Plej-of Evrolige – bitka za Istanbul

U utorak počinje plej-of Evrolige, čiji je novi format sa 16 ekipa nadmašio sva očekivanja i uz sjajnu košarku doneo i neizvesnu borbu do poslednjeg kola.

Izvor: Petar Tadiæ

Ponedeljak, 17.04.2017.

10:00

Plej-of Evrolige – bitka za Istanbul
Foto: StarSport

Ni najveći optimisti nisu očekivali da će sistem takmičenja sa 30 ligaških kola doneti toliko neizvesnosti i žestoku borbu do poslednje sekunde regularnog dela sezone, u kojoj je viđeno dosta iznenađenja, pozitivnih i negativnih.

Nažalost, u utakmici koja je odlučivala poslednjeg učesnika četvrtfinala Darušafaka je pobedila jedinog predstavnika bivše Jugoslavije Crvenu zvezdu, kojoj ni 16 trijumfa nije bilo dovoljno da se plasira drugu godinu zaredom u najboljih osam.

Plej-of 8 kreće u utorak 18. aprila i trajaće maksimum do 2. maja. Igra se po sistemu dve utakmice kod kuće, dve u gostima, a eventualna peta bi se igrala pred publikom čiji je tim obezbedio prednost domaćeg terena. Četvrti ili peti meč neće se igrati ukoliko neka ekipa u tri utakmice ostvari tri pobede.

Bertomeuu se isplatio rizik

Foto: Getty images
Predsednik i izvršni direktor Evrolige, Đordi Bertomeu, potpuno je pogodio sa novim sistemom takmičenja. Na početku sezone videli smo utakmice sa velikim brojem poena, što zbog brzog ritma koji su pojedini treneri forsirali, što zbog novog pravila o "seči" kontre, posle koje su igrači automatski dobijali namernu ličnu grešku.

Kao što se i očekivalo sudije se kasnije popustile kada je reč o namernim faulovima, međutim intenzitet igre nije nimalo pa smo videli veliki broj uzbudljivih završnica. Takođe, iako su neke ekipe na polovini takmičenja bile eliminisane u borbi za Top 8, to ih nije omelo da igraju čvrsto i jako do samog kraja.

U četvrtfinale plasirali su Real Madrid, CSKA, Olimpijakos, Panatinaikos, Fenerbahče, Anadolu Efes, Baskonija i Darušafaka, a sportska redakcija B92.net predstavlja vam parove četvrtfinala koji će voditi žestoku borbu za ulazak na Fajnal-for.

Real Madrid – Darušafaka

Foto: StarSport
Ekipa Real Madrida završila je ligaški deo takmičenja na prvom mestu i sa razlogom u duel sa Darušafakom ulazi kao favorit. Izabranici Pabla Lasa, predvođeni Serhiom Ljuljem, igraju možda i najlepšu košarku u Evropi i sa pravom se nadaju da mogu da naprave korak dalje u odnosu na prošlu sezonu.

Ispred njih nalazi se Dejvid Blat i ekipa, koji ove sezone kao mačka imaju devet života. Nemalo puta, Darušafaka je zaostajala 20 poena za protivnikom u turskom šampionatu i Evroligi, međutim nekako su uspevali da se vrate u mečeve i da ih dobiju.

Iako svi očekuju da vide borbu između dva izvrsna napada, jedan predvođen Ljuljom, drugi Vonamejkerom, glavnu ulogu bi upravo mogli da imaju defanzivci u obe ekipe. Real tu dolazi u prednost, jer im na bekovskim linijama odbrambeno stoje Drejper, Tejlor i Mačijulis koji će imati zadatak da zaustave Vonamejkera, Vilbekina, Klejburna ili Andersona.

’Dačka’ će imati veliki problem da sačuva Ljulja, s obzirom da će se Vonamejker dosta trošiti u napadu, dok Vilbekin ne može fizički da parira Špancu. U tom slučaju nešto veću minutažu mogao bi da dobije Birkan Batuk, koji je poznat kao dobar defanzivac.

Kada je reč o igračima pod košem, Madriđani se nalaze u još većoj prednosti, s obzirom da će Ajon, Hanter, Rendolf, Rejes, Tompkins i Noćioni predstavljati noćnu moru za mladog Žižića, nekonstantnog Aldemira, Moermana i Herengodija.

U dva odigrana duela ove sezone, Darušafaka je slavila kod kuće 81:68, dok su Madriđani bili ubedljivi u ’Palati sportova’ 101:83. Po svemu sudeći, ne bi čudilo da Real ovo dobije u tri utakmice, međutim nikako ne smemo otpisivati ne Darušafaku, već Blata, koji će svakako izvući neki ’kec iz rukava’ i pokušati da pomrsi račune ’kraljevskom’ klubu.

CSKA Moskva – Saski Baskonija

Foto: StarSport
Na papiru jedan od najuzbuljivijih parova za gledanje, samo je pitanje koliko ce to CSKA dozvoliti. Nema sumnje da sve zavisi od igre Moskovljana, a očekujemo da Itudis maksimalno zategne ekipu i da ovo reši u tri, maksimalno četiri utakmice.

Svi ljubitelji košarke zavoleli su Baskoniju na početku sezone, kada su Larkin, Barnjani, Bobua i ostali igrali veoma atraktivno. Ipak, realnost nam kaže da izabranici Sita Alonsa igraju sa dosta oscilacija što moraju da svedu na minimum protiv aktuelnog šampiona.

CSKA je imao nekoliko lošijih utakmica ove godine, ali sve u izostanku Teodosića i De Koloa koji će biti maksimalno spremni za duele. Iako bi u prilog Baska trebalo da ide to što su ih dobili prethodna dva puta u ’Fernando Buesa’ areni, upravo će to biti otežavajuća okolnost, jer je veoma teško dobiti ekipu poput CSKA u jednoj sezoni više puta.

Koliko će Baskiji biti teško da napravi senzaciju, govori nam to da CSKA nikad nije izgubio u plej ofu Evrolige. Na prethodnih 11 učešća, od 12 mogućih, svaki put su imali prednost terena i svaki put su prolazili na Fajnal-for.

Ne samo da CSKA dominira u Top 8, već to rade i njihovi igrači. U četvrtfinalu od osam ekipa, svega 12 igrača ima više od 20 utakmica u plej ofu, a čak pet dolazi iz moskovskog kluba: Teodosić (27 utakmica, deseti svih vremena), Hrjapa (26), Voroncevič (23), Hajns (21), Džekson (20).

Iako odbrana nije jača strana Baskije, Sito Alonso i ekipa moraće da uspore tempo i da igraju na mali broj poseda ukoliko žele da imaju nekakve šanse da se plasiraju drugu godinu zaredom na fajnal for.

Bobua, Hanga, Badinger i Luž imaće glavnu ulogu u čuvanju Tea i De Koloa, međutim CSKA nije samo njih dvojica, to je ceo sistem građen unazad skoro dve decenije, gde svako perfektno zna svoju ulogu, pa i ne čudi što su Moskovljani svake godine glavni kandidati za visok plasman.

CSKA i Baskonija u dva međusobno odigrana meča u novom sistemu takmičenja, “razmenili“ su po pobedu i poraz.

Olimpijakos – Anadolu Efes

Foto: StarSport
Izabranici Janisa Sfaropulosa nešto su poput CSKA u najeltnijem košarkaškom takmičenju. Od prethodnih pet finalnih završnica, Olimpijakos je učestvovao na četiri, a titulu je osvojio dvaput 2012. i 2013. godine. Upravo zbog velikog iskustva, ekipa iz Pireja nalazi se u velikoj prednosti u odnosu na Anadolu Efes, koji nije da nije bez iskustva, ali nisu u istom rangu kao Olimpijakos.

"Olimpijakos je najozbiljnija ekipa u Evroligi u proteklih deset godina. Zadržavaju važne igrače za tim godinama unazad. Kostur tima im predstavljaju grčki igrači, Spanulis, Printezis, Papanikolau, Mantzaris i Papapetru. Igraju čvrstu i agresivnu košarku. Teško je pobediti u Pireju, jer nikad ne odustaju. Jedan su od najtežih protivnika u Evroligi i niko ne želi da igra protiv njih", rekao je Perasović.

Na početku sezone Efes nije izgledao kao ekipa koja će se plasirati u Top 8, sve je bilo dosta nepovezano, ali i očekivano kada dovedete novog trenera i promenite tim. Kako je sezona odmicala Perasovićeva ekipa sve je bolje izgledala na terenu, što je rezultiralo šestoj poziciji na kraju 30 odigranih kola.

Upravo zbog odlične igre u poslednjih mesec dana, ekipa Efesa se s pravom nada da može do iznanađenja. Takođe, Olimpijakos je u poslednjih pet kola poražen četiri puta, a ta jedna pobeda bila je posle produžetka u Kombank areni protiv Crvene zvezde...

Ekipa Janisa Sfaropulosa najbolja je odbrana Evrolige i upravo se tu nadaju da će tu slomiti protivnika, kojem defanziva tokom cele sezone nije jača strana. Unazad pet godina, Spanulis je glavni pokretač ekipe, međutim stižu ga godine, prethodnu i ovu sezonu igra sa dosta oscilacija i ukoliko Olimpijakos ispadne, možda je na redu smena generacija u timu iz Pireja.

Ono što je sigurno, očekuje nas potpuno nepredvidiva serija koja može lako da ode u pet utakmica. Kao i kod prethodna dva para, u međusobnim utakmicama slavile su ekipe koji su bile odmaćini.

Panatinaikos – Fenerbahče

Foto: StarSport
Za poslednji par ostavili smo pravu košarkašku poslasticu i zaista je prava šteta što se ove dve ekipe sastaju već u četvrtfinalu.

Panatinaikos koji je pokupio simpatije gledalaca zbog čvrste i jake igre u odbrani i atraktivnih završnica u napadu, ostvario je pet pobeda u poslednjih pet utakmica Evroligi i tako uspeo da uz prednost domaćeg terena dočeka Željka Obradovića i Fenerbahče.

Turski tim je cele sezone bio u prve četiri ekipe i nije se dovodilo u pitanje prednost domaćeg terena u plej-ofu. Međutim, u poslednjih par utakmica Fener je dopustio da izgubi tri meča zaredom, što je PAO znao da iskoristi. Takođe treba reći da je tim iz Istanbula tokom većeg dela sezone bio oslabljen neigranjem, što Bogdanovića, što Slukasa, pa je to sve rezultiralo nešto bleđim partijama u ligaškom delu.

"Imali smo dosta problema, ali konačno ćemo biti kompletni, vraćaju se i Kostas Slukas i Luiđi Datome. Nije prvi put ove sezone da smo svi zdravi, ali ovo dolazi u pravi čas, sada smo svi zdravi i nadamo se da će tako biti do kraja godine“, rekao je Bogdanović.

Od kako je napustio Panatinaikos 2012. i prezueo Fenerbahče 2013. godine, Obradović nijednom nije uspeo da pobedi u "Oaka", što dodatno motiviše vicešampiona Evrope.

“Želimo da odemo na Fajnal-for zbog navijača ali i zbog Željka Obradovića, koji nas još više motiviše i drži nas fokusiranima. Četvrtu godinu je ovde i svaki put smo gubili u OAKA areni, to nas dodatno motiviše jer znamo da moramo bar jednom da pobedimo Panatinaikos na njihovom terenu ako hoćemo da prođemo dalje“, istakao je Bogdan Bogdanović.

Upravo se od srpskog reprezentativca najviše očekuje u redovima turskog kluba, koji je ove sezone izrastao u pravog lidera. Kada on nije na terenu, Fener se dosta muči i njegove dve povrede ove sezonu su ’glavni krivci’ za nešto lošije partije vicešampiona Evrope.

Kada je reč o Panatikaikosu, osim Gista koji je propustio veći deo sezone, Ćavi Paskval je bio na slatkim mukama koga će pre da uvede u igru i upravo su zbog dobre fizičke spreme uspeli da se izbore za prednost domaćeg terena.

U dva odigrana duela ove sezone, po jednom su slavile obe ekipe, a kako će biti u plej ofu ostaje nam da vidimo.

Fajnal-for je na programu od 19. do 21. maja u Istanbulu, a čak tri turske ekipe imaće priliku za ulazak među četiri najbolje u sezoni 2016/2017.

P. Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: