Kraljica sportova – oproštaj Bolta i Ivanin pohod na zlato

Izvor: B92

Petak, 04.08.2017.

09:00

Kraljica sportova – oproštaj Bolta i Ivanin pohod na zlato
Getty Images

U Londonu u petak kreće 16. izdanje prvenstva planete u sportu koji je sa razlogom dobio nadimak “Kraljica”, zbog svoje lepoti, raskošnosti i elegancije.

Svaki šampionat po sebi donosi neku posebnost, međutim prestonica Velike Britanije i navijači koji se budu nalazili “Olimpijskom stadionu” u Stratfordu, London, biće svedoci istorije.

Istorije, zbog oproštaja možemo reći, najvećeg atletičara u istoriji ovog sporta, Juseina Bolta i takođe ništa manjeg, Mo Faraha.

Njih dvojica obeležili su poslednju dekadu “Kraljice sporta”, Jamajčanin u na kratkim deonicama, a Britanac na dugim.
Getty Images
Biće za nas, Srbe, zanimljivo pratiti ova dešavanja, jer se opraštaju najveći, međutim sve oči srpske javnosti biće uprte u Ivanu Španović, koja spada u glavne kandidate u disciplini – skok u dalj.

Španovićeva poslednjih godina dominira u ovoj kategoriji i postala je svetska zvezda i sa razlogom dolazi kao možda i glavni kandidat za zlato, s obzirom na rezultate u ovoj godini.

Svetski šampionat u atletici traje od 4. do 13. avgusta, a u narednom delu teksta predstavićemo vam sve naše atletičare, kao i najvažnije internacionalne.

Španovićev pohod na istorijski zlato

Getty Images
Srbija nikada nije bila velesila u atletici, poput nekih drugih većih nacija, pa shodno tome nemamo niti jedno zlato, a ni srebro na šampionatima sveta.

Štaviše, samo su Španovićeva i Bekrić osvajali medalje na otvorenim (napolju) prvenstvima. Ipak, sada se više nego ikada nadamo zlatu, jer je Ivana na EP u Beogradu ove godine ostvarila treći rezultat svih vremena sa skokom od sedam metara i 24 centimetara.

Dvedesetsedmogodišnja atletičarka nalazi se u najboljim godinama, potpuno je sazrela, a najveće rivalke u Londonu biće joj dve Amerikanke – Britni Ris i Tijana Bartoleta.

Pored ove tri takmičarke treba obratiti pažnju i na Kanađanku Kristabel Niti, kao i Nemicu Klaudiju Salman-Rat.
Getty Images
Naravno, Ivana nije naša jedina predstavnica ili predstavnik, ima ih još sedmoro.

Kod dama, Amela Terzić učestvovaće u trci na 1500 metara, Tamara Salaški na 400m, Teodora Simović biće naš predstavnik u maratonu, dok će Dragana Tomašević nastupati u disciplini bacanje diska.

Sa druge strane, u muškoj konkurenciji imaćemo tri predstavnika: Laza Anić takmičiće se u skoku u dalj, Milan Ristić u trci na 110 metara s preponama, kao i Mihail Dudaš u desetoboju.

Kao što vidite na spisku nema Asmira Kolašinca Olivere Jevtić, Tatjane Jelače i Emira Bekrića, koji nisu uspeli da dosegnu neophodi nivo forme za ovakvo takmičenje.

Predstavljamo vam raspored, kada će ko od srpskih atletičara učestvovati na Svetskom prvenstvu. Zvezdicom će biti označena polufinala ili finala, za koje je pretohodno potrebno kvalifikovati se. Satnica je po srednjoevropskom vremenu.

Raspored:

Getty Images
Petak, 4. avgust:

20:30 – Lazar Anić, kvalifikacije
20:35 – Amela Terzić, kvalifikacije

Subota, 5. avgust:

*20:35 – Amela Terzić, polufinale
*21:05 – Lazar Anić, finale

Nedelja, 6. avgust:

12:55 – Tamara Salaški, kvalifikacije
14:15 – Milan Ristić, kvalifikacije
15:00 – Teodora Simović, finale
*21:10 – Milan Ristić, polufinale

Ponedeljak, 7. avgust:

*21:55 – Tamara Salaški, polufinale
*22:30 – Milan Ristić, finale
*22:50 – Amela Terzić, finale

Sreda, 9. avgust:

20:10 – Ivana Španović, kvalifikacije
*21:50 – Tamara Salaški, finale

Petak, 11. avgust:

11:00 – Mihail Dudaš, 100m
11:10 – Dragana Tomašević, kvalifikacije
12:05 – Mihail Dudaš, skok u dalj
13:55 – Mihail Dudaš, bacanje kugle
18:00 – Mihail Dudaš, skok u vis
*20:10 – Ivana Španović, finale
21:45 – Mihail Dudaš, 400m

Subota, 12. avgust:

11:00 – Mihail Dudaš, 110m prepone
12:00/13:20 – Mihail Dudaš, bacanje diska
14:30/15:15 – Mihail Dudaš, skok s motkom
18:30/19:55 – Mihail Dudaš, bacanje koplja
21:45 – Mihail Dudaš, 1500m, finale

Nedelja, 13. avgust:

*21:10 – Dragana Tomašević, finale

Najbolji atletičar svih vremena

Getty Images
Bez imalo straha možemo reći da će Jusein Bolt biti zapamćen kao najveći i najbolji atletičar kojeg je atletika ikada videla.

To je moglo da se pretpostavi još 2008. godine kada je na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojio tri zlata, na 100, 200 i u štafeti 4x100 metara.

Od te godine, na bilo kojem prvenstvu sveta ili OI, Jamajčanin je osvajao zlato u konkurenciji na 200 metara i uštafeti 4x100, dok mu se na 100 metara na SP u Daevuu desio peh kada je prestupio.

Bolt ukupno ima devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama i čak jedanaest Svetskim prvenstvima.

Ove godine, Jusein je odlučio da mu SP bude poslednje takmičenje i sigurno će želeti da se na najbolji mogući način oprosti od “Kraljice sportova“.
Getty Images
Jamajčanin ove godine nije trčao brže od 9.95, što je sedmi rezultat u 2017, ali nema sumnje da je ciljao najbolju formu za šampionat sveta u Londonu.

Na ruku Boltu ide odustajanje Andre De Grasa koji je ove sezone trčao neverovatnih 9.69, međutim usled povrede morao je da se povuče. Džastin Getlin spominje se svake godine kao najveći konkurent, ali istina je da je i on napunio 34 godine i da nema brzinu kao pre.

Od ostalih takmičara trebalo bi obratiti pažnju na Ben Jusufa Meita (9.84), Rajana Šildsa (9.89), Ronija Bejkera (9.86), ali i na Johana Blejka i mladog Kristijana Kolemana.

Na ovoj trci sve će zavisiti od Juseina Boleta i ukoliko on bude bio na svom nivou, videćemo samo borbu za drugo i treće mesto.

Oproštaj Faraha i ostale discipline

Getty Images
Ako će za nas najzanimljivije biti praćene Ivane Španoviće, odnosno za svet gledanje Juseina Bolta, oči svih Britanac biće uprte u Mo Faraha.

Farah je rođen u Somaliji, ima 34 godine i takmiči se pod zastavom Velike Britanije, zato što se još kao dete doselio sa familijom u London.

On je najuspešniji britanski atletičar u novijoj istoriji, a takmiči se na 5.000 i 10.000 metara. Upravo je u ovim disciplinama osvajao zlata na OI 2012. i 2016, kao i na SP 2013. i 2015. godine.

Širom cele države uživa veliki nivo poštovanja, a dobio je i titulu “ser“ zbog svih uspeha u karijeri i nema sumnje da nas pored Bolta napušta još jedan velikan ovog sporta.

Kada je reč o ostalim disciplinama, a ukupno ih ima 22 na Svetskim prvenstvima, spomenućemo neke od njih.
Getty Images
Nismo mnogo pričali o ženskoj konkurenciji, osim o Ivani Španovića. Na 100 metara nećemo videti aktuelnu šampionku Frejser-Prajs (Jam), pa će glavnu ulogu voditi OI prvakinja Elein Tompson (Jam), dok će joj glavna konkurencija biti Dafne Šipers (Hol), Mišel-Li Ej (Togo) i Veronika Kembel Braun (Jam).

Na 200 metara kod dama Dafne Šipers brani zlato, dok će Tori Boui, Elein Tompson i Veronika Kembel Braun pokušati da je skinu sa tron. Kod mušakaraca, Jusein Bolt apsloutni je favorit u njegovoj omiljenoj disciplini.

Posle 200 metara, dotaćićemo se distance koja je duplo duža – 400. Alison Feliks dominira ovom disciplinom dugo godina u teško je videti drugu pobednicu, dok kod muškaraca Vejd Van Nikerk je glavni kandidat za zlato.
Getty Images
U skoku u vis Marija Lasitskene ima najbolji rezultat ove godine sa 2.06, a prate je Vešti Kaningejm (1.99) i Nafisotu Tijam sa 1.98. Kod “jače polovine“ Mutaz Esa Baršim sa 2.38 drži najbolji rezultat u 2017.

Bacanje koplja zna da bude jedno zanimljivih disciplina, pogotovu kod muškaraca gde će veliku brobu boditi Tero Pitkamaki sa trojcom Nemaca – Johanesom Veterom, Tomasom Relerom i Andreasom Hofmanom.

U ženskoj konkurenciji Hrvatica Sara Kolak velika je favoritkinja za zlato, a najveću konkurenciju predstavljaće joj Borbora Špotakova.

U skoku u dalj već smo spomenuli Ivanu Španović i ostale takmičarke, dok će kod muškaraca glavnu reč voditi Luvo Manjonga, Rušval Samai i Tajron Smit.

Još jedno da podsetimo, Svetsko prvenstvo na programu je od 4. do 13. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: