Kreće ABA: Nova liga, stari ciljevi i ambicije

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

14:15

Default images
Starsportphoto

 

Međutim, u odnosu na prethodno izdanje Jadranske lige, u ovom će učestvovati samo klubovi iz bivše Jugoslavije, njih 14, a oni su tokom leta postali i vlasnici takmičenja. Srbija jedina ima četiri predstavnika, tu su po tri hrvatska (Zadar, Cibona, Cedevita) i slovenačka kluba (Olimpija, Krka, Tajfun), dva crnogorska (Budućnost, Sutjeska) i po jedan iz Makedonije i Bosne i Hercegovine – MZT i Igokea.

Sama liga je pretrpela brojne promene, zbog odluke Svetske košarkaške federacije da joj ukine priznanje, koje je nekoliko nedelja kasnije dobila, posle uslova da ne može da bude u vlasništvu privatnih lica.

Na čelu takmičenja nalazi se Dragan Bokan, za direktora je umesto Radovana Lorbeka postavljen Krešimir Novosel, dok je za sportskog direktora imenovan Žarko Čabarkapa, koji je na toj poziciji nasledio Josipa Bilića.

Starsportphoto
Ono što je ostalo isto je sam sistem takmičenja, pošto će posle regularnog dela sezone uslediti plej-of, a finalisti će izboriti učešće u Evroligi. Velikom broju klubova plasman u elitu je primarni cilj, a mnogi kao glavne kandidate za borbu za titulu ponovo vide Crvenu zvezdu i Cedevitu, dok Budućnost vreba iz prikrajka. Ni ostale klubove ne treba otpisivati, ali na prvi pogled srpski klubovi imaju nešto slabije timove u odnosu na prethodnu sezonu, dok se šampion Hrvatske pojačao.

Crvena zvezda je ta koja brani titulu i sa tim ciljem ulazi u novu sezonu. ’Crveno-bele’ su napustili nosioci igre – Boban Marjanović, Markus Vilijams, Nikola Kalinić i Čarls Dženkins, a dovedeni su igrači koji nisu isti po karakteristikama, ali je cilj da ih naslede.

U prelaznom roku u Zvezdi su očigledno imali cilj da se pojačaju u reketu, pa su tako dovedeni Sofoklis Skorcanitis i Stefan Nastić. Na mestu prejmejkera je stigao Izraelac Gal Mekel, Džekinsa bi trebao da zameni Rajan Tompson, a na poziciji ’tri’ barem kratkoročno rešenje je nađeno u bivšem kapitenu Marku Simonoviću.
Starsportphoto
Naša želja, kao što svi znate, jeste odbrana titule, ali to će biti veoma teško. Najvećeg konkurenta u borbi za titulu vidimo u Cedeviti, koja je jača nego prethodne sezone. Mi imamo teret najuspešnije sezone za nama, a pre toga smo imali teret neuspešnih sezona. U ovom trenutku nam je potrebna još veća podrška i razumevanje igrača nego što je to bilo pre jer želimo da odbranimo trofej“, rekao je trener Crvene zvezde Dejan Radonjić pred početak sezone.

Partizan je prošlu sezonu završio bez ijednog trofeja, prvi put posle 13 godina, a teška finansijska situacija ostavila je velike posledice ne samo po tim već i klub. Predrag Saša Danilović napustio je mesto predsednika ’crno-belih’, na njegovu poziciju došao je Nikola Peković, kojem će ’desna ruka’ biti legendarni košarkaš Partizana Miroslav Berić. Sve iz prostog razloga jer Peković devet meseci godišnje ima obaveze u NBA ligi, gde trenutno brani boje Minesota Timbervulvsa.

Dolaskom Pekovića na čelo kluba došlo je i do promena u stručnom štabu, pa se klub zahvalio dugogodišnjem treneru Dušku Vujoševiću na saradnji, a zamenio ga je dojučerašnji pomoćnik Petar Božić. U rad kluba uključili su se i Dušan Kecman i Vule Avdalović, a u redove ’crno-belih’ vratili su se igrači koji bi mogli da pomognu Partizanu da ima barem solidnu sezonu, ako ne i nešto više.
Starsportphoto
Očekivano, zbog svih dešavanja, a i boljih ponuda, Partizan su napustili Dragan Milosavljević, Aleksandar Pavlović, Milan Mačvan, Nikola Milutinov i Milenko Tepić. ’Crno-beli’ su pripreme započeli sa malim brojem igrača od prošle sezone i desetoricom na probi, a na kraju je Božić uspeo da okupi zanimljiv tim, koji bi mogao ozbiljno da se bori za plej-of. ’Klincima’ Vanji Marinkoviću, Petru Aranitoviću, Mihajlu Andriću i Edu Muriću priključili su se igrači koji su tokom karijere već branili boje ’crno-belih’ – Čedomir Vitkovac, Kosta Perović, Aleksandar Cvetković i Andrej Magdevski, kao i jedan od najperspektivnijih igrača sa ovih prostora Adin Vrabac, što daje nadu za optimizam navijačima Partizana.

Ovaj tim Partizana očekuje još puno rada, zahvaljujući kojem verujem da ćemo, uz još neka pojačanja, doći do željenog nivoa”, rekao je Božić pre nego što je Partizan za dva dana doveo četiri pojačanja.

Metalac je prošle sezone nagovestio veliki potencijal, a da li će ga ispuniti tokom ove ostaje da se vidi. Valjevci su najavljivali velika pojačanja, čak da će se Darko Miličić vratiti košarci, ali, na žalost mnogih, do toga neće doći. Tim između dve sezone nije pretrpeo ogromne promene, kao, na primer, Partizan, ali je Vladimir Đokić okupio igrače koji bi mogli da iznenade.
Starsportphoto
Metalac su napustili bitni igrači kao što su Marko Ljubičić i Nemanja Protić, ali je Đorđe Majstorović zato ostao. U Valjevo je stigao Stefan Pot, koji je proveo gotovo cele pripreme sa reprezentacijom Srbije pred Evropsko prvenstvo, uz Ljubomira Čamparu, koji je imao odlične partije u dresu Vojvodine prošle sezone, i Tomislava Gabrića iz Cibone. Treba obratiti pažnju i na Božidara Babovića, koji je stigao iz Spartaka, a jedan je od igrača koji nisu dobili pravu priliku u Partizanu, pošto je prošao mlađe kategorije ’crno-belih’.

Mega je takođe ostala bez svojih najboljih igrača – Nikole Jokića, Nenada Miljenovića i Marka Kešelja, a iako je teško očekivati da će novi igrači imati sličan učinak, Mega bi mogla da iznenadi mnoge. Setite se da su Jokić i Miljenović svako drugo kolo bili najkorisniji igrači lige, ako ne i svako, a da su prošle sezone uzeli ’skalp’ mnogima, ali su doživeli i neočekivane poraze.
Starsportphoto
Iz prošlogodišnjeg tima ostali su neki od najperspektivnijih srpskih igrača – Rade Zagorac i Ognjen Jaramaz, a pridružio im se Aleksandar Aranitović iz Crvene zvezde. Svojim iskustvom njima će sigurno moći da pomogne Predrag Samardžiski, koji je zanimljivo jedini igrač tima koji igra u Sremskoj Mitrovici rođen osamdesetih godina prošlog veka. Tu su i dvojica Francuza – Alfa Kaba i Timoti Luvavu, uz Nikolu Ivanovića, koji je stigao iz Budućnosti, pa na Megu svakako treba obratiti pažnju.

Prvo kolo ABA lige obeležiće srpski dueli, a prvi će se na terenu naći Crvena zvezda i Mega, koje se sastaju u četvrtak od 21 čas. Dan kasnije, u Valjevu se u istom terminu sastaju Metalac i Partizan. Prvih pet kola biće posebno naporno za gotovo sve klubove, pošto će odigrati pet utakmica za samo 11 dana, a tih pet kola mogli bi da nam pokažu i da li se neko više izdvaja od ostalih...

Aba liga, prvo kolo
četvrtak, 1. oktobar
Zadar – Cibona 17.00
Olimpija – MZT Skoplje 17.00
Budućnost – Krka 19.00
Crvena zvezda – Mega Leks 21.00
petak, 2. oktobar
Tajfun – Sutjeska 17.00
Cedevita – Igokea 19.00
Metalac – Partizan 21.00

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa košarkašima Crvene zvezde Galom Mekelom i Markom Gudurićem, Božidarom Babovićem iz Metalca i igračem Mege Radetom Zagorcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: