Za koga je pitanje "ko je naredio nošenje majica"?

Proteklog vikenda fudbaleri i košarkaši Partizana su obradovali svoje navijače novim pobedama, ali su to opet zasenile nesportske stvari.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

11:05

Za koga je pitanje
Foto: StarSport

U centru pažnje bile su majice sa likom navijačkog vođe, ujedno pravosnažno osuđenog kriminalca, koji su igrači i na stadionu i dvorani nosili pre početka utakmica.

Na majici je bio lik Aleksandra Stankovića, poznatog pod nadimkom "Sale mutavi", koji je nedavno ubijen u obračunu kriminalaca na ulicama Beograda. Stanković je bio jedan od članova navijačkih grupa crno-belih, zbog čega mu je klub i odao počast.

On je ranije bio među "viđenijim" navijačima Crvene zvezde, da bi posle hapšenja brojnih "grobara" iz navijačkih grupa "Alkatraz", nakon ubistva Brisa Tatona, promenio "dres" i prešao na "Jug", gde je bio član grupe "Janjičari". Nedavno je njegovo ime bilo u žiži javnosti nakon fizičkog napada na člana obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, ali je Stanković prošao bez kazne jer kamere nisu zabeležile da je on udario nekoga.

Potez kluba iz Humske 1 da igračima podeli majice na kojima je uz fotografiju ubijenog Stankovića pisalo "Dobro pamtim sve", naišao je na kritiku javnosti, ali i njegovih navijača.

Nakon niza kritika u medijima, na društvenim mrežama i po komentarima na srpskim portalima, stav navijača koji se ne svrstavaju među one koji nose eufemizam "najvatreniji" najbolje se mogao videti u nedelju uveče u hali "Aleksandar Nikolić". I košarkaši su izašli u spornim majicama, a kada je zvanični spiker najavio minut ćutanja, deo od nekoliko hiljada navijača je počeo da zviždi.

Posle reakcije "Grobara", ućutali su se na trenutak, ali su po okončanju odavanja pošte opet zviždali.

To je umalo iniciralo nerede u "Pioniru" jer je oko 20 najfanatičnijih navijača krenulo iz "kopa" na deo tribina gde su se nalazili "demonstranti". Na sreću, imali su dovoljno vremena i prostora da se sklone, pa su se "grobari" koji su došli na njihove pozicije posle nekoliko povika u čast Stankovića povukli na svoju tribinu, a navijači među kojima su mnogi bili sa decom su mogli na miru da nastave da gledaju utakmicu.

Nakon meča novinari su postavili pitanje ko je naredio da igrači nose majice sa pomenutim Stankovićem i minut ćutanja, na šta je trener Partizana Aleksandar Džikić logićno odgovorio: "To nije pitanje za mene", a portparol kluba ostao nem.

Dan ranije novinari su isto pitanje postavili portparolki fudbalskog kluba Biljani Obradović, koja im je odgovorila da će im javiti kada dobije zvaničnu informaciju, ali se više nije oglašavala na tu temu uprkos daljem insistiranju novinara raznih medijskih kuća, pa je izostao zvanični stav kluba.

Što se igrača tiče, njihove izjave su bile uglavnom kratke.

Mediji prenose reči pojedinih igrača crno-belih, kao što su bek Branislav Ratkovica ili Alen Stevanović, koji su rekli da su "došli ljudi i dali im majice" ili Bojana Ostojića koji je rekao da "nije posao igrača da razmišlja o tome" i da "ima ko se time bavi".

Legenda crno-belih Saša Ilić je nakon pitanja novinara Insajdera rekao da je to tema za Miloša Vazuru, a da će "svoje mišljenje zadržati za sebe. Ovo naravno nije prvi put da se jasno vidi koliku slobodu i uticaj imaju navijačke grupe unutar srpskih klubova, pa donose odluke na koje očigledno niko ne može, ili neće da utiče.

Prethodnih godina smo gledali kako vođa navijača Partizana skida kapitensku traku fudbaleru i ima fizički kontakt s njim, a potom na zajedničkoj pres konferenciji ističu kako je to sve za dobrobit kluba, potom navijače koji teraju igrače Crvene zvezde da skinu dresove koje nose, razbijaju im i pale automobile zbog poraza, a igrači Zvezde su čak prisustvovali sahrani ubijenom vođi navijača kluba, takođe kriminalcu sa dosijeom Veliboru Dunjiću.

Kako tek zaboraviti Uroša Mišića koji je gurao baklju u licu policajcu, a kada je izašao iz zatvora nastavio da divlja na tribinama, ili Ivana Bogdanova koji je prekinuo meč Srbije na gostovanju u Italiji u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012, a kasnije šetao terenom stadiona Partizana kada su Albanci dronom doneli zastavu sa slikom "Velike Albanije".

JSD i FK Partizan su se od ubijenog Stankovića oprostili i u čitulji u jednom beogradskom dnevniku.

Ko je naredio da fudbaleri i košarkaši nose majice sa likom osuđenog krminalca i odaju mu poštu minutom ćutanja na zvaničnim utakmicama, a koji nije stradao na tribini, već u obračunu kriminalaca?
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

256 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: