Kako je košarka spasla život Darela Vilijamsa

Izvor: Sports Illustrated

Sreda, 13.01.2016.

19:36

Kako je košarka spasla život Darela Vilijamsa
kkpartizan.rs

Može se reći da je upravo košarka spasla život novom krilnom centru ’crno-belih’, a pre samo tri i po godine sve je krenulo nizbrdo za njega. Trebalo je da završi svoju seniorsku sezonu na Univerzitetu Oklahoma Stejt i razmišlja o diplomi, a potom i profesionalnoj karijeri.

Umesto toga, našao se u zatvoru, osuđen zbog silovanje, dok ga je jednogodišnja ćerka čekala kod kuće. Osuđen je po dva osnova, od kojih je za svaki dobio po godinu dana zatvorske kazne. Samo tri godine ranije brat mu je ubijen, odrastao je u nasilnom okruženju u Čikagu, ali je košarka bila spas za njega.

Vilijams je osuđen na osnovu svedočenja dve studentkinje da ih je seksualno napastvovao tokom jedne žurke na kampusu. U februaru 2011. godine podneta je optužnica protiv njega, ali je on sve vreme tvrdio da je nevin i čak nije poslušao savet svojih advokata po kojem za priznanje krivice ne bi morao u zatvor.

Dve godine kasnije, Vilijams je oslobođen svih optužbi zahvaljujući novom timu advokatu i Čikaškom centru nevinosti, koji istražuje potencijalno neosnovane presude. Međutim, iskupljenje za sve što mu se desilo je bilo daleko. Iza rešetaka, Vilijams je živeo noćnu moru, čemu u prilog govori to da se tokom prvih nekoliko dana budio na svakih sat vremena iz straha da će mu se nešto desiti.
YouTube screenshot
Tada je izgledalo da je njegov san o košarkaškoj karijeri gotov, ali je tada pozvao Rendija Brauna, koji je bio asistent u timu Čikago Bulsa. Njih dvojica su se znali godinama preko zajedničnog prijatelja Tajrona Buloka, još od vremena kada je Vilijams igrao sa Derikom Rouzom.

Braun je do tada sreo Vilijamsa samo jednom, u teretani tokom leta 2012. godine, pre nego što je osuđen. Ali, kada je čuo šta se desilo mladom krilnom centru, pozvao je Buloka, da bi mu Vilijams preko telefona rekao da veruje da mu je košarkaška karijera gotova. Uprkos tome, Braun mu je poručio da nastavi da vežba, kako god da mu teško u tom trenutku sve izgleda.

Kada budeš izašao iz zatvora, biću tu da se postaram da dobiješ drugu šansu“, rekao je Braun tada Vilijamsu.

Tada je započeto potpuno neočekivano prijateljstvo jer je jedan od njih radio na tome da od Bulsa ponovo napravi šampionski tim, dok je drugi brinuo za svoju budućnost u zatvorskoj ćeliji. Braun nikada nije ranije ništa slično uradio, iako nije blisko pratio Vilijamsov slučaj, samo je verovao da je nevin. Njih dvojicu je, ipak, nešto povezivalo – obojica su odrasli u okrutnim delovima Čikaga i obojica su spas pronašli u košarci.

Dok je Vilijams već služio svoju zatvorsku kaznu, postalo je jasno da pravni proces koji je vođen protiv njega nije bio pravedan. Mnogi advokati su organizovali proteste, dok je Oklahoma Stejt pružio punu podršku svom košarkašu, a još važnije mediji su pokrenuli brojna pitanja u vezi tog slučaja koji su ukazali da je Vilijams verovatno zapravo nevin. Vilijams je dva puta prošao detektor laži pre nego što je optužen. Uz to, tužioci su od devojaka koje su ga optužile za silovanje tražili da indentifikuju na osnovu tima Oklahoma Stejta, a ne pojedinačnih fotografija, što je povećalo mogućnost greške pri identifikaciji. Nije bilo nikakvih fizičkih dokaza, niti svedoka koji bi potvrdili da je baš Vilijams napao devojke.

Potencijalno važan svedok – Vilijamsov saigrač Džared Šou nije svedočio, a razlog za to je što je jedna od devojaka zamenila njih dvojicu na žurci. Na sve to, u poroti se našlo 11 osoba bele puti i jedan iz Azije, a važni elementi u pričama devojaka koje su optužile Vilijamsa za seksualni napad uopšte nisu imali smisla.

Na izricanju kazne, u oktobru 2012. godine, Vilijams je i dalje tvrdio da je nevin. Iako je porota preporučila da bi trebalo da odsluži dve godine zatvora, sudija je odlučila da mu izrekne uslovnu kaznu od godinu dana i pusti ga na slobodu. Iako je više puta pokrenuto pitanje da li je Vilijams imao fer suđenja, odlučeno je da ne postoji potreba da se ono ponovi.

Po izlasku iz zatvora, Vilijams se vratio u Čikago, kao registrovani počinilac seksualnog zločina. To je značilo da čak ne može da odvede svoju ćerkicu u park, već je morao da se javi policiji. Početkom novembra te godine, prisustvovao je duelu Bulsa i Oklahoma Siti Tandera sa prijateljima, među kojima je bio i Bulok. Tada je već počeo da razmišlja o tome ’šta bi bilo kad bi bilo’.

Mogao sam da budem deo ovoga. Da ljudi navijaju za mene. Imam gorak ukus zbog toga“, rekao je Vilijams tada.

Gledajući Bulse, dobio je motivaciju, a iste večeri sastao se sa Braunom, koji mu je poručio da ne odustaje od svojih snova. Podsetio je Darela da mu je rekao da zaslužuje novu šansu, ali da mora da pokaže da je zaslužuje. Naravno, postojala su ograničenja u tome koliko bi Braun mogao da pomogne Braunu zbog pravila NBA lige. Iako je odigrao tri sezone na koledžu, zbog pravila od pet godina, njegov voz za koledž elitu je prošao. Bilo je to teško vreme za Vilijamsa, koji nikako nije uspevao da se vrati košarci, a policija ga je čak uhapsila jer je urinirao ispred kuće svog prijatelja. Morao je da odsluži mesec dana u zatvoru u Čikagu jer nije prijavio svoj status seksualnog prestupnika, što je objasnio rečima da nije razumeo protokol.

Uprkos svim problemima, Vilijams je zadržao pozitivan stav. Tako je u aprilu 2014. godine konačno došla dobra vest za njega – oslobođen je optužbi za silovanje, uz napomenu da nije imao fer suđenje zbog ponašanja porote. Mnogi članovi porote su bez ovlašćenja posetili mesto zločina, što je kršenje procedure. Vilijams više nije bio seksualni prestupnik, a nekoliko nedelja kasnije tužilac je objavio da neće biti novog suđenja.

Vilijams je na kraju uspeo da se vrati košarci u Teksasu, gde je imao prosek od 18,5 poena i 12,4 skoka na 32 utakmice u sezoni 2014/15. Zasijao je i van terena, pošto je diplomirao na Oklahoma Stejtu prošlog leta, a veliku pomoć u svemu tome Vilijams je imao u Braunu. Uvek mu je govorio da će mu ukoliko se bude klonio nevolje dati šansu u Bulsima i to je tada izgledalo neverovatno. Ali, prošlog leta, Vilijams je obukao dres Bulsa tokom Letnje lige u Las Vegasu.

Sadašnji košarkaš Partizana, koji je bio na probi i u Dalas Maveriksima, imao je prosek od 3,6 poena i 4,8 skokova za Bulsima i to skoro tri godine pošto je osuđen za silovanje. Pošto se nije izborio za ugovor u NBA ligi, nije odustao od košarke, preselio se u Evropu, tačnije u belgijski Pepinster, a sudbina ga je sada dovela u Partizan.

Debi u dresu ’crno-belih’ imaće u subotu na gostovanju Krki, a prvi put će se pred pred navijačima Partizana naći 25. januara na derbiju sa Crvenom zvezdom. Zbog svega što je preživeo poslednjih godina, na putu do Beograda, zaslužio je da dobije ovacije prepunog „Pionira“, definitivno.

Posebna zahvalnost ide sajtu „Sports Ilustrejted“ koji nam je dao uvid u neverovatnu životnu priču novog košarkaša Partizana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: