Tragična smrt momka koji je mogao da zaseni Džordana

Majkl Džordan ostaće upamćen kao najveći košarkaš koji je ikada stupio na parkete NBA lige.

Izvor: Tadiæ Petar

Petak, 28.07.2017.

18:00

Tragična smrt momka koji je mogao da zaseni Džordana
youtubeprintscreen

Njegova lakoća prilikom postizanja poena sa svih delova protivničke polovine, snimljena je pomoću raznih tadašnjih kamera, pa je sada svima dostupno da kopiraju poteze “Letećeg visočanstva“.

Upravo to je radio Kobi Brajant koji je idealna kopija Džordana, s obzirom da je proučavao danonoćno Majklovu igru, koja je bila i ostaće na nekom drugom nivou.

Ipak, da se 19. juna 1986. godine nije desila tragična smrt, možda bi “Crna mamba“ pokretima igrača Čikago Bulsa dodala one od Lena Bajasa.

Stariji pratioci NBA lige i zaljubljenici u igru pod obručima verovatno su dobro upoznati sa slučajem košarkaša sa Univerziteta Merilend, koji je 1986. godine izabran kao drugi pik na Draftu.

Boston koji je tih godina imao čuvenu genereciju koju su predvodili Leri Bird, Kevin Mekhejl i drugi igrači, timu je dodao jednog od najboljih NCAA igrača u istoriji koledža – Lena Bajasa.

Po rečima Majka Kšiševskog, nekadašnjeg trenera SAD i dugogodišnjeg šefa struke Univerziteta Djuk, Bajas je uz Džordana jedan od najboljih koledž igrač u istoriji ovog sporta.
youtubeprintscreen
Međutim, nikada nećemo dobiti odgovor koliko je ovaj momak mogao u najjačoj ligi na svetu, pošto je posle samo dva dana od NBA drafta pronađen mrtav u hotelskoj sobi.

Uzrok – kokain, odnosno predoziranje korišćenjem ove droge.

Neki su tvrdili da nikada nije imao kontakt sa kokainom, dok su drugi govorili kako je znao ponekad da koristi ovu drogu, koja je sredinom 80-tih godina prošlog veka doživela neverovatnu ekspanziju.

Posle ovog slučaja uvedene su oštre mere, širenje kokaina je donekle zaustavljeno, a za posedovanje droge sud bi vas ozbiljno kaznio. Kao i uvek, morao je tragičan slučaj da se desi da bi došlo do nekih promena.

Ipak, krenimo od početka, od one svetlije strane – košarke, koja je Lenu Bajasu bila sve.

Lopta u rukama od malih nogu

youtubeprintscreen
Len Bajas rođen je 18. novembra 1963. godine u gradu Landover, Merilend. Kako to i ide od malih nogu počeo je da trenira košarku i automatski se zaljubio u ovu igru.

Pohađao je srednju školu “Nortvestern“, da bi posle maturiranja 1982. godine izabrao Univerzitet u Merilendu.

Na jednom od boljih koledž programa u Sjedinjenim Američkim Državama čekao ga je legendarni trener ovog Univerziteta – Lefti Drizel, koji je uvideo potencijal mladog Bajasa.

Na terenu to odmah nije pokazivao, pošto je u prvoj godini beležio 7,2 poena i 4,2 skokova, ali ste na treningu mogli da vidite kakav raskošan talenat poseduje. Visok 203 centimetra i težak 95 kilograma sa neverovatnim rasponom ruku narednih godina izrastao je u najboljeg mladog igrača u državi, uz Majkla Džordana.
youtubeprintscreen
Njihova poređenja bila su gotovo neizbežna, a ono što je odvajalo Bajasa od kasnije najboljeg igrača ikada jeste – skok šut. “Frosti“ (nadimak koji je dobio kao dečak) sa takvom lakoćom je pogađao sa poludistance da je to bilo neviđeno.

Čim biste mu ostavili malo prostora on bi bas kaznio, a ukoliko mu priđete mnogo blizu, on bi vas obišao, a potom elegantno završio na obruču ili snažno zakucao.

Znamo da je Džordanu tokom karijere jedan od zaštitnih znakova bila poludistanca i “fadeaway“, međutim po mnogima Bajas je bio ispred Majkla u tom segmentu.

Okršaj za sva vremena – Bajas protiv Džordana

youtubeprintscreen
Dvanaestog januara 1984. godine Severna Karolina predvođena Majklom Džordanom susrela se sa Merilendom i Lenom Bajasom.

Favorit su svakako bili “Tar Hilsi“ koji su na kraju i slavili sa 74:62, ali potezi Džordana i Bajasa ostaće dugo upamćeni.

Frosti je utakmicu završio sa 24 poena i praktično je sam vukao svoj tim, dok je “Leteće visočanstvo“ na kraju meče imao 21 poen i uz pomoć Kenija Smita, Sema Perkinsa i drugih uspeo da dođe do pobede.

Obojica igrača demonstrirala su svoje raskošne potencijale, a susret ove dvojice košarkaša okarakterisan je kao jedan od mnogih koji će oni voditi u NBA ligi. Posle ove sezone, Džordan je odlučio da ode u najjaču ligu dok je Bajas ostao na koledžu.

Duel Džordana i Bajasa nije razočarao, a odlaskom Majkla u NBA, krenula je još veća dominacija našeg junaka.

Dva puta ACC igrač godine, pa NBA draft

U naredne dve godine Bajas je samo podizao lestvicu i njegove partije bile su sve bolje i zapaženije od strane mnogih skauta. Upravo su Boston Seltiksi na čelu sa Redom Ojerbahom pomno pratili razvoj maldog Lenija.

Po rečima trenera Leftija Drizela, Len je bio prvi na svakom treningu i jedan od onih igrača koji je svojim radom terao druge da daju svoj maksimum.

U svojoj kancelariji legendarni trener je držao slike svih košarkaša koji su bili na Merilendu, a ostavili veliki trag u najjačoj ligi na svetu.

Samo jedan ram bio je prazan, koji je Drizel čuvao za Lena Bajasa jer je bio ubeđen da će biti veliki igrač. Sezone 1984/1985, Merilend je završio na petom mestu Konferencije Atlantske Obale (ACC), a Bajas je proglašen za najboljeg igrača.
youtubeprintscreen
Na NCAA turniru prošli su prve dve runde (u kojima je Len postizao prosečno 22,5 poena), ali su zaustavljen od polufinalu jugiostočne regije od Vilanove 46:43. Bajas je odigrao slab meč, pošto ga je završio sa osam poena uz šut iz igre 4 od 13.

Timski gledano naredna godina za Merilend je bila lošija, ali individualno Frosti je u svim pogledima sazreo i videlo se da je spreman za NBA.

Sezonu je završio u proseku sa 23,2 poena i sedam skokova uz fantastičan šut iz igre (55%). Ponovo je izabran za ACC igrača godine, dok je uvršten i u “All-American“ prvi tim – ekipu sastavljenu od najboljih mladih igrača u koledž košarci.

“Martovsko ludilo“ završili su već u drugoj rundi, a Bajas je prosečno beležio skoro 30 poena, međutim niko od saigrača ga nije ispratio na adekvatan način.

Posle četiri godina na Univerzitetu Merilend, Leni se odlučio za najvažniji korak u karijeri – NBA draft 1986. godine.

Draft 1986. i suze radosnice

youtubeprintscreen
NBA draft mesto je gde mladi košarkaši ispunjavaju svoje snove, snove, zbog kojih su govorili “ne“ drugarima kada su ovi išli da se “mangupiraju“ po kraju i mukotrpno radili na mehanici šuta, lateralnoj kretnji, skoku i svemu ostalom što ide uz to.

Len Bajas posvetio se košarci i sve ono što je radio prethodnih 10-15 godine, dolazilo je na naplatu 17. juna 1986. godine.

Red Ojerbah, legendarni trener Bostona, a tada predsednik Seltiksa tri godine je pomno pratio rad igrača Merilenda i nadao se da će biti dostupan na drugom mestu.

Kao prvi birali su Klivlend Kavalirsi koji su uzeli Breda Doertija sa Severne Karoline, a onda su na red usledili aktuelni šampioni NBA lige.
youtubeprintscreen
Kao drugog pika na NBA draftu 1986. godine, Boston Seltiksi biraju Lena Bajasa, sa univerziteta Merilend, reči su legendarnog Dejvida Šterna. Sreća na licu Frostija bila je očigledna, blistao je od sreće i svoj široki osmeh nije mogao da skloni sa lica.

Zamislite samo ekipu u kojoj su igrali, Leri Bird, Deni Ejndž, Kevin Mekhejl, Robert Periš, Bil Volton i Denis Džonson, jel ste zamislili? E sad, tom timu dodajte Lena Bajasa, čoveka kojeg su upoređivali sa Majklom Džordanom i prognozirali mu da će biti rame uz rame sa njim.

Takođe, pokušajte da pretpostavite u kakvog bi drskog (pozitivno drskog) košarkaša izrastao Leni, pored Lerija Birda, možda i najvećeg “trash-talk“ igrača ikada.

Nažalost, ostaje nam samo da zamišljamo i da pretpostavljamo, jer je usledilo ono što niko na svetu nije očekivao i što je šokiralo celu državu.

Eh kokain... što ti je to trebalo Frosti?

youtubeprintscreen
Početkom 80-tih godina prošlog veka kokain je bio jedna od najskupljih droga, međutim kako su godine prolazile on je postajao sve dostupniji.

Godine 1984. i 1985., kasnije su okarakterisane kao prelomni trenutak kada je došlo do masovnog rasprostranjena ove kobnog narkotičkog sredstva.

Ali, vratimo se našem junaku, koji dan kasnije sa zajedno sa ocem otišao da potpiše ruki ugovor, a potom i da dogovori dugogodišnju saradnju sa "Ribokom".

Po povratku kući Bajasova sreće nije mogla da se opiše, rekli su njegovi roditelji u ESPN dokumentarcu 30 za 30 koji je posebno posvećen Lenu, zove se “Without Bias“ i toplo preporučujemo svima da pogledaju, jer će tako stvoriti još bolju sliku o ovom košarkašu.

Posle boravka u domu, Len je rekao roditeljima da ide malo da proslavi sa lokalnim drugarima, jer je red, ne uzimaju te svake godine kao drugog pika na draftu Boston Seltiksi.

Zajedno sa drugarima Brajanom Triblom, Terijem Longom i Dejvidom Gregom, Bajas je otišao u studentski kamp, gde je trebalo da u društvu devojaka proslave ovaj uspeh. Iz ugla nekog ko ima približno isto godina kao i oni, logično je bilo i da popiju malo, da se provesele, ali i da već od narednog dana Bajas krene sa napornim radom za predstojeću sezonu.

Međutim, tu su bili i narkotici... Oko tri sata iza ponoći Leni je ustao iz kreveta krenuo kao kupatilu, ali se srušio, a potom je usledila panika u sobi. Drugari su ga okrenuli a bok da ne pregrize jezik, a Brajan Tribl je pozvao hitnu pomoć.

Lekari su bezuspešno pokušavali da ga ožive na licu mesta, a onda su ga prevezli u lokalnu bolnicu kako bi tamo pokušali. Ali... tu je bio kraj, rano ujutru, 19. juna 1986. godine doktori su ga proglasili mrtvim.

Ustanovljeno je da je srčana aritmija bila uzrok smrti, usled korišćenja kokaina, takođe, autopsijom je utvrđeno da se u telu nisu nalazi nikakve druge supstance, kao ni promil alkohola.

Tek što je potpisao profesionalni ugovor i tako postao “pravi“ košarkaš, Len Bajas je preminuo od prekomerne doze kokaina... Od sreće i suza radosnica, do bespotrebnog korišćenja narkotika i prestanka rada srca...

Sahrana i saučešća Regana, Džordana...

youtubeprintscreen
Smrt Lena Bajasa brzo se proširila Amerikom i svi su bili zatečeni ovom vešću. Saučešće porodici uputili su i predsednik SAD Ronald Regan, košarkaš Čikago Bulsa Majkl Džordan i mnogi drugi.

Četiri dana nakon tragičnog slučaja 11.000 ljudi okupilo se u “Cole Field House“, areni koja je bila u sklopu Univerziteta Merilend.

Jedan od ljudi koji je govori na ovom skupu bio je i predsednik Seltiksa Red Ojerbah, koji je rekao da grad Boston nije zatekla ovolika tuga još od ubistva Džona Kenedija.

Pored Džordana, Regana i Ojerbaha, javio se i Leri Bird kojem je bilo veoma teško da priča, jer po njegovim rečima, ovo bio jedan od najokrutnijih događaja za koje je čuo.

Bajas je sahranjen na “Memorijalnom groblju Abrahama Linkolna“ u Merilendu.

Ko je kriv? Sudski proces i drakonske kazne

Brajan Tribl, drugar Lena Bajasa, ranije je bio poznat okružnoj policiji kao veoma problematičan momak, a nekoliko dana je proveo i iza rešetaka upravo zbog povezanosti sa drogom.

Ono što je još više “začinilo“ slučaj jeste to, što je na dan smrti u Lenovom autu pronađena kesica kokaina i svi su sumnjali u Brajana Tribla.

Na sudu je optužen za konzumiranje i distribuciju droge, kojom je njegov drugar ubijen, ali je posle godinu dana oslobođen usled nedostatka dokaza.

Tribl je na suđenju izjavio kako su njih dvojica pre znali da konzumiraju kokain, što je sušta suprotnost od nekih drugih izjava, u kojima je rečeno da Leni nikada nije uzimao “beli prah“.

Otac Lena Bajasa bio je ogorčen na Univerzitet, jer je smatrao da je njegov sin doživeo smrt zbog novca i da se sve vrti oko prokletih para. Među optuženima bio je i legendarni trener Lefti Drizel, za kojeg se smatralo da je lažno svedočio.

Naime, sud je došao do podatak da je Drizel znao da je Len ponekad koristio kokain, ali to nije prijavio sudu. Posle ovog tragičnog slučaja, Amerikanci na čelu sa Reganom su bili svesni da je droga uzela maha i da se sve više širi ulicama gradova. Upravo zbog toga, dve godine kasnije usvojen je “Akt protiv zloupotrebre droge“, poznat kao – “The Len Bias Law“ (Zakon Lena Bajasa).

Krenuo je takozvani “Rat protiv droge“ u kojem je uhvaćeno desetine hiljada narko dilera širom Sjedinjenih Američkih Država.

Smrt Lena Bajasa okrenula je državu naglavačke, krenula je ozbiljna borba protiv dilera droge i uvedene su drakonske kazne za sve koji prekrše zakon.

Nažalost, nikada nećemo dobiti odgovor na to, da li bi ovaj igrač dosegao do zvezda, da li bi možda postao prosečan igrač, ili ono ispod toga.

Možemo samo da nagađamo kako bi se odvijala njegova karijera, ali nešto nam govori, da uz onakve igrače koji su tih godina bili u Bostonu, Len Bajas bi sazreo u jednog od najboljih igrača lige.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: