Igra prestola – ko će naslediti "veliku trojku"?

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer obeležili su 21. vek u svetu tenisa.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Četvrtak, 20.02.2020.

19:29

Igra prestola – ko će naslediti
Photo by Julian Finney/Getty Images

Srpski teniser osvojio je 17 Grend Slem trofeja, Rafael Nadal 19, dok je Federer sa 20 titula najuspešniji na najvećim turnirima.

Na ATP Mastersima je trenutno Nadal najbolji sa 35 trofeja, Novak ima jedan manje, a Švajcarac je na turnirima serije 1000 u zaostatku, s obzirom da je osvojio 28 trofeja.

Kada na to dodamo Rodžerovih šest i Novakovih pet osvojenih Završnih Mastersa, ali i jedno Nadalovo zlato na Olimpijskim igrama, dolazimo do konačnog zbira: Đoković 56, Nadal 55 i Federer 54 osvojene najveće titule.

Tesna trka među trojicom najboljih igrača svih vremena je i u osvojenim bodovima na ATP turu: Federer ih je skupio 75.800, Đoković 73.750, Nadal 75.100.

Po broju nedelja provedenih na prvom mestu na ATP listi je i dalje Federer na prvom mestu, ali ako Đoković do oktobra 2020. godine zadrži prvo mesto, postaće igrač sa najviše provedenih sedmica na tronu u istoriji tenisa.

Ali ovo nije priča o "velikoj trojci", već o njihovim naslednicima, koji su pokazali u poslednje dve godine da mogu da se nose sa njima. Bar donekle. Rodžer Federer će u avgustu 2020. godine napuniti 39 godina i neočekivana operacija odvojila ga je sa terena do sezone na travi, pa je ovo možda i poslednja sezona švajcarskog maestra, s obzirom da povrede, ali i godine uzimaju maha.

Rafael Nadal napuniće 34. godine u junu 2020. godine i kod njega se još ništa ne zna. Još pre nekoliko godina predviđali su mu prevremen završetak karijere zbog problema sa kolenima, ali se on vratio i nastavio u istom ritmu u kojem igra čitavu karijeru. Međutim, i njega sustižu povrede i sve više odsustvuje sa terena ili jednostavno nije dovoljno spreman.

Novak Đoković je šest godina mlađi od Federera i godinu dana od Nadala, on će ove godine napuniti 33 i on je imao problema sa povredama u poslednje tri godine, ali se "srpski terminator" odlično drži i ponovo igra najbolji tenis.

Iako bismo svi mi ljubitelji tenisa voleli da Novak, Rafa i Rodžer igraju i čitavu narednu deceniju, to nije realno i moramo se pripremiti za njihov odlazak u sportsku penziju.

Naravno, više od nas to čekaju njihovi konkurenti, kojima velikani ovog sporta jednostavno ne dozvoljavaju da se okite najsjajnijim odličjima na ATP turu.

Ko može biti naslednik "teniskih vanzemaljaca" i zavladati svetskim tenisom u narednoj deceniji 21. veka?

Tako blizu, a tako daleko

Uvek će nam prvi na pamet pasti austrijski teniser Dominik Tim.

Mnogi često greše i stavljaju Tima u istu kategoriju sa mladim, nadolazećim zvezdama.

Dominik Tim će ove godine napuniti 27 godina i jasno je da je ušao u svoj "prajm". Trenutno je četvrti teniser sveta, tik iza "velike trojke", a s obzirom da će Federer izgubiti veliki broj bodova u narednom periodu, očekuje se da Tim "zacementira" treću poziciju i krene u odbranu velikog broja bodova koje brani na šljaci.

Prošle sezone igrao je finale Rolan Garosa, savladao je Novaka Đokovića u onom "olujnom" polufinalu i izgubio od Nadala u finalu, ali jednostavno nije konstantan.

Na primer, pre svega toga, izgubio je od Lasla Đerea u prvom kolu ATP turnira kategorije 500 u Riju, kasnije imao takođe neke slabije partije, koje nisu za pohvalu. Ove sezone već je igrao finale Australijan Opena, imao je Novaka Đokovića "na konopcima", međutim nije mogao protiv mentalne gromade i ponovo je ostao bez Grend Slem titule.

Teniser iz Viner Nojštata, osvojio je 16 turnira u karijeri, od čega samo jedan iz kategorije 1000 i to na betonu – Indijan Vels.

Od prošle sezone trenira ga Niklas Masu i došlo je do velikog napretka u njegovoj igri.

Trenutno je glavni kandidat da nasledi prvo mesto na svetu. Ruski teniser Danil Medvedev napunio je 25 godina i takođe se može reći da više nije mlada nada, već jedan od najboljih tenisera sveta, koji je konkurent za svaku titulu na ATP turu.

Za sada je osvojio dva Mastersa, oba prošle sezone, u Šangaju i Sinsinatiju na tvrdoj podlozi, dok je u karijeri ukupno osvojio sedam titula.

Izgubio je jedno finale Mastersa, ali najznačajnije finale u njegovoj karijeri bilo je na US Openu, gde je uspeo da stigne od 0:2 u setovima sa brejkom zaostatka u trećem do 2:2 protiv Rafaela Nadala, međutim nije uspeo da osvoji Grend Slem spektakularnim povratkom. Slabo je otvorio sezonu, loše je igrao na ATP Kupu gde se dosta svađao sa protivnicima i sudijama i upravo mu je tamo Dijego Švacrman posle meča rekao: "Moraš da naučiš kako da se ponašaš. Jedan si od najboljih igrača na svetu. Kada to rešiš možeš da budeš najbolji."

Jedan je od "najomraženijih" igrača među publikom na turnirima i retko kada ima podršku na svojim mečevima od neutralnog dela.

Rus igra sjajno, odličan je teniser, ali jednostavno mora da probije tu psihološku barijeru koja ga muči i sputava da napravi taj iskorak. Jednostavno moramo da spomenemo Nika Kirjosa.

Mnogi ne bi bili saglasni sa stavljanjem Kirjosa u istu kategoriju sa Timom i Medvedevim, koji su osvajali Masterse i igrali finala Grend Slemova, ali talenat ovog ludog momka jednostavno je u istoj kategoriji.

Jak servis, koji niko ne može da pročita – naglasio je Novak Đoković kada je "pravio" savršenog tenisera na gostovanju na Jutjub kanalu Dejvis Kupa.

Novak i Nik nikako nisu u dobrim odnosima, ali je Đoković izabrao Kirjosa kao najboljeg servisera i to Vam dovoljno govori.

Pa koliko je puta samo Đoković igrao protiv Iznera, Raonića, Kverija i ostalih "bombardera", pa ih je lako pobeđivao (osim eto Kverija koji je na dvodnevnoj borbi u Vimbldonu izašao kao pobednik), ali je opet odlučio da je Kirjos najbolji i zato je i jasno zašto ima negativan skor protiv njega. Ima razoran forhend koji udara ravno, brz je, spretan na lopti i izuzetno nepredvidiv, pa kada igra najbolji tenis, tačnije kada mu se igra tenis, videli smo kako pobeđuje "veliku trojku" i sve ostale koji mu se nađu na putu.

Ali, njegova glava se nikada neće smiriti i nikada ovaj 24-godišnjak neće doći u sam vrh svetskog tenisa.

To je jednostavno tako i nikada se neće promeniti.

Trenutno je 21. teniser sveta, ima šest osvojenih ATP turnira i jedno finale Mastersa, 2017. godine u Sinsinatiju.

Samo da je našao lek za svoje "bubice" i uvek bi bio u priči kao favorit za ulazak u završnice najvećih turnira. U ovom tekstu je dobio "vajld kard" u glavnoj kategoriji samo zbog talenta i stila, inače bi bio u delu "novi Monfis, samo malo manje simpatičniji".

Očekivanja su velika

Stefanos Cicipas uspeo je da savlada svakog iz velike trojke, ali još nije napravio taj iskorak, kao što su to uspeli Dominik Tim i Danil Medvedev.

Grčki teniser ima samo 21 godinu i najmlađi je igrač u Top 10, a trenutno je šesti teniser sveta, upravo iza Austrijanca i Rusa.

Na kraju prošle sezone osvojio je Završni Masters u Londonu, a pored toga ima još tri titule sa turnira kategorije 250 i 500. Igrao je i dva finala Mastersa, u Španiji i Kanadi. Na svim podlogama igra podjednako dobro, mada mu beton više leži, tako da je Cicipas opasnost na svakom turniru.

Međutim, nije uspeo da daleko dogura na Grend Slemovima, gde uvek nekako upropasti svoju šansu i to mu se trenutno najviše zamera, zbog čega i dalje nije shvaćen kao ozbiljan kandidat za sam vrh svetskog tenisa.

Najdalje je stigao prošle sezone na Australijan Openu, do polufinala.

Teniser iz Atine ima i rusko poreklo po majci, pa smo videli da sa Medvedim posebno ima neke "čarke" svaki put kada se sretnu i po tome se odmah stvorilo veliko rivalstvo mladih igrača. Tu je takođe i godinu dana stariji Aleksandar Zverev, koji je 2017. godine bio treći teniser sveta, a trenutno je na sedmoj poziciji.

Zverev je poznat po oscilacijama u igri i posle onog početka sezone i katastrofalnog izdanja na ATP Kupu niko nije očekivao da će doći daleko na Australijan Openu.

Preferira igru na betonu, zbog jakog i odličnog servisa, ali ga je i on "izdao" ove sezone, s obzirom da je već do sada za dva meseca uspeo da napravi veći broj duplih servis greški nego prošle sezone za devet meseci.

Kao i Cicipas, uspeo je da osvoji Završni Masters 2018. godine, dok je on najtrofejniji mladi igrač na Mastersima, sa tri osvojena turnira iz kategorije 1000. Ukupno u karijeri ima 11 osvojenih trofeja. Igrao je i tri finala na Masters turnirima.

Čekaju svoju šansu

Veliki je broj mladih igrača među 30 najboljih.

Iznenađenje je svakako Mateo Beretini, kojeg su odlični rezultati prošle sezone lansirali na čak osmu poziciju na ATP listi i našao se na Završnom Mastersu.

Ovaj 23-godišnjak osvojio je četiri titule do sada i zanimljivo je da je prošle sezone bio jedini uz Novaka Đokovića koji je osvojio trofej na i na travi i na betonu i na šljaci.

Trenutno ne deluje kao kandidat za vrh, ali moramo ga spomenuti s obzirom da je po renkingu među najboljima na svetu. Andrej Rubljov igra u sjajnoj formi od starta sezone i već je osvojio dve ATP titule u 2020. godini, što mu je donelo najbolji renking u karijeri.

Trenutno zauzima 14. mesto, a od 22-godišnjeg Rusa tek se očekuju rezultati na velikoj pozornici. Poziciju ispod njega je Denis Šapovalov, za koga je Novak Đoković naveo da je najtalentovaniji teniser sveta, uz svog sunarodnika Feliksa Ožea-Aljasima, koji trenutno zauzima 18. poziciju.

Šapovalov, 20-godišnji Kanađin, bio je bolje plasiran na startu sezone, pošto je držao 13. poziciju, a do sada u karijeri ima samo jednu titulu, kada je prošle sezone trijumfovao u Štokholmu.

Takođe je igrao i finale na Mastersu u Parizu, gde je poražen od Novaka Đokovića.

Ože-Aljasim je bio bolje rangiran na startu godine, bio je 17. poziciji, međutim do sada nema nijednu ATP titulu u karijeri. Aleks De Minor, 20-godišnji australijski teniser, trenutno je na 24. mestu i ove sezone se od njega očekuje "bum".

Osvojio je do sada tri titule i to sve tri prošle sezone na betonu, što mu je u oktobru donelo poziciju broj 18.

Naravno, treba obratiti pažnju i na Janika Sinera, koji ima samo 18 godina i polako se penje na ATP listi. Italijan je trenutno 68. teniser sveta i još čeka na prvu ATP titulu. Ko bi po Vama mogao da bude naslednik "velike trojke"?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: