GSW izgleda nepobedivo, Srbi "osvajaju" Zapad

Izvor: Petar Tadiæ

Ponedeljak, 16.10.2017.

09:00

GSW izgleda nepobedivo, Srbi
Getty Images

Ovo su reči trenera Los Anđeles Klipersa Dok Riversa posle predsezonske utakmice između njegove ekipe i Sakramento Kingsa.

I, stvarno je tako. Aktuelni šampion sveta, kako Amerikanci vole da kažu, na papiru izgleda još jači i reči šefa struka Golden Stejta samo to i potvrđuju.

Ovo je verovatno najbolje popunjen tim koji ćemo ikada imati“, reči su Stiva Kera koje je preneo Entoni Slejter iz “The Athletic“.

Voriorsi su bez premca glavni favoriti za osvajanje novog prstena, što misle i generalni menadžeri franšiza, koji su u čuvenom istraživanju rekli da će 93 odsto šampioni oni biti, a samo sedam odsto Klivlend.

NBA liga kreće za dva dana i u ovoj temi ćemo se baviti zapadnom konferencijom koja izgleda nikad jača i jaz između Istoka i Zapada sada je veći nego ikada.

Golden Stejtu najveći konkurenti su San Antonio Sparsi, Hjuston Roketsi i Oklahoma Siti Tander i trebalo bi očekivati borbu između ove četiri ekipa za ulaz u veliko finale.

Zapad je bio mnogi jači, a sada ne znamo koju reč da upotrebimo

Getty Images
Zapadna konferencija nekoliko sezona unazad sadrži više kvalitetnijih timova nego Istok, a posle ovog leta razlika je još izraženija.
U ovoj konferenciji imaćemo oko 10 jakih timova koji će konkurisati za plej-of, a nažalost samo njih osam ići će u postsezonu.

Sa druge strane na istočnoj konferenciji sve će se vrteti oko četiri-pet klubova, dok će se ostali prosečni timovi boriti za plej-of najjače lige na svetu.

Ovolika razlika u kvalitetu desila se pre svega zbog trejdova Karmela Entonija, Pola Džordža i Pola Milsapa.

Na “Ol-star“ utakmici biće mnogo dobrih igrača koji neće učestvovati upravo zbog prenatrpanog broja zvezda na Zapadu.

Međutim, ovo našu temu čini još zanimljivijom, a i težom jer ćemo morati da se odlučimo za osam timova koji bi trebalo da se nađu u plej-ofu NBA lige.

Pored toga, na Zapadu će igrati čak pet od šest srpskih igrača – Miloš Teodosić, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica i Rade Zagorac.

8. Minesota Timbervulvs

Getty Images
Iako ekipa Tima Tibodoa nije briljirala u predsezonskim utakmicama jer su izgledali dosta nepovezano, a pojedini igrači i sebično, odlučili smo se za osmu poziciju jer ovaj tim poseduje ogroman talenat.

Minesota je ekipa koja predstavlja budućnost lige i dolazak Džimija Batlera učinio ih je na papiru i top 5 ekipom. Ali, na terenu to do sada ne izgleda toliko dobro, a to govore i reči šefa struke Timbervulvsa.

Ukoliko čekate na potencijal, vi čekati poraze. Ne možemo više čekati na potencijal“, rekao je Tibodo posle katastrofalne utakmice protiv GSW u kojoj je Minesota primila preko 140 poena.

Minesota ne može više da se poziva na to da su mlad tim (iako jesu) jer tako neće doći do uspeha. Imaju sve da budu ozbiljna ekipa samo bi trebalo da to pretoče i na teren.

Očekujemo da će Mini nešto slabije startovati sezonu, ali da će kasnije uhvatiti pravi ritam i tako se dočepati osmog mesta.

Predvodnici ove ekipe su Džimi Batler, Karl Entoni-Tauns i Endru Vigins. Naravno, ne smemo nikako zaboraviti ni našeg Nemanju Bjelicu koji će pokušati dobrim partijama da zaradi što više minuta ove sezone.

7. Los Anđeles Klipers

Getty Images
Klipersi su relativno nov tim pošto im je otišao glavni igrač tima Kris Pol. Međutim, u ekipu su stigli Miloš Teodosić, Danilo Galinari i Patrik Beverli koji će dati neku novu sliku ovoj franšizi.

U SAD su već svi očarani Teom koji je nekoliko puta u predsezoni pokazao šta očekuje navijače u Los Anđelesu.

Njegova saradnja sa Diandre Džordanom i Blejkom Grifinom tokom sezone će biti sve bolja, pa bi tako trebalo očekivati da Klipersi najbolje partije pružaju u drugom delu godine.

Po nama, to će im biti dovoljno za plej-of jer imaju dovoljnu “dubinu“ u sastavu, a konačno su dobili i dugo iščekivano krilo u liku Danila Galinarija.

Da bi tim iz Los Anđelesa završio na ovoj poziciji biće im potreban zdrav i raspoložen Blejk Grifin koji će bez sumnje biti prva zvezda tima u odlasku Krisa Pola.

Startna postava imaće i dobru podršku sa klupe jer se od Lua Vilijamsa, Ostina Riversa i drugih očekuje da daju dobar doprinos i dobre minute odmora starterima.

Neki novi Klipersi biće zanimljivi za gledanje, pogotovo nama Srbina zbog virtuoza Miloša Teodosića.

6. Denver Nagets

Getty Images
Šestu i petu ekipu mogli smo lako da zarotiramo, ali smo se ipak odlučili za ovakav plasman.

Ekipa Majka Melouna dobila je ogromno pojačanje u vidu Pola Milsapa i očekuje se da Nikola Jokić još više sazri pored iskusnog krilnog centra.

Nagetsi su prošle sezone “izvisili“ za plej-of, međutim i pored toga igrali su možda i najlepšu košarku uz Voriorse. Šesto mesto nekome izleda možda malo i visoko za ovaj mladi tim Denvera, ali dolazak Milsapa pravi je pogodak.

Takođe, od Džamala Marija se očekuje da odigra sjajnu sezonu, dok ništa manji pritisak nije ni na Geriju Herisu koji je skoro produžio ugovor sa Denverom (84miliona za četiri godine).

Emanuel Mudiej mogao bi da zablista, dok se od veterana Džamira Nelsona očekuju dobri minuti i liderstvo na terenu.

Iako se po Jokićevoj igri ne vidi da ima neki pritisak, on će biti prisutan u velikoj meri jer će se sada ekipa spremati posebno za njega, pošto je on glavni pokretač i čovek od kojeg sve kreće u napadu.

To će biti najveći izazov za našeg košarkaša i uvodni mečevi mogli bi da nam daju odgovor na to kako će se Nikola nositi sa tim.

5. Portland Trejlblejzers

Getty Images
Priznajte, iznenadili smo vas. Neke prijatno, a neke verovatno i negativno, ali dobro, to je i normalno kad se radi o sastavljanju ovakvih lista.

Dolaskom Jusufa Nurkića prošle sezone Portland je postao veoma konkurentan tim na Zapada i uspeli su da se dokopaju plej-ofa, iako su im davane male šanse posle očajnog starta.

Nurkić je potpuno obrnuo kolosek franšize i pokazao se kao veoma važan igrač, a sada se očekuje da dobre partije s kraja sezone prenese i na ovu takmičarsku godinu.

Ipak, Nurkić nije glavni igrač Portlanda, već je to Demijan Lilard, dok ni Si Džej Mekalum ne zaostaje mnogo.

Njih dvojica postali su jedni od najboljih bekovskih parova u ligi, a s obzirom da imaju sa 27 (Lilard), odnosno 26 godina (Mekalum), najbolje partije u karijeri se tek očekuju.

Mi mislimo da to može biti ova sezona jer Portland ima veoma respektabilan i dobro popunjen tim.

Igrači poput Evana Tarnera, Morisa Harklesa i Al Faruk-Aminua mogu odigrati na zavidnom nivou, dok bi mladi Zek Kolins i Kejleb Svanigan trebalo da daju dobre minute treneru Teriju Stotsu.

4. Oklahoma Siti Tander

Getty Images
Teškog srca smo stavili Oklahomu na četvrto mesto, s obzirom na “gotivnu“ ekipu koju su sastavili, ali smo išli više glavom nego srcem.

Dolaskom Pola Džordža i Karmela Entonija, uz produžetak saradnje sa Raselom Vestbrukom stvorena je velika trojka koja bi trebalo da se suprostavi Golden Stejtu.

Najveće pojačanje ovog tima mogao bi da bude “gladni“ Karmelo Entoni koji pored sebe u karijeri nikada nije imao igrače ovakvog kvaliteta.

Sa druge strane, Rasel Vestbruk će morati manje da “privatizuje“ loptu, ali to je sada potpuno očekivano s obzirom da prošle sezone "nije ima s kim da igra".

Sada će pored sebe imati Džordža i Entonija koji je ubojiti poenteri i ukoliko sva tri igrača sklone svoj ego sa strane i zaigraju kao tim, Oklahoma bi mogla da bude noćna mora za timove.

Stiv Adams i Andre Roberson daće dodatnu čvrstinu ekipi, dok se od Feltona, Abrinesa, Granta i Patersona očekuje da pružaju dobre partije sa klupe.

3. Hjuston Rokets

Getty Images
Hjuston će i ove sezone igrati košarku na dosta poseda, što nekada zna da izgleda nepovezano i ružno za oko.

Ipak, Roketsi neće odustati od svoje “run and gun“ filozofije koja podrazumeva preko 30 šutnutih trojki na svakom meču. U predsezoni su pokazali koliko će opasni biti jer su “sipali“ sa svih strana.

Kao veliko pojačanje došao je Kris Pol koji bi mogao da igra glavnu ulogu u plej-ofu u kojem igra Hjustona prošle godine i nije baš najbolje prolazila protiv najboljih.

Džejms Harden je tokom takmičarske godine imao veliku podršku od strane svog tima, ali je ona nedostala u postsezoni. Dolaskom Krisa Pola, Harden će se rasteretiti i to bi moglo dobro da funkcioniše.

Obojica košarkaša vole da imaju loptu kod sebe u posedu, pa će tako trener Majk D’Antoni imati ispred sebe zadatak da to što više izniveliše.

Kako im je prethodne godine odbrana bila problem, Hjuston se pojačao defanzivnim specijalcima Pi Džej Takerom i Luk Mba a Muteom koji će biti važni igrači ovog tima.

Kada je reč o ostalima, Klint Kapela će hvatati bezbroj lobova od strane Harden i Pola, dok će Erik Gordon i kompanija “sipati“ van linije 6,75.

2. San Antonio Spars

Getty Images
Sparsi u proteklih nekoliko godina svake godine budu izostavljeni iz priče o potencijalnom šampionu NBA lige, a činjenica je da ovaj tim uvek završi sa 55+ pobeda.

Sistem Grega Popoviča odlično poznaju svi igrači, a to što ekipu nije napustilo mnogo košarkaša daje još veći plus San Antonio.

Franšizu je pojačao Rudi Gej koji bi mogao da preporodi karijeru, dok se sve više priča o sjajnoj formi Oldridža koji bi ove sezone konačno mogao da zablista.

Glavi vođa ove ekipe je Kavaj Lenard, međutim najbolji igrač u oba smera na svetu neće moći da pomogne ekipi na startu lige zbog problema sa povredom.

Kao najveći minus kod Sparsa navodi se što nisu produžili saradnju sa Džonatonom Simonsom, kao i ogroman ugovor koji su dali veteranu Pau Gasolu (trogodišnji vredan 48 miliona).

Peti Mils bi trebalo da pruža odlične partije, kao i prošle sezone, dok bi solidnu ulogu mogao da ima i Žofri Lovernj koji se perfektno uklapa u sistem Sparsa.

Toni Parker je povređen i na teren se vraća za koji mesec, videćemo kako će 40-godišnji Đinobili igrati, dok bi Dežonte Mari, Kajl Anderson i Davis Bertans mogli da daju dobre minute sa klupe.

1.Golden Stejt Voriors

Getty Images
Aktuelni šampion NBA lige u novu takmičarsku godinu ulazi u nikad jačem sastavu.

Voriorsi su ovog leta doveli Nika Janga i Omrija Kaspija, a ono najvažnije je da su zadržali Andrea Iguadalu i Šona Livingstona koji su od velikog značaja za tim.

Naravno, sve će se vrteti oko velike četvorke, Kari-Tompson-Durent-Grin koji će i ove godine biti nezaustavljivi.

Golden Stejt je stvorio jedan od najmoćnijih timova i teško je zamisliti da bi neko mogao da ih pobedi u sedam utakmica.

Ono što je najvažnije, Voriorsi su tim gradili prirodnim putem, preko NBA drafta, dok ih je Kevin Durent 2016. godine učinio nepobedivim.

Problem ovakvoj ekipi mogao bi da bude motiv i to će možda treneru Sitvu Keru biti najveći zadatak ove takmičarske godine. Voriorsi su svesni svoje moći i ukoliko budu dovoljno motivisani nema sumnje da ćemo ih gledati ponovo u finalu.

Tim iz Ouklenda dobio je i pojačanje sa Drafta u vidu Džordana Bela koji je pravi tip košarkaša za ovaj tim, a ne bi treblo zaboraviti ni Zazu Pačuliju koji je prošle godine uneo dodatnu čvrstinu u ekipu.

Koliko mogu Juta, Memfis i Nju Orleans?

Getty Images
Možda i malo nepravdano su ova tri tima izostavljena, a posebno mislimo na Jutu i Memfis koji imaju već postavljen sistem u kojem igrači znaju usvoje uloge.

Juta Džez

Gubitak Gordona Hejvorda veliki je udarac za Jutu i upravo zbog toga ima se daju nešto manje šanse za prolaz plej-of.

Otišao je i Džordž Hil, dok je umesto njega putem trejda došao Riki Rubio koji bi mogao da bude odlično pojačanje za ekipu Kvina Šnajdera.

Saradnja Rubija i Gobera mogla bi da bude najjače oružje Jute naredne godine i francuski centar bi uz Španca mogao da postane jednako koristan i u napadu.

Džo Džonson donosiće određenu čvrstinu i liderstvo na terenu, dok se od Rodnija Huda očekuje da “obuje patike“ Hejvorda i postane prva opcija u napadu Džezera.
Getty Images
Memfis Grizlis

Memfis je jedna je od simpatičnijih ekipa za gledanje i to pre svega zbog trenera Dejvida Fizdejla koji je oštrog temperamenta i “bez dlake na jeziku“.

Odlazak Zeka Rendolfa, Vinsa Kartera i Tonija Alena dosta je poremetio čvrstinu ekipe, međutim glavni igrači, Majk Konli i Mark Gasol su ostali.

Čendler Parsons bi konačno mogao da pruži jednu dobru sezone posle mnogo povreda. Podsetićemo, krilni igrač prima mesečno 23 miliona dolara, a prethodne sezone odigrao je samo 34 utakmice na kojima nije imao zapažen rezultat.

Tu je iskusni Tajrik Evans koji bi, ukoliko ga zdravlje posluži, mogao da bude odlično pojačanje.

Ove sezone dres Memfisa nosiće i srpski igrač Rade Zagorac koji bi mogao da dobije neke minute tokom takmičarske godine.
Getty Images
Nju Orleans Pelikansi

Pelikani imaju najtalentovaniji i najbolju centarsku liniju u poslednjih nekoliko godina.

Poznato je da nju čine Demarkus Kazins i Entoni Dejvis, a kako će oni funkcionisati u modernoj košarci gde se sve više forsiraju niske postave videćemo ove sezone.

Prošle godine nisu mnogo toga pokazali kada su bili zajedno na terenu i od ove se očekuje da nam pokaže da li su njih dvojica spremni da vode Nju Orleans do plej-ofa.

Veliko pojačenje je Režon Rondo koji je pravi tip plejmejkera, međutim on će zbog povrede odsustvovati na početku šampionata.

Džru Holidej je odličan igrač, ali najveća boljka ovog tima je klupa koja je dosta tanka.

Lejkersi i Kingsi su još “zeleni“

Getty Images
Čuvene duele Los Anđeles Lejkersa i Sakramento Kingsa mogli bismo da gledamo ponovo za koju godinu kada ovi timovi prođu proces reizgradnje.

Sakramento Kingsi

Kingsi će nam ponovo biti zanimljivi zbog Bogdana Bogdanovića koji je ovog leta odlučio da napusti Evropu i ode za SAD.

Međutim, njegov proces privikavanja na na stil igre u NBA mogao bi malo da potraje i neki njegov “bum“ na početku karijere u najjačoj ligi na svetu teško je očekivati.

Bogdanović poseduje ogroman talenat i kroz nekoliko meseci bi mogao da počne sa dobrim partijama u NBA.

Kingsi su dobro popunjeni na bekovskim pozicijama što je još jedan od “problema“ za Bogdana. Dosta se očekuje od Badija Hilda, dok Dieron Foks predstavlja svetlu budućnost Kingsa.

Tu su i odlični veterani, Džordž Hil, Vins Karter i Zek Rendolf koji će imati ulogu da svoj iskustvo što bolje prenesu mladim igračima.
Getty Images
Los Anđeles Lejkersi

Era Lonzo Bola kreće 19. septembra ove godine kada Los Anđeles Lejkersi igraju protiv komišija Klipersa.

To će biti zvaničan debi mladog plejmejkera oko kojeg se podigla velika prašina i medijski “hajp“.

Bol poseduje odlike pravog plejmejkera i kroz koju godinu bi mogao da postane jedan od najboljih asistenata u ligi.

Pored Lonza, ovaj mlad tim Lejkersa sadrži još nekoliko zanimljivih mladih imena od kojih bi izdvojila – Brenoda Ingrama. Krilni igrač ulazi u drugi godinu i mogli bismo da vidimo prave naznake kakav bi igrač mogao da ostane.

Takođe tu je i otkrovenje Kajl Kuzma koji je oduševio sve u Letnjoj ligi i u predsezone gde je bio najbolji igrač Lejkersa.

Ekipa Luka Voltona ima još zanimljivih igrača i ove sezone će im glavni cilj biti da budu što konkurentniji pa dokle doguraju.

Finiks će teško da pobegne od začelja, Dalas bi mogao da iznenadi

Getty Images
Finiks Sansi imaju odličan mladi tim, međutim ispred njih je vreme u kojem će sazrevati.

Sa druge strane Dalas Maveriksi bi mogli da iznenade sa sastavom koji je pun mladosti i iskustva.

Dalas Maveriksi

Iako pišemo o njima kao da su po kvalitetu preposlednja ekipa, ne mislimo tako.

Uzimanjem Denis Smita na NBA draftu ispostavio se kao odličan potez zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti.

Dirk Novicki igra možda i poslednju sezonu karijeri i Dalas mora da bude spreman za period posle njega. Legendarni Nemac je obeležio istoriju franšize, ali mu se polako bliži kraj profesionalne karijere.

Smitom su se osigurali za budućnost, međutim tu su i Herison Barns i Nerlens Noel koji bi takođe mogli da budu nosioci ovog tima.

Uvek pouzdani Ves Metjus će “hapsiti“ u odbrani, dok se i Jogija Ferela i Seta Karija očekuju dobre partije.

Dalas ima solidan tim i videćemo da li će moći da se umešaju u borbu za plej-of.
Getty Images
Finiks Sansi

Sansi imaju jedan od taletovanjih timova u ligi, ali realno je očekivati da oni budu najgora ekipa na Zapadu ove godine.

Status Erika Bledsa nije siguran u Finiksu, Brendon Najt će propustiti još jednu sezonu bog povrede, dok Devin Buker nije još spreman da vodi tim ka većem uspehu.

Finiks je “pokupio“ na Draftu Džoša Džeksona koji je budućnost lige, dok su Markis Kris i Dragan Bender još “zeleni“.

Ti Džej Voren je pokazao naznake odličnog košarkaša, kao i Tajler Julis, međutim ove sezone izgleda to dosta tanko i Sansi će se verovatno zadovoljiti poslednjim mestom na Zapadu.

Petar Tadić (Sraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: