Sport / Sportska redakcija B92 54

Ko će biti novi Lebron? Sin "ludog" oca, kondor, mršavko...

U Sjedinjenim Američkim Državama vlada totalna "ludnica" oko NBA drafta i stalnih spekulacija oko mogućih trejdova između dve ili više ekipa.

Tadic PetarIzvor:
Getty Images

Svedoci smo da se svako malo pojavi po nekoliko raznih glasina, koje se na kraju u velikom broju slučajeva i ostvare.

Međutim, mi se nećemo ovde fokusirati na zamene igrača ili pikova već ćemo vam predstaviti deset najboljih momaka koji izlaze na ovogodišnji raft.

Takođe, prognoziraćemo kako će ekipe birati i po našem mišljenju za kojeg igrača će se to opredeliti.

Ovogodišnja generacija mladih igrača jedna je od najtalentovanijih, a neki je po kvalitetu porede sa onom iz 2003. godine kada su izabrani igrači popot Lebrona Džejmsa, Karmela Entonija, Dvejna Vejda i Krisa Boša.

Košarkaši poput Markela Fulca, Lonza Bola, Džejsona Tejtuma, Džoša Džeksona, Dierona Foksa, Malika Monka i drugih biće u centru pažnje u četvrtak na petak, kada će se održati NBA draft.

Pre nego što krenemo na predstavljanje igrača, osvrnućemo se na neke tehničke stvari oko drafta.

Draft, 1989, 23 godine...

Getty Images

Trejd pikova

Boston i Filadelfija odlučili su da razmene pikove na ovogodišnjem draftu, tako da će Fila birati sa prvog mesta, dok će Boston sa trećeg. Takođe, Boston je dobio i pika prve runde naredne godine i ukoliko na lutriji bude bio od 2-5 mesta, Seltiksi će ponovo imati visokog pika.

Ipak, ukoliko bude bio prvi ili peti, Filadelfija će zadržati pravo na to mesto, pa će u tom slučaju Boston dobiti pika 2019. godine od strane Sakramenta, koji poseduju Seventisiksersi.

U Njujorku 1946. godine osnovana je takozvana Košarkaška Asocijacija Amerike (BAA), a već godinu dana kasnije igrači su putem drafta dolazili do najveće pozornice na svetu.

Učešće na draftu masovno popunjavaju igrači sa Koledža, međutim u poslednjih nekoliko decenija sve je veća ekspanizija internacionalnih igrača.

Kada je reč o godinama, igrači ne mogu da izađu na draft ukoliko u toj kalendarskoj godini ne pune 19 godina.

Gornja lestvica je 23 godine, tako da je ovo igračima koji su 1994. godište poslednja prilika da okušaju sreću.

Od 1989. godine draft je podeljen na dve runde od po trideset mesta. Prvih 14 klubova bira se putem poznate lutrije, dok je ostalih 16 autamatski određeno na osnovu skora na kraju ligaškog dela.

Ove godine lutrija je održana 16. maja i na njoj je odlučen sledeći raspored ekipa: 1) Boston, 2) Los Anđeles Lejkersi, 3) Filadelfija, 4) Finiks, 5) Sakramento, 6) Orlando, 7) Minesota, 8) Njujork, 9