Feljton: Sensei – sećanje na Ivicu Osima (2)

Pre tačno godinu dana napustio nas je legendarni Štraus sa Grbavice

Izvor: Bojan Mustur

Utorak, 02.05.2023.

09:00

Default images

Ivica Osim preminuo je 1. maja 2022. godine u porodičnom domu u austrijskom Gracu, pet dana pred svoj 81. rođendan. Sahranjen je 14. maja na gradskom groblju Bare, u Aleji zaslužnih građana u svom rodnom Sarajevu. Sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, a prenosila ju je državna radio-televizija, BHRT. Osimovoj komemoraciji koja je održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu, kao i sahrani prisustvovali su visoki politički zvaničnici i sportski radnici iz celog sveta.

Ivanovo detinjstvo

Foto: Porodièni album porodice Osim
Ivan “Ivica” Osim je rođen 6. maja 1941. godine u tadašnjem radničkom železničkom predgrađu Sarajeva, Hrasnom. Ime je dobio po djedu Johanu.

Odrastao je u radničkoj porodici. Otac Mihailo, rođen u braku Slovenca i Njemice, bio je bravar u železničkoj radionici i povremeno je svirao harmoniku.

Majku Karolinu koju su na svet doneli otac Poljak i majka Čehinja, bila je domaćica i aktivistkinja u Crvenom krstu i članica raznih dobrotvornih organizacija.

Za svoj humanitarni i kulturno-umetnički rad dobila je najveće gradsko priznanje, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Osnovnu školu Osim je završio u Hrasnom. Odmah nakon toga upisuje gimnaziju gde je bio jedan od najboljih matematičara, zbog čega je oslobođen mature.

Nakon završetka iste upisuje Matematički fakultet u Sarajevu. Već na prvom ispitu studija matematike, dobija visoku ocenu devet. Međutim, neka viša sila je imala drugačije ciljeve i planove za mladog Osima.

Kao dečak, Ivica Osim je počeo igrati fudbal po sarajevskim ulicama i odmah se zaljubio u taj sport.

Porodica

Foto: Porodièni album porodice Osim
Legendarni Štraus sa Grbavice proveo je gotovo šezdeset godina života u braku sa suprugom Asimom koju je upoznao još u školskim danima.

Imaju troje dece, sinove Amara i Selimira, kćerku Irmu, i troje unuka. Ivica Osim je imao i mlađu sestru Gordanu Sokolović koja je preminula 12. marta 2016. godine u Sarajevu.

Tokom celog svog života supružnici Osim su se veoma uspešno bavili i humanitarnim radom. Štraus sa Grbavice je bio i promoter japanskog Udruženja za prevenciju i pomoć za porodice i pacijente koji su preživeli moždani udar.

O autoru

Bojan Mustur živi i radi u Dohi, Katar. Kao strani dopisnik akreditovan od strane Qatar News Agency-QNA piše za sarajevski dnevni list Oslobođenje.

Član je Međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists - IFJ), Međunarodnog udruženja sportskih novinara (International Sports Press Association - AIPS), Udruženja sportskih novinara Bosne i Hercegovine (Association of Bosnia and Herzegovina Sports Journalists) i Udruženja novinara Bosne i Hercegovine (Association of Bosnia and Herzegovina Journalists).

Izveštavao je sa Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine (FIFA World Cup Qatar 2022TM), FIFA Arapskog prvenstva 2021(FIFA Arab Cup Qatar 2021TM), Azijske lige prvaka (AFC Champions League), kao i mnogih drugih katarskih fudbalskih takmičenja.

Blizak je član porodice Ivice Osima i čitav život je proveo pod njegovim jakim uticajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: