U susret NBA draftu: Da li je Endru Vigins novi LeBron?

Svakih desetak godina u SAD se pojavi vanserijski talentovani košarkaš. Tada se redovno priča o nasledniku Majkla Džordana.

Nakon Kobija Brajanta i LeBrona Džejmsa, sada je na redu jedan Kanađanin. U pitanju je Endru Vigins.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 02.05.2014.

16:30

Default images

Dvadesetšestog juna 2014. NBA timovi će ispred sebe imati verovatno najtalentivaniju generaciju košarkaša koja je ikad izašla na jedan NBA draft.

Još od 2003. godine, kada su na draftu izabrani LeBron Džejms, Karmelo Entoni, Dvejn Vejd, Kris Boš..., nije se s tolikim nestrpljenjem očekivao dan kada će se birati najbolji mladi košarkaši iz NCAA lige, ali i iz Evrope i Australije.

NBA stručnjaci smatraju da bilo koji od prvih 5-6, a možda i čak prvih deset mesta na Draftu, doneti isključivo jednako kvalitetne igrače koji bi trebalo da budu najveće zvezde lige u narednoj 10-15 godina.

Zbog toga su mnoge ekipe, čak i one najbolje, kao što su Boston i Los Anđeles Lejkersi, svesno žrtvovali tekuću sezonu te popularnim "tankovanjem" povećali svoje šanse da izaberu nekog od talentovanih igrača koji će biti u ponudi.

Najzvučnije ime među njima je Endru Vigins, koji je tema našeg trećeg teksta u serijalu "U susret NBA draftu". Još otkad su se na YouTube-u pojavili prvi snimci sa njegovim potezima iz srednje škole, košarkaški svet je lud za Viginsom, željno iščekujući njegov dolazak u NBA ligu.

Prošlog leta Amerika je bila nestrpljiva dok je čekala njegovu odluku kojem će se koledžu prikloniti, a on se odlučio za Kanzas Stejt.

Naredih 12 meseci pomenuta euforija oko Viginsa je značajno opala, jer nije u potpunosti ispunio očekivanja javnosti, mada je većina očekivala da će beležiti samo tripl-dablove.

“Zaista se napravio veliki 'hajp' oko njega kada je odlazio na Kanzas. Sada se to malo smiruje, što je možda i bolje po njega. Videćemo ko će pokušati da "rizikuje", s obzirom da su se skauti malo razočarali u ovih godinu dana. Ja mislim da Vigins i dalje može da napravi fantastičnu karijeru u NBA, može da bude definitivno superstar“, smatra Srđan Radojević, koji je zadužen za prenose NBA mečeva na Sport Klubu.

Vigins u NCAA ligi sa prosekom od 17,1 poena, 5,9 skokova, 1,5 asistencija, 1,2 ukradene i jednom blokadom po meču nije dominirao kao što se možda očekivalo, ali za igrača koji igra u sistemu Bila Selfa, a pored sebe ima sjajne Džoela Embidija i Perija Elisa, to je više nego odlično.

Sa samo 19 godina, Vigins je definitivno jedan od najvećih talenata u poslednjih deset godina, verovatno najveći još od LeBron Džejmsa. On je dragulj koji će tek biti obrađen.

Vigins ima sve što je potrebno da bude izabran za prvog pika na draftu – visinu (203cm), raspon ruku (213cm), snagu, brzinu, tehniku, genetiku (otac bivši NBA igrač, majka bivša olimpijka).

Sa visinom od 203 centimetara ima dužinu koraka veću od Kevina Durenta koji je neznatno viši, a u toku igre uspeva da razvije brzinu trčanja jednaku daleko nižem Krisu Polu.

Da se radi o vanserijskom talentu govori i činjenica da poseduje dohvat u reketu veći od prosečnog NBA centra, dok u prodorima koristi rotaciju tela za 90 stepeni koju ostvaruje za manje od 20 milisekundi.

“Neverovatno telo, fizilke oredispozicije. Svi su ga poredili sa LeBronom Džejmsom, smatrali da je novi LeBron. S njim ima sličnosti išto nije tip igrača koji hoće da se 'pokači', koji se mršti“, ističe Radojević.

Izuzetno je brzo, pokretljiv, pokriva ogroman prostor terena, sa neverovatno dugim korakom, pa mu je dovoljan jedan dribling da sa linije za tri poena napadne obruč. "Smrtonosna" je opasnost u tranziciji, te dominantan u ofanzivnom skoku.

“Vigins je godinama u nazad bio proglašavan za novo atletsko čudovište u NBA ligi. Momak iz sportske porodice. Ali opet, njegov mentalitet nije bio takav kako su očekivali. Mnogi su se skauti razočarali jer ne voli da bude u centru pažnje, nema ubilački instinkt. Imao je problema na početku sezone na Kanzasu, ali je odigrao nekoliko sjajnih utamica sa preko 30 poena, na jednom i više od 40”, objašnjava komentator sa SK.

Mali problem mu predstavlja kontrola lopte, jer ga usporava, ima problema u promeni tempa brzine i smera kretanja, posebno kada mora da vodi loptu sa slabijom, levom rukom.

Međutim, eksplozivan prvi korak mu donosi prednost protiv čuvara.

Što se tiče šuta, tu ima još mnogo prostora za napredak. Mehanika izbačaja mu je veoma dobra, ali selekcija mu nije jača strana. Ima običaj da uđe u seriju šuteva sa distance, u čemu se nije proslavio u NCAA (pogađao oko 30% šuteva), ali ima mnogo mesta za napredak.

“Nekako je malo i mekši od LeBrona, ne voli pažnju medija, nekako se loše nosi sa svim tim. To su mu skauti i zamerili, da možda nema taj neki gen da bude superzvezda“, ističe i Viginsove mane Radojević.

Nije sebičan, često pronalazi saigrače, a iako se najbolje snalazi na pozicijama "dva" i "tri" sve je upotrebljiviji i kao organizator igre.

Mladi Kanađanin je efektan u odbrani, kombinacija visine, raspona ruku i brzine mu omogućavaju da u potpunosti kontroliše prilaz reketu, a s godinama će smao napredovati, s obzirom da će biti snažniji.

Za dostizanje potpunog NBA potencijala mora biti znatno agresivniji od samog starta meča, jer je u NCAA u nekoliko navrata pokazao da mu je potrebno vremena da se zagreje. Međutim, jedna od njegovih odlika je da nikad ne odustaje.
Beta/AP Photo
Očekuje se da bude izabran među tri prva pika na Draftu (Radojević predviđa poziciju 3. pika), što verovatno znači Milovki, Filadelfiju (koja je najzainteresovanija) ili Orlando, sudeći prema šansama ovih timova na lutriji.

“On bi najviše odgovarao nekoj ekipi koja će igrati malo brže, koja će forirati brži ritam. Njemu bi prijao stil igre gde će imati "otvoren parket", gde će moći da trči, gde će moći da skače“, zaključio je Radojević.

Ima tek 19 godina, tehniku, snagu, brzinu, skok. Endru Vigins je budući NBA superstar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: