Gde je Fernando Alonso pogrešno skrenuo?

Izvor: BBC

Petak, 01.04.2016.

12:15

Gde je Fernando Alonso pogrešno skrenuo?
Getty Images

Poslednjih nekoliko sezona posebno je bilo teško za 34-godišnjeg Španca, čiji povratak u Meklaren ne teče baš kao što je planirao.

Posle teške 2015. godine, Alonso je u novu sezonu ušao teškim udesom u Australiji, u kojem je zadobio frakturu rebara, a to je razlog zašto će propustiti drugu trku sezone Veliku nagradu Bahreina.

BBC je tim povodom uradio zanimljivu analizu o padu čoveka koji je prekinuo surovu dominaciju Mihaela Šumahera i Ferarija pre 11 godina.

Alonsova sirova statistika je impresivna – šesti je na listi pobeda svih vremena, drugi po ukupnom broju osvojenih bodova, a treći po broju podijuma u istoriji, Ali, ono što je najimpresivnije kod Alonsa je to što je sve uspehe postigao iako gotovo nikada nije imao najbrži bolid na raspolaganju.
Getty Images
Sa 34 godine, skoro tri godine od svoje poslednje pobede, on je i dalje verovatno najbolji vozač među svim vozačima. Možda nije najbrži po krugu, ali je najbolji i najkompletniji od svih vozača u šampionatu.

Nemilosrdan i bez ikakve griže savesti, Alonso je jedan od malog broja vozača koji mogu da izvuku maksimum iz bilo kog bolida koji im je dat, u bilo kojim okolnostima. Definitivno stiže do samih granica mnogo češće nego bilo ko drugi.

Alonso uz svoje ime ima samo dve titule, ali kada se pogleda njegova karijera, osam bodova ga deli od toga da je sada petostruki svetski šampion. Za dlaku su mu izmakle titule 2007, 2010. i 2012. godine.

Sebe može da krivi za jednu od tih situacij, i to onu 2007. godine, kada je kukao jer ruki Luis Hamilton u Meklarenu ima isti, a možda čak i bolji tretman od njega. Ali, u druga dva slučaja, to nije bila njegova krivica, već je Sebastijan Fetel bio bolji, ali je imao i sreće.
Getty Images
2012. godine je imao jednu od najboljih sezona u istoriji, kada se vozački pogleda. Neke od njegovih pobeda ne bi bile moguće da je u njegovom bolidu bio bilo koji drugi vozač. U Maleziji je do trijumfa došao u bolidu koji nije mogao do najboljih deset u kvalifikacijama na prethodnoj trci, a neka od njegovih preticanja bila su nestvarna.

Uspomene i uspesi koje je postigao ne mogu da se poreknu, bez obzira kada dođe kraj njegovoj karijeri. Evo kako je ona izgledala do sada...

Dvostruki svetski šampion sa 25 godina

Mihael Šumaher je vladao Formulom 1 od 2000. do 2004. godine, sve dok Alonso, vozeći za Reno, nije osvojio dve titule 2005. i 2006. godine. Izgledalo je da je na pomolu nova dominacija kada je prešao u Meklaren...

Brz razvod sa Meklarenom

Getty Images
Ljut na Meklaren jer je dozvolio njegovom timskom kolegi Luisu Hamiltonu, tada debitantu, da se ravnopravno bori sa njim, doprinelo je tome da je Alonso mladog Britanca usporio u boksu tokom kvalifikacijama za Veliku nagradu Mađarske 2007. Alonsov odnos sa britanskim timom se raspao nedugo zatim i on se vratio u Reno posle samo jedne sezone.

Skandal bacio u senku pobedu u Singapuru

Alonso je uspeo da u ne toliko dobrom bolidu stigne do dve pobede 2008. godine, međutim, potom je otkriveno da je Velika nagrada Singapura praktično bila nameštena. Naredne godine je otkriveno da je Reno Alonsovom timskom kolegi Nelsonu Pikeu junioru naložio da namerno udari u zid da bi na stazu izašlo bezbednosno vozilo, a samim tim Španac dobio prednost. Ali, Reno je brzo bio zaboravljen jer su se očekivali veliki uspesi sa Ferarijem...

Kako su pobede ’presušile’

Posle debija 2001. godine, Alonso nije vozio 2002. godine, pre debitantske pobede za Reno 2003. godine u Mađarskoj. Njegova poslednja pobeda viđena je na Velikoj nagradi Španije – pre 53 trke.

"Fernando je brži od tebe"

Getty Images
Prelazak u Ferari bio je pozitivan za Alonsa, pošto je upisao pet pobeda 2010. godine. Ali, ponovo nije učinio ništa dobro za odnose unutar tima, pa je na Velikoj nagradi Nemačke usledila sada već kultna poruka. Tada je trkački inženjer Ferarija Rob Smedli Felipeu Masi poručio: „Fernando je brži od tebe“. Masa je nekoliko trenutaka kasnije propustio Alonsa, ali su mnogi bili ogorčeni zbog jasnih timskih naredbi koje su tada bile zabranjene u Formuli 1.

Na korak do treće titule...

Pobeda na Velikoj nagradi Koreje u oktobru 2010. godine Alonsu je donela prvo mesto u generalnom plasmanu i 11 bodova više od Marka Vebera dve trke pre kraja. Treća titula izgledala je na dohvat ruke, ali...

Ali, Fetel osvaja titulu...

Jednostavno, nije bilo suđeno za Alonsa da osvoji treću titulu jer je veći deo poslednje trke te sezone bio zaglavljen iza vozača Renoa Vitalija Petrova. Za to vreme, Fetel je sa trećeg mesta nadmašio Alonsov rekord i postao najmlađi šampion u istoriji.

Povratak u Meklaren

Getty Images
Uveren da nikada neće osvojiti titulu ako ostane u Ferariju, Alonso je iznenadio sve povratkom u Meklaren prošle sezone. Britanski tim je tada započeo novu eru sa nepouzdanom Hondom, zbog koje je sezona i za njega i za timskog kolegu Džensona Batona bila kao iz noćne more. Kulminacija je viđena na Velikoj nagradi Japana, kada je Alonso za bolid rekao da je sraman.

Može gore i od toga...

Iako su mnogi mislili da ne može gore od toga, ispostavilo se da može. Pošto se njegov Meklaren pokvatio tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Brazila, Alonso je seo pored staze i odlučio da se malo sunča. Čak se našalio da će sledeći put sa sobom poneti telefon i kremu za sunčanje da bi maksimalno iskoristio takve prilike.

I tu nije kraj...

Alonso je na prvoj trci ovogodišnjeg šampionata u Australiji doživeo težak udes u kojem mu se bolid potpuno raspao. Zbog povreda koje je zadobio, nije mu dozvoljeno da vozi u Bahreinu, a pod znakom pitanja je i njegovo učešće na narednoj trci, za dve nedelje u Kini.

Bez obzira na očigledan pad velikog šampiona jer deset godina bez titule za takvog vozača može tako da se okarakteriše, Alonso definitivno zaslužuje mesto među velikanima...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: