saveza full kontakt kyoukushinkai saveza Srbije i kyokushinkai budokai saveza Srbije, koji su zajedno predstavljali jedinstvenu full kontakt reprezentaciju Srbije je bio fantastičan. Srbi su osvojili četiri zlatne medalje, tri srebrne i šest bronzanih medalja.

Kao kruna sezone usledilo je Evropsko prvenstvo za juniore u glavnom gradu Letonije, Rigi. Srpska selekcija je otišla na to takmičenje sa samo dvoje boraca, od kojih se očekivalo da časno nastupe i steknu iskustvo. Međutim, predvođena prekaljenim selektorom, senseijem Svetlanom Skenderovskim, srpska selekcija se iz Rige vratila sa dve medalje, srebrnom i bronzanom.

U 2011. godini ašihariste čeka težak zadatak da održe nivo forme i takmičenja i odu korak napred.

Sport

Sport u 2010. godini, osmi deo

Posle auto-moto sporta, odbojke, atletike, biciklizma i streljaštva, košarke, rukometa, fudbala i vaterpola, vreme je za tenis i poslednji osvrt na svet sporta u 2010.

Protekla godina bila je bitna za srpski tenis. U prepunoj beogradskoj Areni u spektakularnom finalu Dejvis kupa, domaći teniseri su savladali Francusku 3:2 i osvojili prestižnu “salataru”. Srbija je tako postala tek 13. zemlja koja je osvojila ovu titulu.

Sport u 2010. godini, sedmi deo

Iako su mnogi očekivali veće uspehe od vaterpolista ne može se reći da je 2010. godina bila neuspešna za Srbiju u tom sportu. Srpski vaterpolisti su u godini iza nas osvojili Svetsku ligu i bronzu na Evropskom prvenstvu, a Partizan se plasirao na 'fajnal for' Evrolige i nastavljen je niz medalja koji traje već godina, a koji će se, nadajmo se, nastaviti i u 2011. godini...

Sportska redakcija B92 četvrtak 30.12. 15:23 Komentara: 1

Sport u 2010. godini, šesti deo

Posle auto-moto sporta, odbojke, atletike, biciklizma i streljaštva, košarke i rukometa došao je red na rekapitulaciju fudbalske 2010. godine. Nju je obeležio debakl srpske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, na kom je do trofeja došla Španija. Sa druge strane, Partizan je posle osvajanja treće uzastopne titule izborio i plasman u Ligi šampiona, dok su se srpski igrači odlično pokazali na klupskom nivou, u kom je u 2010. godini u Evropi, a potom i svetu, neprikosnoven bio Inter.

Sport u 2010. godini, peti deo

2010. godinu obeležili su razočaravajući plasmani obe seniorske reprezentacije Srbije na velikim šampionatima, ali i veliko priznanje za Svetlanu Kitić, zvanično najbolju rukometašicu svih vremena. Uz to, Srbija je dobila organizaciju Svetskog prvenstva 2013. godine kod rukometašica, a Evropsko kod rukometaša 2012. godine se bliži, a hale nisu ni približno gotove…

Sport u 2010. godini, četvrti deo

Sportska redakcija B92 nastavlja sa rekapitulacijom 2010. godine i najvažnijih sportskih događaja. Posle auto-moto sporta, odbojke, te atletike, biciklizma i streljaštva, na redu je sport koji je uvek donosio radost, košarka.

Iako je godina prošla bez internacionalnih trofeja, može se reći da je bila uspešna. Seniorska reprezentacija je zbog nedostatka sreće ostala bez medalje na Svetskom prvenstu, Partizan je odbranio tri domaća trofeja i plasirao se na Fajnal for. 2010. godina ostaće upamćena po trojkama Dušana Kecmana u Zagrebu, Miloša Teodosića u Istanbulu, sjajnim igrama Partizana, te krizom u Crvenoj zvezdi.

Sportska redakcija B92 utorak 28.12. 23:43 Komentara: 3

Sport u 2010. godini, drugi deo

Posle veoma uspešne 2009. godine, tokom koje su se sve odbojkaške selekcije okitile bar jednom medaljom sa velikih takmičenja, godina iza nas nije bila jednako uspešna, ali je donela gotovo isti broj slavlja. Od svih srpskih ekipnih sportova odbojkaši su napravili najveći uspeh ove godine trećim mestom u Svetskoj ligi, a potom i na Svetskom prvenstvu u Italiji…

Sportska redakcija B92 ponedeljak 27.12. 20:36 Komentara: 1

Turneja „Četiri skakaonice“, najlepša zimska čarolija

Postoje trofeji koji ne mogu da se porede ni sa jednim drugim. Iako u zimskim sportovima najviše vrede medalje sa Olimpijskih igara i Kristalni globusi, u ski skokovima trijumf na turneji „Četiri skakaonice“ ne može da se poredi ni sa čim, jer je, ipak, nešto specijalno, kako za takmičare, tako i za gledaoce. Tradicionalno, novogodišnja turneja traje od 29. decembra do 6. januara, počinje u nemačkom Oberstdorfu, nastavlja se u Garmiš-Partenkirhenu, pre selidbe u austrijski Insbruk i veliko finale u Bišofshofenu...

Sportska redakcija B92 nedelja 26.12. 19:16 Komentara: 12
strana 1 od 1 idi na stranu