Čije su jugoslovenske medalje?

SFRJ je prestala da postoji 1992. godine. U sastavu tadašnje SR jugoslavije ostale su samo Srbija i Crna Gora. Sve ostale članice bivše zemlje nisu želele da budu u vezi sa te dve republuke, pa je Srbija, praktični osnivač zajednice, ostala da figurira kao pravni naslednik nekadašnje države. Kao jedinoj republici koja je postala legalni naslednik raspale države ostalo je pitanje, kome će pripasti sportsko nasleđe. Bivše države toga ne žele da se odreknu, za razliku od nekih stvari kojih su se direktno i bez mnogo razmišljanja odrekli.

Željko Čačija ex YU
Podeli

Krajem prošlog meseca u Hrvatskoj je pokrenuta rasprava o tome kome pripadaju medalje osvojene za vreme Jugoslavije. Na zvaničnom sajtu srpskog Olimpijskog komiteta sve medalje pripisane su tom telu jer je Srbija je kao pravni naslednik Jugoslavije nasledila ta odličja, ali se u Hrvatskoj, a i ostalim bivšim Jugoslovenskim republikama sa tim nikako ne slažu.

Stav srpksog olimpijskog komiteta je da se nikada nije odrđivalo po nacionalnom osnovu nego po pripadnosti teritoriji države priznate od strane Ujedinjenih nacija čiji je Olimpijski komitet priznat od strane MOK.

"Kao prvo Jugoslavija ne postoji. Oni ne mogu biti sledbenici Jugoslavije, sledbenika Jugoslavije je šest", kratko je za HTV prokomentarisao Antun Vrdoljak počasni predsednik Hrvatskog olimpijskog komiteta odbora i član Međunarodnog Olimpijskog komiteta.

Proslavljeni košarkaš Jugoslavije i Hrvatske Dino Rađa ima sličan stav.

"Njihovo je pravo da sebi pripisuju te uspehe, ali ja znam ko sam, šta sam i odakle sam", rekao je Rađa.

U Srbiji se slažu sa tim stavom i daleko su umereniji u odnosu na izjave kolega iz Hrvatske. Predsednik košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičića je odigrao 169 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije. Bio je prvak sveta i Evrope sa nacionalnom selekcijom.

"Bezbroj medalja, bezbroj uspeha koji su vezani direktno za zajednički rad. Ja sam najbliže logici da ono što smo zajedno uradili da je zajedničko, tako da je to pozicija koja bi bila najpoštenija. Moje mišljenje je da moramo zajednički baštiniti te uspehe koji su postojali na relaciji nekada jugoslovenskih nacionalnih selekcija".

Najveća su trvenja oko timskih odličja. U individualnim sportovima ne bi trebalo da bude problema. To je stav trenera rvačke reprezentacije Srbije Milorada Dokmanca.

"U nekim tim internim podelama pojedinačne sportove možemo razvrstati ali kod ekipnih sportova je veliki problem, tako da je to vrlo osetljivo pitanje. na primer, Rusiji je kao najvećoj zemlji bivšeg Sovjetskog saveza posle raspada zajednice pripalo sve, ali kažem više je to političko pravno pitanje i ne bih ulazio dublje u to".

Ni Igor Milanović jedan od najboljih svetskih vaterpolista svih vremena ne želi da prisvoji tuđa odličja.

"Pa ne bih voleo da ulazim u to formalno pravno pitanje čije je nasledstvo, tih medalje olimijskih i svetskih, ali sam siguran da Perici Bukići, Dinu Rađi, Toniju Kukoču, Dubravku Šimencu i ostalim prijateljima ne može niko uzeti olimpijsku zlatnu ili svetsku zlatnu ili evropsku zlatnu. Medalje se zna čije su, ja drugo ne bih znao štao ovom pitanju da kažem".

Josip Katalinski, bivši fudbalski reprezentativac ,sada koordinator mladih fudbalskih selekcija Bosne i Hercegovine ima konkretan predlog.

"Pa u svakom slučaju da se mora napraviti analiza, jer koliko god mi voleli i ne voleli Beograd ili Srbiju, Srbija nije jedina republika bivše naše drage zemlje Jugoslavije. Pošto je došlo do političkih podela, mi moramo napraviti i sportske podele, jer nije to savez Srbije bio, već savez Jugoslavije koji su sačinjavali sportaši iz određenih republika".

Sport i politika ne bi trebalo da idu zajedno, ali očigledno ne mogu ni jedno bez drugog. Da toga nema život bi bio znatno jednostavniji.

Sport

Florbol - novi sport u Srbiji

Florbol (u originalu se piše floorball) je vrlo mlad sport. Nije potrebno da imate neki poseban talenat, niti da ste "sportski" građeni, a ni brzina nije neophodni uslov. Bitno je da nabavite patike, palicu i ekipu.

Florbol je zabavan, brz, bezbedan i jeftin dvoranski timski sport. Tim se sastoji od 10 do 20 igrača, od kojih na terenu u istom trenutku boravi njih šest (uključujući golmana) na zvaničnim utakmicama. Ako se igraju prijateljske utakmice, broj igrača stvar je dogovora. Golman nosi laku zaštitu za telo i masku za lice ali nema palicu, već loptu hvata i dodaje rukama.

Sportska redakcija B92 ponedeljak 21.04. 20:34 Komentara: 31

LŠ: Liverpul - Čelsi, već viđeno?

Prvo ovonedeljno polufinale Lige Šampione biće sveengleski susret u kome će se Liverpul i Čelsi naći oči u oči po treći put u ovoj fazi takmičenja u poslednje četiri godine. Da li će ‘plavci’ uspeti da se revanširaju za prethodna dva poraza? Deo odgovora na to pitanje možete da dobijete u direktnom prenosu na TV B92 u utorak od 20:40.

Miloš Todorović ponedeljak 21.04. 17:09 Komentara: 3

CEFL: Vukovi počinju odbranu titule

Drugog vikenda u aprilu počelo je takmičenje u regionalnoj ligi američkog fudbala, koja se od ove godine zove CEFL (Centralnoevropska fudbalska liga). U odnosu na prošlogodišnji SELAF takmičenje je napustio tim Kragujevca, a uključene su tri nove ekipe – Bratislava Monarchs, Zagreb Thunders i Budimpešta Cowboys, drugi tim iz glavnog grada Mađarske. CEFL je podeljen na dve konferencije: u južnoj su oba predstavnika Srbije, Vukovi Beograd i Novi Sad Dukes, i novajlije iz Zagreba i Budimpešte; u severnoj društvo prošlogodišnjim finalistima Budapest Wolvesima pravel Ljubljana Silverhawks, austrijski ASVO Gladiators i debitanti iz Bratislave.

Sportska redakcija B92 četvrtak 17.04. 19:30 Komentara: 0