Neporaženi MMA borac pronašao mesto u NBA

Nosilac crnog pojasa, sedam svetskih i devet nacionalnih titula u karateu, skor 20-0 u kik-boksu, neporažen u sedam MMA borbi, brojne tetovaže, ekcentrične frizure i borbenost na terenu kakvu nismo dugo videli.

Izvor: Petar Tadiæ

Utorak, 09.05.2017.

12:00

Neporaženi MMA borac pronašao mesto u NBA
Getty Images

Kao mladić, na MMA turniru u rodnom gradu za muziku koja ga najavljuje izabrao je pesmu Lil Vejna “Hit Em Up”, a na nogama je imao patike “Air Jordan 7” - perfektan spoj dve ljubavi, košarke i borilačke veštine.

Danas ga u NBA porede sa Denisom Rodmanom zbog žustrine, atleticizma i “prljavosti”, međutim ove sezone u dresu Majami Hita dokazao je svima da je sjajan igrač u oba pravca i da pripada najjačoj ligi na svetu.

Ovoga puta, donosimo vam zanimljivu priču o momku iz američke savezne države Vajoming, koji je 2009. godine postao tek drugi košarkaš u istoriji NBA sa poreklom iz ove geografske oblasti, priču o krilnom centru Majami Hita - Džejmsu Džonsonu.

Borilački geni i žal što se ne dele stipendije za MMA

Getty Images
Džejms Patrik Džonson rođen je 20. februara 1987. godine u gradu Šajen, Vajoming. Odrastao je u borilačkoj porodici s obzirom da su mu svi članovi vlasnici crnog pojasa, od majke i oca do osmoro braće i sestara.

Kako je prohodao Džejmsa je otac počeo da uči osnovama borilačkih veština, pre svega kik-boksa, jer je bio vlasnik sedam svetskih titula u pomenutoj veštini. Kao klinac sjajno se snašao u karateu, gde je sa devet godina osvojio prvu titulu. Kasnije se prebacio na kik boks, a okušao se i u MMA borbama - rezultat perfektan.

Tokom osnovne škole Džonsona je zanimao samo karate i američki fudbal, međutim kako su svi drugari krenuli da igraju košarku, počeo je i on.

"Morao sam da se prilagodim, a iskren da budem bio sam užasan na početku. Međutim, nisam hteo da budem najgori i tokom leta sam jako trenirao, a kada sam krenuo u srednju školu upao sam u prvi tim".

U srednjoj školi Istočni Šejen, Džonson je polako shvatao da bi košarka mogla da bude profesija od koje će da živi. Prosečno je beležio 28 poena i 9 skokova, pa su počele da pristižu ponude univerziteta. Međutim, da se stipendije dele za kik-boks, Džejms bi možda doneo i drugačiju odluku.

"Žao mi je što se ne dele stipendije za borilačke veštine, jer bih u tom slučaju dobro razmislio o ponudama koje sam dobio", rekao je jednom prilikom Džonson.

"Krisu Polu zamalo da ode glava"

Getty Images
Ponuda je stigla od Univerziteta Vejk Forest koji je prvi uvideo talenat Džonsona, zbog Peta Kelsija, pomoćnog trenera ovog Koledža. Kelsi je bio bivši igrač Vajominga i ljudi iz grada su mu preporučili da dođe da pogleda Džonsona posle čega je bio oduševljen.

Hladni Vajoming, Džejms je zamenio prijatnom Severnom Karolinom. Vejk Forest u NBA lansirao je zvezde poput Tima Dankana i Magzija Bagza, potom odličnog Džoša Hauarda, kao i Iša Smita, Džefa Tiga i Al Faruk Aminua sa kojima je Džonson nastupao na univerzitetu.

Tokom školovanja na Vejk Forestu, igrači ovog univerziteta bili su gosti Krisu Polu 2006. godine, koji ih je pozvao u svoj dom. Tadašnji mladi plejmejker Nju Orleans Hornetsa čuo je za Džonsonovu priču o borilačkim sposobnostima.

“Čujem da si MMA borac, kladim se da ne možeš da mi dohvatiš nogom glavu”, rekao je tada Kris Pol tinejdžeru Džejmsu.

Džonson je naravno sa zadovoljstvom prihvatio izazov i polukružnim udarcem nogom prošao na milimetar od glave Pola i tako dobio opkladu, ostavivši ga bez teksta.

Nakon prve godine Džejms se odmah nametnuo kao lider ekipe, pošto je bio najbolji poenter i skakač tima. Druge sezone, predvođeni Tigom i Džonson uspeli su da se dokopaju i NCAA turnira, međutim zaustavljeni su u prvoj rundi od Klivlend Stejta.

Posle dve godine provedene na Vejk Forestu, Džejms Džonson je odlučio da 2009. godine izađe na draft.

NBA i kriza identiteta

Getty Images
Na NBA draftu izabrali su ga Čikago Bulsi kao 16. pika prve runde, a Džonson je postao prvi igrač u NBA koji je poreklom iz Vajominga, još od 1960. godine. Međutim u Čikagu nije krenulo očekivano.

Uprkos odigranih 65 utakmica, od čega je 11 startovao, Džejms se nije snašao zbog problema sa pozicijom koju igra, s obzirom da se NBA pre osam godina razlikovao u igri.

Danas smo svedoci da “niski”, eksplozivni igrači imaju veću prednost na terenu jer mogu da preuzmu svakog igrača od 1-5. Nešto poput Drejmonda Grin (201cm) u NBA ili Kajla Hajnsa (198cm) u evropskoj košarci.

Tada sa 206 centimetara Džonsonu je nedostajala igra u reketu, kao i koji centimetar da bi bio prava četvorka. Sa druge strane, za nisko krilo bio je slab na driblingu i na šutu, pa je njegova adaptacija dosta sporo prolazila.

Rouz: Želim da budem u sobi sa Džejmsom

Getty Images
Tokom jednog od gostovanja u Oklahomi, ekipa Čikaga odsela je u čuvenom hotelu Skirvin Hilton, koji je kako kažu poznat po “duhovima” i čudnim stvarima.

O samom hotelu snimljen je i dokumentarac, “The Haunted Skirvin Hotel”.

Prva zvezda ekipe Derik Rouz izričito je zatražio da bude u sobi sa Džonson, pretpostavljamo zbog borilačkih veština. Posle provedene noći, dvojica košarkaša rekli su da nisu ništa videlu, ali su čuli čudne zvukove u sobi.

Najdalje je otišao Taž Gibson, koji je bio unezvren posle noći, rekavši da su se vrata od kupatila naglo sama zatvorila i da nije bilo vetra, te se desilo samo od sebe.

Toronto i nestvaran dodir obruča nogom

Getty Images
Druge sezone odigrao je svega deset mečeva za Bulse, posle čega je usledio trejd u Toronto, u zamenu za pika prve runde 2011.

U Reptorsima je dobio pravu šansu, koju je polovično iskoristio. U dve odigrane sezone, za 26 minuta na parketu prosečno je beležio 9 poena i 5 skokova.

Tokom prve godine u Reptorsima viđena je zanimljiva situacija na treningu u kojoj je Džonson bio glavni akter.

Naime, tokom treninga tri lopte su se zaglavile u mrežici, a tadašnji igrači Toronta Džerid Bejlis i Ed Dejvis, znajući kakve fizičke sposobnosti ima Džonson, izazvali su ga da nogom otpetlja tri lopte.

Bio sam izazvan, a ja volim izazove, tako da sam pokušao. Rekao sam im da nogom mogu dotaći obruč. Uradio sam polukružni udarac i uspeo”, kazao je Džejms.

Posle ovog udarca, trener Reptorsa Džej Trijano i ostali na parketu nisu mogli da veruju, pa je Džonson ponovio udarac nekoliko puta, kako bi dokazao da nije slučajnost.

Međutim, u drugoj sezoni na mestu trenera došao je Dvejn Kejsi, sa kojim je Džejms imao nesuglasica. Zbog toga, tokom leta 2012. godine ponovo je trejdovan, ovog puta u Sakramento u zamenu za pika druge runde.

Od tada pa do 2014. godine, Džonson nije imao značajniju ulogu, a promenio je dve ekipe. U Atlanti je bio kratko svega 20 dana, a sezonu 2013/2014. završio je u Memfisu, gde je nagovestio ono što će se destiti u narednim godinama.

Povratak u Kanadu i dokaz da pripada NBA

Getty Images
Na leto 2014. godine, usledio je pravi potez, povratak u Toronto. Iako po statistici nije odskakao u odnosu na pre, Džejms je radio onaj neprimetan posao, koji se ne vidi u statistici.

Februara 2015. godine postigao je 27 poena protiv Hjustona i ostvario rekord karijere. Prošle sezone sa Torontom igrao je finale istočne konferencije, ali su u šest mečeva poraženi od Klivlenda, budućeg šampiona.

Tokom igranja u Reptorsima Džonson je razvio sjajan odnos sa Demarom Derouzanom, koji ističe da je košarkaš iz Vajominga jedan od razloga zašto je postao Ol-star igrač.

Reči hvale za Džejmsa imao je i Dvejn Kejsi, sa kojim je u prvom mandatu krilni centar imao nekoliko sukoba.

“Dosta je pomogao Derouzanu, koji je uz njega mnogo napredovao. Bio je lojalan saigrač”, kazao je Kejsi.

Ipak, u pomenutom plej-ofu Džonson nije dobio priliku, pošto je na parketu provodio svega desetak minuta. Usledio je rastanak sa Reptorsima i novo poglavlje u karijeri - Majami Hit.

Sezona karijere na Floridi

Getty Images
Ko bi drugi prepoznao potencijal Džonsona nego stari lisac, generalni menadžer Hita - Pet Rajli.

Desetog jula 2016. godine dečak iz Šejena potpisao je jednogodišnji ugovor sa Majamijem vredan četiri miliona evra. Kada je stigao na Floridu, Džonson nije ni slutio da skup igrača koji je se okupio na pripremnom kampu, može da dogura do devetog mesta na istoku i koraka od plej-ofa. Hiti i Bulsi posle 82 odigrane utakmice imali su isti broj pobeda i poraza, ali je zbog boljeg međusobnog skora Čikago prošao u doigravanje.

Ekipa je pored Dragića i Vajtsajda koji su bili dokazani igrači u NBA, bila puna neiskusnih igrača, ne računajući Judonisa Haslema i Džoša Mekrobertsa koji nisu imali velike uloge tokom sezone.

Sezona Majamija krenula je po nekima očekivano, pošto je sve izgledalo dosta nepovezano, što se videlo u skoru na kraju prvog dela sezone 11/30. Tada se činilo da će izabranici Erika Spolstre zajedno sa Bruklinom držati poslednja mesta na istoku.
Međutim, usledio je neverovatan obrt, nešto što se u NBA retko neviđa. Do kraja sezone, Majami je ostvario čak 30 pobeda u 43 odigrane utakmice, a plej-of im je izmakao zamalo.

Džonson je u sezoni odigrao 76 utakmica, a gotovo u svim je ulazio sa klupe, davajući neverovatan doprinos. Inače, druga postava ekipe sa Floride bila je skoro jednako dobra kao i prva, predvođena dvojicom Džonsona – Džejmsom i Tajlerom.

Konačno, momak iz Vajominga pokazao je da i te kako pripada najjačoj ligi na svetu, a ovog leta to planira i da naplati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: