Superboul XLVIII: Moćni Mening ili strašna odbrana Sijetla?

Svemoćni Pejton Mening ili zastrašujuća odbrana Sijetl Sihoksa? Ko će da prevlada u 48. Superboulu?

Finale sezone NFL lige na programu je večeras, 25 minuta posle ponoći u Nju Džersiju, gde će na stadioni MetLajf (83.000 mesta) Denver Bronkosi biti rival Sihoksima.

Ova dva tima su bila najbolja i u regularnom delu sezone sa identičnim učinkom 13-3, ali sa znatnim razlikama. Denver je razbijao napadom (37,9 poena postizao po meču), a Sijetl odbranom (14,4 primao po meču).

To je prvi slučaj od 1990. godine da se u SB sastaju najbolji ofanzivni i najbolji defanzivni tim lige. Tada su Njujork Džajantsi pobedili Bafalo Bilse 20:19.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 02.02.2014.

13:30

Default images

U centru pažnje u "prestonici sveta" Njujorku, svakako će biti već sada legenda NFL-a 37-godišnji Pejton Mening, MVP sezone, koji će igrati svoj treći Superboul, a pokušati da osvoji drugu titulu.

Srce svakog tima čine kvorterbekovi, pa su zbog toga Bronkosi favoriti u ovom meču. Evo i zbog čega: Mening je tokom svoje karijere bacio 64.964 jarde i 491 tačdaun, a njegov rival s druge strane Rasel Vilson 6.475 jardi i 52 tačdauna. Međutim, Vilsonovo vreme tek dolazi jer mu je ovo tek druga sezona u karijeri.

Sezona iza nas je u potpunosti i znaku Bronkosa i Meninga. On je već u prvom meču bacio rekordnih sedam tačdauna, u međuvremenu stigao do rekorda sezone sa 55, a Bronkosi su usput eliminisali branioca titule Baltimor Rejvense sa 38:35.

"Od moje 25. godine me pitaju za nasleđe. Nisam siguran da ga je moguće steći u tim godinama. Čak ni sada u 37. Voleo bih da imam, recimo 70 godina, pa da imam nasleđe. Mada, nisam siguran ni šta ta reč zaista znači. Na zalasku sam karijere, ali sam još uvek tu. Još uvek nije gotovo. Još uvek sam u igri", rekao je Pejton Mening.
Pejton Mening (Beta/AP Photo)
Ono što Meninga čini izuzetnim nije samo njegova lična statistika već i to što svoje saigrače čini boljim. Tako je Demarijus Tomas odigrao sezonu karijere sa 14 tačdauna, a i ove, kao i prošle, uz Meninga je imao više od 90 hvatanja i 1.400 jardi. Erik Deker je takođe dostigao vrhunac karijere sa 87 hvatanja za 1.288 jardi i 11 tačdauna.

Najbolji pokazatelj toga je ipak tajt-end Džulijus Tomas. On je u svoje prve dve NFL sezone imao jedno hvatanje, a ove 65 za 788 jardi i 12 tačdauna. Ne treba zaboraviti ni veliko pojačanje iz Petriotsa Vesa Velkera koji je i pored povrede skupio 10 TD hvatanja.

Zahvaljujući Meningu ukupno su desetorica Bronkosa imala bar 10 hvatanja, a osmorica tačdaun tokom sezone. Ovako brojna linija sjajnih risivera je jedini način da se nadigra najbolji sekundari lige iz Sijetla. Iz drugog plana svakako će delovati solidni raninbekovi, Nošon Moreno i Monti Bol.

"Pejton je bio izuzetan. Ljudi nisu mogli ni da sanjaju ovakvu njegovu godinu, sa takvim brojevima. Biće ovo sjajan meč", impresioniran je Meningovim igrama i trener Sihoksa Pit Kerol.

Ipak, Sihoksi su uvereni u svoje adute, a pre svega nisu zabrinuti zbog meča, iako su prvi tim od 1990. godine i Bilsa koji su u finalu bez igrača sa Superboul iskustvom. Poslednji put finale su igrali 2005. kada su poraženi od Pitsburg Stilersa 21:10.

"Nisam nikad video da iskustvo igra utakmicu", rekao je u svom stilu talentovani, ali kontroverzni kornerbek Sihoksa Ričard Šerman.
Rièard Šerman i Pejton Mening (Beta/AP Photo)
On predvodi sekundari Sihoksa koji je dobio nadimak "Legion od Boom", dozvolivši samo 14,4 poena po meču, te 273,6 jardi, od čega 172 pasom rivala. Iznudili su rekordnih 39 grešaka protivnika, dok su Majkl Benet i Klif Ejvril zajedno skupili 44 seka.

"Dobri su kao i dobra reklama. Verovatno je najimpresivnija stvar kako igraju zajedno jedinstveno", pohvalio je odbranu Sijetla i Mening.

Moć svoje odbrane Sihoksi su demonstrirali kad je bilo najvažnije, u finalu konferencije protiv San Francisko 49ersa kada su iznudili čak četiri greške rivala u poslednjem periodu, da bi šlag na tortu stavio upravo Šerman, presekavši pas Kolina Kepernka za Majkla Krebtrija koji bi Najnersima doneo pobedu u poslednjim sekundama.

Tada je na scenu stupio Šermanov temperament, što je izazvalo velike kritike javnosti zbog njegovih egoističnih, nesportskih, i kako su neki čak rekli rasističkih stavova.

"Ja sam samo momak koji pokušava da bude najbolji. Ja sam momak koji pokušava da pomogne svom timu da pobedi. Ja sam vatreni takmičar koji daje svoj život na poslu i daje sve što ima za svoj posao", rekao je Šerman koji je pre dve nedelje pobedu obeležio rečima: "Kada probate da me iskušate tako žalosnim hvatačem kao što je Krebtri, ovo je rezultat koji ćete dobiti. Nemojte nikada da pričate o meni. Nemojte da otvarate usta na temu najboljeg, ili ću vam ih ja zatvoriti vrlo brzo".

Videćemo kako će se snaći protiv Demarijusa Tomasa, možda i ključni duel na ovom meču, a svakako najinteresantniji.
Maršon Linè (Beta/AP Photo)
Odbrana jeste alfa i omega Sihoksa, ali ne sme se zaboraviti ni njihov nimalo naivan napad. Rasel Vilson jeste u Meningovoj senci, ali sa 24 pobede u prve dve regularne sezone u NFL, što je najbolji učinak u ligi od 1950. godine, nije nešto što se može zanemariti.

On je jedini QB u ligi koji u prve dve sezone NFL karijere nije imao rejting manji od 100. Međutim, nema pravu podršku risivera, Dag Goldvin i Golden Tejt su daleko od elite, pa će morati da odigra preko svojih mogućnosti ako želi titulu već na početku karijere.

Najveća podrška mu je Maršon Linč, ključni igrač tima u napadu. Ovaj "čovek-zver" biće glavna opasnost po Bronkose. Ove sezone istrčao je 1.257 jardi i 12 tačdauna, a u dve plej-of utakmice je osvojio 249 jardi uz tri tačdauna, osvajajući pet jardi po nošenju.

Kada on osvoji 100 jardi na meču, kada uključi svoj "Beast mode", osvaja jarde noseći nekoliko rivala na leđima, Sihoksi ne mogu da izgube. Videćemo kako će to funkcionisati protiv Bronkosa, čija je solidna odbrana najbolja upravo protiv trčanja.
Beta/AP
Veliku ulogu u Superboulu igraće i vreme. Neće biti snega, ali se očekuje se da u trenutku utakmice temperatura u Njujorku bude tek oko 4 stepena Celzijusa, što će biti najhladnije finale od 1972. godine.

Mening ima šansu da osvoji drugi Superboul u karijeri i izjednači se sa bratom Ilajem na čijem terenu igra ovo NFL finale. Upravo je Ilaj svoj drugi SB osvojio na Pejtonovom terenu, u Indijanapolisu.

U međusobnom skoru Denver vodi protiv Sijetla 34-19, a u poslednjem okršaju pre četiri godine bilo je 31:14 za Bronkose. Sihoksi su savladali ovog rivala samo jednom u plej-ofu, daleke 1983. godine sa 31:7.

U svakom slučaju očekuje nas novi Superboul spektakl. Bronkosi igraju za treći (1997, 1998), a Sihoksi za istorijski prvi Superboul.

Ponedeljak ujutru, od 00:25 časova, uz tekstualni prenos na sajtu B92 od 22 časa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: