Ivana i Emir zasijali, priznanja, razočaranja, iznenađenja

Posle najjačih utisaka 2013. godine iz auto-moto sporta, tenisa, domaćeg fudbala, odbojke, rukometa, košarke, stranog fudbala i vaterpola, red je došao i na pregled dešavanja iz ostalih sportova. Godinu iza nas u Srbiji bez sumnje su obeležili atletičari sjajnim rezultatima na Svetskom prvenstvo u Moskvi i Evropskom dvoranskom prvenstvo u Geteborgu. Veliko iznenađenje priredili su nam Milanko Petrović i Nevena Ignjatović na Zimskoj Univerzijadi, dok u svetu u centru pažnje bili dominantni šampioni, ali i razočaranja i skandali...

Izvor: B92

Petak, 03.01.2014.

12:00

Default images

Ali, krenimo redom...

16. Apsolutna dominacija Tine Maze

Beta/AP photo/Alessandro Trovati
Slovenačka skijašica Tina Maze dominantno je osvojila svoj prvi veliki Kristalni globus u karijeri i postala rekorderka po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni sa 2.414 boda. Ona je sezonu završila sa 21 trijumfom, ukupno 24 podijuma i titulama u superveleslalomu, veleslalomu i superkombinaciji. Tina je nadmašila prethodni rekord koji je postavila Amerkinka Lindzi Von, a od najbliže rivalke Marije Hefl-Riš bila je bolja za 1.313 bodova. Slovenka je, takođe, izabrana za najbolju skijašicu sveta u 2013. u apsolutnoj konkurenciji.

15. Zlato Isinbajeve za kraj karijere

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Ruska atletičarka Jelena Isinbajeva osvojila je zlatnu medalju u skoku s motkom na Svetskom prvenstvu u Moskvi, čime je završila izuzetnu uspešnu karijeru. Isinbajeva, koja drži svetski rekord sa 5.06 metara, dvostruka je olimpijska šampionska šampionka iz Atine i Pekinga, a u Londonu je osvojila bronzanu medalju. Isinbajeva je zahvaljujući tituli iz Moskve proglašena za najbolju sportistkinju Rusije u 2013. u izboru lokalnih sportskih novinara.

14. Kad ‘dete’ igra šah

AP Photo/Arun Sankar K
Novi svetski prvak u šahu je 22-godišnji Norvežanin Magnus Karlsen koji je u finalu u Čenaiju savladao Višvanatana Ananda iz Indije, čoveka koji je bio neprikosnoven od 2007. godine. Karlsen je tako postao drugi najmlađi svetski šampion u istoriji, iza Garija Kasparova, koji mu je umakao za nekoliko meseci. Meč je trajao 13 dana, Karlsen je Ananda dobio u desetoj od 12 predviđenih partija i tako nastavio da obara rekorde.

13. Braća Kličko udaraju na svim frontovima

Beta/AP Photo/Sergei Grits
Poseban utisak u godini za nama ostavili su braća Kličko, Vitalij i Vladimir. Vitalij je zvanično završio profesionalnu karijeru boksera i posvetio se politici, dok je Vladimir protiv Povjetkina pokazao da trenutno nema konkurenciju u superteškoj kategoriji. “Doktor čelični čekić” je slavio na poene (tri puta 119:104) u borbi godine, a njegov stariji brat je krenuo u borbu za vlast u Ukrajini. Sa svojom strankom “Udar” predstavlja opoziciju koja već nedeljama, na Trgu nezavisnosti, ruši predsednika Viktora Janukoviča i njegovu Vladu.

12. Uspešna godina za Zoranu Arunović

Foto: Jelena Arunoviæ
Reprezentativka Srbije u streljaštvu Zorana Arunović završila je godinu na prvom mestu na svetskoj rang listi u kategopriji vazdušni pištolj sa 2.221 bodom. Arunovićeva iza sebe ima veoma uspešnu godinu, a među najznačajnijim medaljama u ovoj kategoriji su srebra na završnom turniru Svetskog kupa u Minhenu, i Mediteranskim igrama u Mersinu. Pored toga, Zorana je godinu završila na drugom mestu u kategoriji MK pištolj sa 2.215 bodova. Ona je u toj kategoriji osvojila zlato u Mersinu i srebro u Minhenu.

11. Šlirencauer već sa 23 godine među legendama

Beta/AP Photo/Lehtikuva, Martti Kainulainen
Već sa 17 godina najavio je sjajnu karijeru, ali niko nije mogao da pretpostavi da će samo šest godina kasnije izboriti svoje mesto među legendama. Gregor Šlirencauer je u poslednjim danima 2012. godine u intervjuu za B92 rekao da je uveren da će stići rekord legendarnog Matija Nikenena po broju pobeda u Svetskom kupu, a obećanje je ispunio samo mesec dana kasnije, trijumfom u Harahovu. Šlirencauer trenutno ima 52 pobede u elitnom takmičenju, a prošle sezone je uz rekord došao i do pobede na turneji “Četiri skakaonice” i novog velikog Kristalnog globusa.

10. Odlazak rodonačelnika realnog aikida

wcra.rs
U godini velike krize borilačkih sportova, naročito rvanja koje je doživelo kompletnu promenu u organizaciji, realni aikido je izgubio svog tvorca Ljubomira Vračarevića. Član Kuće slavnih Američke asocijacije za borilačke veštine 2002. godine je dobio zvanje velikog majstora. Vračarević je održao više od 250 seminara širom sveta i autor je 12 knjiga o realnom aikidou i samoodbrani, a kroz oblast realnog aikidoa prošlo je više od 130 hiljada učenika. Preminuo je 18. novembra u 67. godini posle duge i teške bolesti, a o njegovom radu govorili smo i u radijskoj emisiji “U klinču”.

9. Roni ‘Raketa’ zadržao nogu i titulu

Beta/AP Photo
Roni O’Saliven vratio se snukeru posle pauze od skoro godinu i odbranio titulu svetskog šampiona u legendarnom ‘Krusiblu’. O’Saliven je u finalu savladao Barija Hokinsa sa 18:12 u frejmovima i stigao do svoje pete titule u isto toliko finala u Šefildu. Jedan od najtalentovanijih igrača u istoriji ove magične igre, od 2011. ima pomoć psihijatra zbog depresije, a da bi postao još bolji, razmišljao je čak da sebi odseče nogu i stavi drvenu!



“Mislio sam jednom da odsečem nogu, stvarno jesam. Brinuo sam o svom stavu jer tu nogu nisam mogao da držim mirnom”, rekao je O’Saliven,

Kako bi bilo da stavim drvenu nogu koja se neće pomerati? Tada ne bih promašivao. Treba mi nešto što je stabilno, jer me ona sprečava da budem konstantan”, pitao je oca jednom prilikom.

Posle pete titule na Svetskom prvenstvu rekao je da će je braniti sledeće godine, pa nam je sada svima jasno – Roni se vratio!

8. Oskar Pistorijus – pad heroja planete

Beta/AP Photo/Themba Hadebe, File
Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus za pola godine prešao je put od heroja planete do optuženog za ubistvo. Posle sjajnih rezultata na Olimpijskim igrama u Londonu, Pistorijus se 14. februara našao na naslovnim stranama zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp.
Usledila je opsežna istraga, atletičar je u suzama odbacio optužbe za ubistvo, ali ga je južnoafričko tužilaštvo i pored toga optužilo za da je zločin izvršio s predumišljajem.

U međuvremenu, saznali smo da porodica Pistorijus u svom vlasništvu ima čak 55 primeraka vatrenog oružja, u stanu gde je izvršeno ubistvo pronađena je i krvava palica. Arnold Pistorijus, Oskarov stric, rekao je da je njegov nećak reagovao istinktivno, ali i da je zbog svega “utrnuo od tuge i žalosti”.S druge strane, otac ubijene devojke Beri Stenkamp rekao je da će Oskar “patiti ako laže”, a pojavila se mogućnost da se slučaj okonča nagodbom.

Početak suđenja bio je zakazan za avgust, ali je pomereno za mart ove godine. Paraolimpijac je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, da bi mu zatim bilo dozvoljeno i da se takmiči, a ukoliko bude osuđen preti mu doživotna robija.

7. Jusein Bolt definitivno najbrži čovek na svetu

AP Photo/Martin Meissner, File
Jamajčanin Jusein Bolt na Svetskom prvenstvu u Moskvi ponovo je potvrdio da je bez premca najbrži čovek na svetu. Bolt je u prestonici Rusije vratio zlato na 100 metara u svoj posed posle kiksa dve godine ranije u Južnoj Koreji, a takođe se okitio najsjajnijim odličjem na 200 metara i štafeti 4x100 metara. Na taj način Bolt je postao najtrofejniji atletičar u istoriji, pretekavši Karla Luisa, a proglašen je i najboljim na svetu u 2013. godini.

6. Od sjaja do očaja, Lens Armstrong konačno priznao

Beta/AP Photo/Houston Chronicle, Michael Paulsen, File
Sedam titula sa trke Tur d’Frans, pobeda nad opakom bolešću, humanitarna organizacija i veliki broj navijača, sve je palo u vodu jednom rečenicom izgovorenom u najpopularnijem tok-šou programu kod Opre Vinfri. Lens Armstrong je priznao da je tokom karijere koristio doping, čime je bacio ljagu na svoje ime, kao i na sve što ga okružuje, posebno Livestrong fondaciju. Armstrong je još ranije ostao bez svih titula koje je osvojio, a takođe mu je izrečena i doživotna zabrana bavljenja biciklizmom.

5. Baklja ‘skoknula’ do svemira

Beta/AP Photo/Shamil Zhumatov, Pool
Prvi put u istoriji Olimpijskih igara baklja je napustila granice Zemlje i u toku svog putovanja pre Sočija (7-23. februar) otisnula se u svemir. 11. novembra Rus Fjodor Jurčihin, Italijan Lukas Parmitano i Amerikanka Karen Niberg sleteli su u stepe Kazahstana, i to sa olimpijskom bakljom, koja je bila izneta u svemir oko sat vremena, prvi put u istoriji Olimpijade.



Osim posete svemiru, baklja je spuštena i u dubine Bajkalskog jezera u Sibiru, a već je posetila Severni pol. Iako je do sada bilo nekoliko incidenata (smrt Vadima Gorbenka i navodna eksplozija), baklja će u februaru biti prikazana na vrhu planine Elbrus na Kavkazu, na nadmorskoj visini od 5.633. metara.

4. Čečeni zavili Boston u crno

Beta/AP Photo/The Boston Globe, David L Ryan
Bostonski maraton, 116. po redu, ostaće upisan crnim slovima u istoriji čovečansta. Nedaleko od cilja, u razmaku od samo nekoliko sekundi, aktivirane su dve eksplozivne naprave – kućne izrade. 264 ljudi je povređeno, a troje je preminulo – među kojima jedan osmogodišnji dečak.

Na teren je ekspresno izašla specijalna jedinica za borbu protiv terorizma i pronašla još dve eksplozivne naprave, da bi FBI, nedugo zatim, za napade optužio braću Tamerlana i Džohara Carnajeva. Tamerlan Carnajev ubijen je četiri dana posle napada, prilikom pokušaja bekstva od policije, dok se, mlađi od braće, Džohar na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio kao nevin.

Nepuna 24 časa posle masakra u Bostonu održana je trka podrške u našem glavnom gradu.

3. Milanko i Nevena vratili zimske sportove na mapu

Foto: Olimpijski komitet Srbije
Medalje sa snega su poslednji put stigle u Srbiju pre osam godina, kada je Jelena Lolović osvojila zlato i dva srebra na Zimskoj Univerzijadi u Insbruku. Nadu u srpske zimske sportove nedavno su vratili Milanko Petrović i Nevena Ignjatović, osvojivši ukupno četiri odličja na takmičenju u Trentinu. Srpski bijatlonac iz Italije se vratio sa zlatom i bronzom u svojoj matičnoj disciplini, dok je ove godine odlučio da se okuša i u nordijskom trčanju, napravio je pravi potez i okitio se još jednim zlatom. Ignjatovićeva se zlatom okitila u slalomu.

2. Kolašinac za istoriju, bronzani Dudaš

Beta/AP Photo/Matt Dunham
Asmir Kolašinac ostvario je najbolji rezultat u istoriji srpske atletike u dvorani, postavši prvak Evrope u bacanju kugle u švedskom Geteborgu. Samo dva časa posle osvajanja najsjajnijeg odličja, srpski atletičar je za B92 izjavio je za našu kuću da je “to samo bio početak”. Dva dana kasnije, novu radost doneo nam je višebojac Mihail Dudaš osvajanjem bronzane medalje. Dudaš je posle velikog uspeha rekao da još uvek nije svestan značaja svog rezultata, dodavši da se nada još boljim uspesima u budućnosti.

1. Ivana i Emir vratili srpsku atletiku gde joj je i mesto

Beta/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Ivana Španović i Emir Bekrić doneli su prve medalje Srbiji na svetskim prvenstima u atletici. Njih dvoje su na Šampionatu sveta u Moskvi osvojili bronzane medalje, Španovićeva u skoku u dalj, a Bekrić u disciplini 400 metara prepone. Emir je, takođe, u prestonici Rusije dva puta u dva dana obarao nacionalni rekord. Oni su s razlogom proglašeni za najbolje sportiste Balkana, a Atletski savez Srbije ih je proglasio najboljim atletičarima naše zemlje u 2013. Treba naglasiti i to da je Bekrić proglašen i za Zvezdu u usponu od strane Evropske atletske federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: