Šta Grujića izdvaja od ostalih?

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2015.

19:00

Default images
Starsportphoto

U odnosu na ostale nije se izdvojio samo golovima, već pristupom igri, što se vidi po njegovom ponašanju na terenu, iako ima tek 19 godina.

"Crvena zvezda je veliki klub i potrebna mu je zvezda. Već dugo nismo imali pravu zvezdu, nekoga ko će biti miljenik navijača. I to ne može da se bira i traži veštačkim putem, to narod mora sâm da nađe vođu, lidera, idola. To je zapadna tribina prepoznala i otuda povici: ’Grujo, majstore“, rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić za B92.

Trener Crvene zvezde Miodrag ’Grof’ Božović imao je posebno zanimljiv odgovor na pitanje šta misli o skandiranju mladoj zvezdi svog tima.

"I ja sam se začudio ko ih je probudio. On ih je probudio. Odavno nisam čuo da se nekome skandira, drago mi je zbog njega. Izrasta u ozbiljnog igrača, ima mnogo još da radi, ali mislim da publika uvek oseti ko je taj ko je dobar“, naglasio je Božović.
Starsportphoto
Terzić veruje da Grujić može u narednih nekoliko godina da postane najbolji fudbaler naše zemlje, ali ističe da mnoge stvari moraju da se poklope.

"Grujić je odavno prepoznat kao jedan od najvećih talenata omladinske škole Crvene zvezde. On je dete kluba, već deset godina je tu. Možda je malo kasnio u odnosu na klince koji su gurnuti u prvi tim prošlog leta, ne bih da ulazim zašto, uglavnom, on je igrač koji se razlikuje od svih ostalih. Kada sam rekao da može da bude najbolja ’osmica’ Evrope, stvarno sam to i mislio jer ima sve elemente da bude najbolji igrač Srbije svih vremena, ali tu ima mnogo ako“, ističe Terzić.

Generalni direktor Crvene zvezde vrlo dobro zna šta je potrebno da bi Marko postao zvezda i u potpunosti veruje u njegov uspeh, ali kaže da svi iz njegovog okruženja moraju da mu pomognu na tom putu.

"Mora da ima jak karakter i mentalitet da iznese sav pritisak koji mu se stavlja na leđa, pošto sve priče i natpisi u medijima mogu da ga odvedu stranputicom. On je još tinejdžer. Mi smo tu da mu pomognemo, zajedno sa porodicom. Tu je genetski kod, ako ne može to da izdrži, to znači da nije napravljen od dobrog materijala. Ima 19 godina, svedoci smo da igrači sa 22 igraju mnogo veće utakmice i on mora da se spremi za to. Ne treba ga ni mnogo maziti, on treba da bude sâm sa sobom načisto. Da li je postavio visoke ciljeve, a oni treba da budu da jednog dana igra u Realu i Barseloni jer ima sve predispozicije – visok je 193 centimetara, ima odličan ofanzivni i defanzivni skok, osećaj, brz rad nogu i dobru koordinaciju“, naglašava Terzić.
Starsportphoto
Za samo šest meseci, mladi reprezentativac Srbije prešao je neverovatan put – postao je šampion sveta u konkurenciji do 19 godina i igrač bez kojeg ne može da se zamisli tim Crvene zvezde. Njegove partije prepoznali su svi, od stručnjaka, do skauta, ali i navijača.

"Ovo su sigurno najzanimljivijih šest meseci njegove karijere i pošto ga poznajem vrlo dobro, znam da je on stabilan i sa obe noge na zemlji. To je njegova velika prednost. Ta generacija koja je osvojila Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu ima stvarno mnogo talenata, ali Marko od svih odskače svojom stabilnošću. To vide svi koji ga prate kako igra, a mi koji ga poznajemo znamo da je svaki naredni korak na neki način isplaniran, sa samopouzdanjem pripremljen i nije ishitren, i to je njegova odlika u igri i u planiranju karijere“, kaže Vladimir Borković, psiholog omladinske reprezentacije Srbije koja je prošlog leta postala prvak sveta.

Mnogo je izazova pred mladim fudbalerom, i fudbalskih, ali i onih koji su posredno i neposredno u vezi sa tom igrom. Porodica je osnova svega kada su u pitanju izazovi jer roditelji najbolje poznaju svoje dete. Dokaz da su i oni u ovom treutku na svom mestu jeste to žele ne žele da njihov sin što pre napusti Crvenu zvezdu i uzme veliki novac, već da se dokaže kao igrač i sazri kao čovek.
Starsportphoto
"Svi mi možemo da utičemo, svi smo odgovorni za bisere srpskog fudbala. Sve kreće iz porodice, posle toga se nastavlja u klubu, medijima, širem socijalnom okruženju. Imali smo primere da su mnogi momci i devojke sagoreli u toj želji da se što pre dokažu i odu u inostranstvo. Znam da je on odlučio da ostane, da želi da se profilira ovde, zna da ne zna sve, ali svestan je mogućnosti da napreduje i to je bitno za njegov razvoj“, ističe Borković.

Stručnjaci su skloni da kažu da Grujić već u ovom trenutku zna sve o fudbalu, da je tehnički savršen u svom profilu igrača. Za ozbiljnije lige jasno je da mora fizički da ojača jer će tako igrati na manjem prostoru sa fudbalerima koji su fantastično spremni.

"Mislim da može da preskoči prolazne stanice i odmah se priključi nekom velikom klubu. Drugačiji je od svih ostalih. Ima veliku prednost zbog svoje visine jer u nekoliko koraka pregazi teren, on igrače sklanja kao da ih nema“, otkriva Terzić.

Namerno nismo spomenuli izazove poput ishrane, spavanja, odnosa prema prijateljima... To bi trebalo da se podrazumeva. Jer, legendarni Johan Krojf jednom je lepo rekao: "Ako ne voliš težak posao, ne igraj fudbal“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: